Thursday, January 19, 2006

Piramit Pasta

Iste Nostalji serisinden bir pasta daha... Bu pasta icin aslinda yeni bir kategori daha acmam lazim, adi da "Aceleyle Mahvettiklerim" olmali.

Eskiden hemen her pastane vitrinini suslerdi piramit pasta. Pandispanyasi bana biraz sert geldiginden severek yedigim bir pasta cesidi degildi gerci ama kitaplarimdan birinde bu tarifi gorur gormez hem gencligimin pastane vitrinlerini hatirlattigi, hem de piramidi olusturma teknigi hosuma gittigi icin yapmaya karar verdim.

Tarifin sadece anahatlarini verecegim burada. Begendiginiz bir pandispanya ve cikolatali krema kullanarak yapabilirsiniz. Yalniz benim yaptigim gibi yumusak bir pandispanya kullanirsaniz sanirim kestiginizde duzgun bir goruntu elde etmek zor olacak, cunku verevine kesildigi icin pandispanya yumusak oldugu olcude ufalaniyor. Herhalde bu nedenle bu pastalari sertce bir pandispanyadan yaparlardi pastaneler.

Buyukce bir dortgen firin tepsisinde rulo pasta icin yapar gibi pandispanyami hazirladim once. Uzerini kayisili surupla islattim. Cikolatali kremayla duzgunce uzerini kapladim. Kisa ucuna paralel olarak 6 esit parcaya kestim. Parcalari ustuste koyarak dortgen pastanimi olusturdum. Pandispanyamin ayni kalinlikta olmamasindan dolayi pastamda hafif egrilik oldu, bu nedenle bastirarak duzlemeye calistim. Sonra strece sararak buzluga kaldirdim.

Kesme kismini sizin icin resimlemek istedigimden ertesi sabah cocuklar okula gitmeden pastayi buzluktan cikardim. Amacim resim cekerken Zeynepten yardim istemekti. Streci cikarip pastanin uzun kenari masanin hemen kenarina denk gelecek sekilde yerlestirdim. Uzun bir bicakla resimde goruldugu gibi verevine kesmeye calistim. (Maalesef resim bulanik ciktigindan sonradan bu gordugunuz remi cektik. Ters cevrilmis kalip yerinde pasta oldugunu dusunmek biraz hayal gucu gerektirecek ama sanirim bicagin nasil masa kenarindan destek alarak kaydirilmasi gerektigini acikliyor resim. Tabii daha kolay gelirse dik koyup oyle de kesebilirsiniz.) Ben bu can alici kesme asamasini cok telasli bir zamanda yapmaya kalkinca, yanlis kestigimi zannettim ve o hayal kirikligi ile butun pasta parcalarini bir torbaya doldurup buzdolabina kaldirdim. Sonradan yanlislik olmadigini farkettigimde is isden gecmisti tabii. Parcalari yamayarak resmi cekilebilecek gibi birkac dilim olusturmaga calistim ama istedigim gibi olmadi. Siz yapilmasi gerektigi gibi yaparsaniz dilimleriniz resimlerde gorunenden daha cok katli ve daha guzel gorunuslu olacak. Kesme isi bittikten sonra tek yapmaniz gereken kek katlari yatay degil dikey olacak sekilde olusturdugunuz iki parcayi birlestirmek ve kalan cikolatali krema ile piramitinizi kaplamak. Eger bu isleri benim gibi mutfakta etrafinizda telas ile kosusturan 3 cocugunuzla yapmazsaniz, eminim guzel bir sonuc alacaksiniz.

Bu pastayi yaptiktan --ve yapim asamalarini istedigim gibi resimleyemedikten-- 2 yil sonra, Bizim Pastane yorumcularindan Melike, asagidaki resimlere dikkatimi cekti. (Tesekkurler, Melike.) Piramit Pastayi yapmak isteyenlere yardimci olabilecegi dusuncesiyle ekliyorum. Yapilan pastada iki farkli renkli pandispanya kullanilarak, daha hos bir goruntu elde edilmis. Resimlerin kaynagi bu site.


10 Comments:

Blogger Aslı Altan Altundal said...

Pasta çok çekici ve sanki kolay gibi ama yapmadan anlaşılmaz.Bende deneyeceğim. Çocuklarla iş yapmanın ne zor olduğunu bilirim:)

1/23/2006 10:45:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur,beni gençliğime götürdün.O zamanların favori pastasıydı piramit.Evde yaparken de uğraştırırdı
bizi.Ben de unutmuştum doğrusu.İyi oldu hatırlattın.Ablam pandispanyadan
bir taban yapardı. 8-6-4-2-1 cm.lik
şeritler keserdi.Aralarına krema süre- rek kenarı düzgün olacak şekilde üst üste koyardı.Düzgün kenarını krema sürülen tabana yapıştırırdı.Böylece pramidin bir kenarı olurdu.Yanına bir tane daha yapar ve yapıştırırdı.
Üçgenin kenarları merdiven gibi
olurdu.Pek severdik.Belki daha kolay
olur diye anlattım.Sen de uğraşmışsın.Lezzetli olduğundan
eminim.Eline ve yüreğine sağlık.
Ablacığıma da sağlık mücadelesinde
güç diliyorum

1/23/2006 01:43:00 PM  
Blogger zinnur said...

Asli, tek zor yani kesmek. Ama hemen ustteki yorumda Munevver'in bir alternatifi var kesme isine. Bu sekilde yapilinca belki daha kolay oluyordur.

Her turlu mutfak projende kolayliklar dilerim sana. Bende 1 tane kucuk var, sende 2 tane. Hic kolay is degil.

1/23/2006 07:20:00 PM  
Blogger zinnur said...

Munevver, demek siz evde de yapiyordunuz. Nasil yaptiginizi pek guzel anlatmissin. Sizin yontem gercekten iyi bir alternatif kesme isine, cunku duzgun kesmek kolay degil bu pastayi.

Ablana acil sifalar diliyorum.

1/23/2006 07:23:00 PM  
Blogger evcilkedi said...

Nasılda severim piramit pastayı! Hiç yapmadım ama tariflerini epey incelemiştim zamanında. Şimdi tek hatırladığım içinde bolca yumurta olduğu, pandispanyası bu yüzden sert olmalı. Son seferinde Ankara'da Flamingo pastanesinden almıştım, sanki eski tadı yok gibiydi ama sırf anımsattıkları için almaya değer. Ellerine sağlık Zinnur, sanırım ben de denemeliyim artık :-)

1/24/2006 06:38:00 AM  
Blogger tomurcuk said...

Pastan çok güzel olmuş Sevgili Zinnur, ellerinize sağlık,mutlaka deneyeceğim,sevgiyle kal...

1/26/2006 02:13:00 PM  
Blogger Oya Kayacan said...

Son günlerde canımın en çok çektiği pasta türü piramit. İki gün önce Divan Patisserie'de burnumu dayayıp uzun uzun baktım bir dilimin buzdolabında,tabakta duran haline. Gözüm kesmedi ve yemedim. Simdi bana bu yapılır mıydı Zinnur?

1/29/2006 03:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur Hanım,
ellerinize sağlık nefis görünüyor.Siz nostalji falan diyorsunuz ama ben bu pastayı ilk kez görüyorum.Oldukça değişik geldi bu piramit bana.Bir dahaki seferede bu şekilde denemek isterim.Teşekkürler...

2/08/2006 11:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Emine, aramizdaki yas farkinin sonucu olsa gerek :) Bundan 20 yil once hemen her pastane vitrininde gormek mumkundu bu pastalari. Bakin, Oya'nin sizin hemen onceki yorumundan anladigimiz kadariyla hala bazi yerlerde bulunabiliyor. Umarim sizin denemeniz benimki gibi olayli olmaz.
Sevgiler,

2/08/2006 12:02:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:49:00 AM  

Post a Comment

<< Home