Wednesday, January 25, 2012

Bol Kuru Meyvali Kek


Bu eski bir tarif aslinda. Hesapca yilbasi oncesi yayina sokulacakti ama seyahat telasi filan derken olmadi. Bir cikolata molasi icin uygundur diye simdi karsinizda... Buna cok benzeyen St. Nicholas kekini birkac sene oncesine kadar, hemen her yilbasi oncesinde yapardim. Sonralari o kekin malzemeleri arasindaki boyali kiraz sekerlemeleri beni rahatsiz etmeye basladi. Ne tadi, ne rengi gercek meyvaya benzeyen bu sekerlemelerin nasil yapildigini okuyunca daha da sogudum Maraschino kirazlarindan ve St. Nicholas keki gelenegi suresiz olarak programdan kalkti. Sonra, Alice Medrich'in Pure Dessert kitabinda  bu bol meyvali keke rastladim. Icinde kiraz sekerlemesi yok, kepekli bugday unu yerine normal beyaz unla yapiliyor ve kullanilan kuru meyva ve kuru yemis miktari belki St. Nicholas kekinden biraz daha az ama goze hos gelen dantelimsi kivrimlari, yagsiz olusu, uzun zaman dayanmasi, hatta bekledikce guzellesmesi ayni. Elinizin altinda bulunan her turlu kuru yemis ve meyva kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Hepsi de guzel oluyor. Ufak baton kaliplarda pisirilip, hediyelik yapilabilir, cok dayanmasi ozelligiyle uzaktaki dostlara postalanabilir bile... Bir bardak cayin yaninda makbule gecen bir agiz tadi olacagi kesin.

  • 3/4 bardak (96 g) un
  • 1/4 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/4 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 3/4 bardak (149 g) esmer seker
  • 1 bardak kuru kayisi, kuru erik, armut veya seftali (kayisi ve benzer buyuklukteki kuru meyva oldugu gibi birakilacak, daha buyuk olanlar ikiye ya da uce kesilecek)
  • 2 bardak yumusak hurma (yerine arzu ettiginiz baska kuru meyva da kullanabilirsiniz)
  • 3 bardak (340 g) ceviz
  • 3 yumurta
  • 1 tatli kasigi vanilya
23cmx13cm lik bir, ya da 20cmx10cm  lik iki baton kalibi yaglayip, taban ve kenarlarini pisirme kagidi ile kaplayin. Firininizi 149 C ye on isitin.

Un, kabartma tozu, sodasi ve tuzu buyukce bir kasede harmanlayin. Esmer sekeri, kuru meyva ve cevizi ekleyin ve parmaklarinizla butun malzemeyi karistirin. 

Baska bir kucuk kasede, yumurta ve vanilyayi, karisimin rengi acilana kadar cirpin. Bunu, buyuk kasedeki unlu, meyvali karisima katin ve tahta bir kasikla, hamur meyvalari kaplayincaya kadar karistirin. Kek hamurunu hazirladiginiz kalip(lar)a paylastirin.

Kek(ler)in ustu iyice kahverengilesinceye ve meyvalari kaplayan hamur sertlesinceye kadar pisirin. Bu sure kucuk kaliplar icin yaklasik 1 saat, buyuk icinse ise 15 dakika kadar daha fazla olacaktir. Eger kekin ustu cok hizla kahverengilesiyorsa, folyodan bir tenteyle kapatabilirsiniz. 

Firindan cikardiktan sonra, kek(ler)inizi izgara uzerinde tamamen sogutun, sonra da kalip(lar)dan cikarin. Sarilmis halde, oda sicakliginda birkac hafta, buzdolabinda ise enaz 3 ay muhafaza edebilirsiniz. Ayrica 6 aya kadar da derin dondurucuda saklanabilir. Keskin bir bicakla ince dilimlere keserek servis yapin.

7 Comments:

Anonymous güloannemutfakta said...

Kekten ziyade kalori yüklü bir bomba olmuş.Çocuklara bol bol yedirmek lazım bu kekten .Emeğine sağlık sevgiler

1/25/2012 09:54:00 PM  
Blogger durutarifler said...

OYYYY tam bir bomba olmuş
Görüntüde nefisss
Ellerine sağlık
Sevgiler

1/26/2012 07:19:00 AM  
Blogger Mutfak Havlusu said...

Ne kadar çok meyve var içinde tam benlik!Malzemeden çalınmış derim ben içinde biraz az olunca kek ve kurabiyeler için:-)))Ellerinize sağlık

1/26/2012 10:25:00 AM  
Anonymous Turkmen said...

Zinnur'cum, bunun da St.Nicholas'tan asagi kalir yani yok, ayni goruntu hemen hemen. Ben St.Nicholas'i cok severek yapiyordum, ama bundan boyle buna donerim. Bu tur iki kaliplik ve durdukca guzellesen tarifler, dondurucuda, el altinda hazir cay/kahve eslikcisi oluyorlar. Kiraz sekerlemesi ile ilgili bilgi nedir? Onu da maalesef cok severim. Sevgiler, Turkmen

1/27/2012 02:42:00 AM  
Blogger hilal said...

ooff tam benlik bir kek..ama kabartma sodasını nerde bulunur..hiç kullanmadım daha önce..buna benzer bir keki ingiliz bir arkadaşım yapmıştı quen elizabeth cake demişti adı..ahh kek budur işte..ellerinize saglık

1/27/2012 04:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulo Anne, Nilay ve Mutfak Havlusu, gercekten cok bol malzemeli ve enerji deposu bir kek bu. Cocuklarin zaten hatiri sayilir olan enerjisine tepe yaptirabilir; yatma vaktine yakin yenmese iyi olur ;)Her ne kadar kuru meyvayi saglikli bir gida malzemesi olarak dusunuyorsak da, ayni zamanda konsantre seker icerdigini de unutmamamak lazim.

Turkmen, evet, hemen hemen ayni kek bu. Otekinde kepekli un olmasi daha iyiydi, buna karsilik kirazlar cok katki malzemesi iceriyordu. Iki tarifi harmanlayip, ikisinden de daha iyisini ortaya cikarmak mumkun. Marasino kirazlariyla ilgili ilk okudugum yaziyi bulamadim ama bu da sana fikir verir.

Hilal,eminim kullanmissindir. Sanirim yanlis sozcuk kullandim da ondan taniyamadin. Benim Turk mutfak malzemesi sozlugum, cok uzun zamandir Turkiye'de yasamadigim icin Allahlik. O zaman ne diye Turkce yemek blogun var diyeceksin, ona da verecek cevabim yok :)

Hepinize sevgiler...

1/27/2012 05:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Vincent, davetiniz icin tesekkurler, ama Petitchef veya herhangi bir baska rehber sitede indekslenmek istemiyorum.

3/01/2012 11:53:00 AM  

Post a Comment

<< Home