Saturday, December 11, 2010

Visne ve Hindistancevizli Flan

Bir onceki iletiye biraktiginiz yorumlar icin cok tesekkur ederim. Hemen belirteyim ki, Bizim Pastane'yi kapatmayi dusundugum yok kesinlikle. Sozunu ettigim, cook onceleri kendimle yaptigim bir muhasebeydi. Sonucunda dusen trafikle de, azalan ilgiyle de barisik bir sekilde pastanemizi isletmege devam ettim. Bu konuda bir sey yazmayi dusunmemistim acikcasi, fakat sukur ve paylasma konularina denk gelince, icimden sukretmek ve bunu sizinle paylasmak geldi. Ve bu baglamda, eskilerde kalan dusuncelerimden bahsettim. Olay budur. Istemeden "kapatiyorum, kapattim!" nidalariyla yorum toplamaya calisir bir goruntum oldu galiba. Bunun icin uzgunum, fakat sizi temin ederim ki, isin asli oyle degil.

Bu iletinin konusu mutevazi bir Pierre Herme tatlisi. (P. Herme ve D. Greenspan'in Desserts kitabindan cevrildi.) Bir arkadas toplantisi icin yapmistim. O gun tattigimiz tatlilar icinde en kendi halinde olani buydu. Ama bunda benim uykusuzlukla yaptigim bazi hatalar da etkili olmus olabilir, ya da daha iyisi geri cekilen Merkuriye atalim sucu... Siz ustanin tarifine harfiyen uyarsaniz, benimkinden daha iyi sonuc alabilirsiniz kanisindayim, bu nedenle paylasiyorum tarifi.

Flan, firinda pisirilen bir sutlu tatli cesidi. Krem karamelin karamelsizini dusunun mesela, ya da krem brulenin brulesizini... Bu tatlida, P. Herme, kuru visneyle, hindistancevizi ve vanilya aromali flani evlendirip, bir tart olarak sunmus. Zitliklarin birbirini daha cok ortaya cikarttigi bir birliktelik bu; visnenin eksisi, hindistancevizi fonunda daha belirgin hale gelmis.

Tart piserken kabarip, sogurken indigi icin,yuzeyi biraz engebeli oluyor. Dorie Greenspan, Alplerin havadan goruntusune benzedigini soylemis. Asagidaki resimden gorulecegi uzere oldukca yerinde bir benzetme bu. Ozetle rustik bir tart, fazla gosterisli degil, olaganustu lezzetli de degil. Fakat malzemeniz varsa, hindistancevizini seviyorsaniz, sutlu tatlilardan hoslaniyorsaniz neden olmasin?

  • Tart hamuru, 26 cm lik tart tabanina gore acilmis olacak
  • 1 bardak tepeleme dolu kuru visne (yoksa kucuk parcalara kesilmis kuru kayisi da kullanabilirsiniz.)
  • 1 bardak sut
  • 1 bardak su
  • 1/2 vanilya cubugu, boyuna cizilmis ve tohumlari siyrilmis olacak
  • 4 yumurta
  • 1/2 bardak seker
  • 1/2 bardak misir nisastasi
  • 1/2 bardak seker katkisiz kuru hindistancevizi rendesi
Ilk olarak, pismis flani sogutmak icin bir buz banyosu hazirliyoruz. Flani koyacagimiz kasenin icine girebilecegi buyuklukte bir kabi buz parcaciklariyla dolduruyoruz bu is icin.

Su, sut ve vanilya cubugu ile siyrilmis vanilya tohumlarini kucuk bir tencereye aliyoruz. Orta ateste, kaynama noktasina getirip, altini kapatiyoruz. Ustunu kapatip, 10 dakika, sutlu karisimi vanilya aromasi ile demlendiriyoruz.

Ote yandan, yumurtalar ve sekeri birlikte cirpiyoruz. Sonra misir nisastasini da ekleyip, cirpmaga devam ediyoruz. (Ilk hatam bu basamagi atlamak oldu.) Sonra vanilyali sutu yavas yavas eklemege basliyoruz, bir yandan cirpmaga devam ederek... Vanilya cubugunu cikartiyor ve hindistancevizini ekliyoruz. (Buraya gelince misir nisasasini gecikmeli olarak ekledim, bu sefer de hindistancevizini katmayi unuttum :P)

Tencereyi orta atese oturtup, hizlica ve devamli telle cirparak, karisimimiz kaynamaya baslayincaya kadar pisiriyoruz. Yine hizla cirpmaga devam ederek, bir iki dakika kaynamasina izin veriyoruz. Sonra bir kaseye aktarip, kaseyi de hazirlamis oldugumuz buz banyosuna oturtuyoruz. Sikca karistirarak, 10 dakika buz banyosunda dinlendirerek sogutuyoruz. Bu asamada hemen kullanmayacaksak, uzerini yuzeyine temas edecek sekilde saranla kaplayip, buzdolabinda 1 gune kadar muhafaza edebiliriz.

Tarti pisirmege hazir oldugumuzda, firinimizi 175 C ye on isitiyoruz. Ici tart hamuruyla kaplanmis kalibimizi bir firin tepsisine yerlestiriyoruz. Kuru visneleri tart kalibinin icine esit sekilde dagitiyoruz. (Kuru meyvaniz cok kuruysa, buharda tutarak ya da biraz suyla kaynama noktasina getirerek yumusatabilirsiniz.)



Flani kasikla, kuru meyvanin uzerine yayip, spatula ile uzerini duzluyoruz. 45 ila 50 dakika, ya da yuzeyi renklenip, kabarincaya kadar pisiriyoruz.






Eger flan kismi cok cabuk renklenirse, aliminyum folyo ile uzerine cadir yapip, tart hamuru da renk alincaya kadar pisirmege devam ediyoruz. Firindan cikarinca, bir izgara uzerinde sogutup oyle servis yapiyoruz.

10 Comments:

Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnur'cuğum,
Başlıkları görünce senin ne demek istediğini anlayamayacak kadar heyecanlandık galiba. Tabii burda ilk yorumu yapan Pino'nun peşine düşüp bizler de o anlamı çıkarttık diye düşünüyorum. Oysa dikkatlice okumuş olsaydık ne kastettiğini anlardık.
Bizler senin bu tür şeylere tenezzül etmeyecek kadar bilge ve asil ruhunu, zerafetini zaten biliyoruz. Lütfen kendini üzme.
Flan'ı beğendim, malzeme benzerliğinden dolayı bana biraz franjipanlı tartları anımsattıysa da okuyunca öyle olmadığını gördüm.
Mutlaka kurutulmuş meyvelerle mi yapılması gerekiyor?
Zinnur'cuğum bir yerlerde mail adresini görmüştüm ama şimdi aradığımda bulamadım. Bana mail adresini yazarsan çok sevinirim.
Görüşmek üzere,
Sevgilerimle,

12/15/2010 01:45:00 PM  
Anonymous Turkmen said...

anladik, anladik ne demek istedigini Zinnur'cum, ama senin tesekkurune biz de tesekkurle karsilik verelim istedik bence :)

Bu tart son derece guzel gorunuyor,ustelik malzemeleri ve asamalari da kolay. Yalniz dusunuyorum senin isik hizina nasil yetisecegiz biz bu denemeler konusunda?

Tart hamuru olarak her zamanki hamurunu mu kullandin? Kuru visne yerine benim aklimda konserve visne var, burada kurusunu da tazesini de bulmam biraz pek mumkun degil, gozunu sevdigim mubarek meyvenin.

Ha, bu arada, buralarin milk tart dedikleri buna benzer bir tarti var, altta tart hamuru (simdilerde daha cok milfoy gibi birsey kullaniyorlar), ustte flan, onun uzerinde tarcin. Bizim gibi sut turevlerini seven bir milletin damak tadina gayet uygun. Muhtemelen Hollanda kokenli, burali beyazlarin genel asli dusunuldugunde.

Neyse, uzun lafin kisasi ellerine saglik.

12/16/2010 01:23:00 AM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, yok sizlerden degil, benim yazarken muphem olusumdan kaynaklandi o durum. Ama sorun degil, gitmeye niyetli olmadigim bilinsin yeter.

Tarti taze meyva ile yapmayi ben de dusundum.Yaklasik 45-50 dakika pisiyor, taban hamuru pisirilmeden kullanildigi icin. Acaba bu pisme suresinde meyva sutlu kismini sulandirir mi diye aklimdan gecti. Mevsiminde kayisi ile denemek isterim. Kayisi ve hindistancevizi yakisiyor cunku.

Mail adresim zinnur nokta doganata at gmail nokta com.

Sevgiler...

12/16/2010 02:50:00 AM  
Blogger zinnur said...

Turkmen'cigim, sagolun, varolun. Gercekten incesiniz ve kadirsinassiniz. Bir tanesiniz yani...

Isin zor yani yapmaktan cok yedirecek birilerini bulmak. Ben bu yonden sansliyim cunku bulundugum yerde tatli yapma bahaneleri ve yaptiklarimi yedirecek fazlasiyla insan var. Bir de yilin bu zamani, biraz daha gayretli oluyorum galiba.

Tart hamurunu da P. Herme'nin kitabindan yaptim. Arsivi taradim, o tarifi yazmamisim. Bugun ekleyecegim. Konserve visne, suyunu iyice suzdurmek kaydiyla, kurusundan daha iyi olabilr. Burda da bilinen, bulunan bir sey degil visne. Ben nasilsa kurusunu buldum gecenlerde ve hemen aldim. Zaten bu tatliyi yapis sebebim de elimde kuru visne olmasiydi.

Milk tart fikir olarak hos gercekten. Bizim Karadeniz yoresinin sutlu Nuriye'sini de hatirlatti bana. Bir de Portekiz'in meshur pasteis-de-nata si var benzer olarak bildigim. Her ikisini de denemek istiyorum.

Cok tesekkur ederim tarife katkida bulunan yorumun icin.

Sevgiler...

12/16/2010 03:12:00 AM  
Blogger yeşim said...

nefissssssss

ellerine sağlık
sevgiler

12/16/2010 11:45:00 PM  
Blogger Ferkay said...

Ellerine sağlık Zinnurcum. Güzel tariflere ihtiyacımız var..
Sevgiler...

12/17/2010 09:32:00 AM  
Blogger Bir Dut Masalı - nUnU said...

bende tatmayıda,
yapmayıda çok özledim :)
ah şu diyet !!!!
seviyorum bu sayfada olmayı ..sevgiyle canım

12/17/2010 10:26:00 PM  
Blogger hanimiş said...

Ben iki haftadır bakmamışım mesela Bizim Pastane'ye.. Simdi okudum bir onceki yazini da.. Hakikaten de "bizim" pastane burasi. Sahibesini cok seviyoruz, yaptiklarina bayiliyoruz. E yorumlardan gordugum kadariyla gelen gidenler de bizden.. Eskisi gibi her gun ugramasam da bir gun kepenkleri kapali gorsem vallahi yuregime iner.

Ben o yaziyi okurken de hic korkmadim ,hic boyle bir ihtmal dusunmedim. Yazdiklarin o kadar asina ki pek hislendim ve daha az yalniz hissettim kendimi.

Son bir not: Ben blogda kitap duyurusunu ilk yazdigimda amacim herhangi bir tepki almak degildi. Sadece duyurusunu yapmak istemistim. Ama itiraf ediyorum bazi eski blog dostlarimdan bekledim birkac kelam. Ozellikle "Zinnur neden birsey demedi" diye hayiflandim. Sonra yorumunu gorunce boyle bir "ohh" cektim. Dusun ki boyle girivermis hayatimiza sevdigimiz bloglar ve yazarlari. Iyi ki varsin..

12/18/2010 12:21:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Flan cok güzel ben de cranberry s var bir de kalibi daha kücük tutsak olur mu? 24 cm gibi
Hoscakalin......Tuba

12/19/2010 05:14:00 AM  
Blogger tugce:-) said...

harika bir tarif bu :) eskiden beri okuyorum, yine okuyacağım, yapacağım tarifleri :)) harikalar çünkü :)

2/07/2011 10:00:00 AM  

Post a Comment

<< Home