Tuesday, January 09, 2007

Karisik Meyvali Pasta (veya Hasta Pastasi)

Bizim cocuklarin meshur bir "hasta corbasi" vardir; nami diger sade suya sehriye corbasi... Her usuten, midesinden rahatsizlanan yemek yemeyi dusunebilecek kadar kendine gelince hasta corbasi sayiklar. Bu kadar basit bir corbanin bu kadar cok sevilmesi, herhalde ancak hastalik haliyle gelen farkli damak tadiyla aciklanabilir. Popularitesine helal gelmesin diye, normal zamanlarda degil, sadece hastalik halinde ve sadece hasta olan kisi icin yapilir bizim evde hasta corbasi.

Bugun Zeynep'in 16. dogum gunuydu, ama Zeynep'cik iki gundur hasta yatiyor. Once hasta corbasi yaptik ona, ama baktik bu hastaligin oyle cabuk tarafindan gidecegi yok, bari dogumgununu kutlamasiz gondermeyelim diye, bir de hasta pastasi icat ettik. Hasta pastasinin hazmi kolay ve hafif olmasi gerekiyordu. Isin bu kismi kolay oldu, zira evde epey bol meyva vardi. Ek olarak, yapiminin da kolay olmasi sartti, cunku sadece pastayi yiyecek olan degil, yapacak olan da hastaydi. (Uzerinize afiyet, son bir haftadir uzerimdeki grip hali, en sonunda gozlerime vurdu ve iki gundur kipkirmizi gozlerle dolasmaktayim.)

Pastamiz icin marketten iki adet hazir sunger kek alti aldim. Hani su ortasi krema ve meyva ile doldurulmak icin hafif basik olanlardan... Buzdolabimda baska bir projeden artan yumurta sarilariyla yaptigim pastaci kremasi vardi. Daha once verdigim iki pasta tarifi ve Burcu'nun son pastasini --sizlerden ogrendigim deyimle-- dogaclayarak bir hasta pastasi cikardim ortaya.

Once pasta katlarindan birini ahududu surubu ile islattim. Biraz sekerle ezdigim bogurtlenleri pasta katinin cukuruna yaydim.

Uzerine pastaci kremasini surdum. Cilekleri once ikiye kestim. Daha genis olan alt yarilarini da dikine ikiye boldum. Boylece her cilekten 3 parca cikti. Pastaci kremasinin uzerine dagittim cilekleri.

Azicik vanilya ve seker ilavesiyle cirptigim sut kremasini da cileklerin ustune (ve aralarina) yaydim.

Ikinci kek altligini ters cevirerek cilekli krema katinin uzerine kapattim ve surupla islattim. Kremalarin kalaniyla pastanin uzerini ve yanlarini ince bir tabaka halinde kapladim.

Once aklimdan cikolatali bantlar filan gecti ama yorgun oldugum icin, daha pratik bir cozum aradim yanlari kapatmak icin. Gecen hafta Burcu'nun pastasindan ozenip Turk marketten aldigim rulokatlar yetisti imdada. Rulokatlari ortadan ikiye boldum ve pastanin kenari boyunca cepecevre ve araliksiz olarak dizdim. Yikayip, iyice kuruladigim meyvalari pastanin ustune koydum. Rulokatlarla meyva kumesi arasinda kalan ince boslugu, kalan kremayi tuple s1karak doldurdum. Biraz meyva marmeladini isitip, fircayla meyvalari glazurledim. Nesi eksik diye baktigimda, aklima Burcu'nun kurdelesi geldi; tesadufen benzer bir kurdele de bende vardi. Boylece 1 hafta arayla Burcu'yla evlerimizde iki benzer dogumgunu pastasi yapilmis oldu; onunki rengarenk gullu, benimki rengarenk meyveli...

Pastayi biraz once kestik; cok bol meyvali ve hafif bir tatli olmus gercekten, ismine yakisacak sekilde...

31 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Bana süpersin demekden başka bir şeykalmıyor ki :))

1/10/2007 01:01:00 AM  
Blogger Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... said...

Merhaba ben bu pastayı görünce üzerindeki meyvelerden olsa gerek renkli görüntüsüne hayran kaldım ellerinize sağlık. Ayrıca kızınıza ve size çok geçmiş olsun en kısa zamanda iyileşirsiniz umarım. Hoşça kalın.
Ben perihan

1/10/2007 01:08:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zeynep'e çok geçmiş olsun, ayrıca pasta çok güzel görünüyor, çokta güzel süslemişsin ellerine sağlık.

1/10/2007 02:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

harika görünüyor iştah açıcı özellikle meyvelere bayıldımm ellerine sağlık

1/10/2007 02:40:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

çok hoş bende bu rulo katlardan aldım annem görünce tadını merak edip yemiş sonra dayanamayıp kardeşimle boşver pastayı sen getir biz öyle yiyelim dediler :)kurtaramadım rulo katları :(

1/10/2007 04:11:00 AM  
Blogger Burcu ÜNAL said...

Zinnur'cuğum, seninki kesinlikle çok daha güzel olmuş..

Sizlere çok geçmişolsun diyorum ve mutlu seneler diliyorum :)

sevgiler

Burcu

1/10/2007 05:17:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kızına ve sana cok gecmis olsun zinnur. Pasta yine cok guzel gorunuyor, ellerine saglik

1/10/2007 05:36:00 AM  
Blogger nilay said...

ellerine sağlık :)
böyle meyveli hafif tatlılara bayılıyorum...görüntüsü de çok cazibeli olmuş ,ayrıca geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum...eminim bu pasta size iyi gelmiştir :)

sevgiler

1/11/2007 05:38:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Öncelikle geçmiş olsun ve Allah kavuştursun demek isterim. Güzel kızınız için dilerim iyi, faydalı ve eğlenceli bir seyahat olur.
Ben daha çok meyveli pasta sevenlerdenim. Görüntüsü çok renkli ve ahengli olmuş, ellerinize sağlık.
Çok sevgilerimle,
Leyla

1/11/2007 05:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

çok hafif ve lezzetli gözüküyor. hangisi yapacağımı şaşırdım. imdatt!!! ellerine sağlık zinnur. sevgiler

1/11/2007 06:33:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Limon cicegi, cok naziksin :)

1/11/2007 06:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tabakta, gecmis olsum dileklerin icin cok tesekkur ederim. Bence de, bol meyvali olmasi bu pastanin en guzel yaniydi.
Sevgiler,

1/11/2007 06:53:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Pembeli, tesekkurler. Zeynep nihayet bugun kendini daha iyi hissetmege basladi. Atlatiyoruz galiba :)
Sevgiler,

1/11/2007 06:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kirazdali, bizde de pandispanyasindan once meyvasi yendi zaten :)
Sevgiler,

1/11/2007 06:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Melike, rulokatlar bizde de oyle bir akibete ugramasin diye ben --biraz ayip oluyor ama-- saklamistim. Iyi ki saklamisim, cok pratik bir cozum oldu pastanin kenarlari icin.
Sevgiler,

1/11/2007 06:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Burcu'cugum, ben de seninkini daha cok begendim. Bir kere el emegi, goz nuru seninki. Ben meyvalarin dogal guzelliginden faydalanarak kisa yoldan yaptim pastami. Ayrica senin yaptigin gibi rulokatlari cikolatalamak da lezzetlerine lezzet katmistir eminim. Yaptiklarinla hep cok guzel fikirler veriyorsun bana, tesekkur ederim.
Sevgiler,

1/11/2007 07:00:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Naile, iyilik dileklerin ve yorumun icin cok tesekkur ederim. Ikimiz de daha iyiyiz simdi.
Sevgiler,

1/11/2007 07:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Leyla, guzel dileklerin ve nazik yorumun icin tesekkurler. Meyvali tatlilar bizim de ailecek favorimiz.
Sevgiler,

1/11/2007 07:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilay, cok tesekkur ederim. Meyvali, hafif pastalari biz de cok seviyoruz. Seker bagisiklik sistemini altust ediyor aslinda, ama bu pasta az sekerli oldugu icin belki herhangi bir pastadan daha az zarari olmustur. Bir yandan da, hastalik sirasinda dogumgunu kutlamasi moral oldugu icin, belki yarari zararini goturmustur.
Sevgiler,

1/11/2007 07:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

:) Aysem, ben de denemek istedigim birden fazla tarif olunca, hangisini yapacagima karar vermekte gucluk cekiyorum. Careyi, ufak porsiyonlar yapmakta buldum. Bilmem yardimci olur mu bu fikir sana?
Sevgiler,

1/11/2007 07:12:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

pasta nefis görünüyor,ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

1/11/2007 01:55:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Muhtesem. Ellerine saglik...

1/11/2007 04:22:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhabalar Zinnur Hanım,
Bende sizin sıkı takipçilerinizdenim.Pastalarınızın yapım aşamalarını dikkatle okuyup uygulamaya çalışıyorum.g
zel şeyler çıkıyor ortaya ama çok daha fazla çalışmam lazım.Ahududulu şarlotta verdiğiniz pastacı kremasını yapmak istedim fakat hiç başarılı olamadım.Yumurtaları rengi açılana kadar çırptım ancak beyaz yerine sarı ve çok katı bir krema elde ettim.Sizin pastacı kremalarınız beyaz gibi görünüyor çünkü.Sonuçta krema atılmak zorunda kaldı.Neyse yılmadan başka kremalar denemeye devam. Size ve kızınıza çok geçmiş olsun.
Sevgiler
Işıl

1/11/2007 10:51:00 PM  
Blogger Oya Kayacan said...

Anneme gidip hastalanicaaaam. Bana hasta corbasi ve de hasta pastasi yapsin. O gunler geldi aklima. Bir kucuk tencerecikte haslama yapardi mesela. Patates, havuc, kereviz, nuar... Ne mutlu Zeynep'e.

1/11/2007 11:46:00 PM  
Blogger zinnur said...

Tesekkurler, Seda. Senin de rulo katlarla cikolatali bir pasta yaptigini hatirliyorum. Pratik ve s1k oluyor, degil mi?

1/12/2007 06:39:00 AM  
Blogger zinnur said...

Isil, gecmis olsun dileklerin icin tesekkur ederim. Pastaci kremanizin istediginiz gibi olmadigina uzuldum. Aslinda benim pastaci kremam da sari renkli ve koyuca oluyor. Bakin, su resimde acikca gorunuyor renk farki. Ust icin kullandigim pastaci kremasi, yanlar icinse cirpilmis sut kremasi kullanmistim. Temel tariflerdeki pastaci kremasini denediyseniz, o gercekten biraz koyu bir krema, ama nisasta ya da un miktarini azaltarak daha az yogun krema elde edebilirsiniz. Belki un gibi nisastanin da etkinligi degisiyordur ulkeden ulkeye, onun icin tariflerimin arkasinda yuzdeyuz duramiyorum ama, belki biraz cirpilmis sut kremasi karistirarak kivamini acmak ve degerlendirmek mumkun olabilirdi pastaci kremanizi. Ziyan olduguna gercekten uzuldum. Dilerim bir dahaki denemenizde daha iyi sonuc alirsiniz. (Pastaci Burcu'nun sitesinde pastaci kremasi tarifi var, Turkiye malzemeleriyle yapilmis olmasi bakimindan onu denemek isteyebilirsiniz bir dahaki sefere.)
Sevgiler

1/12/2007 06:57:00 AM  
Blogger zinnur said...

Oya, annem de domatesli pirinc lapasi yapardi bize hasta olunca. Ne kadar lezzetli olurdu, tadi hala damagimda.

1/12/2007 06:59:00 AM  
Blogger irem said...

Merhaba zinnur hanım yukarıda tartoletler ve bu pasta harika görünüyor ama maalesef bu içine meyve doldurmalık pandispanyalardan ben buralarda hiç görmedim ama inşallah kalıbını bulabilirim. çok kolay görünüyor içini doldurmak ayrıca üstüste koyunca kayma sorunu da yok süpermiş ellerinize sağlık.

1/12/2007 11:03:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hanım cevabınız ve yardımınız için teşekkür ederim. Yeniden bir pastacı kraması denemeye çalışıcam sonucuda size yazardım.Kolay gelsin

iyiki varsınız..
Bol pastalı sağlıklı günler

1/15/2007 06:22:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merbaba amasyadan bende uzun tatil donusu bakıyım arkadaslar neler yapıs diye baktım gecmiş olsun allah hayırlı şifalar versinbu pastada en cok sevdiğim sey bütün meyvalardan yararlana biliyoruz birde cok canlı olsu beni cok etkiliyor insan alıp yemek istiyor tekrar gecmiş olsun

9/15/2007 01:42:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:02:00 PM  

Post a Comment

<< Home