Findikli Tariflere Devam: Findikli ve Meyvali Tartlar
Bence findiga cikolata kadar yakisan baska bir sey yok, ama yaz gunlerine de meyvali tatlar yakisiyor. Bu nedenle aklimdaki cikolatali findikli pastayi yapmak yerine evdeki meyvalari degerlendirmeyi sectim. Biraz kitaplardan fikir alarak, biraz uydurarak bu minik tartlari yaptim. Tartlarin hem taban hamurunda, hem de dolgularinda findik kullandim. Bunun iyi bir fikir olmadiginin farkindaydim ama, findikli bir tart hamuru tarifi Bizim Pastane'de bulunsun istedim. Tahmin ettigim gibi dolgudaki findigin yogunlugu nedeniyle taban hamurundaki az miktardaki findik yerken "olmasa da olurmus" dedirtti. Siz bu tartlari yapmak isterseniz, sade tart hamuru kullanmanizi tavsiye ederim. Findikli tart hamurunu da icinde findik fistik olmayan dolgularla degerlendirebilirsiniz.
Tarife gecmeden bu iletiye katkisi gecenlere tesekkuru borc bilirim :) Kameram esim ve oglumla birlikte tatile ciktigi icin resimleri sevgili komsum Ayca'nin teknoloji harikasi kamerasi ile cektim. Tabii inceliklerini kesfedemedigim icin bu guzel kameranin hakkini kesinlikle veremedim. Netlik ayarini bile bulamadim dersem tanimadigim alet edevatla basedebilmekte ne kadar yetersiz kaldigimi anlarsiniz. Ama yine de renklerin daha canli oldugunu dusunuyorum. Ayca'ya da, cektigim resimleri bilgisayara yukleyip bana emaille yollayan kizi Sema'ya da tesekkurler...
On pisirmeden sonra findikli dolgunuzu kaliplariniza bolusturun. Esit buyuklukteki incirlerinizi ayirin. Ezikleri ya da fazla buyuk/kucuk olanlari mutfak robotunda iyice cekip elde ettiginiz incir puresini findikli dolgunun uzerine kasikla yayin. Dorde boldugunuz incirleri kenarlarda iceriye dogru ve hafif dik olarak findikli dolguya kismen batirarak dizin. Armutlu olanlar icin, armutlari yikadiktan sonra dorde bolun, cekirdek yataklarini ayiklayayip incecik dilimleyin. Eger buyuk tart yapiyorsaniz yariya bolup dilimlemek daha uygun olacaktir. Dilimleri gozunuze hos gelen bir sekilde findikli dolgunun uzerine yerlestirin. Genellikle tart yaparken armut elma kabuklarini soyarim ama bu sefer tembelligime geldi ve soymadim. Sonradan da memnun kaldim sonuctan; yerken rahatsiz etmedigi gibi goruntu olarak da guzel geldi bana.
Tartlarinizi 162 C lik firinda findikli dolgu tutana kadar pisirin. Bir sure vermek istemiyorum cunku firina koyarken saate bakmamisim ama 1/2 saat pisirmisimdir rahatlikla. Ilik ilik yenince sanirim en lezzetli hali oluyor bu tartlarin, ama ertesi gun de guzellerdi. Servisten once, azicik su ya da portakal suyu ile sulandirilip isitilmis kayisi marmeladi ile parlatabilirsiniz meyvalari.
Findikli Tart Hamuru
Findikli Dolgu
Tarife gecmeden bu iletiye katkisi gecenlere tesekkuru borc bilirim :) Kameram esim ve oglumla birlikte tatile ciktigi icin resimleri sevgili komsum Ayca'nin teknoloji harikasi kamerasi ile cektim. Tabii inceliklerini kesfedemedigim icin bu guzel kameranin hakkini kesinlikle veremedim. Netlik ayarini bile bulamadim dersem tanimadigim alet edevatla basedebilmekte ne kadar yetersiz kaldigimi anlarsiniz. Ama yine de renklerin daha canli oldugunu dusunuyorum. Ayca'ya da, cektigim resimleri bilgisayara yukleyip bana emaille yollayan kizi Sema'ya da tesekkurler...
- Findikli Tart Hamuru (tarifi asagida)
- Findikli Dolgu (tarifi asagida)
- Incir, armut ya da arzuya bagli farkli meyva
- 1-2 kasik sulandirilip isitilmis kayisi marmeladi (susleme icin)
On pisirmeden sonra findikli dolgunuzu kaliplariniza bolusturun. Esit buyuklukteki incirlerinizi ayirin. Ezikleri ya da fazla buyuk/kucuk olanlari mutfak robotunda iyice cekip elde ettiginiz incir puresini findikli dolgunun uzerine kasikla yayin. Dorde boldugunuz incirleri kenarlarda iceriye dogru ve hafif dik olarak findikli dolguya kismen batirarak dizin. Armutlu olanlar icin, armutlari yikadiktan sonra dorde bolun, cekirdek yataklarini ayiklayayip incecik dilimleyin. Eger buyuk tart yapiyorsaniz yariya bolup dilimlemek daha uygun olacaktir. Dilimleri gozunuze hos gelen bir sekilde findikli dolgunun uzerine yerlestirin. Genellikle tart yaparken armut elma kabuklarini soyarim ama bu sefer tembelligime geldi ve soymadim. Sonradan da memnun kaldim sonuctan; yerken rahatsiz etmedigi gibi goruntu olarak da guzel geldi bana.
Tartlarinizi 162 C lik firinda findikli dolgu tutana kadar pisirin. Bir sure vermek istemiyorum cunku firina koyarken saate bakmamisim ama 1/2 saat pisirmisimdir rahatlikla. Ilik ilik yenince sanirim en lezzetli hali oluyor bu tartlarin, ama ertesi gun de guzellerdi. Servisten once, azicik su ya da portakal suyu ile sulandirilip isitilmis kayisi marmeladi ile parlatabilirsiniz meyvalari.
Findikli Tart Hamuru
- 1/4 bardak findik
- 2 1/4 tatli kasigi seker
- 1/4 tatli kasigi tuz
- 1 1/4 bardak un
- 6 yemek kasigi kucuk parcalara kesilmis soguk tereyagi
- Birkac yemek kasigi soguk su
Findikli Dolgu
- 125 g bardak seker
- 120 g findik
- 1 yumurta arti 1 yumurta sarisi
- 120 g tuzsuz, yumusak tereyagi
- 1/2 yemek kasigi un
- 1/2 tatli kasigi findik esansi ya da vanilya
12 Comments:
Zinnurcuğum,hepinizin kandili kutlu,dualarınız kabul olsun.
Amin Munevver'cigim. Ben de kandilinizi kutlarim.
Bu tartlar çok sevimli görünüyorlar, ellerine sağlık.
Çıldırmak üzereyim... Bu kadar da lezzet ustası olunmaz ki...
Merhaba,
findik tuketimi konusunda gercekten cok yaraticisiniz. ellerinize saglik
ZİNUR'CUĞUM
Süper olmuşlar diyecek birşey yok sunumu o kadar hoş ki -ye beni diyorlar;)Ellerine sağlık.
Sitenizi hayranlıkla takip ediyorum. Henüz deneme cesaretine girişemedim ama yakın olduğunu düşünüyorum.
Fındık yerken hep etkinliğiniz aklıma geliyor ve ben de katılıyorum böylece deyip seviniyorum, hatta sırf bu etkinlik için ihtiyacım olmadığı halde aldığım çok oldu.
Sitedeki tüm tarifler için ciddi bir emek verildiği çok aşikar. Ellerinize, emeğinize sağlık...
Saygılar
selam.tariflerinizi çok beğeniyorum denemeye çalışıyorum vaktim oldukça görüntüler süper zaten.benimde nacizane bir bloğum var beklerim sizleride
Pembeli, Oya, Limon Cicegi, Zuhal,Titolo ve Nurdanfulya, hepinize yorumlariniz icin tesekkur ederim.
Titolo, en iyisini yapiyorsun. Keske ben de bulup alabilsem taze findik buralarda.
Zinnurcum ellerine saglik cok lezzetli gorunuyorlar. ya her seyin minigi guzel dimi, bi lokmacik!!!
Sevgiler, opucukler...
Sevgili Zeynep, tesekkurler. Evet, bunlar da kucuk sayilir ve tadlari da guzeldi ama senin findik ezmeli cikolatalarinla yarisamazlar bence bu kategoride... En kisa zamanda denyecegim.
guzel tarif. tebrik ederim.
Post a Comment
<< Home