Cikolata ve Bademli Bonbon Kurabiyeler
Surprizli kurabiyeleri sever misiniz? Iclerinde ufacik birer badem ezmesi topu sakli olan bu kurabiyelerin tarifini bir Pillsbury dergisinden aldim. Orda kurabiyeler firindan ciktiktan sonra sekere bulaniyorlardi.
Tatli sevmekle birlikte sekerin fazlasiyla basi pek hos olmayan biri olarak cikolataya bulamanin daha iyi sonuc verecegini dusundum. Evde baska bir projeden artakalmis cikolatali glazur vardi. Onu yeniden eritip, kurabiyeleri kaplamakta kullandim.
Hatta glazur biraz koyulastiktan sonra, Zeynep tupe doldurup, kurabiyelerin uzerine sekiller yapti.
Sonucta ortaya bayram ikrami olabilecek kadar lezzetli ve guzel gorunuslu kurabiyeler cikti. Dugun, nisan ve benzeri ozel gunlerde, uzerlerine ciftin isim basharfleri yazilip, kucuk kagit altliklarda ikram edilebilir. Tabii, bu fikir uzerine baska cesitlemeler de yapmak mumkun. Eger fistik ezmesi bulabiliyorsaniz, en ice bir fistikli top, uzerine bademli bir tabaka kullanabilir ve kurabiye hamurlu kismini daha ince tutabilirsiniz. Uc renkli ve lezzetli bir kurabiye olur boylesi de.
Bu tarifi sizinle paylasmak istiyorum kesinlikle. Yalniz kucuk bir problemim var: Tarifi hangi dergiden aldigimi unuttum. Yarina kadar elimdeki butun Pillsbury kitapciklarini tarayip bulacagimi umuyorum. O zamana kadar bircok resimle basbasa birakiyorum sizi. Gereginden fazla resim var bu iletide, farkindayim, ama cikolatali her seyin resmini cekmeyi seviyorum. Bu resimlerin hic birinden de vazgecemedim :)
Tatli sevmekle birlikte sekerin fazlasiyla basi pek hos olmayan biri olarak cikolataya bulamanin daha iyi sonuc verecegini dusundum. Evde baska bir projeden artakalmis cikolatali glazur vardi. Onu yeniden eritip, kurabiyeleri kaplamakta kullandim.
Hatta glazur biraz koyulastiktan sonra, Zeynep tupe doldurup, kurabiyelerin uzerine sekiller yapti.
Sonucta ortaya bayram ikrami olabilecek kadar lezzetli ve guzel gorunuslu kurabiyeler cikti. Dugun, nisan ve benzeri ozel gunlerde, uzerlerine ciftin isim basharfleri yazilip, kucuk kagit altliklarda ikram edilebilir. Tabii, bu fikir uzerine baska cesitlemeler de yapmak mumkun. Eger fistik ezmesi bulabiliyorsaniz, en ice bir fistikli top, uzerine bademli bir tabaka kullanabilir ve kurabiye hamurlu kismini daha ince tutabilirsiniz. Uc renkli ve lezzetli bir kurabiye olur boylesi de.
- 113 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
- 2 yemek kasigi sut
- 1/4 bardak seker
- 170 g yumusak tereyagi
- 2 tatli kasigi vanilya
- 2 bardak un
- 1/4 tatli kasigi tuz
- 100 g badem ezmesi
- Kurabiyeleri bulamak icin seker ya da cikolatali glazur
40 Comments:
Harikasın Zinnur . Bunlar çok lezzetli görünüyor. Badem ezmesi yerine bir alternatif söyleyebilirmisin?
Zinnur'cuğum, Bunlar çok şirin kurabiyeler. Tarif içinde ayrıca teşekkürler. Antik kurabiyeleri yaptım çok güzel oldu. İlk fırsatta bunlarıda deneyeceğim.
İyi Bayramlar.. İyi seneler.
Sevgiler
Merhaba Fatos. Badem ezmesi yerine herhangi bir ezme kullanabilecegin gibi, tek findik, badem ya da parca cikolata/beyaz cikolata kullanabilirsin.
Sevgiler,
Summer, cok sevindim antik kurabiyelerden memnun kaldigina. Umarim bunlari da seversin. Ben de sana ve ailene iyi bayramlar ve iyi seneler diliyorum.
Sevgiler,
bitter mi yoksa sutlu cikolata mi kullanmaliyiz
Anonymous, ben ikisinin arasi bir sey kullandim. Ikisi de hazirdaysa, herhalde bitter daha iyi olur.
Sevgiler,
ellrinize saglik ulkerin hazir findik ezmesi kullanla bilirmi akici bir kivamda olmasi bir sorun teskil edermi
Anonymous, evet, o soyledigin cok yumusak gelebilir. Ama findik ezmesini ince cekilmis findik ilavesiyle elde yapismadan yuvarlanacak hale getirirsen guzel olur bence.
Sevgiler,
YANI ZINNURCUM TAM KURABIYELERDE KARAR KILMISTIM PAT SEN HEMEN HARIKULADE BIR KURABIYE DAHA AKTARDIN BIZE..NOLCAK SIMDI BEN HANGI KURABIYEYI YAPACAGIM....SAKA BIR YANA ELLERINE SAGLIK..BIZE HEP BOLE ZAMAN AYIR OLURMU CANIM.....ILGINC GORUNUMLU KURABIYELERE BAYILIYORUM...TARIF ICIN SAGOL..ANTIKLERLE BERABER YAPACAGIM INS.BISI SORMAK ISTIYORUM ANTIK VE BU KURABIYE 2 GUN EVVELINDEN YAPILABILIRMIKI ACABA?TESEKKURLER....
Anonymous, tesekkurler :) Kurabiyeleri agzi s1k1ca kapatilmis kapta birkac gun rahatlikla saklayabilirsin. Bununla beraber en guzel yeni pisirildikleri zaman oluyorlar.
MERHABA ISMIMI YAZMAMISIM..ANTIK KURABIYELERLE BERABER BUKAURABIYENIN DAYANMA SURESINI SORAN BENIM..TESEKKURLER ZINNUR..
SALİHAEROZAN
Sevgili zinnur
Tariflerde fotograflarda oyle guzel ki insanin cikolatayla bir ask iliskisi yoksa bile kesin olur bunlari gorunce. Hos benim zaten var sen de korukluyorsun bu durumu. Ellerine saglik cok hos gozukuyorlar. Sevgiler
Zinnur abla bayildim cok güzel görünüyorlar..Bu arada seni hep takip ediyorum ve inanilmaz hosuma gidiyor yaptiklarin ellerine saglik..Eskisi gibi yorum yazamasamda mutlaka hergün ugruyorum sana.
Senin verdign cikolatali puding tarifiyle pasta yaptim cokkkk güzel oldu:)
Seni cok seviyorum görüsmek üzere..
Zinnur hanım yine hayran hayran bakakaldım yaptıklarınıza. Ellerinize sağlık. Badem ezmesi bulabileceğimi zannetmiyorum ama fıstık ezmesi bulabilirim rahatlıkla. Antepde fıstıktan bol ne var ki :))
Ellerinize sağlık. Bayram için güzel bir alternatif oldu benim için.
Sevgiler.
Ve Zinnur'un beklediğim bayram tarifi. Bende evde birşeyler yaparın demiştim. Önce pasta yapmak geldi, sonra daha küçükikramlar yapmak istedim. Kurabiye bakınırken, bunlar ise tam istediğim gibi. Tabi bu arada süper görünüyorlar ve çok güzel fotoğraflanmışlar. Ellerine sağlık
Bayramda da yeni tarifler yayınlamaya zamanın olacak mı ? Kopya çekmek için soruyorum :))
İyi yıllar ve iyi bayramlar
Bunlar harika!!!Hem bayram ikramı hemde akşam yılbaşı atıştırmalığı. Tarif için teşekküeler bu arada blog adresinizi yemek24 te arkadaşlarımla paylaştım bu harika tadı kaçırmamaları için.
sevgiler sema.
merhaba zinnur hn:)
gerçekten gene döktürmüşsünüz.bu kurabiyeler yumusacık kek kıvamında gözüküyor öylemi acaba birde badem ezmesini nerden bulabilirim bileniniz varmı
Tesekkurler, Nukhet :)
Elcin'cigim, tesekkur ederim. Bu arada pastani gordum, cok guzel olmus, ellerine saglik.
Sevgiler,
Titolo, fistikla daha guzel olur bence, hem goruntusu hem de tadi... Fistigi burda bulmasi zor, bulunursa da pek pahali oluyor. Ayrica memleketiminki lezzetinde de olmuyor tabii.
Kurabiyelerin yapimi kolay, tek endisem deneyecek arkadaslarin un farkliliklarindan oturu problem yasamasi. Hamur yumusakca oluyor. Icinde kullandigim badem ezmesinden daha yumusak oldugu icin rahatlikla ezmenin etrafinda kapatilabiliyor. Umarim iyi sonuc alirsin denersen.
Sevgiler,
Limon cicegi, tesekkur ederim guzel yorumun icin. Eger kurabiyeleri deneyeceksen, Titolo'ya yazdigim yorum, hamurun kivami konusunda ipucu verebilir. Umarim guzel sonuc alir ve tariften memnun kalirsiniz.
Bayraminizi kutlarim simdiden.
Sema, tesekkurler, hem yorumun, hem de tarifi paylastigin icin.
Yilbasi ve bayramini kutluyorum simdiden.
Selen, badem ezmesi bulmak zorsa, yerine fistik ezmesi kullanabilirsin. Hatta bademi, findigi, fistigi uzun sure mutfak robotunda cekerek, yaglarini salmalarini saglayip, arzuya bagli pudra sekeri ile karistirarak kendi ezmeni yapabilirsin.
Kurabiyeler yumusak oluyorlar ama kekimsi dokuda diyemem. Eger o kivamda kurabiye ariyorsan, antik kurabiyeler daha kekimsi idi.
Sevgiler,
gene guzel...gene zarif...
merhaba blogunuzu uzun suredir takip ediorum cok guzel seyler yapiyorsunuz cok keyifli blogunuzu takip etmek.. badem ezmeli kurabiyelere bayildim heralde olmaz die dusunuorum ama sizin fikrinizi almak istedim bu kurabiyeler heralde ici ezmeli oldugu icin 1 2gun buzlukta saklanmaya gelmez degilmi pazar pisirsem die dusundum ama heralde en iyisi son anda yapmak.. tesekkur ederim bayraminizi ve yeni yilinizi kutlar ailenizle mutlu gunler dilerim :)
Ethel
Merhaba Zinnur,
Sonunda bu kurabiyeyi denedim. Çok güzel oldular. İçine bir blogda gördüğüm -ama şimdi hatırlayamadım, münevver olabilir- fındık ezmesinden yaptım. Hamur yumuşak geldi 2.5 bardak un koydum. Pişerken çok yumuşak oldular ve 13 dakika pişirdim. Tam yuvarlar olmadılar biraz yayıldılar. Acaba biraz dahamı un eklemeliydim? Birde senin bıçakla kesilen resimde biraz kek kıvamında gibi görünüyor. Sanırım pişirme süresini uzatmam hata olmuş. Biraz sert oldular benimkiler. Üzerine bende çikolatalı glazür yaptım. Senin arşivindeki tariften yaptım ve yarısı arttı. Bu haliyle bile bayağı masraflı bir kurabiye oldu. Özel günlere özel ;-) 28 adet kurabiye çıktı. Acaba büyükmü yapmışım.
Tarif için çok teşekkür ederim.
Ah birde artan glazüzü dondurucuya attım. Orda ne kadar dayanır acaba. Birde çıkardığımda benmari usulü mü eritmeliyim?
Fatos, sonraki soruna once cevap vereyim, cunku o daha kolay :) Ganaji 6 ay buzlukta saklayabilirsin, bazi kitaplar daha konservatf davranip 3 ay diyorlarsa da, gurumuz Rose Beranbaum (Cake Bible'in yazari) 6 ay diyor, o diyorsa dogrudur :) Buzluktan aldiktan sonra oda sicakligina gelmesine izin ver, sonra ben mari metodu ile erit.
Gelelim zor sorulara.. Sanirim yumusak gorunmelerine bakmadan cikarmaliydin. Bir iki dakika da disarda bekleyince, kirilgan bir sey tutuyormus itinasiyla tepsiden alinacak kadar saglam oluyorlar, ilk bastaki yumusakliklarina ragmen. Sogudukca da daha saglamlasiyorlar tabii. Buna ragmen, kullandigin un cinsi ve miktari benimkinden farkli oldugu icin ve senin kurabiyelerin kivamini bilmedigim icin, fazla da bir sey diyemiyorum. Ama benim kurabiyeler hemen hic yayilmayip top seklini muhafaza etmislerdi. Demek hamurlarimiz biraz farkliymis. Bir daha denemek istersen, pisme suresini azicik daha kisa tut istersen.
Kurabiyenin pahali oldugu dogru, aslinda ganaj olayi orijinal tarifte yoktu, benim icadim. Burda toptan mal satan bir yerden Nestle marka damla cikolata aliyorum cok uygun fiata. Damla cikolatanin kalitesi cok iyi olmasa da, kurabiye vs icin is goruyor. Bu kurabiyenin ganaji icin de onlari kullanmistim. Kuverturle yapilirsa pahali olacagi kesin. Dedigin gibi ozel gun kurabiyesi.
Sevgiler,
Sevgiler,
Bu kadar çabuk yanıt beklemiyordum Zinnur teşekkür ederim,
Ben 80 gr.lık paketlerden kullanmıştım. Kuvertür bulamıyorum yaşadığım şehirde. Damla çikolatada aklıma gelmemilti. Bir dahaki sefere bende damla çikolata kullanayım. Gerçekten çok daha uygun olur fiyatı ve bende sık sık yapabilirim bu harika kurabiyeleri.
Fatos, yalniz damla cikolata konusunda ufacik bir uyarim olacak sana. Bu tarifte sutle birlikte eritildigi icin bir problem olmuyor ama, genelde damla cikolata, tatli ve kurabiyelerde erimemesi, butun kalmasi dusuncesiyle imal ediliyor. Bu nedenle icinde kakao yagi daha az. Bu da cikolata eritir gibi eritmege calisildiginda, bir zorluk olarak ortaya cikiyor. Kuvertur gibi puruzsuzce ve kolayca erimez damla cikolata. Isitma suresini uzattikca katilasabilir. Onun icin kuvertur veye normal cikolata gerektiren her tarifte, yerine damla cikolata kullanmak mumkun olmayabilir. Bu anlamda damla cikolata ile calismak biraz daha zahmetli. Buna ragmen, ben kalabaliga yaptigim bir cok tarifte Nestle'nin bittersweet damla cikolatasini normal cikolata gibi kullaniyorum, eritme safhasinda daha cok ozen gostererek...
Sevgiler,
Uyarın için teşekkür ederim Zinnur,
Damla çikolata kullandığımda dikkate alacağım.
SEVGİLER..
Merhaba Zinnur
Bu harika kurabiyeleri tekrar denemek istiyorum ama bu sefer fıstık ezmesiyle. Eski bir sofra dergisinde fıstık ezmesi tarifi buldum. Yumurta akı ve pudra şekeri fıstığa eklenerek yapılıyor. İnternette bazı sayfalardada öyle. Tarif defteri ve değişik bazı sitelerde de su ve şekerle şurup yapılıyor birazda glikoz ekleniyor. Glikozum yok tabi. O yüzden nasıl yapacağıma karar veremedim. Sen hiç fıstık ezmesi yaptınmı acaba? Sence hangisini denemeliyim? Birçok tarif buldum ama senin onaylayacağını daha gönül rahatlığıyla uygulayabilirim.
Sevgiler....
Sevgili Fatos, bence fistik ezmesinin nasil yapildigi cok kritik degil bu tarifte. Asil fistikli marzipani, dedigin gibi glikoz ve gliserinle yapiyorlar, boylelikle sekil vermek filan da mumkun oluyor. Ama bu uygulamada, ufak parcalar yuvarlanacak ve kisa sure pisecek. Onun icin sana uygun gelen bir tarifi kullanirsan, iyi sonuc alirsin sanirim. Yogunlugu badem ezmesine yakin olacak sekilde, malzemeleri ayarlayabilirsin. Eminim cok guzel olacak.
Sevgiler,
Sonunda fıstık ezmeli olarak denedim. Fıstık ezmesi tek başına muhteşem oldu. Kurebiyenin içinde yoğun çikolata tadından pek hissedilmedi. Hamuruna sütlü çikolata ekledim ve üzerini beyaz konfiseriden hazırladığım glazürle kapladım. Glazürün kaplanacak kıvama gelmesi için saatlerce beklemem gerekti. Konfiseriden mi acaba. Yarısını da sütlü glazürle yaptım. O nda bir problem olmadı. Çok tatlı bir kurabiye oldu. Bir tane yeyince kesiyor. Ama güzeldi. Ama genede en güzel kurabiye makaron diyorummmmmmm;-)
Fatma, ellerine saglik. Bence de makaronun ustune yok, gerci o da epey tatli ama... Bu kurabiyelere gelince, beyaz cikolata bana da hep ic bayici geliyor. Bu nedenle eksi meyvalarla (ahududu, limon vs) kullanip, o tatlisini kesmege calisiyorum. Bitter cikolata ile glazur belki daha az tatli olabilirdi. Ama senin yaptiginda da, renk kontraslari eminim cok hos durmustur. Glazuru cabuk koyulastirmak icin bir yol su: Diyelim ki kremali glazur yapiyorsun. Krema ile cikolatanin bir kismini ocak uzerinde erittikten sonra, atesten alip, kalan cikolatayi buna katacak ve karistirarak puruzsuzce erimesini saglayacaksin. Boyle yapinca, cabuk soguyor ve dolayisiyla koyulasiyor. Icine buz konmus bir kase uzerine oturtup, karistirarak da sureci kisaltabilirsin. Tabii buzdolabinda yapmak da mumkun, ama s1kca kontrol edip, karistirmak lazim boyle yapinca.
Sevgiler,
guzel tarif. tebrik ederim.
Zinnurcum yıllar sonra tekrar denedim bu tarifi. Bu sefer unda sadık kaldım. Gene yayıldı biraz ama daha lezzetliydi. Özellikle kayınvaldem bayıldı. Tarifinide bloğa eklemek istedim. İznin olursa tabi. Senden daha denediğim çok şey var biliyosun. Ben senden toplu bir izin alsam :-)
Fatoscugum, izne filan hic gerek yok. Paylastigim tariflerin kullanilmasi, ise yaramasi bir hediye almiscasina sevindiriyor beni. Baskasi paylasinca ise yarama, kullanilma olasiligi katlanarak artiyor, yani aldigim hediye daha da degerleniyor. Tesekkur etmesi gereken benim inan.
Bir onceki yorumuna cevap veremedim, cunku Tuirkiye'de idim. Dondugumde de sorunun aktualitesi kacmisti. Kusura bakma. Umarim babalar gununu cok guzel bir tatli ile kutlamissinizdir.
Sevgiler...
Çok teşekkür ederim inin için. Ayrıca babalar gününde pasta yapma fırsatım olmadı ama o hala aklımda. Belki Yağızın d.gününde yapabilirim diye düşünüyorum. Yani soru hala güncel :-)
Yayımladım :-) http://birdilimkeyif.wordpress.com/2013/07/08/cikolata-ve-bademli-bonbon-kurabiyeler/
Post a Comment
<< Home