Monday, November 14, 2005

YE #4: 2 Hurmali Kurabiye ve 2 Hurmali Kek


Dorduncu yemek etkinligimiz icin evsahibemiz Melda konu olarak hurmayi secti. Hurma-YE icin yapabilecegim 6 farkli tarif vardi aklimda. Biraz arastirinca bunlarin icinde bence en guzeli olan Hurmali Islak Keki Portakal Agacinin Hatice'sinin 2004 yilinda yapip bizlerle paylastigini kesfettim. (Burda Sticky Toffee Pudding diye bilinen bu tatli mutlaka denenmesi gereken bir hurmali lezzet. Ilk yedigimde bundan daha lezzetli bir tatli daha olamaz dedirtmisti bana, hem de hurmayla aram cok iyi olmamasina karsin.) Boylece yapilmasi gereken tariflerin sayisi bese dustu. Medjool cinsi hurmalarimi ne olur ne olmaz diyerek vakitlice almistim ama Hurma-YE icin mutfaga girebilmem ancak bugun gerceklesti. Vakit iyiden iyiye daraldigi icin, aklimdaki iki farkli kurabiyeyi yapmak yerine bir hile dusundum: ayni hamur ve hurmali ici kullanarak farkli gorunuslu iki kurabiye elde ettim. Sonra daha once hic denemedigim Kakaolu Hurmali Keki, ardindan da her yil bu zamanlar zaten yaptigim St. Nicholas Kekini yaptim. (Bu cesit keklere burda Fruit Cake deniyor ve Thanksgiving ve Christmas tatillerine ozgu tatlilar olarak biliniyorlar.) Son tatli cesidim alti ve ustu bugday ve yulafli, ortasi hurmali bir cesit tepsi kurabiyesi olacakti ama bu proje vakit darligina kurban gitti. Belki diger katilan arkadaslardan bu tarifi yapan olur. Tatlilarimin pismesi, ev halkinin uykuya dalmasi ve benim bilgisayarimin basina gecmem 15 Kasimin ilk dakikalarini buldu. Simdi benim de gozlerim kapanmaya basladi, ama yatmadan tarifleri yazmaya gayret edecegim. Yarinki kosusturmaca arasinda bir firsat bulup resimleri de cekebilirsem umarim ki bu Hurma-YE gorevimi de boylelikle yerine getirmis olacagim.

Ma'mul Kurabiyesi (Mediterranean Cookbook'tan)


Bu kurabiyeyi Arap arkadaslarimdan gordum, ama burda size verdigim tarifin ne kadar ozgun oldugundan emin degilim. Galiba esas tarifte irmik de kullaniliyor. Bu kurabiyeyi sekillendirmek icin satilan ozel tahta kasiklar bende olmadigi icin benimkiler biraz sade oldu. Hurmali icin yeterince tatli oldugunu dusunerek kurabiye hamuruna pek az seker koydum. Hamur ve hurmali icin yarisiyla rulo yapip, buzdolabinda biraz dinlendirdikten sonra dilimlere kesip pisirdim. Bu da ayni kurabiyenin degisik bir sunus sekli oldu. Iki sekliyle de agizda dagilan, lezzetli bir kurabiye...
  • 450 gm cekirdeksiz, kucuk parcalara kesilmis kuru hurma
  • 1/2-1 bardak su (ihtiyaca gore arttirabilirsiniz)
  • 1 portakal kabugunun rendesi
  • 1/2 tatli kasigi tarcin
  • 250 gm yumusak tereyag
  • 2 yemek kasigi seker
  • 250 gm elenmis un
  • 1 yemek kasigi portakal cicegi suyu ya da gul suyu
  • 2-4 yemek kasigi sut veya su
  • Kurabiyeleri bulamak icin pudra sekeri
Firini 150Cye isitin. Hurmali ici hazirlamak icin, hurmalari ve suyu bir tencereye koyup suyu kaynama noktasina getirin. Altini kisip arada karistirarak 5 dakika kadar pisirip hurmalarin purelesmesini saglayin. Tarcin ve portakal kabugu rendesini ekleyin.

Kurabiye hamurunu hazirlamak icin, tereyag ve sekeri birlikte cirpin. Sirasiyla unu, sut ve portakal cicegi suyu ya da gul suyunu ekleyip cirpmaya devam edin. Hamuru elinizle toparlayip bir iki kere yogurun. Ceviz buyuklugunde parcalar koparip yuvarlayin, sonra bas parmaginizla ortasini cukurlastirip hurmali icten bir parca koyun ve kurabiye hamuru ile ustunu kapayin. Bu sekilde olusturdugunuz kurabiyeleri 20 dakika kadar ustlerinin kizarmasina firsat vermeden pisirin. Henuz sicakken pudra sekerine bulayin. Eger arzu ederseniz, ay coregi gibi de sekillendirebilirsiniz.

Kakaolu Hurmali Kek (Cocolat'tan)


Bu kek icindeki buttermilk ve hurmanin etkisiyle gayet yumusak ve lezzetli oldu. Sanirim durdukca daha da guzellesecek. Malzemeler arasindaki kahvenin tadini ben pek alamamistim ama esim tattiginda "tam gelmis" diyerek onayini verdi. Bu cesit keklerde gorulen dibe cokmus meyva sendromunu maalesef burda da yasadik, ama yine de lezzeti bakimindan yeniden yapilacaklar listesine girmeyi basardi bu tarif. Asagidaki malzemelerle 2 tane kek yapiliyor. Malzemelerin yarisi benim kullandigim 20cmx10cm lik kek kalibina biraz fazla geldi.
  • 3 bardak (340 gm) kabaca cekilmis kuru hurma
  • 1 1/2 bardak (210 gm) kabaca cekilmis ceviz (Pikan kullandim.)
  • 2 1/4 bardak (255 gm) elenmis un
  • 1/2 bardak (56 gm) elenmis kakao
  • 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 yemek kasigi kabartma sodasi
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 2 yemek kasigi Nescafe
  • 3 yemek kasigi sicak su
  • 1 bardak buttermilk (Bunun yerine 1 yemek kasigi limon suyunun ustune 1 bardaga tamamlayacak kadar sut ekleyip 5 dakika bekleterek kullanabilirsiniz.)
  • 340 gm oda sicakliginda tuzsuz tereyag
  • 2 3/4 bardak seker
  • 2 tatli kasigi vanilya
  • 6 buyuk yumurta
Firini 175Cye isitin. Kek kaliplarinizi yaglayip iclerine kakao serpin.

Hurma ve cevizleri 2 yemek kasigi unla karistirin. Kalan unu, kakaoyu, kabartma tozu, sodasi ve tuzu birlikte eleyin. Nescafeyi sicak suda eritin, buttermilke ekleyin. (Bu karisimin oda sicakliginda olmasi gerekiyor. Degilse birazcik ilitarak oda sicakligina gelmesini saglayin.)

Buyukce bir kapta tereyaginizi cirpin. Sekeri ve vanilyayi yavas yavas ilave ederken cirpmaya devam edin. Yumurtalari teker teker ekleyip, herbirinin ardindan iyice cirpin. Kuru malzemeleri, buttermilk-kahve karisimiyla donusumlu olarak 3 defada ekleyin ve bir yandan da orta hizda cirpmaya devam edin. Her eklenen malzemeden sonra sadece karisim butunlesene kadar cirpin. En son hurma ve cevizleri ekleyip karistirin ve hazirladiginiz kek kaliplarina dokun.

Ortaya batirilan kurdan temiz cikip keklerin kenarlari kaliplardan cekilmeye baslayincaya kadar, yaklasik 50-55 dakika pisirin. 5 dakika kadar ilittiktan sonra kekleri kaliplardan cikarin ve tamamen sogumaya birakin. Daha sonra strecle sarin ve oda sicakliginda 1 haftaya kadar muhafaza edin.

St. Nicholas Keki (Four Seasons Cookbook'dan)


Bu meyvali kek bizim evde hemen her Kasim ayinda yapilir. Hatta komsulara, arkadaslara ve cocuklarin hocalarina da hediye edilir. Bu cesit keklerin ozelligi cok uzun zaman dayanmalari, adeta bekledikce guzellesmeleri. Resminden de goreceginiz gibi bu kekin icinde bol miktarda hurma, ceviz ve kiraz sekerlemesiyle bu saydiklarimi ancak birarada tutacak azlikta hamur var. Malzemeden yana oldukca zengin oldugundan ince dilimler halinde servis ediliyor. Asagidaki malzemelerden 3 tane 23cmx13cm lik kek cikiyor. Ben Hurma-YE icin bu malzemeleri 4'e bolup 20cmx10cm lik kek kalibinda pisirdim.
  • 8 bardak (1360 gm) cekirdegi cikarilmis kuru hurma
  • 8 bardak (1247 gm) ceviz yarisi (Pikan kullandim)
  • 1 bardak (170 gm) kiraz sekerlemesi
  • 1/2 bardak beyaz un
  • 6 adet sarisi akindan ayrilmis yumurta
  • 3/4 bardak seker
  • 3/4 bardak esmer seker
  • 85 gm erimis tereyag
  • 4 1/2 yemek kasigi cig krema
  • 2 yemek kasigi vanilya
  • 2 tatli kasigi portakal kabugi rendesi
  • 1/2 tatli kasigi badem esansi
  • 1 1/2 bardak kepekli bugday unu
  • 2 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
Firini 165C ye isitin. 23cmx13cm boyutlarinda 3 kek kalibinin iclerini alimunyum folyo ile kaplayip yaglayin.

Buyuk bir kaba cekirdeksiz hurmalari, cevizleri ve kiraz sekerlemelerini koyun. Uzerine 1/2 bardak unu dokup elinizle karistirarak birbirine yapisan hurmalarin ayrilmasini saglayin.

Yumurta sarilari sekerlerle birlikte cirpin. Erimis tereyagini, cig kremayi, vanilya, portakal rendesi ve badem esansini katin. Ufak bir kapta bugday unu ve kabartma tozunu karistin. Tahta kasikla karistirarak yumurtali karisima katin.

Ayri ve temiz bir kapta yumurta aklarini sert tepecikler olusmaya baslayincaya kadar cirpin. Yumurta aki kopugunun dortte birini hamura katip kivamini biraz acin. Sonra kalanini ekleyin.. Hurma, ceviz ve sekerlemeleri de yavasca karistirarak kek hamuruna katin. Hazirlanmis kek kaliplarina bolusturun ve ustleri duzlemek yerine ortalari yukselterek kabarmis bir kek gorunumu verin. Kaliplari tereyaglanmis folyo ile kapatarak 40 dakika kadar pisirin. Sonra folyoyu cikarip 15-20 dakika ya da keklerin ortalari sertlesene kadar pisirin.

Soguduktan sonra folyo ile sarip buzdolabina kaldirin. Kekler hemen ertesi gun yenebilecegi gibi serin bir yerde 2 hafta kadar saklanabilir.


28 Comments:

Blogger Burcu Özdoğan said...

Sevgili Zinnur harikalar yaratmışsın.Harika harika:)Süpersin.Ellerine sağlık
sevgiler

11/15/2005 11:37:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Off, hepsi de super gorunuyor. Ellerine saglik, Zinnur. Su St.Nicholas kekinde hurmalar kucuk parcalara bolunmuyor mu? Resimdeki dilimde bir yarim hurma butun olarak gorunuyor. Bir de o kekte kullandigin bardak olcusunun gramaji nedir? Tekrar ellerine saglik..Sevgiler, selamlar..

11/15/2005 11:46:00 PM  
Blogger Doruk said...

Zinnur tarifler harika, özellikle St.Nicholas keki muhteşem görünüyor. Bu arada dün Akşam Gazetesi'nde Ersan Özer köşesinde yemek bloglarını övmüş ve örnek olarak senin sitenin adresini vermiş. Tebrik ederim, görünce çok sevindim. http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=14378,10,112&tarih=15.11.2005

11/16/2005 12:47:00 AM  
Blogger Dilek'ce said...

Ellerine saglik! Hepsi birbirinden hos görünüyor! Hurmalarin cinsi oldugunu gözden biliyoruz ama hic birinin ismini bilmiyordum! Simdi Medjoolslar irice ve yumsacik olanlar galiba? Kabuk özellikleri nedir diye sorarmisim;)

11/16/2005 01:42:00 AM  
Blogger Sibel said...

Zinnur tümü de harika olmuş, hatta olağanüstü olmuş! Ama en çok kakaolu kekte aklım kaldı doğrusu! Hurmayla kakaonun birarada kullanıldığı başka tarifler de görmüştüm, çok merak ettim tadını. Çok yorulmuşsun ama kesinlikle değmiş:)

11/16/2005 03:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cok tesekkur ederim Burcukusu'cugum.

Turkmen, St. Nicholas kekinde hurmalar cekirdekleri cikarildiktan sonra butun olarak birakiliyor, cevizler ve sekerleme de oyle. (Gerci ben sekerlemeyi cogaltmak amaciya yariya bolerek kullandim bu sefer.) Keske firina koymadan onceki halini de cekseymisim. Kek hamuru oldukca az, malzemenin sadece disini kapliyor adeta. Onun icin kabina koyduktan sonra, kendin malzemeye kabarmis bicimi veriyorsun. Yoksa o kadar az hamur keki kabartamaz, sadece malzemeyi "tutkallamaya" yariyor. Kek pisip soguduktan sonra buzdolabinda 1 gun dinleniyor ve bu sure sonunda keskin bir bicakla rahatlikla kesilebiliyor.

Burcu'cugum, hem yorumun ve hem de link icin cok tesekkurler. Blog olayi gercekten cok etkili bir bilgi paylasimi yolu, ama yemek blogu olsun veya olmasin, biz bir koy gibiyiz burda. Bu kadar insanin, birbirlerini ancak sanal olarak tanimasina ragmen bu kadar yakin hissetmeleri birbirine bence olaganustu bir sey.

Dilek'cigim, evet Medjoollar iri, burusuk kabuklu ve tatli oluyorlar. Bizim burada bulabildiklerimiz icinde en sevdigim onlar. Bir tanesi ufak bir porsiyon tatli isini gorur. Kabuk ozellikleri mi? Hmmm, biraz daha incelemem lazim cevap vermeden :)

Dharma, Sibel de benzer bir tarif yapmis bu Hurma-YE icin.

Sibel'cigim, simdi geriye bakinca yorgunluk filan hatirlamiyorum; zevkli bir hurma maratonuydu :) Kakaolu kek buyuk kizimin da favorisiydi. Eger denersen diye un miktari konusunda not duseyim, akici degil kivamli bir hamuru oluyor.

Turkmen, birden olcu kabi konusundaki soruna cevap vermedigimi farkettim. Bardak, American cup olcusu, yani yaklasik 250gm su aliyor.

Hepinize tesekkurler.

11/16/2005 04:23:00 AM  
Blogger yEşiL said...

Yine cok güzel lezzetler yaratmissin Zinnur. Ellerine saglik. Burcu'nun commentinde Itiraf.com'un sahibi blog furyasini sevmeyen Ersan Özer tarafindan bahsedilmene ayrica sevindim :)

11/16/2005 04:26:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur'un sansli komsusu olarak soyleyebilirimki, hepsi super gorundugu gibi tadlarida sahane. Hele kakaolu hurmali kek nasil guzel anlatamam. Dun aksam bir keyifle cay yaptim, kitabimi aldim elime ve kakaolu kek ile beraber cok guzel bir gece gecerdik. Sagol Zinnur.

11/16/2005 08:21:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnuuuur,
yapmissin yapacagini yine. Prometheus hic senin basindan ayrilip benim basima gelmeyecek mi kuzum? Bu arada Amerika`dasin da neresindesin?

Saglicakla kal.

Hande

11/16/2005 09:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Gulsen, sagol. Link icin de ayrica tesekkurler.

Sevgili Ipek, 8 bardak hurma 1 ila 1,5 kilo arasinda degisiyor. Dedigin gibi miktarlar fazla. Bu malzemeden 3 hatta kalibin benimki gibi kucukse 4 tane kek cikiyor. Bu tip kekler tatlari itibariyle cok ince kesildikleri icin oldukca bereketli ama ayni zamanda icindeki malzemeler yuzunden cok pahali oluyorlar. Marketlerde gordugum keki daha fazla, meyvasi daha az ufak fruit cake'ler gectigimiz yillarda $10dan asagi degildi, bilmiyorum belki bu yil daha bile fazladir. Yeme icme islerinin biraz abartildigi tatil doneminin ozelligi olan bir kek bunlar burada. Ama malzemeyi azaltarak denemeni tavsiye ederim.

Ayca'cigim, cok sevindim begendiginize. Ayrica kosusturmacalarin arasinda kendine azicik vakit ayirabildigine ve benim de buna azicik katkim olmasina ayrica sevindim.

11/16/2005 09:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ooo Hande'cim, gozum comment'lerde kalmisti inan. Nihayet senden ses getiren bir seyler yapabildigim icin cok mutluyum :) Biz New York'ta oturuyoruz ama icinde degil bir koyunde.

11/16/2005 09:19:00 AM  
Blogger Burcu ÜNAL said...

Zinnur bu yaptıkların çok güzel harika!! Bilmiyorum ki daha nasıl çok beğendiğimi ifade edebilirim..hurmalı tatlıları sevmeyen beni bile çok cezberttirdi bu güzel kekler..

ellerine sağlık :))

11/16/2005 09:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Burcu, cok tesekkur ederim. Dogrusu ben senin yaptigin hurmali pastayi tercih ederim ama begenmis olman beni mutlu etti.

11/16/2005 08:55:00 PM  
Blogger Oya Kayacan said...

Zinnur bunlar fevkalade otesi falan lezzetler olmalı. Resimler lezzetlerini ele vermeye yetmiş zaten. Umarım sen panettone yapmayı da becerirsin veya da biliyorsundur. Xmas üzeri bize 'step by step' anlatirsin belki. Cok zorlu bir is oldugunu duyarım hep. Bir kere de Home TV de izledim ama benim icin fazla profesyonel olduguna karar verdimdi... Iki gunde yapiliyor galiba!!! Senden ahci yamaklari için basitlestirilmis seklini bekleriz!!!

11/16/2005 09:59:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hepsi çok güzel görünüyor ellerine sağlık. Bizler birer çeşitle yetinirken sen döktürmüşsün maşallah...:))

11/16/2005 11:52:00 PM  
Blogger zinnur said...

Oya, cok tesekkur ederim. Panettone uzerine arastirmalara hemen basliyorum. Esim de cok sever onu. Zaten ben de bu blogda mayali tarif eksikligi oldugunu dusunuyordum.

11/17/2005 05:38:00 AM  
Blogger zinnur said...

Seyma, sagol. Sebebi kismen bir cok diger sey gibi hurmayi da toptan almam oldu. Malzeme cok olunca o da, bu da derken cesit artti galiba.

11/17/2005 05:39:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hepsi Olagan üstü güzel görünüyor. Ellerine sağlık.

Agzımın suları akıyo walla :))))

11/17/2005 06:59:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur, selam tekrar..Oncelikle cevabina tesekkur ederim. Bu arada, St.Nicholas kekinde kullandigin 23cm'lik kalip, duz yuvarlak midir? Ortasi delik olanlarda nasil olur?
Evet, Panettone calismasini da bekliyoruz dort gozle...

Sevgiler, selamlar..

12/09/2005 12:56:00 AM  
Blogger zinnur said...

Turkmen, kullandigim kalip dortgen bir kalip 23 cm e 13 cm lik. Ama ortasi delikte de olur tabii.

Simdilik bir sure blog isine ara vermem gerekecek ama verilmis sozleri yerine getirmege calisacagim.

12/10/2005 07:22:00 AM  
Blogger Unknown said...

selam ,
zinnur hanım,
hurma mamullerine gülsuyu biraz tadını değiştirmez mi ?
siz hangisini kullandınız
teşekkürler
www.biranne.wordpress.com

4/13/2007 05:48:00 AM  
Blogger zinnur said...

Merhaba Asli, gulsuyunu neyin icine katilsa sevenlerdenim. Gerci hurmanin baskin bir lezzeti oldugundan, fazla da degistirmiyor tadini kurabiyenin, hos bir rayiha veriyor sadece.

Ben portakali kullanmistim yaptigimda, hurmanin bana bazen fazla tatli gelen lezzetini daha iyi dengeliyor gibi geldiginden. Ama gulsuyu ile yapilanini da yedim ve sevdim.

Sevgiler,

4/13/2007 06:10:00 AM  
Blogger Unknown said...

teşekkürler,
bu arada sormayı unuttum (gerçi vaktinizi alıyorum)
eşim amerikaya gidecek gelecek hafta
we sizde orada yaşıyorsunuz.
bana alması için önereceğiniz bir yemek kitabı weya dergi warmı?aslında netten araştırıp bulabilirim ama sizin sıkı takipçiniz olduğum için önerilrinize güweniyorum.
tekrar teşekküğrler...

4/13/2007 08:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Asli, rica ederim, vakit almak soz konusu degil. Yalniz ilgi sahanizin ne oldugunu bilemedigim icin tavsiyede bulunmakta gucluk cekiyorum.

Kek/pasta yapmaktan hoslaniyorsaniz Cake Bible (Rose Beranbaum) hemen herkese tavsiye ettigim bir kitap. Alice Medrich'in herhangi bir kitabi cikolataseverler icin almaga deger. Pasta/kurabiye konusunda Dorie Greenspan'in yeni kitabi From My Home to Yours'un epey sozu edildi. (Bende yok ama goz attim, guzel tarifleri var.) Yine bende olmayan nispeten yenilerden Martha Stewart's Baking Handbook hakkinda iyi yorumlar duydum.

Dergi olarak bir cok var: Gourmet, Bon Appetit, Martha Stewart... Sonuncusu sirf mutfakla ilgili olmamasina ragmen benim en hosuma gidenlerden.

Simdiden Allah kavustursun diyorum size.

4/13/2007 09:35:00 AM  
Blogger Unknown said...

Sevgili zinnur hanım,
yardımınız için teşekkürler...
şimdi elimde martha stewartın cookbook kitabını tutuyorum.Çeviriyle ilgili sorun yaşarsam ban yardımcı olursunuz umarım,Bu kadar içten olduğunuz için çok teşekkür ederim.Sizi bloguma beklerim.Arada tarifler weriyorum.
iyigünler...
aslı
www.biranne.wordpress.com

4/29/2007 09:35:00 AM  
Blogger zinnur said...

Asli, gule gule kullanin yeni kitabinizi. Umarim memnun kalirsiniz. Ilk firsatta ziyaretinize gelecegim.
Sevgiler,

4/30/2007 12:15:00 PM  
Blogger sinem said...

merhaba zinnur hanım..
doğrusunu söylemek gerekirse rastgele yemek bloglarına araştırırken sizde durakladım... diğer yorumlara katılıyorum tarifleriniz ve resimleriniz gerçekten harika görünüyor...
ellerinize gözlerinize sağlık...
umarım beni de ziyaret edersiniz,
hayırlı ramazanlar

8/22/2009 11:47:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sinem, hosgeldin Bizim Pastane'ye, yine beklerim. Ben de senin bloguna gelecegim tabii.
Sevgiler.

8/22/2009 12:22:00 PM  

Post a Comment

<< Home