Thursday, May 18, 2006

Amonyakli Pasta Hamuru ile Denemeler-I: Prenses (?) Pastasi

Coktandir nostalji kategorisine yeni bir tarif ekleyemedim. Ortaokul ve lisedeyken okuluma cok yakin bir pastanede satilan ve o gunlerde sikca aldigim kucuk pastalar dustu gecenlerde aklima. Hafizami epey zorlamama ragmen adlarini net olarak hatirlayamadim. Belki aranizda hatirlayanlar olacaktir. ("Prenses" olabilir mi?) Bu pastalarin katlari biskuvitimsi, kenarlari hindistan cevizli, ustleri ise cikolata glazurlu olurdu. Epey once aldigim amonyak sodam tamamen ucup gitmeden kullanmak icin iyi bir firsat bildim bunu. (Biliyorsunuz, amonyak sodasi ile yapilan hamurlar pisince gayet gevrek oluyorlar. Amonyak sodasinin o karakteristik kokusunun pisme sirasinda ucup gidebilmesi icin amonyakli hamurun ince acilmasi gerekiyor. Yani amonyak keklerden cok biskuvit, kurabiye cinsi hamur islerine uygun.) Her mini pasta icin 3 kucuk amonyakli pasta kati, ve kat aralari icin vanilyali pastaci kremasi kullandim. Sonuc orijinale o kadar yakindi ki dogrusu cok mutlu oldum. Bununla birlikte eklemeliyim ki, bu tatlinin benim icin esas guzelligi beni gecmis yillara goturmesi. Yoksa oyle bol pudra sekerli glazurlerle filan pek aram yoktur. Ben orijinale sadik kalmak icin bu sekilde yaptim, ama tahminimce, ara kremasini cikolatali yapip, kenarlara da hindistan cevizi yerine cekilmis findik, fistik kullanirsaniz daha lezzetli ve hos gorunumlu bir cesitleme elde edebilirsiniz.

Tarife gecmeden itiraf edeyim ki bu ve bundan sonra verecegim birkac tarif son mutfak cilginlik donemime denk gelip olcup bicilmeden yapilmistir. Tarif bir kitaptan alinmadigi icin bu olculerin arkasinda guvenle duramiyorum. Mesela krema miktari, hamur miktarina biraz fazla ya da az gelebilir. Ya da glazuru cogaltmaniz gerekebilir. Ama pastaci hamuru ve kremanin tarifini ben de zaten Portakal Agaci'ndan aldim, dolayisiyla bircok kisi tarafindan denendigi kesin. Son bir not duseyim, bu minik pastaciklar bir gece dinlendikten sonra kremasi da biskuvisi de guzelce oturuyor ve elde rahatlikla yenecek hale geliyorlar.
  • 18 adet 7 cm lik amonyakli pasta diski (tarifi asagida)
  • Yeni pisirilmis vanilyali Pastaci kremasi (tarifi asagida)
  • Birkac kasik sekersiz hindistan cevizi
  • Kakaolu Glazur (tarifi asagida)
Ben pastaciklari yapmak icin altsiz tatli kaliplarimi kullandim. Hamuru da zaten bunlarla kestigim icin boylarda uyumsuzluk olmadi. Her kalibin altina 1 adet disk yerlestirdim, uzerine sirasiyla yine krema ve hamur disklerini koyarak, pastaciklarimi olusturdum. Her pastacik icin 3 disk ve yaklasik 3 kasik (sicaga yakin ilik) pastaci kremasi kullandim. Aslinda bu is icin kalip kullanmak sart degil, sadece pastaciklarin simetrik olmasini sagladi kaliplar.

Biraz buzdolabinda dinlendirdikten sonra pastaciklari kaliptan cikardim. Yanlarina biraz pastaci kremasi surup, hindistan cevizi tozu dolu bir tabakta yuvarladim. Alt ve ust yuzeylerini kontrol ettim, daha duzgun gorunenine hazirladigim kakaolu glazuru yaydim ve bir gece buzdolabinda dinlendirdim.

Amonyakli Pasta Diskleri

Asagida verilen malzemeyle 48-50 adet 7 cm capinda hamur diski hazirlamak mumkun. Ben bunlarin sadece 18 tanesini kullanarak 6 tane minik pasta yaptim. Geri kalan hamuru biraz daha buyuk acarak (12 cm) farkli projelerde kullandim. O tarifleri de sonra paylasacagim sizinle.
  • 3/8 bardak (1 cay bardagi) sut
  • 3/8 bardak (1 cay bardagi) erimis tereyagi
  • 3/8 bardak (1 cay bardagi) seker
  • 2 yumurta
  • 1 tepeleme yemek kasigi amonyak
  • Merdaneyle acilabilecek kivamda hamur icin aldigi kadar un
Yumurta ve sekeri bir kaseye alip butunlesinceye kadar cirpin. Ayri bir kasede sut ve sogumus tereyagini birlestirin. Amonyagi bir miktar una katin. Un ve sutlu karisimi donusumlu olarak yumurtali karisima katarak cirpin. Acilmalik sertce bir hamur elde edinceye kadar un ekleyin. Hamur istenen kivama gelir gelmez toparlayip 10 dakika kadar dinlendirin. Istediginiz sayida parcaya ayirip, her birini merdane ile teker teker acin. Arzu ederseniz disklerin duzgun olmasi icin bir tabak, bardak agzi ya da baska yuvarlak kalipla kesin. Diskleri birer ikiser yagsiz firin tepsisine alip 175 C lik firinda ustleri hafif kizarincaya kadar pisirin. Bu tatli icin ben hamuru 7 cm lik diskler halinde actim.


Vanilyali Pastaci Kremasi
  • 2 bardak sut
  • 1 1/2 tepeleme yemek kasigi un
  • 1/2 bardaktan biraz az seker
  • 1 yumurta
  • 1/2 kasik vanilya
  • 1 kasik tereyag (arzu edilirse)
Yumurta, seker ve vanilyayi cirpin. Unu ekleyip cirpin. Sutu ekleyip, devamli karistirarak, karisim koyulasip kaynamaga baslayincaya kadar orta ateste pisirin. Atesten aldiktan sonra, arzu edilirse tereyagini ekleyip cirparak erimesini saglayin. Hala sicakken amonyakli pasta disklerinin arasinda kullanin.

Kakaolu Glazur
  • 1 bardak pudra sekeri
  • 3 tatli kasigi kakao
  • 3 tatli kasigi (ya da gerektigi kadar) su
Pudra sekeri ve kakaoyu glazur kivamina gelinceye kadar su ekleyerek karistirin.


48 Comments:

Anonymous Anonymous said...

canımı nasıl istettin zinnur. acayip iştah açıcı görünüyor. allerine sağlık ama tabi yapımı biraz zahmetli olduğu için ancak hazır olursa satın alıp yiyebileceğim bir şeye benziyor :)ellerine sağlık. benim için de bir tane ısır :)

5/18/2006 01:23:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba!
Pastaciklar nefis duruyor.Kesinlikle denemeyi düsünüyorum.Amonyagi simdiye kadar hic kullanmadim, alkol iceriyor mu acaba. Sevgiyle kalin Nilüfer

5/18/2006 07:14:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sule, aslinda pek zahmetli degil. Amonyakli pasta hamurunu onceden hazirlayip, diskler halinde derin dondurucuda saklamak mumkun mu arastiracagim. Tahmin ettigim gibiyse, hazirlanma suresi cok kisa olabilir.

5/18/2006 07:27:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilufer, kimyasal ismi hidrojen amonyum karbonat (NH4•HCO3), bir cesit tuz yani. Bildigim kadariyla alkol icermiyor.

5/18/2006 07:29:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Gerçekten son derece güzel ve de profesyonel tarifleriniz var.Bu güzel tarifler için sizi tebrik ederim.Tariflerinizi beğenerek takip ediyorum.Prenses pastasını da yapmak isterim ama amonyağı bulabilirmiyim bilmiyorum. Sevgiler
Özge

5/18/2006 08:56:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

pastacıkların adını doğru hatırlıyorsunuz. ben de prenseslerden ilkokulda çok yerdim. benim aldığım yerlerde glazür değil de üstü kakaolu kremayla süslenmiş olurdu. varlığını bile unuttuğum bir pastayı hatırlatmış oldunuz, elinize sağlık!

5/18/2006 10:04:00 AM  
Blogger Alev said...

Zinnur

Amonyak nerde bulabilirim? Ben NJ oturuyorum. Belli bir markasi varmi bilgi verebilirsen cok sevinirim. Ellerine saglik harika gorunuyorlar.

Sevgiler

5/18/2006 08:22:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhal zinnur cok güzel oluslar lerine sglik,cok güzel görnüyorlar bende hemen kollari sivadim yapmaya yanliz amonyak kullanmadim nasil birsey oldugunu bilmiyorm,yanliz hamur disklerini kalin yapmisim!hamuru yanliz acarken cay bardagiyla dedim bastirayim yapdim yanliz yuvarlak sekli cekildi hafif tekrar ellerimle düzelttim yani düzgün yuvarlaklar cikmadi anlicaniz,sanki hamur mayali gibi cekildiler seninkilere bakiyorumda masallah yusyuvarlak duruyorlar,haaa birde bu kaliplari olmuyanlara alufoye kagidindan azicik koparip enine ikiye katladim ve elimle yuvarliyarak bantla beraber kenarindan tutturdum ve icine dösedim,bilmiyorum anlatabildimmide,demek istedigim kalibiniz yoksa bu da güzel bi fikir...

5/19/2006 04:16:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ozge, tesekkurler. Amonyak Turkiye'de aktarlarda bulunabiliyormus.

5/19/2006 04:54:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Secil, benden baska hatirlayan birisi daha olduguna cok sevindim. Adi dogru hatirladigima da... Yorumunuz icin tesekkurler.

5/19/2006 04:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Alev, benimkinin uzerinde sadece Baker's Ammonia yaziyordu. Internet uzerinden ismarladim. Su anda nerden aldigimi hatirlamiyorum, fakat Amazon'dan da var. Gourmet Food kategorisinden Baker's Ammonia diye ararsan goreceksin.

5/19/2006 04:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Anonim, kalibi olmayanlara verdiginiz fikir icin tesekkurler.

Amonyakli hamurun bu pasta icin uygun olan bir tarafi kabartma tozu kadar kabartmamasi. Dolayisiyla bu tur ince olmasi gereken hamurlarda kullanmak icin iyi oluyor. Benim diskler firinda pek cekmedi, sadece az miktarda kabardilar ve hemen hemen actigim boyutta kaldilar. (Daha sonra aralarina ilik krema koyup bekletince biraz daha kabarip yumusadilar ve pasta kati gibi oldular.) Amonyagin kabartma fonksiyonu sadece sicaklik ile aktive oluyor, kabartma tozununki ise hem sivilarla temas haline gelmesiyle, hem de sicaklikla. Dolayisiyla sizin yaptiginizin daha kalin olmasi normal.

Ellerinize saglik.

5/19/2006 05:11:00 AM  
Blogger saziye said...

Sevgili Zinnur, prenses pastasının görüntüsünü bizim kızlar çok beğendi, ellerine sağlık. Denemek istiyorum ama amonyakın keskin kokusundan biraz rahatsız oluyorum, onun yerine azıcık karbonat kullansam ya da hamurdaki sıvı miktarlarını biraz azaltıp, maden sodası ekleyerek yoğursam nasıl olur? Cevabın için şimdiden teşekkürler.

5/23/2006 12:49:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Saziye, amonyagin kokusu gercekten keskin. Fakat saf halde koklarsan :) Acilan hamurlar ince oldugu icin iclerindeki az miktarda amonyak piserken ucup gidiyor, ve bu asamada bile ben bariz bir kotu bir koku almadim.

Internetteki arastirmamda ayni miktarda kabartma tozu kullanilabilecegini fakat sonucun ayni gevreklikte olmayacagini okumustum. Belki senin prenseslerin biraz daha pasta gibi (yani yumusak) olur ve elde degil de catalla yersiniz. Bence denemege deger. Maden sodasini daha once denemedigim icin bir sey soyleyemeyecegim. Ama cok ilginc geldi. Boyle bir tarifin varsa ve paylasirsan sevinirim :)

5/23/2006 05:24:00 AM  
Blogger saziye said...

Zinnur'cum, sodanın börek ve keklerdeki kabartıcı ve gevrekleştirici etkisini düşünerek bu tarif sodalı yapılabilirmi diye düşünmüştüm, neyse, amonyaklı ya da diğer kabartıcılardan biriyle deneyeceğim önümüzdeki günlerde, sonucu yazarım inşallah.

5/23/2006 08:47:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

bunlar çok güzel olmuş ellerine sağlık listeme aldım hemen

5/26/2006 04:53:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Saziye, umarim guzel bir sonuc alirsin. Yorum birakirsan sevinirim.

5/26/2006 12:38:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Melissa2, tesekkurler. Denersen senden de yorum beklerim.

5/26/2006 12:40:00 PM  
Blogger saziye said...

Sevgigi Zinnur, haftasonu kızlara yaptım prenses pastasını. Kabartma tozu kullandım ama, çocukluğunda epeyce amonyaklı pasta yemiş biri olarak kabartma tozunun bu pastada -lezzet ve gevreklik olarak- amonyakın yerini tutmadığını söyleyebilirim. Yine de bizim kızlar bu kıyaslamayı yapamadığından:) bayıldılar. Hatta büyük kızımın bir arkadaşı misafirimizdi, ona da ikram etik, pastaneden aldık zannetti. Tarif için teşekkür ederim, sevgiler, selamlar...

5/28/2006 01:51:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Saziye, cok sevindim bu habere. Ben de senin katmerli pogacayi gozume iyiden iyiye kestirdim, bu hafta yapmayi planliyorum. Mekanlarimiz uzak olsa da, sofralarimizda ayni seylerin olmasi ne guzel!

5/30/2006 05:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba..blogunuz bir harika bayildim gercekten...linkinizi sayfama ekledim bir mahsuru yoktur insallah..
sevgiler

6/01/2006 10:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozlem, tesekkurler. Link vermene cok memnun oldum.
Sevgiler,

6/01/2006 11:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur Hanım tarifiniz çok övgü alınca benimde çok canım çekti hafta sonu yaptım ama benimkiler sizinki gibi ince olmadı 2 tanesinden bir pasta elde ettim, fırından çıktıktan sonra disklerde yoğun bir koku (ben saç boyası kokusu gibi)ve yediğimde keskin bir amonyak tadı vardı acaba hamuru kalın açtığımdan mı hatta zehirlermi acaba diye hepsini atmayı düşündüm sonra dayanamayıp bir kısmını krema ve glazürle kapladım bir gece beklediktem sonra yiyenler hiç bir koku hissetmedi ve çok beğendiler acaba hamuru açarken yufka kadar incemi açmamız gerekli ben mantı hamurundan az kalın açtım ama çok kabardılar yada amonyak mı fazla geldi tarfiteki kadar kullandım halbuki. Bir daha daha az amonyakla ve çok daha ince açmayı deneyeceğim. Ellerinize sağlık benimki sizinki gadar güzel görünmesede yiyenler çok beğendi

1/22/2007 03:21:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Isimsiz yorumcum, Yazdiklarinizdan anladigim kadariyla hamurunuz biraz kalinca olmus ve amonyak tam ucamamis. Siz de tahmin etmissiniz zaten nedenin bu oldugunu. Amonyagin ucabilmesine firsat vermek icin, bu tip hamurlar ince aciliyor ve pisip de firindan ciktiklarinda amonyak kokusunun hic olmamasi gerekiyor. Arsivimde aradim, amonyakli pasta yaptigim zaman cektigim, pismeden onceki su resmini buldum; gerci kalinlik konusunda pek fikir vermiyor. Bu resim de diskler pistikten sonraki hal. Tabii aralari kremalanip bekleyince biraz daha sisiyorlar, ama sonuc olarak hic bir zaman kek kati kalinliginda olmuyorlar.

Ilk bastaki kokuya ragmen denemenizin begenilmesine memnun oldum. Ikinci sefer daha da iyi olur umarim.
Sevgiler,

1/22/2007 08:22:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhabalar,
amonyakli pasta cok hos gozukuyor gercekten, ellerinize saglik.. bir sorum var, diskleri kac kat koyuyorsunuz 3 ya da 6 katlimi demek istedim. cok tsk. ederim simdiden
Tulin

1/26/2007 07:40:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tulin, bu pastaciklarin her biri icin 3 disk kullandim.
Sevgiler,

1/27/2007 01:17:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Tsk. ederim bilgi icin , daha sonra tekrar dikkatlice okuyunca senin notunu , 3 disk kullandigini farkettim. Bu arada, 48 - 50 adet kadar cikiyor demissin, malzemeyi yari yariya indirmek saniruim mumkun degil , cunku krema da sadece 1 adet yumurta var, ee yumurtayi da yariya indirmek mumkun degil. Asil sormak istedigim 18- 20 adet yaptiktan sonra geri kalan hamuru buzdolabinda saklayabilir miyim ve de acaba ne kadar sure?? Daha sonra farkli bi pasta yapabilmek icin kolay bir tarifin var mi acaba ? Tesekkur ederim .

1/28/2007 09:06:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur acaba her diski ne kadar actin ? YANI 1/2 cm kadar mi her bir disk acilmali ya da daha az mi ?? Cok sagol simdiden . gercekten hersey bir harika burada :)

1/28/2007 09:11:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tulin, ister inan ister inanma benim bir yumurtayi bolup tariflerde kullandigim oldu :) Kalani yine ziyan etmeyip, bir iki gun ustu kapali olarak buzdolabinda bekletebilirsin. Bu sure icinde bir kullanim firsati cikar zaten. Istersen malzemeyi yariya bolup, 1/2 yumurta yerine kucuk bir yumurta da kullanabilirsin, olsa olsa daha zengin bir hamur olur; yumurta kokusunu almak vanilyayi da azicik arttirabilirsin bu durumda. Eger hamuru burdaki olculerle hazirlayacaksan, surdaki tarife de goz atmak isteyebilirsin, Hatice de cikolatali kremayla bir pasta yapmisti. Bir de benim Dobos turtasi denemem var. Ayrica ben denemedim ama tahminim fazlasini dondurabilecegin yolunda. Kendim yapacak olsam, acilmis diskleri aralarina yapismayi onleyecek sekilde strec, ya da pisirme kagidi vs koyarak ustuste istifleyip, guzelce sararak dondururdum. Buzluktan alip, ambalajini actiktan sonra direk firina vermek mumkun olur diye dusunuyorum, pisme suresini biraz daha fazla tutmak sartiyla.

Sevgiler,

1/28/2007 09:49:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tulin, bir onceki yorumda Ingilizce link vermisim yanlislikla, Turkcesi burda.

Diskler icin yarim cm fazla kalin; mumkun oldugunca ince acmaya calis, zira ne kadar ince olurlarsa amonyak kokusunun ucmasi daha kolay oluyor. Fethiye, yukardaki tarifte bicak sirti kalinligi tabirini kullanmis, guzel bir tanimlama bence. Piserken biraz kabariyorlar, aralari kremalanip bekletilince de biraz daha sisiyorlar. O sismis halleriyle 1/2 cm ancak oluyorlar sanirim.

Sevgiler,

1/28/2007 09:57:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Vermis oldugun bilgiler icin cok cok tsk. ederim sana. Ne kadar detayli ve de samimice davranip uzun uzuna acikladigin icin ayrica cok da takdir ettim seni acikcasi. Hersey cok guzel senin sitende, bagli kalacagim tariflerine. Elbette zaman zaman sorularimla karsi karsiya gelebilirsin cunku yanlis yapmaktan her zaman cekinirim.
Cok sagol tekrar , sevgilerimle sana San Jose den

1/29/2007 07:45:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tulin, asil ben tesekkur ederim nazik yorumun icin. Sorulara gelince, yardimci olabilecegim bir sey olursa sevinirim.
Guzel gunler dilegiyle,

1/30/2007 08:09:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

selam bene amonyaklı pastayı çok yapıyorum arkadşlar hep benden onu ister ama hiç böyle tek tek yapmamıştım çok iyi bir fikir pastalarınız çok harika ellerinize sağlık bende beklerim sevgilerimle hoşçakalın melek

9/04/2007 09:27:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

evet evet prenses pasta bu :) küçükken annem bize hep bu pastadan alırdı. geçen sene Ankara Yenimahallede bir pastanede tesadüfen gördüm ve aldım. aldığım gibi de hemen yedim. çocukluğuma döndüm onu yer yemez. şimdi prenses pastanın tadı damağıma geldi. nefis nefis..

5/20/2008 06:19:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

mrb , gercekten mAsallah cok yeteneklisiniz , pastalariniz bi harika;) , yanliz amonyak tam olarak ne ? ben almanyadayim acaba burda satiliyomudur ?
Allaha emanet olun ..

8/30/2008 06:48:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yasemin, nezaketiniz icin tesekkurler. Amonyagin Almancasi Hirschhornsalz imis. Bakin suradaki yazilari okursaniz nerde bulunabilecegi konusunda da fikir sahibi olacaksiniz.
Sevgiler,

8/30/2008 07:20:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba. son yorumun üzerinden 2 sene geçmiş, sorumu cevaplayabilr misiniz bilmiyorum ama sorayım. pastanın hamur disklerini yaptım ama bisküvi gibi sert oldular. tarifteki gibi üzeri hafif kızarana kadar pişirdim, tarifteki malzemenin yarısından yaptım, amonyak yerine yarım paket kabartma tozu kullandım. çatal batırılarak yenecek kıvamda değil. acaba bu kadar sert mi olması gerekiyor ben mi yanlış yaptım, ya da üzerine krema sürünce yumuşar mı? yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler. Yasemin

4/09/2010 04:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yasemin, evet, diskler sertce oluyor, biskuvi kivami tam olmasi gerektigi gibi. Pisirilen cins krema ile kullaniliyor bu diskler ve kremayi da hala sicakken koymali ve bir gece bekletmelisiniz ki, diskler yumusasin. Bu teknigin zor yani henuz sicak olan krema ve disk kulesinin bicimini pek koruyamamasi, disklerin kaymasi. Bu durumun onune gecmek icin varsa tatli cemberi, ya da kelepceli kalip kullanabilirsiniz. Disklerin boyuna gore kelepceli kalip icinde diskler ve kremayi ustuste dizip, ertesi gune kadar bekletin. Sonra kaliptan cikarip, kalan krema ya da krem santi ile uzerini kaplayin. Boylece pastanizin goruntusu de guzel olacaktir.

Bu arada bunlari yazdiktan sonra farkettim ki, ufak pastaciklar icinmis tarif. Benim yorumum buyuk ve cok katli pasta icindi. (bu disk hamurunu buyuk acip, 6-7 katli cok guzel gorunuslu pasta yapabilirsiniz.) Tarifteki boyutlarda kelepceli kalip bulmak mumkun degil tabii. Yukarda yazdiklarimi yine de silmeyecegim, fakat sizin sorunuzun az ve oz cevabi, sicak krema arti beklemenin biskuvi disklerinizi yumusatacagi olmaliydi.

Afiyetle yeyin.

4/09/2010 05:42:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yasemin, yine ben. Eger bulabilirseniz, ayni tarifi mutlaka amonyak sodasi ile deneyin derim. Cunku dokudaki ayni kitirligi, kabartma tozu ile elde edebilecekmisiniz emin degilim. Tecrubenizi bir yorumla paylasirsaniz ayrica sevinirim. Ayni tarifi kabartma tozu ile denemek isteyecek arkadaslara yardimci olacaktir.

4/09/2010 05:46:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur Hanım. ben Yasemin. soruma çabucak cevap verdiğiniz için çok teşekkürler. ben sizin kadar hızlı olamadım. ben yaptım nihayet prenses pastayı. dediğim gibi amonyak yerine kabartma tozu kullandım. tahmin ettiğiniz gibi gevrek olmadı ama iyiydi tadı yine de. arasına muhallebi, üzerine de ganaj çikolata sürünce yumuşadı. sonra da üzerine beyaz çikolata rendeledim. bi dahaki sefere amonyakla deneyip farkı görmek istiyorum. bir de daha küçük boyutlarda yapmayı düşünüyorum.çünkü 7 cm'lik çapla ağza biraz zor sığıyo, çatal da batırılmıyo, ağız burun çikolata oluyo. çok teşekkürler ilginiz için de tarif için de. hoşcakalın.

4/13/2010 02:29:00 PM  
Blogger denizgoksu said...

Merhabalar,

Amonyakli pastanizi gorunce bende yapmak istedim yaklasik 15 yil once surekli yapardim.Ama bir suredir Londra da yasiyorum, amonyagi burda nerden bulabilecegimi bilmiyorum. sizce nerden alabilirim?
iyi calismalar

7/17/2010 09:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gogo, Amerika'da yasiyorum ve Ingiltere'de amonyagi nasil bulabileceginiz konusunda maalesef bir fikrim yok. Ingilizcesi Baker's Ammonia olarak geciyor Amerika'da, ben kendiminkini Amazon.com'dan ismarladim, sonra Arap marketlerde de buldum ve aldim. Sizin icin amazon.co.uk de baktim ama goremedim. Belki baking malzemesi satan buyuk sitelerde bulabilirsiniz.

7/19/2010 10:05:00 AM  
Blogger denizgoksu said...

Cok tesekkur ederim Zinnur.Pasta malzemesi satan bir marketi aradim sana mail attigim gun ne oldugu konusunda fikirleri yok, israrla baking soda da olabilecegeni solediler.Internetten yaptigim arastirmalarda da amonyagin yerine baking soda kullandigi gibi bilgelere rastladim.Henuz deneyemedim ama denedigimde nasil oldugunu sizinle paylasacagim.
tesekkurler

7/23/2010 05:34:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gogo, ikisi kesinlikle ayni sey degil. Ayrica baking sodanin aktive olmasi icin limon suyu, yogurt vs gibi asidik bir malzemeye ihtiyac var, dolayisiyla her tarifte kabartici olarak kullanilamaz. Bu tarifleri baking powder ile deneyen arkadaslar oldu, bulamaz da yine de denemek istersen, baking soda degil baking powder kullanmani tavsiye ederim. Bununla beraber eklemeliyim ki, baking powderla amonyakli hamurun kitirligini elde etmek mumkun degil. Bulundugun yerde Arap marketler varsa bir sor derim, ben orda bulmustum cunku.

7/23/2010 08:46:00 AM  
Blogger denizgoksu said...

Merhaba Zinnur, bende simdi amonyakli pasta denemesini baking sodayla denemeye kalkicaktim, senin yorumun var mi diye bloguna bir bakim dedim,iyikide bakmisim, denemeye gerek kalmadi.Evet Londra da Araplarin yasadigi bir bolge var, ordan bulabilirim heralde.Bende yaklasik 3 ay once cafelere organik brownie ve kek cesitleri yapip satmaya basladim, seninde bir yazinda bir cafeye pasta yaptigini okudum bir donem.Cesit olarak neler sunulabilir diye dusunuyorum bugunlerde, amonyaklida iyi bir alternative olacaga benziyor.Sen ne onerirsin?

7/25/2010 06:39:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba. Benim birkac sorum olacak ama oncesinde tariflerinizi ve blogunuzu cok begendigimi belirtmek isterim. Amonyakli pasta disklerinde tereyag yerine sıvıyag(ya da yari yariya) kullanilabilir mi? (daha hafif ve saglikli olmasi acisindan) Bir de zahmet olmazsa cay ve su bardaklarinin kacar mililitrelik oldugunu belirtebilir misiniz ?
Paylasimlariniz icin cok tesekkürler,
Zeynep

9/16/2010 04:06:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:54:00 AM  
Blogger mavii said...

zinnur hanimmmmm bayildim tarifinize ve anlatiminiza kucuk olmasi bana cok guzel bir fikir verdi

5/25/2013 11:32:00 AM  

Post a Comment

<< Home