Thursday, September 14, 2006

YE-14: Cikolatali Tagliatelle

Bu ayki etkinligimizin evsahibi Peynir Gemisi, konumuz ise Makarna. Bizim Pastane icin kolay bir konu degildi tabii bu, ama Turkiye'de bulundugumuz sure icinde iki etkinlige birden katilamayinca bu yil bir daha etkinlik kacirmamaga ahdettim ve biraz zorlayarak da olsa konumuza uygun bir tarif buldum sonunda. Hem de her zamankinin aksine tarifimi son gune birakmadan denedim ve iletimi vakitlice hazirladim. Yemek etkinligimiz sayesinde ilk defa tatli makarna yapmis ve yemis olduk. Nasil miydi? Oldukca az sekerli ve hafif bir tatliydi. Ben yarim olcuden yaptigim icin bitirmemiz zor olmadi; ama dogrusu bir daha yapar miyim emin degilim. Gerci makarnaya fazla duskunlugum olmadigindan bu tatliya haksizlik ediyor olabilirim; kimbilir belki de makarnaseverlerin cok daha fazla takdir edebilecegi bir lezzettir aslinda.

Tarife gecmeden Elvan'a konu secimi icin tesekkur etmek istiyorum. Sayesinde ne zamandir kullanmadigim makarna makinem piyasaya cikti. Isim bittikten sonra da eski yerine degil, daha rahat ulasabilecegim bir koseye kaldirdim. Buyuk cocuklarim kucukken haftada birkac kere taze makarna yaptigim olurdu. Belki bu etkinlik sayesinde Rana'cik da ablasi ve agabeyi gibi ev yapimi makarnayi daha s1k yeme sansina sahip olacak.

  • 2 yumurta
  • 1 1/2 bardak ekmek unu (Ben normal un kullandim.)
  • 2 yemek kasigi kakao
  • 3 yemek kasigi pudra sekeri (Arzuya gore arttirilabilir.)
  • 56 g beyaz cikolata
  • 2/3 bardak sut kremasi
  • Suslemek icin kucuk meyva, cekilmis fistik ya da cikolata bukleleri
Buyuk bir kasede once yumurtalari cirpin. Un, kakao ve pudra sekerini yumurtalarin uzerine eleyin. Catalla karistirin ve hamuru elinizle toparlayarak top haline getirin. Hamurun sert fakat yapismayan ve yogrulabilir kivamda olmasi gerekiyor. Eger yapisma gozlerseniz, biraz daha un ekleyebilirsiniz. Hafif unlu bir zeminde 5 ila 10 dakika ya da puruzsuz olana kadar yogurun. (Yogurma islemini Kitchenaid'le de yapabilirsiniz.) Nemli bir havluya sarip 30 dakika dinlendirin.

Hamurunuzu hafif unlu bir zeminde iyice incelene kadar acin. Bir havlunun uzerinde 30 dakika kurutun. Sivri bir bicakla ince seritlere kesin ve bir iskemlenin arkasina atilmis havlu uzerinde 20 dakika dinlendirin. (Ben acma ve kesme islemleri icin makarna makinemi kullandim.)

Buyuk bir tencerede su kaynatin. Tagliatelleyi 3-4 dakika kadar pisirin ve suzgece dokup suzun. Sosu hazirlamak icin, ufak bir sahanda kremayi kaynama noktasina getirin. Altini kapatip kucuk parcalara kestiginiz beyaz cikolatanizi ekleyin. Devamli karistirarak cikolatanin erimesini ve sosun puruzsuz olmasini saglayin. Makarnanizi arzu ettiginiz gibi susleyerek sosuyla birlikte servis yapin. Tagliatelleyi beyaz cikolatali sos yataginda resimledim ama yerken asagidaki resimde gorundugu gibi sosla karistirip uzerine bol cekilmis fistik serptik.

Tarif, Lesley Mackley ve Carole Handslip'in A Gourmet's Guide to Chocolate kitabindan uyarlandi.

16 Comments:

Blogger ycurl said...

Zinnur,
cok yaratici bir calisma olmus. Kirk yil dusunsem cikolatali makarna aklima gelmezdi. Ellerine saglik.

9/14/2006 10:59:00 PM  
Blogger elcinin_mutfagi said...

Zinnur ablacim vallahi hic böyle bir tarif beklemezdim:) ne kadar farkli birsey bu gercekten cok güzel görünüyor ..resim cok profesyonel muhtesem cikmis ellerine saglik

9/14/2006 11:36:00 PM  
Blogger Zeynep B. said...

Bravo valla ! Kimsenin aklına gelmemiştir makarna ve çikolata ! :)

9/14/2006 11:56:00 PM  
Blogger Yesim said...

Bizim pastane ne yapmış diye merakla açtım sayfayı ve çok şaşırdım, çok güzel olmuş, çok yaratıcı tam pastaneye yakışan bir tarif gerçekten. Ellerine sağlık!

9/15/2006 01:39:00 AM  
Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,çok ilginç.Nefis görünüyor.Benim bugünkü hamurumdan çok az artmıştı.Biraz çikolata katıp,ince ince keseyim bakalım,seninkine benzemez ama tadını çok merak ettim.Eline sağlık.

9/15/2006 06:19:00 AM  
Blogger Behiye said...

Zinnur harika görünüyor gerçekten, her etkinlikte çok güzel çeşitler sunuyorsun bizlere, teşekkürler ve ellerine sağlık. Sevgilerimle.

9/15/2006 02:18:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

ycurl, yaraticilik bana ait degil ama yine de tesekkurlerle kabul ediyorum ovgunu :)

9/15/2006 07:45:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Elcin, cok tesekkur ederim. Nerelerdesin? Epeydir yorum alamamistim senden.

9/15/2006 07:47:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mutfak robotu, cikolatayi da makarnayi da seven biri boyle ilginc bir esleme duslemis herhalde. Dogrusu benim de aklima gelmezdi bir kitapta gormesem.

9/15/2006 07:50:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Yesim'cigim, sagol. Makarnadan tatli fikri ilginc gercekten. Dikkatimi ceken birkac tarif daha vardi (biri tatli ravioli) ama denemeye vaktim olmadi. Belki onumuzdeki gunlerde...

9/15/2006 07:54:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Nikocara, tesekkur ederim yorumun icin. Ilk firsatta siteni ziyaret edecegim. Keske gelirken bir porsiyon da cikolatali tagliatelle getirebilseydim sana :)

9/15/2006 07:56:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Munevver'cigim, senin de ellerine saglik, tarifin nefis gorunuyordu. Yogrulmus hamura cikolata kolaylikla katilabilir mi acaba? Gerci tam karismaz iki renkli hamur olursa o da goze cok hos gorunebilir.

Fikir olabilir diye yaziyorum, kitaplarimdan birinde soyle bir tarif gordum. Makarna hamuru acilip ince kesiliyor, yagda kizartiliyor, yagi kagit havlu uzerinde suzdurulup uzerine pudra sekeri elenerek sicak sicak servis yapiliyor. Boylesi de guzel olacaga benziyor.
Sevgiler,

9/15/2006 08:03:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Behiye'cigim, begenmene cok sevindim. Ayrica bu etkinlik vesilesiyle senden haber aldigim icin mutluyum.

9/15/2006 08:05:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ellerinize saglik ve bunu bizimle paylastiginiz icin ayrica kocaman ve icten bir ÖPÜCÜK......

9/16/2006 12:24:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Serap, benden de sana KOCAMAN bir opucuk! Yorumun icin tesekkurler...

9/20/2006 05:28:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Nergis, sagol. Blogun hayirli olsun, ilk firsatta yapacagim link isini.

9/20/2006 05:30:00 AM  

Post a Comment

<< Home