Sicak Cikolatali Kek
Sicak cikolatali kek, icinde bulundugumuz soguk kis gunlerine cok yakisan bir tatli. Tarifi bircok yemek blogunda yayimlandi ama bu bayram oncesi bir tarif de Bizim Pastane'den olsun. Onceden hazirlanip, pisirilinceye kadar buzdolabinda bekletilebilmesi ozelligiyle, bayram misafirleriniz icin pratik bir secim olabilir.
Sicak cikolatali keklerin ozelligi, iclerinden sicak cikolata akmasi. Tabii, burda pisirme suresi kritik bir onem tasiyor. Fazla pisirilen keklerin ortalarinin sivi kalmayacagi malum; bazen bir iki dakikalik bir dikkatsizlik, sicak cikolatali kekinizin alelade bir cikolatali keke donusmesine sebep olabilir. Ayrica, kullanilan cikolatanin cinsi, pisme suresini degistirebiliyor. Iste Alice Medrich'in Bittersweet adli kitabindan aldigim bu tarifte, bu durumun gecmek icin, her porsiyonun ortasina bir truf konuyor. Boylece yurek carpintisina paydos diyoruz; zira bu metodla, yeni bir cikolata kullanmis olsak, hatta tatlimizi biraz fazla pisirmis olsak bile, ilk lokmada icinden cikolata akacagini biliyoruz. Fakat iyi haberler burda bitmiyor, "bundan iyisi ne olabilir?" derseniz, cevabim tek kelimelik: "Ahududu"! Evet, bu tatlinin icinden sicak sicak akan cikolata seli ahududu aromali... Benim gibi, cikolatayi mi, ahududuyu mu daha cok sevdigine karar vermekte zorlanan biri icin, cok guzel bir haber bu.
Tarife gecmeden, hemen belirteyim ki, tatlinin icinden akan cikolata miktari, distaki kekle oranlaninca, cok fazla degil. Internette gordugum bazi resimlerde sivi cikolata kismi fazla, kek ise sadece kabuktan ibaretti. Boyle bir sonuc bekliyorsaniz, bu tarif hayal kirikligina ugratabilir, ama bu sekliyle bizim damak zevkimize uydu, ailece "mutlaka yeniden yapilmali" notu aldi. Asagidaki malzemeden 6 porsiyon tatli cikiyor.
Bayram tebriginde bulunan arkadaslarimin ve hepinizin bayramini kutlar, sevdiklerinizle birlikte saglikli ve mutlu gunler dilerim.
Cikolata ve tereyagini ben mari usuluyle eritin. Bes yemek kasigi cikolatayi ufak bir kaseye alin. Ahududu puresi ve 2 tatli kasigi seker ile karistirin. (Burda dikkat edilecek nokta, purenin soguk olmamasi, aksi takdirde cikolata katilasabilir.) Buzlukta sogumus tabaginizin ortasina ahududulu cikolatayi bir tepecik halinde siyirin ve katilasmasi icin yine buzluga kaldirin. Sekil verilebilecek kadar sertlestiginde (yaklasik 10 dakika sonra) 6 esit parcaya ayirin, her birini yuvarlayin ve buzluga geri koyun.
Cikolatanin geri kalani beklerken katilasmissa, yine ben mari duzenegine alin ve parmakla dokundugunda ilik gelecek sekilde isitin. Cikolatayi duzenekten alip, icine kakao ve yumurta sarilarini katin ve karistirin. Temiz bir kasede uc yumurta aki ve tartar kremini, yumusak tepecikler olusuncaya kadar cirpin. Bu asamada 3 yemek kasigi sekeri yavas yavas eklemeye baslayin, bir yandan da tepecikler sertlesinceye kadar cirpmaga devam edin. Yumurta aki kopugunun dortte birini cikolatali karisima ekletip, iyice karistirarak kivamini acin. Sonra kalan yumurta aki kopugunu, buna ekleyip, hacmi sondurmemege dikkat ederek, karisim tek renk olana kadar, dikkatle ve yavasca karistirin.
Cikolatali hamurun yarisini 6 kaliba paylastirin. Bunun uzerine, buzluktan aldiginiz truflerinizi birer birer koyun ve truflerin etrafini ve ustunu kalan cikolatali hamurla kaplayin. Truflerin uzerinin tamamiyle kapanmis olmasina dikkat edin. Gerekiyorsa, trufleri hafifce enine yassilatabilirsiniz. Kaliplarinizi saranla kapatip, buzdolabina alin. Bu vaziyette en az 3 saat, en fazla 3 gun bekleyebilirler. (Ben bir tanesini 4. gun pisirdim ve hala guzeldi.)
Servisten once firininizi 200C ye getirin. Saranlari cikartin, kaliplarinizi bir firin tepsisine alin. 12 ila 14 dakika, ya da kekeler kabarip, trufler eriyinceye kadar pisirin. (Kurdan testi yapildiginda, kurdan tatlinin ortasina zahmetsizce girebilmeli, uzerine sivasmis olan cikolata, dudaga dokunduruldugunda, soguk degil, ilik gelmeli.) Keklerinizi 3 dakika disarda beklettikten sonra, sivri bir bicagi, kekle kalip arasinda cepecevre gezdirmek suretiyle, kaliptan ayirin ve servis tabaklarina ters cevirin. Arzu ederseniz uzerine pudra sekeri eleyerek, ya da taze ahududu veya ahududulu sosla servis yapin.
Afiyet olsun.
Sicak cikolatali keklerin ozelligi, iclerinden sicak cikolata akmasi. Tabii, burda pisirme suresi kritik bir onem tasiyor. Fazla pisirilen keklerin ortalarinin sivi kalmayacagi malum; bazen bir iki dakikalik bir dikkatsizlik, sicak cikolatali kekinizin alelade bir cikolatali keke donusmesine sebep olabilir. Ayrica, kullanilan cikolatanin cinsi, pisme suresini degistirebiliyor. Iste Alice Medrich'in Bittersweet adli kitabindan aldigim bu tarifte, bu durumun gecmek icin, her porsiyonun ortasina bir truf konuyor. Boylece yurek carpintisina paydos diyoruz; zira bu metodla, yeni bir cikolata kullanmis olsak, hatta tatlimizi biraz fazla pisirmis olsak bile, ilk lokmada icinden cikolata akacagini biliyoruz. Fakat iyi haberler burda bitmiyor, "bundan iyisi ne olabilir?" derseniz, cevabim tek kelimelik: "Ahududu"! Evet, bu tatlinin icinden sicak sicak akan cikolata seli ahududu aromali... Benim gibi, cikolatayi mi, ahududuyu mu daha cok sevdigine karar vermekte zorlanan biri icin, cok guzel bir haber bu.
Tarife gecmeden, hemen belirteyim ki, tatlinin icinden akan cikolata miktari, distaki kekle oranlaninca, cok fazla degil. Internette gordugum bazi resimlerde sivi cikolata kismi fazla, kek ise sadece kabuktan ibaretti. Boyle bir sonuc bekliyorsaniz, bu tarif hayal kirikligina ugratabilir, ama bu sekliyle bizim damak zevkimize uydu, ailece "mutlaka yeniden yapilmali" notu aldi. Asagidaki malzemeden 6 porsiyon tatli cikiyor.
Bayram tebriginde bulunan arkadaslarimin ve hepinizin bayramini kutlar, sevdiklerinizle birlikte saglikli ve mutlu gunler dilerim.
- Kaliplari kaplamak icin tereyagi ve seker
- 226 g bitter cikolata, kucuk parcalara kesilmis olacak
- 6 yemek kasigi tuzsuz tereyagi
- 1/4 bardak cekirdegi ayrilmis ahududu puresi (tazeden de, cozdurulmus donmus ahudududan da olabilir)
- 3 yemek kasigi arti 2 tatli kasigi seker
- 2 yemek kasigi sekersiz kakao
- 2 yumurta (aki sarisindan ayrilmis olacak) arti 1 yumurta aki
- Bir tutam tartar kremi, ya da fiskeyle tuz
Cikolata ve tereyagini ben mari usuluyle eritin. Bes yemek kasigi cikolatayi ufak bir kaseye alin. Ahududu puresi ve 2 tatli kasigi seker ile karistirin. (Burda dikkat edilecek nokta, purenin soguk olmamasi, aksi takdirde cikolata katilasabilir.) Buzlukta sogumus tabaginizin ortasina ahududulu cikolatayi bir tepecik halinde siyirin ve katilasmasi icin yine buzluga kaldirin. Sekil verilebilecek kadar sertlestiginde (yaklasik 10 dakika sonra) 6 esit parcaya ayirin, her birini yuvarlayin ve buzluga geri koyun.
Cikolatanin geri kalani beklerken katilasmissa, yine ben mari duzenegine alin ve parmakla dokundugunda ilik gelecek sekilde isitin. Cikolatayi duzenekten alip, icine kakao ve yumurta sarilarini katin ve karistirin. Temiz bir kasede uc yumurta aki ve tartar kremini, yumusak tepecikler olusuncaya kadar cirpin. Bu asamada 3 yemek kasigi sekeri yavas yavas eklemeye baslayin, bir yandan da tepecikler sertlesinceye kadar cirpmaga devam edin. Yumurta aki kopugunun dortte birini cikolatali karisima ekletip, iyice karistirarak kivamini acin. Sonra kalan yumurta aki kopugunu, buna ekleyip, hacmi sondurmemege dikkat ederek, karisim tek renk olana kadar, dikkatle ve yavasca karistirin.
Cikolatali hamurun yarisini 6 kaliba paylastirin. Bunun uzerine, buzluktan aldiginiz truflerinizi birer birer koyun ve truflerin etrafini ve ustunu kalan cikolatali hamurla kaplayin. Truflerin uzerinin tamamiyle kapanmis olmasina dikkat edin. Gerekiyorsa, trufleri hafifce enine yassilatabilirsiniz. Kaliplarinizi saranla kapatip, buzdolabina alin. Bu vaziyette en az 3 saat, en fazla 3 gun bekleyebilirler. (Ben bir tanesini 4. gun pisirdim ve hala guzeldi.)
Servisten once firininizi 200C ye getirin. Saranlari cikartin, kaliplarinizi bir firin tepsisine alin. 12 ila 14 dakika, ya da kekeler kabarip, trufler eriyinceye kadar pisirin. (Kurdan testi yapildiginda, kurdan tatlinin ortasina zahmetsizce girebilmeli, uzerine sivasmis olan cikolata, dudaga dokunduruldugunda, soguk degil, ilik gelmeli.) Keklerinizi 3 dakika disarda beklettikten sonra, sivri bir bicagi, kekle kalip arasinda cepecevre gezdirmek suretiyle, kaliptan ayirin ve servis tabaklarina ters cevirin. Arzu ederseniz uzerine pudra sekeri eleyerek, ya da taze ahududu veya ahududulu sosla servis yapin.
Afiyet olsun.
32 Comments:
Bayram sabahları, demli bir çay, su böreği, bayram şekerleri, şeker isteyen çocuklar, kurbanlık hayvanların sesleri, bir telaş bir koşturmaca. Köprü hep kalabalık, bayram programları, kolonya ikramları, bayram harçlıkları, uzun bayram tatilleri, ev gezmeleri, kısa hal hatır sormalar, el öpenlerin çok olsunlar ve daha bir dolu küçük ayrıntı. Hayatın üzerindeki 'pause' düğmesine dokunun... Kısa bir süre için hayatı durdurun. Mutlu bayramlar...
Zinnur'cugum,
Bu ne guzellik boyle tam bayramlık olmus sayfan:) Benim favori tatlını yazdın sonunda demek.
Ellerin dert gormesin.
Oeki içine truf koymasak ta yine içi sıvı kalacak degil mi ?
Ben koymayı dusunmuyorum, ya da truf yerine parca çikolata mı koysam ? Olur mu acaba ?
Bu arada ;
Hepimizin Bayramı Kutlu Olsun
Sağlıkla, huzurla, sevgiyle, barışla geçen bir bayram olsun...
sevgilerimle,
Figen KARAVAŞ
ellerinize saglik misss gibi bir sicak cikolatali kek kokusu geldi taaa buralara kadar..sevdiklerinle birlikte neseli bir bayram gecirmenizi diliyorum...sevgiler
Zinnur hanım merhabalar. Sevdiklerinizle huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmeniz dileği ile. Sevgiler.
Mutluluk dolu bir bayram dilerim...kek muhteşem olmuş..
Zinnur merhabalar,
Oncelikle iyi bayramlar ve de nice guzel, saglikli yillara hep beraber diyorum.
Ellerine saglik cok cesit tarifler var sayfanda. Sicak soslu kek yapiminda trufflari hamurun ortasina koyuyoruz , yanlis anlamadigima gore. Peki piserken turuffun eriyip erimedigini nasil anliyoruz? Bir de kaliplar hangi olculerde yaklasik ya da normal kek kalibina yapabilir miyiz bu keki ? Cok tsk. ederim simdiden sana..
Ellerine ve de emegine saglik gercekten cok basarili siten.
Meral
Hayır kapılarının sonuna kadar açık, kaza ve belaların bertaraf olduğu Kurban Bayramınızın yaşadığınız tüm sorunları alıp götürmesi dileğiyle.. Kurban Bayramınız mübarek olsun, tüm dertleriniz deva bulsun!
Hayirli bayramlar
Sevgili Gonul, durdurduk ama ancak kisa bir sure icin. Ilk gunde sonra, yurtdisinda bayram biraz zor oluyor. Birlikte kutlaninca tabii ki daha guzel. Siz doya doya tadini cikartin bari.
Bayram tebrikin icin tesekkurler ve sevgiler,
Figen, tesekkurler. Eger truf koymazsan, icinin islak olacaginin garantisi yok. Truf koymanin nedeni, islakligi garantilemek. Parca cikolata koyarsan, sonuc nasil olur tam bilemiyorum, ama tahminimce akan bir sivi olmayabilir, cikolatanin akmasini saglayan, trufun icindeki tereyagi zira. Senin istedigin gibi sicak cikolatali keki Munevver yapmisti. Iletide onun tarifinin linki de var.
Ben de senin bayramini kutluyor, guzel dileklerine katiliyorum.
Sevgiler,
Selma, madem kokusu gelmis, keske bayram ikrami olarak sunabilseydim sana :)
Ben de senin bayramini kutlarim.
Sebgiler,
Rabia ve Burcukusu, ben de sizin bayraminizi kutlar, sevdiklerinizle mutlu, saglikli gunler dilerim.
Sevgiler,
Meral, cok tesekkur ederim. Trufun eriyip erimedigini anlamak icin kurdan testi yapilabilir. Nasil yapilacagi iletide var. Kaliplar ise kucuk olmali. Iletide de belirttigim gibi 170 g su alacak buyuklukte olurlarsa, miktar tam geliyor. Tabii icine truf kondugundan, yassi degil, biraz yuksekligi olan kaliplari tercih etmek lazim.
Sevgiler,
Busem, ben de ayni guzel dilekleri sana yonelttim.
Sevgiler,
Kizilcik surubu, ben de senin bayramini kutlarim.
Sevgiler,
Zinnurcugum...
Harika bir bayramlik hazirlamissin.Ellerine saglik.
taze bir blogcu olarak bende bayramini kutlamak istedim.
Bende beklerim
Sevgiler
Zehra
Sevgili Zinnur,
İnsanın aklını başından alan bir görüntü. Tadının güzelliğini hissedebiliyorum.
Ellerine sağlık, nefis...
Sevgilerimle,
iyi bayramlar
Sevgili Zinnur,
Yine aklımı başımdan aldın bu tarifle:)) Ellerine sağlık, nefis görünüyorlar.
Bu arada makaronu dediğin gibi yarım ölçü denedim ve enfes oldular:)) Teşekkürler tavsiyelerin için canım...
Bana da beklerim,
Sevgiler........
Merhabalar,kurban bayramini yürekten kutlar ve daha nice mutlu bayramlari sevdiklerinle karsilamani dilerim canim.
Sizin blogunuzu kestane haşlama sevdamız sayesinde buldum. Ayrıca da kestane püresi tarifi 10 numara elinize sağlık. BU arada ilgilenirseniz sizi bir de sobeledim:))
bu nefis görüntü karşısında ne desem olmazki:)
harika olmuş ellerinize sağlık.
bayramınızda tebrik ederim,hep böyle nefisliklerle tatlı dolu zamanlar dileğiyle.
Zehra, tesekkurler. Blogun hayirli olsun, ziyaretine gelecegim.
Sevgiler,
Ozlem, cok tesekkur ederim. Ben de gecikmeli olarak senin bayramini kutluyorum.
Sevgiler,
Pastacirapunsel, demek makaronlar oldu, iste cok sevindim buna. Bu ara benim makaronlarla basim dertte. Baskalarinin basarilariyla avunuyorum ben de :) Ilk firsatta ziyaretine gelecegim.
Sevgiler,
Yaren, ben de senin bayramini gecikmeli olarak kutlar, sevdiklerinle guzel gunler dilerim.
Sevgiler,
Arzin Merkezine Yolculuk, hosgeldiniz Bizim Pastane'ye. Oyun davetiniz icin tesekkurler, bir hafta kadar once Burcin davet etmisti beni bu oyuna. Cevaplarim surada. Yine beklerim :)
Sevgiler,
Mutfak Havlusu, cok tesekkur ederim nazik yorumun icin. Senin de gecmis bayramin kutlu olsun.
Sevgiler,
Selamlar,
Bu hep benim aradığım kekin tarifi fakat cahilligimi mazur görün lütfen.. un konulmayacakmı.
Teşekkürler,
Funda
Funda, evet, gozlemin dogru, bu tarifte un yok. Tort cinsi bir tatli bu, biliyorsun onlara da un konmuyor, yumurta gucuyle biraz yukselip, soguyunca da azicik cokuyorlar. Ama zaten bu tatli cokmeye firsat kalmadan, sicak sicak yeniyor.
Un kullanilan bir benzer tarif icin bu linke bakabilirsin. Yalniz bu linkteki tarifte, ortaya truf konmadigindan, cikolatanin sivi kaldigindan emin olmak icin, pisirme suresini guzel ayarlamak lazim. Firindan firina sure degisebilir ve tarifi kendi firininiza uyarlamaniz bir iki deneme alabilir.
guzel tarif. tebrik ederim.
Zinnurcuğum fotoğrafının aşağıdaki linkte yayınlandığını gördüm. İzin alınıp alınmadığını bilmiyorum ama bildirmek istedim.
Sevgiler
http://www.thecomfortofcooking.com/2010/10/mini-molten-chocolate-cakes.html
Pelin, tesekkurler. Ilk defa yabanci bir blog fotografimi izinsiz kullaniyor. Ben de sasirdim dogrusu. Hem de derme catma tarif sitesi degil, basbayagi bir blog. Genelde bir problemim yok fotograflarimin kullanilmasiyla, ama prensip olarak yapilmamasi gerektigini dusunuyorum, onun icin bir email atacagim. Konuyu dikkatime getirdigin icin tesekkur ederim.
Sevgiler...
Post a Comment
<< Home