Thursday, February 14, 2008

Ahududu Dolgulu Cikolatali Kurabiyeler

Cocuklarin okulunda, sinifca yapacaklari geziye gelir saglamak amaciyla satilmasi icin, bu kurabiyeleri yaptim dun. Herhalde yuze yakindi sayilari ve epey vaktimi aldilar. Bu kurabiyelere cubuk takilip, bir cicek buleti gibi sunmak da mumkun. Cocuklar okula gitmeden hizlica bir resim cekmege calistim ama hava karanlik oldugundan iyi cikmadi. Zaten bu ara resimler hep kotu isik sartlarinin kurbani oluyor. Aydinlik bahar gunlerinin gelmesini iple ceker durumdayim.

Kurabiyelerin tarifini ilk firsatta ekleyecegim. Bu vesileyle, hepinize sevdiklerinizle gecireceginiz guzel bir gun dilerim.

Bircogunuz ahududulu dolgu ile ilgili soru sordunuz. Orijinal tarifte (Pillsbury), kiraz sekerlemesi suyu ve kirmizi gida boyasi kullaniliyordu, yani dolgu ahududulu degildi. Ben yaparken, evdeki kurutulmus ahududu tozunu kullandim ve cok guzel ahududu lezzetli bir dolgu elde ettim. Turkiye'de bulunmadigini tahmin ediyorum bu malzemenin. Fakat tahminimce, yanda resmini gordugunuz gibi koyu kivamli bir ahududu sosuyla da ayni sonuc elde edilebilir.

Kurabiye Hamuru Icin:
  • 1 bardak seker
  • 225 g yumusak tereyagi
  • 1/4 bardak sut
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 yumurta
  • 2 3/4 bardak un
  • 1/2 bardak kakao
  • 3/4 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/4 tatli kasigi kabartma sodasi
Ahududulu Dolgu Icin:
  • 2 bardak pudra sekeri
  • 114 g yumusak tereyagi
  • 2-3 yemek kasigi koyu ahududu sosu veya 1 yemek kasigi kurutulmus ahududu tozu
  • Yayilabilir kivama getirmek icin gerektigi kadar (az bir miktar) sut
Seker ve tereyagini birlikte cirpin. Sut, vanilya ve yumurtayi ekleyin ve yine cirpin. Son olarak, un, kakao, kabartma tozu ve sodasini da katin ve tek renk hamur olusana kadar cirpin. Hamura duzgun bir disk bicimi verip, koku almayacak sekilde sarin ve 1 saat kadar buzdolabinda dinlendirin.

Bekleme suresinin sonunda firininizi 175C ye isitin. Hamurunuzun 1/3 unu buzdolabidan alin, gerisi yine orada kalsin. Hafif unlanmis zeminde hamuru 3 mm kalinliginda acin. Kalp seklinde kalipla sekiller kesin. Kestiklerinizin yarisinin ortasindan daha kucuk bir kalp kalibiyla yine kalpler kesin. Bu kucuk kalpleri kalan hamura katip, hamurunuz bitene kadar bu islemi tekrarlayabilirsiniz. Ortasi delikli ve deliksiz kalplerinizi yaglanmamis firin tepsisine hafif aralikli olarak yerlestirin. 10 dakika kadar pisirin. Firindan cikarinca, tepsiden, izgaralara alip, sogutun. Bu islemi butun kurabiye hamuru kullanilincaya kadar tekrarlayin.

Kucuk bir kasede ilk uc dolgu malzemesini cirpin ve yayilabilir kivama gelinceye kadar sut ekleyin. Butun kalp seklindeki kurabiyelerin uzerine biraz dolgudan surun, boyuna uygun bir delikli kalp kurabiye ile kapatin. Eger buket halinde sunmak istiyorsaniz, dolguyu koyduktan sonra, tahta bir kebap sisinin 3 cm lik kismini dolgunun icinde birakacak sekilde, sap olarak kullanabilirsiniz. Dolgunun kurumasi icin 1 saat kadar kurabiyeleri dinlendirin. Uzerlerine royal icing ile mesajlar yazabilir, kurdele ile baglayarak ve diger ciceklerle karistirarak bir vazo icinde sunabilirsiniz.

Benim kullandigim 6 1/2 cm lik kalp kalibiyla bu malzemeden, 50 adet dolgulu kalp kurabiye cikti.

30 Comments:

Anonymous Anonymous said...

hava karanlık olsada kurabiyeler çok güzel olmuş...ellerine sağlık..
sevgiler
ipek

2/14/2008 10:55:00 AM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Ah ah ben de öyle çok istiyorum ki bahar ve sonrasında yazın gelmesini, en çok da fotoğraflar yüzünden.
Yine de gayet iyi çıkmış bence, çok şirin olmuşlar. Ahududulu dolgunun tarifini de çok merak ettim Zinnur, bekliyorum.

2/14/2008 11:46:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ipek, cok tesekkur ederim.

Burcin, senin resimlerin evde de olsa, disarda da, ve her turlu isik sartinda guzel. Bu konuda bilgilerini bir ara bizimle paylasirsan cok sevinirim. Ahududulu dolguyu dondurulup, kurutulmus ahududu tozu ile yaptim, harika bir malzeme. Evde yapilabilir mi diye arastiriyorum.

Ikinize de sevgiler,

2/15/2008 06:21:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bunlar aşk kurabiyecikleri olmuş ellerine sağlık mutlu hafta sonları

2/15/2008 11:33:00 AM  
Blogger Unknown said...

zinnur ellerine sağlık çok güzel gözüküyorlar ... bende ahududulu dolguyu çok merak ettim. tarfiini bekliyoruz
sevgiler
funda

2/15/2008 11:44:00 AM  
Blogger Cafe Gusto said...

Zinnurcuğum harika olmuş bu kurabiyeler ellerine sağlık.Ayrıca ışık konusunda bende çok zorlanıyorum ama senin fotoğraflar yine de güzel...sevgiler...

2/17/2008 02:22:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ball kabak, zaten sevgililer gunu dolayisiyla yapilmislardi. Ben de sana guzel bir hafta basi diliyorum.
Sevgiler,

2/17/2008 06:13:00 PM  
Blogger zinnur said...

Funda, maalesef TR'de bulunup bulunmadigini bilmedigim kurutulmus ahududu tozuyla yaptim dolguyu. Evde de meyva kurutmak mumkun aslinda. Mesela Mine yapmisti. Ama uzun bir surec tabii ki. Yine de katki maddesi, gida boyasi kullanmamak adina bence deger.
Sevgiler,

2/17/2008 06:22:00 PM  
Blogger zinnur said...

Serpil, kurabiyeler ve resimlari konusundaki nazik sozlerin icin tesekkur ederim.
Sevgiler,

2/17/2008 06:26:00 PM  
Blogger Ferah Gülşen said...

Bu kurabiyeler ne kadar da şık duruyorlar. Dolgu harika durmuş Eline sağlık.

2/18/2008 04:45:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

Zinnur'cuğum bu kaçıncı bakışım, bir şey var ki sevemiyorum diyordum... Hah işte bu sefer buldum, yahu bu kalpler yeterince şişman değiller ;-). İnce uzun olmuşlar. Benim kalp çizgilerim boyuna uzun değil, enine şişkodurlar!!! Öpüyorum.

2/18/2008 10:27:00 AM  
Blogger NiNo said...

cok guzellerrrrrr cokkkkkkk

2/19/2008 03:05:00 AM  
Blogger hdidem95 said...

çok güzel olmuşlar alttaki fıstıklı pastayada bayıldım ellerinize sağlık sevgiler

2/19/2008 04:32:00 AM  
Blogger Ferhanca said...

Hepsi hepsi çok güzel..
Pasta muteşem ..kurabilerde harika tarifini bekliyoruz..sevgiler.

2/19/2008 04:35:00 AM  
Blogger sarımutfak-hande said...

kurabiyelere bayıldım ellerine sağlık canım
sevgilerimle

2/19/2008 05:25:00 AM  
Blogger Yemekbahane said...

Eline sağlık Zinnur ... Kurabiye ve bir önceki pasta da harika gözüküyor.

Ellerine sağlık

Müge

2/19/2008 06:12:00 AM  
Blogger zinnur said...

Feray, cok tesekkur ederim.

2/19/2008 07:45:00 AM  
Blogger zinnur said...

Oya'cigim, kurabiyelerde altin orani tutturamamamin tek sorumlusu kurabiye kalibim. Bir suru kalp kurabiye kalibim var ama hepsi yamulmustu, tek saglam kalanindan iste bu kurabiyeler cikti. Dedigine katiliyorum, tombul kalpler daha sevimli duruyor.
Sevgiler,

2/19/2008 07:49:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Yaptığınız yemekler harika görünüyor, çok takdir ediyorum emeklerinizi. Ellerinize sağlık. 17.02.2008 - 23.02.2008 Tarihleri arasında PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ
ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİNİ http://dogada.blogspot.com/(Gül Ablamız)yapıyor. Sizi orda görmeyi çok isterdim. Hoşçakalın...

2/19/2008 02:40:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur, Bir zahmet sana bir sorum var. Arsivinde aradim ama bulamadim. Hani Turkiye'de yapilan bir Mozaik Pasta vardi onu hic evde yapiyor musun?

2/19/2008 02:55:00 PM  
Blogger BETUL said...

Zinnur, o kivamda ahududu sosu yapiliyor, hatirlarsin sanirim benim pestil girisini, onu yaparken cilek sosu aynen oyle koyulasmisti. Kisik ateste meyvalarin kokusu ve rengi korunarak koyulastirilabiliyor. Sen biliyorsundur da, yapmak isteyenler icin soyluyorum.

2/20/2008 12:13:00 PM  
Blogger BETUL said...

Zaten varmis ahududu sosuna dair link..
Simdi gordum :)

2/20/2008 01:38:00 PM  
Blogger zinnur said...

Muge, Sari Mutfak, Didem, Nino, begendiginize sevindim. Yorumlariniz icin tesekkur ederim.

2/22/2008 08:30:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Isimsiz yorumcum, tesekkur ederim. Porselen Demlik Etkinligine katilmayi ben de isterim. Davetiniz icin tesekkur ederim.

2/22/2008 08:31:00 PM  
Blogger zinnur said...

Mine, annemin cok sevdigim bir tatlisiydi bahsettigin. Ama nedendir bilinmez ben sadece bir iki kere yaptim. Bizim Pastane'de tarifi yer almiyor, fakat Portakal Agaci'ndaki su tarif isine yarayabilir.
Sevgiler,

2/22/2008 08:36:00 PM  
Blogger zinnur said...

Betul, cok tesekkur ederim yorumun icin. Ben de ahududu sosunu yazdigin gibi, meyva suyunu, agir ateste azaltarak yapiyorum. Dedigin gibi hem gayet koyu, hem de meyvanin lezzetini dolu dolu tasiyan bir sos oluyor.
Sevgiler,

2/22/2008 08:40:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Cok sahane görünüyorlar,ellerinize saglik.Sevgiler.

2/23/2008 02:28:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur, Cevabin icin cok tesekkur ederim, Tarifi yaptim, bir fark olarak ben de incir/kayisi olmadigi icin seker ve portakal rendesi ekledim. Anne'cigin gibi mozaik pastayi ben de severdim. O zamanlar mutfaga girmeme izin yoktu, bu tarif kolay oldugu icin seslerini cikarmazdi bizimkiler. Sonradan unuttum gitti, buradaki pie'lara, cookie'lere battim, buyudugum o guzel tatlar ikinci plana itildi. Cok selamlar ve tekrar tesekkurler.

2/26/2008 08:38:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Resimleriniz çok güzel olmuş bence, çok iştah açıcı görünüyorlar. Tebrik ederim.
Harika

3/03/2008 08:05:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:02:00 AM  

Post a Comment

<< Home