Cikolatali Sable Kurabiyesi
Pierre Herme'nin Chocolate Desserts kitabindan aldim bu tarifi. Kitaptaki resim kurabiyeler pismeden once cekilmisti, yani kurabiyeleri yaparken pistikten sonraki goruntuleri konusunda pek bir fikrim yoktu. Pistikten sonra, kitabin secimine hak verdim, gercekten pismemis kurabiyeler pismislerden daha guzel gorunuyormus.
Kurabiyelere kumlu dokusundan oturu Sable dedim ama belki de buzdolabi kurabiyesi olarak tanimlamak daha yerinde olacakti. Basit bir kurabiye bu, hamur kutuk sekline sokulup, buzdolabinda sogutulduktan sonra sekere bulanip, dilimleniyor. Sekerin amaci, tat vermekten ziyade, kurabiyenin ufalanan dokusuna karsitlik olusturacak bir kitirlik ve parlaklik vermekmis kenarlara. Tam bir Pierre Herme cesnisi yani! Ben normal seker yerine daha iri taneli ve az islenmis Demerara sekeri kullandim ve kenarlar epey kitir oldu ama normal sekerle de buna yakin bir sonuc elde edebilirsiniz.
Kurabiye hamuru sekerlenmeden 1 ay derin dondurucuda saklanabiliyormus. Pisirildikten sonra ise kurabiyeleri kapali bir kapta 3-5 gun saklamak mumkunmus. Asagidaki miktarlardan yaklasik 30 kurabiye cikiyor.
- 385 g un
- 35 g kakao
- Bir tutam tarcin
- Bir tutam tuz
- 285 g oda sicakliginda tereyagi
- 125 g seker
- 1/4 tatli kasigi vanilya
- 1 yumurta sarisi
- Kurabiyeleri kaplamak icin seker
Buzdolabindan aldiginiz hamurlardan her birine, 4 cm kalinliginda ve 19 cm uzunlugunda bir kutuk sekli verin. Siz sadece kalinlik sartini saglamaya calisin, kutukler otomatikman gerekli boyda olacaktir. Bu cins kurabiyelerde s1k rastlanan "delik orta" probleminin onune gecmek icin, hamuru sekillendirme asamasinda, her cevirisinizde, elinizin ayasi ile hafifce bastirmayi unutmayin. Kutuklerinizi saranla sarip, 1 ila 2 saat sogutun.
Firininiz 180C ye isitin. Iki firin tepsisini pisirme kagidiyla kaplayin. Yumurta sarisini, catalla cirpin. Bir parca pisirme kagisinin uzerine seker dokun. Kutuklerden birini buzdolabindan alin, saranini cikardiktan sonra, yumurta sarisini ince bir tabaka olarak kutugun her yanina surun. Sonra sekere batirip, uclar disinda her yaninin sekerle kaplanmasini saglayin. 1,5 cm kalinliginda dilimler kesin ve dilimleri aralarinda 2,5 cm yer kalacak sekilde firin tepsisine yerlestirin. Diger kutuk icin de ayni islemi tekrarlayin. Kurabiyeleri 15 ila 18 dakika pisirin; firindan alirken, kurabiyeler dokunuldugunda yeni sertlesmeye baslamis olmali. Izgara uzerinde sogutun.
24 Comments:
Çok kötüsün, çook :)) Zinnur.
İnsan durup durup böyle mi bir başlangıç yapar. Yine kanımıza giriyorsun haberin ola!
Hadi tarifi sabırsızlıkla bekliyorum.
Sevgiler ve iyi dileklerle,
Leyla
Fotograflar cokk guzel gorunuyorrr..Tarifi merak ettim...eline saglik canim...
Tarifi sabırsızlıkla bekliyorum. Görüntü süper
Ne zaman gelıyor bu guzel tarif... Merakla bekliyorum..
sevgiler
fidan
Bu ne güzel bir görüntü tezden tarif bekliyoruz.Ellerine sağlık
sevgiler
ellerinize saglik, fotoraflar her zamanki gibi coook güzel görünüyor, umarim yakinda tarifinede kavusuruz...sevgi ve saygilarimla...öptüm
Nasıl güzel çekimler ve ne muhteşem bir kurabiyedir bu:))
Zaten sizin tariflerinizi merakla takip ediyorum ve dersime çalışıyorum.Amerikan Pudinginize bayıldım bu arada.Pastalarımda kullanıyorum.Gerçekten çok leziz.
Sevgiler...
Çok güzel bir hafta sonu diliyorum.
Sevgiler…
Yine harikalar yaratmışsın ne diyeyim,sağolasın, ellerine sağlık bunu da merakla bekliyorummmm.
Sevgiler
Daha yakin olmadi mi?
Leyla'cigim, tarif geldi, umarim memnun kalirsin.
Sevgiler,
Serinmavi, bir iki gun gecikmeli de olsa, tarifi ekledim. Fotograflari begenmene sevindim.
Sevgiler,
Lezzetlilerim, tarif eklenmistir :)
Fidan, beklettigim icin ozur dilerim. Tarif eklendi.
Sevgiler,
Cafe Gusto, tesekkurler. Tarifi de ekledim.
Sevgiler,
Aysen, fotograflar icin olan nazik sozlerine tesekkurler. Tarifi de dener ve begenirsin umarim.
Sevgiler,
Hulya, tesekkurler. Amerikan pudingini begendigine ve kullandigina cok sevindim.
Sevgiler,
Perihan, ben de sana guzel bir hafta sonu diliyorum.
Sevgiler,
Eda, cok tesekkur ederim. Umarim begenirsin.
Sevgiler,
Fatma, oldu, oldu :)
Sevgiler,
Tarifi kolaymış da.El altında olan malzemeler hep.Hele 1 ay buzlukta saklanma ayrıntısına bayıldım.Derhal yapmalıyım...
Teşekkürler....
selam, ben sizi yakından takip eden vede tariflerinizin coguna bayilan, hem pisirmeyi(ozellikle de tatlı türleri)hemde yemeyi ve yedirmeyi seven, mutfakta ugrasmaktan zevk alan birisiyim.malum bayram yakın ve 3 cocuk annei olarak bu, hamuru daha onceden de yapilabilen kurabiler,benim cok isimi gorecektir...bunun icin cok tesekkur ederim.ama bu tarifinizi yapmak icin tarife baktigimda tuzdan bahsetmissiniz fakat miktari belirtmemissiniz.mutfak tecrubem var ama genede tam tarifi uygulamak istedigim icin lutfen en kisa zamanda not edin..... Allah kolaylik versin ....
Atike, tuz bir tutammis. Kolay gelsin.
guzel tarif. tebrik ederim.
Post a Comment
<< Home