Thursday, December 08, 2005

Profiterollu Pasta

Pastaci yapinca ben de yapmaliyim demistim; son olarak Semaver'de gorunce artik erteleyemedim ve yaptim. Iste Nostalji dizisinden bir pasta daha: Sergen Pastahanesinin Profiterollu Pastasi. (Bu dizinin ilki aylar once taklit etmege calistigim Divan Pastahanesinin Ahududulu Pastasiydi.)

Simdi Ankara'da bir Sergen Pastahanesi var mi bilmiyorum. Ama ben genc kizken yeri Kizilay'da simdiki Soysal Pasajinin Sakarya cikisindaydi. Bu konumun o yillarda Ankara'da Ingilizce kitap satan sayili kitapcilardan biri olan Tarhan Kitabevine cok yakin olmasi gibi stratejik bir onemi de vardi. O zamanlar en buyuk zevklerimden biri Tarhan'in raflari arasinda --bazen saatlerce-- kaybolarak, ilgimi ceken her kitabi elleyerek, sayfalarina goz gezdirerek kendime en uygun fiata, en guzel kitabi secmek; sonra degerli paketim kolumun altinda yorgunluk cikarmak icin Sergen'de bir dilim profiterol yemekti. Iste gencligimin Nirvanasi... Simdi ayni amacli kahve/kitapcilar var. O zamanlar olmadigindan bu rutini kesfetmistim.

Sergen'in profiterolu benim gibi pasta mi, supangle mi kararsizligini yasayan insanlar icin harika bir cozumdu. Alti pasta, ustu supangle olurdu. Bir de servis yaparken uzerine ayrica cikolatali sos dokerlerdi. Benim gibi gencliginden beri cikolata delisi olan biri icin haftada en az 1 kere tadilmasa kesinlikle olmaz bir lezzetti. Allahtan yakin oturdugumuz icin rahatlikla gidebilirdim. Sonra tabii yillar gecti, Sergen kapandi, Tarhan Kitabevi tasindi; simdi var mi bilmiyorum bile... Ben de merak eder oldum, Sergen'in profiterolu gercekten o kadar guzel miydi, yoksa onu o kadar guzel yapan gencligimin damak tadi miydi diye? Iste Burcu'nun ve Hatice'nin pastalari o merak ve nostaljiyi pekistirince bu pasta ortaya cikti. Sonucta hem cocuklar, hem de biz cok begendik. Tadi da beni gercekten yillar oncesine goturdu. Kolunun altinda kitabi, icinde profiterol yeme heyecani tasiyan bir genc kiz oluverdim sanki.

Gelelim pastanin yapimi ile ilgili notlara: Size profiterol hamuru ve cikolatali kekin tarifini vermeyecegim, cunku daha once de tekrarladigim gibi un farkliligi beni biraz endiselendiriyor. Bunlar icin Burcu ve Hatice'nin tariflerinden faydalanabilirsiniz. (Yurt disinda yasayanlariniz arzu ederlerse kullandigim tarifleri bir kac gun sonra Our Patisserie'den alabilirler.)
  • Cikolatali kek tabani (Sevdiginiz bir tarifi 20cmx10cm lik kek kalibinda yarim ya da ceyrek olcu yapabilirsiniz.)
  • Cikolatali ara kremasi (tarifi asagida)
  • 1/4 bardak ayiklanmis tuzsuz antep fistigi
  • 14-16 adet profiterol topu (Hatice ya da Burcu'nun tarifini kullanabilirsiniz.)
  • Profiterol toplarini doldurmak icin krema (Hatice'nin ic kremasi tarifini kullanabilirsiniz.)
  • Cikolata sosu (tarifi asagida)
  • Susleme 1/4 bardak ince cekilmis antep fistigi
Cikolatali Ara Kremasi icin:

Sergen'in pasta kremalarinda ic bayici bir tatlilik degil, adeta mayhosumsu bir tad olurdu. Bunu yakalayabilmek icin ben cig krema yerine creme fraiche kullandim. Creme fraiche yapma yontemini ilerde baska bir iletide sizinle paylasirim. Ama simdi kisa yoldan benzer bir lezzet elde edebilmek icin kremanizin bir kismina suzme yogurt katmanizi tavsiye ediyorum. Bence bu hafif eksilik, ozellikle cikolataya cok yakisiyor. Ama yine de pastada kullanmadan cok ufak bir miktarla deneyip damak tadiniza uygun olup olmadigina karar verin derim. Eger uymuyorsa, yerine ayni miktarda cig krema kullanabilirsiniz.
  • 56 g kucuk parcalara kesilmis aci cikolata
  • 1/2 bardak creme fraiche veya cig krema
Cikolatanizi ben mari usulu ile eritin. Kremanizi cirpin. Cikolata biraz sogudugunda krema ile karistirarak butunlestirin.

Cikolata Sosu Icin:
  • 225 g kucuk parcalara kesilmis aci cikolata
  • 1 bardak cig krema
Kremanizi bir tencerede kaynama noktasina getirin. Altini kapatip icine kucuk cikolata parcaciklarini atin. Devamli karistirarak cikolatanin erimesini ve sosun puruzsuz hale gelmesini saglayin. Kullanmadan once pastanin uzerine dokuldugunde akip gitmeyecek kadar koyulasincaya kadar bekletin. Bu cikolata sosu bekledikce koyulasacaktir. Cok sertlesirse kullanmadan once ben mari usulu ile tekrar yumusamasini saglayabilirsiniz.

Butun malzemeler hazir olduktan sonra pastanin nasil yapilacagi zaten resimlerden gorunuyor. Yine de ozetle yazmak gerekirse soyle:

Keki ikiye ayirip alt kata cikolatali ara kremasinin cogunu surun. Uzerine biraz antep fistigi koyup kalan krema ile kapatin. Ikinci kati bunun uzerine yerlestirin. Cikolata sosunun bir kismi ile kaplayin. Pastanin tabaga degen tabanini cekilmis antep fistigi ile susleyip bir kenarda bekletin.

Profiterol toplarini altlarindaki kesigi biraz daha genisleterek, icine pastaci kremasi doldurulmus s1kma tupuyle doldurun. Toplari 2 sira halinde cikolatali pasta tabaninizin uzerine yerlestirin. Bir uste gelecek olan orta sira profiterol topunu sabitlemek icin alt siranin ortasi boyunca biraz cikolata sosu dokun. Kalan profiterol toplarini piramit goruntusu alacak sekilde uste bir sira olarak yerlestirin.

Cikolata sosunuzu gerekirse yeniden isitarak yari akiskan hale getirin ve profiterol toplarini sosla kaplayin. Bu isi yaparken once sosu akitip, sonra bir bicak yardimiyla tum bosluklarin kapanmasini saglayabilirsiniz.

Arzu ederseniz servis sirasinda her tabaga paylastirilmak uzere tarifteki miktarin yarisi kadar daha cikolatali sos yapabilirsiniz.


30 Comments:

Anonymous Anonymous said...

pastanın görüntüsüne bayıldım, çok şık olmuş gerçekten, ellerine sağlık Zinnur...
bu blog olayı ne iyi oldu her arkadaştan ayrı bir fikir ediniyoruz:) bir dahaki sefere ben de bu şekilde deneyeyim:)
sevgiler...

12/08/2005 01:18:00 PM  
Blogger Burcu ÜNAL said...

zinnur , bütün tüylerim diken diken oldu ..anlatamam bu güzelliğin karşısında hissettiklerimi..harika olmuş :)

ellerine sağlık diyorum ve seni takdir ediyorum..

sevgiler..

12/08/2005 04:06:00 PM  
Blogger Nilay said...

Zinnur haklisin galiba, hic macaron yapmadim hic riske atmayim kendimi ben bunlari baska bir gun kendimize yaparim.Misafirlere de baska tatlilar yaparim. Prfiterollu pasta enfes gorunuyor. Profiterole hayir diyebilecek kimseyi tanimiyorum, pastayla beraber double lezzet. ellerine saglik
Sevgilerimle
Nilay

12/08/2005 04:51:00 PM  
Blogger ZeYNeP said...

Merhaba
Satirlarini okurken bende Ankara'ma
bir yolculuk yaptim bir an, Tarhan kitabevini bende cok severdim, Sergendeki arkadaslarla bulusmalari cok severdim, daldim gittim bir an:))) Profiterollu pastayi bile unutuverdim, guzel olmus, eline saglik, ben bu ara sadece bakiyorum, yapmiyorum, tarifleri sakliyorum files'a. Diyettimde hedefine ulastiktan sonra yavas yavas yapip yemeye baslayacagim.

12/08/2005 06:15:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Hatice, tesekkur ederim. Dedigin gibi, ben de blog olayinin cok etkili bir ogrenme araci oldugunu dusunuyorum.

Burcu'cugum, gercekten en az yaptigin pastalar kadar tatlisin. Yorumunu her okudukca gulumsuyorum; cok tesekkur ederim.

Nilay, makaron konusundaki kararin bence cok yerinde. Ama kendiniz icin denersen sonuctan bizi de haberdar et, olur mu? Yorumun icin tesekkurler.

Sevgili Zeynep, cok ozluyorum o yillari. Belki yollarimiz karsilasmistir bile Sergen'de ya da Tarhan'da, kimbilir?

12/08/2005 08:05:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Off, Zinnur yine dokturmussun. Ellerine saglik. Insanin hem yapasi, hem yiyesi geliyor, neyse ki resimlere bakmanin bir kalorisi yok.

12/09/2005 12:49:00 AM  
Blogger DAMLA said...

Zinnur'cum
annem yaklaşık 1 aydır bizimle ve senin yazdıklarının da sıkı bir takipçisi oldu. Sanırım bundan sonra babamın evdeki laptop'una bir ortak çıktı (senin web adresini çantasına koydu bile!!..)
Bu pastanı gördükten sonra annemin yorumunu aynen yazıyorum; "bu kız da çok güzel şeyler yapıyor..."
Öpüyorum....

12/09/2005 04:59:00 AM  
Blogger fethiye said...

E, Zinnur bravo yani! :) Cok guzel gozukuyor, ellerine saglik. Bunca pastayi, tatliyi ardarda nasil yiyorsunuz merak etmiyor degilim :)

12/09/2005 06:50:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ellerine sağlık Zinnur , pasta harika görünüyor.
Sevgi ve sağlıkla kal.
Canan

12/09/2005 08:10:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

supper olmus yine Zinnur... Keske NY yerine Ann Arbor MI`de oturuyor olsaydin... :)))

12/09/2005 09:29:00 AM  
Blogger Yesim said...

Zinnur çok güzel görünüyor,ellerine sağlık. Valla çok canım çekti haberin olsun! : )

12/10/2005 09:24:00 AM  
Blogger zinnur said...

Turkmen, evet, resimlere bakmanin kalorisi yok. Haftada en az 1 tatli yapmanin ise yapana zarari cok :( Bakalim Bizim Pastane'den bu mecburi uzaklasmamin son 1 yildir aldigim kilolari atmaya bir faydasi olacak mi?

Damla, cok mutlu etti yorumun beni. Sen de sagol annen de. Bakalim en az 1 ay tarif veremeyecegim gibi gorunuyor, ama belki annen daha oncekilerle ilgilenir.

Fethiye, gercekten ailece iyi bir performans gosterdik. Yukarda yazdigim gibi ben son 1 yilda epey tombulladim, esim de bu aralar kilo aldigindan yakiniyor. Ama evdeki iki sporcu genc ve onlarin arkadaslarina bana misin demiyor pasta ve corekler. Hem yiyor, hem yakiyorlar. Etrafta bir iki komsumuzun da olmasi tuketime yardimci oluyor.

Cok tesekkurler Canan, Hande, Melek ve Yesim.

12/10/2005 12:46:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

mehaba ellerinize sağlık çok güzel olmuş pastanız ancak bir şey öğrenmek istiyorum süzme yoğurt fikri çok hoşuma gitti ama kaynatacağım kremanın içinemi eklemeliyim yoksa çikoltayı da erittikten sonra soğuması için beklettiğim esna da mı koymalıyım bilemedim kaynyan kremanın içine koyduğumda kesilme yapabilir zannedersem.Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim sevgiler ve lezzet dolu günler diliyorum.

12/11/2005 04:46:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isimsiz Arkadasim, suzme yogurdu ben cirpilmis cig kremaya katmak icin tavsiye ettim. Galiba Mis krema markasiyla satiliyordu, TR'de yasayan arkadaslar bu konuda daha iyi yardimci olacaklardir. Yag orani fazla olan bu sutu cirptiginizda koyulasiyor. Bu asamada biraz suzme yogurtla kasikla karistirildiginda benim kullandigim creme fraiche'e benzer bir lezzeti olacagini tahmin ediyorum.

Eger pisen krema icine eklemek istiyorsaniz, ben de sizin tahmin ettiginiz gibi sicakken eklemenin kesilmeye sebep olacagini dusunuyorum. Dogrusu soguduktan sonra eklemek olur.

Kolay gelsin

12/11/2005 05:48:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba,

Annem de bizi gencliginde cok sik gittigi Sergen pastanesine gotururdu, kardesimle heyecanla profiterolumuzu yerdik. Kapandigina bizler de cok uzulmustuk. Sizinle bu duygulari paylasmak beni mutlu etti.
Sevgiler,

Isil

12/12/2005 11:22:00 AM  
Blogger life said...

Pastanın görüntüsü çok güzel olmuş.Profiterolüde çok severim.Hemen bende yapacağım:)

12/12/2005 05:17:00 PM  
Blogger Unknown said...

Sevgili Zinnur pastan müthiş olmuş ellerine sağlık. Profiterolü inanılmaz şekilde canım istedi şimdi:) Yaptığın diğer herşeyde çok güzel, macaronlarda nefisler:)
Sevgiler,
Derya...

12/14/2005 06:36:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

ÇOK GÜZEL DURUYOR GÖRÜNTÜSÜ EMİNİM DE ÇOK TATLIDIR MMM... SİTEDE ÇOK GÜZEL

http://www.blogcu.com/cansunungunlugu/

12/14/2005 07:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Isil, bir Sergen profiterolseveriyle daha tanistigim icin cok sevindim. Yorumun icin tesekkurler.

Sevgili Sehnaz, Derya ve Cansu, guzel sozleriniz icin cok tesekkur ederim.

12/18/2005 07:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

ama olmaz ki, bu boyle yapilmaz ki..guzelligine inanamiyorum.eline saglik

12/19/2005 08:47:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur selam, bu pastada kullandigin kek tabaninin olcu/tarifini verebilir misin mumkunse? Biliyorum un-seker farkliligi sebebi ile vermek istemiyorsun, ama ben de yurtdisindayim (G.Afrika) ve Turkiye'de kullandigim tarifler burada pek tutmuyor, benimki daha cok sekerden sebep sanirim, genelde cok tatli oluyorlar Turkiye olcusune gore...Bir de bu pastada basarisizlik sansi nedir, benim gibi acemiler icin? Cikolatali haric hic bir tatli/pasta yemeyen bir arkadasimin dogumgunu icin yapmak istiyorum ama??? Selamlar, sevgiler...

1/26/2006 11:06:00 PM  
Blogger zinnur said...

Turkmen, emailime gelen yorumunu burda bulamadim. Acaba sonradan vazgeip sildin mi? Neyse, ben yine de buraya yazayim. O kekin tarifini sana vereyim. Tabii sonuc garantili degil :) Bu pastanin bence en zor olan yani usteki profiterol toplariydi. Aslinda o da zor degil belki, ama iste tepsileri hazirlamak, tuple s1kmak, kurumalarini beklemek, herbirini tek tek delip icini doldurmak el aliyor. Bazi yerlerde bunlar hazir doldurulmus ve dondurulmus olarak satiliyor. Oylesini bulabilirsen isin buyuk olcude kolaylasmis olur. O zaman pastayi servisten kisa zaman once bile hazirlayabilirsin.

Gelelim cikolatali pandispanya tarifine: Ben asagidaki malzemenin yarisini kullandim diye katirliyorum bu pasta icin. Galiba o bile fazla gelmisti ve artanini dondurmustum.

1 bardak kaynar su
1/2 bardak kakao
113 g oda sicakliginda tereyag
1 bardak seker
2 yumurta
1 1/8 bardak un
3/4 tatli kasigi kabartma sodasi
1/4 tatli kasigi kabartma tozu

Kaynar su ile kakaoyu karistirarak cozun. Ayri bir kapta tereyagini ve sekeri puruzsuzlesinceye kadar cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyip cirpmaya devam edin. Kakaolu karisimi da ekleyin ve cirparak butunlestirin. Kabartma sodasi, tozu ve unu da buna ekleyin. Kivamli kek hamuru olusuncaya kadar cirpin. (Cok uzun surmuyor.) Bu hamuru onceden hazirladiginiz yaglanmis, unlanmis ve dibi pisirme kagidi ile kaplanmis 2 adet kek kalibina paylastirarak 175C de yaklasik 20-25 dakika ya da keklerin ortasina batirdiginiz kurdan temiz cikana kadar pisirin.

Kolay gelsin.

1/27/2006 08:51:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur tesekkurler tarif icin. Yoruma ne oldu bilmem, ben silmedim. Son bir sey daha..Hani su kek hamurunu iki ayri kaliba paylastirip pisirme isi var ya..Ikisini ayni anda mi pisirmek gerekiyor. Firinim kucuk oldugu icin soruyorum. Hani birisi piserken digeri beklerse hamur sonebilir disari da diye bir endisem var da...Yada tek kalipta pisirip, ortadan kesme bir cozum olabilir mi? Ne dersin? Tekrar tesekkur ediyorum. Sevgiler, selamlar...

1/29/2006 11:40:00 PM  
Blogger zinnur said...

Turkmen, bence de bekletmek yerine bir kalipta pisirip, soguduktan sonra ikiye kesmek daha iyi olur. Hatta malzemenin hepsini yapacaksan uce ya da dorde kesip iki katini kullanabilirsin. Ust kati biraz kabarmis olacak, o kismi da keserek duzlemek lazim. Bu ise yaramaz kismini parcalayip krema ve meyva ile kat kat doseyerek Ingilizlerin "trifle" dedigi tatlidan yapabilirsin.

Kolay gelsin.

1/30/2006 06:23:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur cok tesekkurler, nihayet bu harika pastayi yaptim. Hem yiyen herkes cok begendi, hem de ultra muskulpesent olarak ben..Tekrar cok tesekkurler ayrintili tarif icin. Bu arada, creme fraiche'i de ilk defa kullandigimi ve lezzet acisindan sonuctan cok memnun kaldigimi itiraf etmeliyim. Bir daha yaptigimda bu pastayi, araya direkt fistik yerine, krokan kullanmayi ve bu sefer usenip elde s1ktigim profiterol toplarini da torba ile s1kmayi dusunuyorum. Sonradan pastanin uzerine siralarken puzzle gibi epey bir ugrastim cunku. (Sen kac numarali uc kullandigini hatirliyor musun bu arada?) Her neyse, tekrar cok cok tesekkurler..Kubbe pastaya da insallah yakinda kollari sivayacagim (Turkiye'ye gittigimde tatile!)..Sevgiler, selamlar...

4/17/2006 10:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Turkmen, begendiginizi duyunca cok sevindim. Ben de senin fistikli krokan fikrini cok begendim. Bir dahaki sefere ben de oyle yapmak isterim ama kimbilir ne zaman yapabilirim? Blog sahibi olmanin kotu taraflarindan biri, bir yaptigini bir daha kolay kolay yapamamak maalesef. Hep yeni bir seyler yapmak zorunda hissediyorum kendimi.

Hamurlari sikmak icin uc degil sadece s1kma torbasini kullanmistim. Torbamin agzi 1,5 cm lik kesik. Bu capta ya da azicik daha kucuk duz bir uc kullansan sanirim olur. Kitaptan baktigimda 1/2" lik uc soylemis ki bu da zaten 1,25 cm e karsilik geliyor.

Kubbeli pasta ile ilgili haberlerini merakla bekliyorum. Sana iyi yolculuklar ve Turkiye'de keyifli bir tatil dilerim.
Sevgiler,

4/19/2006 07:09:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

iyi günler dileyerek yazıma başlıyorum sayenizde eski günleri yad ettim sakarya girişinde sergen pastanesi
hayatta olanlara saglık ve uzun ömürler ahrete göç edenlere (bacaksız ismail hariç)rahmet diliyorum
segen de bir remzi usta efsanesi vardı remzi ustaydı hakkı hukuku bilir begenmedigi malı bunu insan yiyecek der tezgaha sürmezdi
çevresi ona bu rum derlerdi tam bütün inançlıydı sarı fikri fikri arap oglu vahit mustafa yıldız daha ismini sayamadıgım muhteşem bir kadroydu
sayın hasan ve osman kabalagın hoşgörülü patronlugu bir başkaydı hey gidi günler bursun büyükgüzel 1975-1980 arası çalışmıştım

8/11/2011 05:42:00 AM  
Blogger zinnur said...

Bursun, tesekkurler verdigin vitrin arkasi bilgiler icin. Orda gercek bir ustanin elinden cikan pastalar yedigimizden emindim zaten, bu inancim percinlenmis oldu. O pastalarin tadini artik bulamiyorum, en iyi Turk pastanelerinde bile...
Iyi gunler dilegiyle...

8/11/2011 07:31:00 AM  
Blogger daimamutfak said...

Sevgili zinnur bir ankaralı olarak o günleri bende hatırladım.Artık sergen yok.epeydir yok. profiterolü ne güzeldi sergenin.Tarhan kitabevi de bir klasik idi.sevgilerle..

4/25/2012 01:07:00 AM  
Blogger daimamutfak said...

Sevgili zinnur ben de sergen profitrolünü sevenlerdenim.Çok yıl oldu sergen kapanalı ama hala unutulmayanlardan.Tıpkı tarhan kitap evi gibi.Sevgiler..

4/25/2012 01:08:00 AM  

Post a Comment

<< Home