Renkli Yaz Pastasi
Kavun, karpuz merakim pek olmadigindan, yaz meyvasi deyince aklima ilk gelenler bogurtlen, ahududu, likapa ... Bu lezzetli ucluyu bir tatlida bulusturma projem, cogunlukla el yakan fiatlarindan dolayi bir turlu gerceklesememisti. Ama bugun markette birkac paket meyva alan icin ozel bir indirim oldugunu gorunce, bu firsati hemen degerlendirdim. Eve donerken hep nasil bir tatli yapacagimi kurdum. Once aklim tartlara gittiyse de, simdiye kadar cesit cesit meyvali tart yaptigim icin bundan cabuk vazgectim. Onun yerine Emily Luchetti'nin A Passion for Desserts adli kitabinda resmini gordugum, rustik gorunuslu meyvali pastayi yapmaga karar verdim. Eger bu cesit meyvanin tazesini Turkiye'de bulmak zor (ve/veya masrafliysa), onun yerine bir onceki iletide tart dolgusu olarak gecen limonlu kremayi kasik kasik kullanabilirsiniz, bu pastaya yakisacagindan eminim.
Pastanin tarifini anahatlariyla verecegim. Pandispanyasi, bir cesit hashasli kek. Iki ayri kalipta pisirip, her bir keki ortadan ikiye keserek, 4 pandispanya kati elde ettim. Krema olarak creme fraiche kullandim. Bu hafif mayhos krema meyvali tatlilara yakisiyor. Creme fraiche'in evde nasil yapilabilecegi, ya da yerine ne kullanilabilecegi ile ilgiyi bilgiye burdan ulasabilirsiniz.
Gelelim meyvalarin hazirlanisina... Tarifte sadece likapa ve ahududu vardi aslinda. Ama bendeki likapa miktar olarak yetmediginden, yanina bogurtlenlerimi de kattim. Bu iki meyvayi 2 kasik seker ilavesiyle ateste cevirdim biraz. Likapalarin cogu patlayip, meyvalar sularini birakmaya baslayinca durdum; atesten alip soguttum. Ahududulari yikayip kuruladim.
Ilk pandispanya katini servis tabagima aldim. Suruplu meyvadan birkac kasikla islattim. Ahududularin dortte birini, surupla islanmamis yerlere dagittim. Kremanin dortte birini meyvalarin uzerine yaydim. Ustune yeni bir pandispanya kati koyup, tarif ettigim islemleri tekrarlayarak pastayi insa ettim. (Kitaptaki tarifte, katlar arasina once kremayi, sonra meyvali surup ve ahududulari koyuyordu ki, ben her iki sekli de denedim ve sonucta, once meyva, sonra kremanin daha iyi sonuc verecegine kanaat getirdim. Zira, ikinci yontemde surup kremayi boyuyor ve pandispanya, surubu daha az emiyor. Tercih sizin.) Surubun tanelerini kurulayarak, kalan ahududularla pastanin uzerini suslemek icin kullandim. Pastanin kenarlarini kremayla kaplamadim.
Oldukca yuksek bir pasta cikti ortaya. Sanirim yarim olcuyle yapilacak iki katli sekli, evde tuketmek icin daha uygun. Ben bizim evde kolay kolay bitmez dusuncesiyle, komsularimla da paylastim bir kismini. Bol meyvali ve renkli bir yaz pastasiydi bu, ama surup miktari daha fazla olabilirdi. Bir daha yaparsam, meyvali surubu bol tutup, pandispanya katlarini biraz daha nemlendirmeyi tercih edecegim. Ya da bunun yerine, yaninda ahududulu sosla servis edilebilir.
Pastanin tarifini anahatlariyla verecegim. Pandispanyasi, bir cesit hashasli kek. Iki ayri kalipta pisirip, her bir keki ortadan ikiye keserek, 4 pandispanya kati elde ettim. Krema olarak creme fraiche kullandim. Bu hafif mayhos krema meyvali tatlilara yakisiyor. Creme fraiche'in evde nasil yapilabilecegi, ya da yerine ne kullanilabilecegi ile ilgiyi bilgiye burdan ulasabilirsiniz.
Gelelim meyvalarin hazirlanisina... Tarifte sadece likapa ve ahududu vardi aslinda. Ama bendeki likapa miktar olarak yetmediginden, yanina bogurtlenlerimi de kattim. Bu iki meyvayi 2 kasik seker ilavesiyle ateste cevirdim biraz. Likapalarin cogu patlayip, meyvalar sularini birakmaya baslayinca durdum; atesten alip soguttum. Ahududulari yikayip kuruladim.
Ilk pandispanya katini servis tabagima aldim. Suruplu meyvadan birkac kasikla islattim. Ahududularin dortte birini, surupla islanmamis yerlere dagittim. Kremanin dortte birini meyvalarin uzerine yaydim. Ustune yeni bir pandispanya kati koyup, tarif ettigim islemleri tekrarlayarak pastayi insa ettim. (Kitaptaki tarifte, katlar arasina once kremayi, sonra meyvali surup ve ahududulari koyuyordu ki, ben her iki sekli de denedim ve sonucta, once meyva, sonra kremanin daha iyi sonuc verecegine kanaat getirdim. Zira, ikinci yontemde surup kremayi boyuyor ve pandispanya, surubu daha az emiyor. Tercih sizin.) Surubun tanelerini kurulayarak, kalan ahududularla pastanin uzerini suslemek icin kullandim. Pastanin kenarlarini kremayla kaplamadim.
Oldukca yuksek bir pasta cikti ortaya. Sanirim yarim olcuyle yapilacak iki katli sekli, evde tuketmek icin daha uygun. Ben bizim evde kolay kolay bitmez dusuncesiyle, komsularimla da paylastim bir kismini. Bol meyvali ve renkli bir yaz pastasiydi bu, ama surup miktari daha fazla olabilirdi. Bir daha yaparsam, meyvali surubu bol tutup, pandispanya katlarini biraz daha nemlendirmeyi tercih edecegim. Ya da bunun yerine, yaninda ahududulu sosla servis edilebilir.
19 Comments:
Zinnur, sabah sabah görünce ohh dedim kendi kendime. Tam benim sevdiğim meyveleri içeriyor çünkü. Ellerine sağlık. Sevgilerimle.
Zinnur'cum ,ellerine sağlık...harika görünüyor pastan. Haşhaşı kurabiyede kullanmıştım daha önce ,pastada hiç denemedim...hoş bir fikir ;)
sevgilerimle
sevgili zinnur pasta ne hoş görünüyor ellerine sağlık mümkün olsa bütün tariflerini tek tek yapabilsem hepside birbirinden güzel öncelikle değişik bir çikolatalı pastanı birde o muhteşem macaronları sonra da diğerlerini sevgiler emel
Merhaba Zinnur pastanın görüntüsüne bayıldım haşhaşlı pandispanyaya krema ve o meyve lezzetleri ne yakışmıştır birbirine..
Ellerine Sağlık
Ellerine sağlık, tam yaza yakışan harika bir tat.
Sevgiler...
Zinnirhanım merhaba gene harikalar yaratmışsınız.Sayfalar çok güzel hazırlanmış.Tebrik ederim.neriman
Behiye, demek meyvada da zevkimiz uyustu. Gerci bu berry ailesini sevmeyen yok gibi. Hatta bizim bahcenin kucuk hayvanciklari bile bayiliyor :) Bir ara ahududu ve cilek yetistirmege calismistim doya doya yemek icin, ama biz tadamadan hepsi yendi, bitti.
Sevgiler,
Nilay, hashasli kurabiyeleri ben de seviyorum. Pastada da guzel oluyor. Citirli bir doku katiyor keke.
Sevgiler,
Emel, cok tesekkur ederim. Tariflerim pek pratik olmuyor cogu zaman, ama yine de umarim bir gun bazilarini dener ve iyi sonuc alirsin.
Sevgiler,
Burcu, tesekkurler, gercekten guzel bir pasta oldu, hani su tadda hafif olanlardan. Yaz icin guzel bir secim.
Sevgiler,
Lavantin, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,
Neriman, cok naziksin.
Tesekkurler ve sevgiler,
Zinnur, agzim nasil sulandi anlatamam. O meyvelerin eksi tadini hissettim sanki damagimda :) Ellerine saglik, cok guzel gorunuyor :)
Minik Kus, keske ikram edebilseydim dedim yorumunu okuyunca.
Sevgiler,
Bu pastanin tadi gorundugu kadar sahane.
Zinnur'un sansli komsulari....
Komsucugum, sagol varol. Begendigine sevindim.
pastalarınız iyi hoş,ellerinize sağlık ama ölüçüleriniz o kadar tuhaf ki... 11/8 21/2... bunları anlamak için oyalanıyor insan,tarifi değil.anlaşılmasın diye özellikle mi yapıyorsunuz?
ayrıca sürekli tarif aşağıda tarif aşağıda diye yönlendiriyorsunuz ama aşğıda tarifi bulmak o kadar zor ki...ne renkli yazı var,ne büyük ya da kalın puntolar...
eğer tarifleriniz anlaşılsın istiyorsanız lütfen dikkat edin bunlara.
Sevgili Burcu, oncelikle "ellerinize saglik" dileginiz icin icten tesekkurler... Tariflerim anlasilmasin diye bir gayretim yok tabii ki. Tersine anlasilir seyler yazmak icin caba sarfediyorum. Yalniz malzeme listesini anlamak icin biraz matematik bilmek gerekiyor, bu bir gercek. Iki bosluk bir bolu ikiyi (yani kesir olarak yazilmis iki bucugu) yirmibir bolu iki (kesir olarak yazilmis on bucuk)olarak algilarsaniz, isin isinden cikmak zorlasabilir gercekten. Ama bu konuda size nasil yardimci olabilirim inanin bilmiyorum.
Tarif asagidaya gelince, cogu zaman tarif gercekten asagida oluyor. Belki oncesinde epey laf ediyorum ama onlar da havadan sudan seylerden ziyade tarifin yapim asamalariyla ilgili oluyor; cogu gercekten tarifi deneyecek birkac kisiye yol gosterici nitelikte bilgiler yani.Dogrudan tarife gitmek istiyorsaniz tavsiyem malzeme listesini bulmaniz, onu bir bakista bulmak kolay. Ha bir de, bu tarif gibi anahatlariyla verdiklerim oluyor. Anahatlar yeterince aciklayici gelmezse, bir yorum birakip dsetayli tarif isteyebilirsiniz. Severek paylasirim.
SEvgiler,
guzel tarif. tebrik ederim.
Post a Comment
<< Home