YE-14: Cikolatali Tagliatelle
Bu ayki etkinligimizin evsahibi Peynir Gemisi, konumuz ise Makarna. Bizim Pastane icin kolay bir konu degildi tabii bu, ama Turkiye'de bulundugumuz sure icinde iki etkinlige birden katilamayinca bu yil bir daha etkinlik kacirmamaga ahdettim ve biraz zorlayarak da olsa konumuza uygun bir tarif buldum sonunda. Hem de her zamankinin aksine tarifimi son gune birakmadan denedim ve iletimi vakitlice hazirladim. Yemek etkinligimiz sayesinde ilk defa tatli makarna yapmis ve yemis olduk. Nasil miydi? Oldukca az sekerli ve hafif bir tatliydi. Ben yarim olcuden yaptigim icin bitirmemiz zor olmadi; ama dogrusu bir daha yapar miyim emin degilim. Gerci makarnaya fazla duskunlugum olmadigindan bu tatliya haksizlik ediyor olabilirim; kimbilir belki de makarnaseverlerin cok daha fazla takdir edebilecegi bir lezzettir aslinda.
Tarife gecmeden Elvan'a konu secimi icin tesekkur etmek istiyorum. Sayesinde ne zamandir kullanmadigim makarna makinem piyasaya cikti. Isim bittikten sonra da eski yerine degil, daha rahat ulasabilecegim bir koseye kaldirdim. Buyuk cocuklarim kucukken haftada birkac kere taze makarna yaptigim olurdu. Belki bu etkinlik sayesinde Rana'cik da ablasi ve agabeyi gibi ev yapimi makarnayi daha s1k yeme sansina sahip olacak.
Hamurunuzu hafif unlu bir zeminde iyice incelene kadar acin. Bir havlunun uzerinde 30 dakika kurutun. Sivri bir bicakla ince seritlere kesin ve bir iskemlenin arkasina atilmis havlu uzerinde 20 dakika dinlendirin. (Ben acma ve kesme islemleri icin makarna makinemi kullandim.)
Buyuk bir tencerede su kaynatin. Tagliatelleyi 3-4 dakika kadar pisirin ve suzgece dokup suzun. Sosu hazirlamak icin, ufak bir sahanda kremayi kaynama noktasina getirin. Altini kapatip kucuk parcalara kestiginiz beyaz cikolatanizi ekleyin. Devamli karistirarak cikolatanin erimesini ve sosun puruzsuz olmasini saglayin. Makarnanizi arzu ettiginiz gibi susleyerek sosuyla birlikte servis yapin. Tagliatelleyi beyaz cikolatali sos yataginda resimledim ama yerken asagidaki resimde gorundugu gibi sosla karistirip uzerine bol cekilmis fistik serptik.
Tarif, Lesley Mackley ve Carole Handslip'in A Gourmet's Guide to Chocolate kitabindan uyarlandi.
Tarife gecmeden Elvan'a konu secimi icin tesekkur etmek istiyorum. Sayesinde ne zamandir kullanmadigim makarna makinem piyasaya cikti. Isim bittikten sonra da eski yerine degil, daha rahat ulasabilecegim bir koseye kaldirdim. Buyuk cocuklarim kucukken haftada birkac kere taze makarna yaptigim olurdu. Belki bu etkinlik sayesinde Rana'cik da ablasi ve agabeyi gibi ev yapimi makarnayi daha s1k yeme sansina sahip olacak.
- 2 yumurta
- 1 1/2 bardak ekmek unu (Ben normal un kullandim.)
- 2 yemek kasigi kakao
- 3 yemek kasigi pudra sekeri (Arzuya gore arttirilabilir.)
- 56 g beyaz cikolata
- 2/3 bardak sut kremasi
- Suslemek icin kucuk meyva, cekilmis fistik ya da cikolata bukleleri
Hamurunuzu hafif unlu bir zeminde iyice incelene kadar acin. Bir havlunun uzerinde 30 dakika kurutun. Sivri bir bicakla ince seritlere kesin ve bir iskemlenin arkasina atilmis havlu uzerinde 20 dakika dinlendirin. (Ben acma ve kesme islemleri icin makarna makinemi kullandim.)
Buyuk bir tencerede su kaynatin. Tagliatelleyi 3-4 dakika kadar pisirin ve suzgece dokup suzun. Sosu hazirlamak icin, ufak bir sahanda kremayi kaynama noktasina getirin. Altini kapatip kucuk parcalara kestiginiz beyaz cikolatanizi ekleyin. Devamli karistirarak cikolatanin erimesini ve sosun puruzsuz olmasini saglayin. Makarnanizi arzu ettiginiz gibi susleyerek sosuyla birlikte servis yapin. Tagliatelleyi beyaz cikolatali sos yataginda resimledim ama yerken asagidaki resimde gorundugu gibi sosla karistirip uzerine bol cekilmis fistik serptik.
Tarif, Lesley Mackley ve Carole Handslip'in A Gourmet's Guide to Chocolate kitabindan uyarlandi.
16 Comments:
Zinnur,
cok yaratici bir calisma olmus. Kirk yil dusunsem cikolatali makarna aklima gelmezdi. Ellerine saglik.
Zinnur ablacim vallahi hic böyle bir tarif beklemezdim:) ne kadar farkli birsey bu gercekten cok güzel görünüyor ..resim cok profesyonel muhtesem cikmis ellerine saglik
Bravo valla ! Kimsenin aklına gelmemiştir makarna ve çikolata ! :)
Bizim pastane ne yapmış diye merakla açtım sayfayı ve çok şaşırdım, çok güzel olmuş, çok yaratıcı tam pastaneye yakışan bir tarif gerçekten. Ellerine sağlık!
Zinnurcuğum,çok ilginç.Nefis görünüyor.Benim bugünkü hamurumdan çok az artmıştı.Biraz çikolata katıp,ince ince keseyim bakalım,seninkine benzemez ama tadını çok merak ettim.Eline sağlık.
Zinnur harika görünüyor gerçekten, her etkinlikte çok güzel çeşitler sunuyorsun bizlere, teşekkürler ve ellerine sağlık. Sevgilerimle.
ycurl, yaraticilik bana ait degil ama yine de tesekkurlerle kabul ediyorum ovgunu :)
Elcin, cok tesekkur ederim. Nerelerdesin? Epeydir yorum alamamistim senden.
Mutfak robotu, cikolatayi da makarnayi da seven biri boyle ilginc bir esleme duslemis herhalde. Dogrusu benim de aklima gelmezdi bir kitapta gormesem.
Yesim'cigim, sagol. Makarnadan tatli fikri ilginc gercekten. Dikkatimi ceken birkac tarif daha vardi (biri tatli ravioli) ama denemeye vaktim olmadi. Belki onumuzdeki gunlerde...
Nikocara, tesekkur ederim yorumun icin. Ilk firsatta siteni ziyaret edecegim. Keske gelirken bir porsiyon da cikolatali tagliatelle getirebilseydim sana :)
Munevver'cigim, senin de ellerine saglik, tarifin nefis gorunuyordu. Yogrulmus hamura cikolata kolaylikla katilabilir mi acaba? Gerci tam karismaz iki renkli hamur olursa o da goze cok hos gorunebilir.
Fikir olabilir diye yaziyorum, kitaplarimdan birinde soyle bir tarif gordum. Makarna hamuru acilip ince kesiliyor, yagda kizartiliyor, yagi kagit havlu uzerinde suzdurulup uzerine pudra sekeri elenerek sicak sicak servis yapiliyor. Boylesi de guzel olacaga benziyor.
Sevgiler,
Behiye'cigim, begenmene cok sevindim. Ayrica bu etkinlik vesilesiyle senden haber aldigim icin mutluyum.
Ellerinize saglik ve bunu bizimle paylastiginiz icin ayrica kocaman ve icten bir ÖPÜCÜK......
Serap, benden de sana KOCAMAN bir opucuk! Yorumun icin tesekkurler...
Nergis, sagol. Blogun hayirli olsun, ilk firsatta yapacagim link isini.
Post a Comment
<< Home