Sunday, May 21, 2006

Amonyakli Pasta Hamuru ile Denemeler-II: Dobos Turtasi

Amonyakli pasta hamuru ile ilk denememi sizlerle paylasmistim. Kalan hamurun bir kismiyla Cilek-YE icin beyaz cikolata muslu tartciklari yaptim. Yedi adet 15 cm capinda acilmis hamur diskiyle de Burcu'nun iletisinden aldigim ilhamla mini bir Dobos cesitlemesi yaptim. (Bu pasta icin burda verdigim hamur malzemesinin 1/3 u yeterli oluyor.) Krema ve karamel icin Burcu'nun tarifini kullandim. Farkli olarak pastanin uzerini firinlanmis cevizle kapladim. Bir de karamelli ust kati bazi resimlerde gordugum gibi parcalara ayirdim. Gerci sonradan pisman oldum, cunku --kullandigim diskler basta ayni capta olmalarina ragmen-- karamelli bu disk, butun yuzeyleri ilik krema ile kaplanan diger disklere kiyasla kucuk kaldi. Sonucta dort parcaya kesip pastanin uzerine yerlestirdigimde goruntu istedigim gibi olmadi. Pastanin butun halde resmi olmayisi bundan ;) Ayni tarifi bir daha uygularsam ust kati digerlerinden biraz daha buyuk acacagim ve bu seferkinden daha kucuk parcalara kesecegim. Goruntu ile ilgili hayal kirikligim bir yana birakilirsa, amonyakli pasta hamurunun Dobos tartinin incecik katlari icin ideal olduguna karar verdim.


9 Comments:

Blogger Safran said...

Sevgili Zinnur,sana bahsettiğim kurabiyeyi yayınladığımı haber vermeye yine misafirliğe geliyordum şimdi, tam o sırada güzel mesajınla karşılaştım...:) Ama yok yeşil çaylının yeşil tonu çok güzel ve tatlı duruyor o nedenle ben hala beklemedeyim senin vereceğin tarif için :)) O kadar güzel şeyler hazırlıyorsun ki insana ilham veriyor, teşekkür ediyorum o nedenle ve sevgilerimi gönderiyorum :)

5/21/2006 11:27:00 PM  
Blogger Doruk said...

Zinnur'cuğum, harika olmuş turtan. O ceviz parçacıkları nasıl da yakışmıştır kim bilir, çok iyi düşünmüşsün. Amonyaklı pasta hamurunu denemek istiyorum ama amonyakla ilgili şüphelerim var burada bulabilir miyim, aldığım gıda için uygun olur mu vs. Bugün pasta malzemesi stokum için Tahtakale'ye geçeceğim bir araştırayım bakalım.

(Bu arada bu hafta Hande'nin doğum günü için iki pasta yapacağım, birincisinin süslemelerini hazırladım, ikincisi için de akşamları hazırlanacağım bakalım ama korkuyorum Zinnur, ilk defa bu kadar büyük bir şeker hamuru kaplamalı pasta yapacağım. İki adet 30 kişilik pasta olacak. 25 cm'lik pandispanya katları hazırlayacağım. Bana şans dile ve önerilerin varsa ne olur söyle.)

5/22/2006 12:26:00 AM  
Blogger vintage biscuit said...

süper bi görüntüü bu :) ..
tadı nasıl sana soralımm benceeeee...

5/22/2006 12:46:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Safran, iletiyi hazirliyorum yesil cayli kurabiyeler icin. Bu arada cikolata ve nane cok sevilen bir ikili Amerika'da. Eminim senin kurabiyelerin tadi da goruntuleri kadar guzel olmustur. Ellerine saglik.

5/22/2006 05:26:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcu'cugum, kremayi disa uygularken cok basarili degildim, cevizler asil o konuda imdada yetistiler, fakat tada da olumlu katkilari oldu kesinlikle. Ne zamandir yapmak istedigim bu turtayi (ya da onun benzerini diyelim), senin sayende nihayet denemis oldum, cok tesekkur ederim.

Pasta konusunda hic endiselenme. Her zamanki gibi harikalar yaratacagindan eminim. Pastani birkac kata keseceksen, katlari tasimak icin vs. kenarsiz firin tepsin veya buyukce mukavvan varsa ise yariyor. Ama 25 cm bas edilebilir bir buyukluk, elinle bile halledebilirsin. Benim seker hamuru ile ilgili pek tecrubem yok, ama senin gibi merdane ile harikalar yaratan biri icin hic bir zorlugu olmayacagindan eminim. Dort gozle bekliyorum pastalarini gormek icin. Bu arada Hande'nin de dogumgununu kutlarim.

5/22/2006 05:36:00 AM  
Blogger zinnur said...

Vintage Biscuit, tesekkur ederim goruntusu ile ilgili yorumuna. Aslinda sadece bir kosesine odaklanarak resmen hile yaptim bu pastanin resimlerini cekerken ;)

Tada gelince, amonyak hamurlu pasta katlari hafif tatli ve biskuvi gibi gevrek oluyorlar. Eger biskuvi ile yapilan pasta yediysen, bu pastanin tadi da hemen hemen oyle, belki biraz daha az tatli. Biskuvili pastalara avantaji istedigin bicimde sekillendirebilmen.

5/22/2006 05:43:00 AM  
Blogger munevver said...

Sevgili Zinnur, birkaç yıl önce yurt dışından gelen bir pasta yemiştim.
Katlar bisküvi tadında ama başka bir
hamurdu.Nasıl olduğunu anlıyamamıştım.
Şimdi çözdüm ki,amonyaklı bir bisküvi idi o katlar.Teşekkürler kafamdaki soruyu çözdüğün için.Eline sağlık.
Ben Esk.den yeni döndüm,ancak PC ye bakıyorum.

5/22/2006 06:44:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hosgeldin sevgili Munevver. Ben de bu pastayi ilk defa bir arkadasimda yemistim. Cok yillar onceydi ve inanamamistim ev yapimi olduguna. Yillar sonra Portakal Agaci'nin forumunda tarifini gorunce (Funda_Mete vermisti sanirim) cok sevindigimi hatirliyorum.

5/22/2006 10:59:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:54:00 AM  

Post a Comment

<< Home