Wednesday, August 17, 2005

Tatlilar icin Ahududu Sosu



Bu tatli sosu tarifi Rose Beranbaum'in Cake Bible adli kitabindan. Cake Bible'in benim yemek kitaplarim arasinda ozel bir yeri var. Eger kendimi sadece bir tane kek/pasta kitabina sinirlamam gerekse, sececegim kitap bu olurdu. Rose Beranbaum pasta yapmanin butun inceliklerini biliyor ve okuruyla paylasiyor, tarifler gayet detayli yazilmis, olculer hassas, kek ve pastalarin ne kadar ve ne sekilde saklanabilecegi bilgisi de unutulmamis. Rose sanki mutfakta ahci degil de labaratuvarda bir arastirmaci gibi... Bazilariniza bu kadar ayrinti fazla gelebilir ama dogrusu benim icin tercih sebebi, cunku mutfakta surprizlerle karsilasmayi pek sevmiyorum.

Bu ahududulu sos da benim favorilerimden. Ahududuyu pisirmek yerine sadece suyu kaynatilip azaltilarak yapildigindan, simdiye kadar tattigim en yogun taze ahududu lezzeti bu diyebilirim. Beyaz ya da bitter cikolatali tatlilarin altinda harika oldugu gibi limonlu tatlilara da cok yakisiyor. Ayrica ahududulu dondurma yapmak icin, vanilyali dondurmanin uzerine bir sos olarak ya da pasta kremanizi tatlandirmak icin kullanabilirsiniz. Oldukca yogun oldugu icin kremayi tatlandirip renklendirecek kadari kivamda farkedilecek kadar sulanmaya sebep olmuyor. Bu tarifin en zahmetli yani ise ince suzgecte cekirdekleri ayirmak... Eger kucuk ahududu cekirdeklerini ogutecek kadar iyi bir mutfak robotunuz varsa bundan da kurtulabilirsiniz. Ya da cekirdekler beni rahatsiz etmez derseniz, suzme islemini atlayabilirsiniz. (Ustteki resimlerden sag alt kosedeki sos cekirdekler cikarilmadan yapildi.)

Genelde mutfakta olcme bicme isleriyle ugrasmak dusuncesi bile sizi yoruyorsa, o zaman asagidaki tarifi okumak yerine ahududunuzu cozun, bir suzgecten gecirerek suyunu ayirin. Kalan tanelere, arzunuza bagli miktarda seker katip mutfak robotunuzda cekin. Ince suzgecte cekirdeklerden kurtulun ya da kurtulmayin. Ayirmis oldugunuz ahududu suyundan ekleyerek sosunuzu istediginiz kivama gelinceye kadar inceltin. Bir cay kasigi limon suyu da eklerseniz ahududu tadinin daha belirginlestigini goreceksiniz.
  • 680 gm dondurulmus (tercihan sekersiz) ahududu
  • 2 cay kasigi limon suyu
  • 2/3 bardak seker (eger sosunuzu hafif sekerli isterseniz kullanilmak uzere)
Donmus ahududulari icine suzgec konulmus derince bir kaba koyup tamamen cozulmesini bekleyin. Bu birkac saat alabilir. (Hizlandirmak icin, kabinizi pilot isigi acilmis firina koyabilirsiniz.) Ahududular cozuldugunde bir kasik yardimiyla ezerek butun sularinin cikmasini saglayin. Bu islem sonunda 1 bardak ahududu suyunuz olmali.

Bu suyu bir sahana koyup agir ateste (ya da mikrodalgada) 1/4 bardak kalincaya kadar pisirerek eksiltin. Sonra kalan siviyi ici hafifce yaglanmis payreks bir kaba alin. (Eger mikrodalga kullanacaksaniz kaynama payini da goz onune alacak buyuklukte bir kap kullanin.)

Kalan suyu cikarilmis ahududulari ince bir suzgec yardimiyla iyice ezin. Suzgecin icinde hemen hemen sadece cekirdekler kaldiginda alttaki kapta 1 bardak kadar pure birikmis olmasi lazim. Limon suyunu katin. Koyulastirilmis ahududu suyuyla karistirip yine olcun, 1 1/3 bardak sosunuz varsa sekerinizi ekleyin ve eriyinceye kadar karistirin. Eger sos daha azsa sekeri de daha az ekleyin. Genelde sos miktarinin tam yarisi kadar seker eklemek gerekiyor.

Bu sos 10 gun buzdolabinda, 1 yil derin dondurucuda saklanabilir. Bu sure icinde kisa surelerle cozulup tekrar dondurulabilir.



5 Comments:

Blogger Tijen said...

zinnur harikasin!
ah ahududu! simdi mevsimi degil buralarda. zaten az yerde yetisiyor türkiye'de..
ama bir ayvalik pazarinda bulurum sanirim, yaz sonunda..
ellerine saglik.
tijen

8/18/2005 11:44:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur ellerine sağlık! Bu güzel sos tarifini bizimle paylaştığın için çok teşekkürler.
Bu yöntemi kullanarak çilek sosu da hazırlayabiliriz herhalde. pasta ve dondurmalarda sos kullanmak çok hoşuma gidiyor.Şimdi senin tariflerini kullanarak kendi sosumu yapabileceğim.
sağlıkla , sevgiyle kal.
canan

8/18/2005 11:46:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tijen, "Ayvalik pazari" sozun icimi memleket ozlemi ile doldurdu. Yaz sonu ahududularini bizim icin de afiyetle yeyin.

Canan, evet ayni yontem cilek sosu icin de gecerli. Hem cekirdek suzme eziyeti de yok. Afiyetler olsun.

8/18/2005 02:08:00 PM  
Blogger Burcu ÜNAL said...

zinnur merhaba,
bu sosu görünce iştahım açıldı renkler harika ! bende bu sosu çilekle aynı senin gibi yapıyordum ama şimdi ahududulu yapmaya karar verdim. onun içinde sabah tarifi okur okumaz markete gittim ve bir kutu ahududu aldım. umarım senin gibi güzel yapabilirim. senin el becerine ve tatlı konusundaki zevkine hayranım. çok güzel tarifler seçiyorsun. keşke seninle birgünü mutfakta geçirebilseydik..neyse güzel tariflerinin devamını bekliyorum..sevgiler :)

8/18/2005 02:14:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Burcu, guzel sozlerin icin cok tesekkur ederim. Umarim ahududulu tariften memnun kalirsin. Sanirim senin o guzel cikolatali pastalarina ve double chocolate cheesecake'ine cok yakisacaktir.

Kek/pasta yapmayi senin kadar seven biriyle birlikte mutfakta bir gun gecirmeyi, hic degilse soyle en sevdigimiz tatli/pasta kitaplarini da karistirarak bol tatlili bir sohbet etmeyi ben de cok isterdim. Kimbilir belki bir gun o da gerceklesir.

8/19/2005 03:31:00 PM  

Post a Comment

<< Home