Tehlikesiz Cikolatali Mus
Birkac hafta once Zeynep'le birkac yakin arkadasi sinif arkadaslari Marielle'in dogum gunu icin ona tatli bir surpriz hazirlamak istediler. Planlari, arkadaslarina hediye olarak aldiklari kahve bardaginin icine en sevdigi tatliyi koyup okulda ona ait olan kilitli dolaba saklamakti. Soz konusu tatli cikolatali mus olunca, gercek bir mussever olarak ben de bu plana katkida bulunmak istedim. Zeynep'in yardimiyla bir onceki geceden tatliyi yaptik. Zeynep o sabah okula erken gidip, kimseye gorunmeden bardagi Marielle'in dolabina koydu. Sonradan aldigim haberlere gore, Marielle ilk ders arasinda kitaplarini dolabina koyarken bardagini bulmus ve hic beklemedigi bu hediye onu cok sevindirmis.
Marielle icin yaptigimiz musun artaniyla dolan iki kucuk kupa bize kaldi ve afiyetle yendi. Ama tarifi sizlerle paylasmak istedigim icin, onceden resimlerini cekmeyi ihmal etmedim.
Cikolatali musu sevmeyen pek az kisi vardir herhalde. "Seviyoruz sevmesine de, cig yumurta icerdiginden --ozellikle kus gribi korkusunun kol gezdigi bu gunlerde-- icimiz rahat yiyemiyoruz" mu diyorsunuz? Oyleyse bu tarif tam size gore... Cunku ozelligi, icindeki yumurtalarin pisirilerek yapilmasi. Marielle'in okul dolabinda bir sure bekleyecegini bildigim icin her zaman yaptigim muslar yerine bir sure once Alice Medrich'in A Year in Chocolate kitabinda gordugum bu tarifi tercih ettim. Malzemeler arasindaki kremanin az olusu da bir diger kayda deger nokta. Dogrusu ozellikle bu nedenle biraz endiseliydim ama korktugumun tersine yogun cikolata lezzetli ve oldukca kivamli guzel bir mus oldu. Her zaman kullandigim mus tariflerinden simdilik vazgecmeyi dusunmuyorum ama, cig yumurta kullanmak istemeyen, ya da kremadan gelen kolestrol ve kalorilerden uzak durmak isteyenlere denemeleri icin gonul rahatligiyla tavsiye edebilirim.
Biz musu yarim olcu yaptik ve susleme icin asagidaki olculerdekinden daha az krema kullandik ama size tarifi kitaptaki gibi verecegim.
Yumurtalari, 1 yemek kasigi su ve 2 yemek kasigi sekeri isiya dayanikli bir kaseye alin; karisincaya kadar cirpin. Kaseyi icinde su kaynayan tencereye oturtun. Yumurtalarin pismesini onlemek icin devamli cirparak, karisimin isisi 71C oluncaya kadar pisirin. Bu isiya ulastiginizda, kaseyi icinde su kaynayan tencereden alin. Mikserin yuksek hizinda, tamamen soguyup yumusak cirpilmis krema kivamina gelinceye kadar cirpin.
Yumurtali karisimin ucte birini erimis cikolataya katip karistirin. Sonra bunu yumurtali karisima ekleyerek, sadece butunlesinceye kadar yavas hareketlerle karistirin. Musu 6 ila 8 bardaga ya da servis kabina paylastirin ve en az 1 saat sogutun.
Arzu ederseniz 2/3 bardak kremayi 4 tatli kasigi seker ve 1/2 tatli kasigi vanilya ilavesiyle sertlesene kadar cirpip muslari bu krema ve cikolata rendesi ya da centikleriyle susleyebilirsiniz.
Marielle icin yaptigimiz musun artaniyla dolan iki kucuk kupa bize kaldi ve afiyetle yendi. Ama tarifi sizlerle paylasmak istedigim icin, onceden resimlerini cekmeyi ihmal etmedim.
Cikolatali musu sevmeyen pek az kisi vardir herhalde. "Seviyoruz sevmesine de, cig yumurta icerdiginden --ozellikle kus gribi korkusunun kol gezdigi bu gunlerde-- icimiz rahat yiyemiyoruz" mu diyorsunuz? Oyleyse bu tarif tam size gore... Cunku ozelligi, icindeki yumurtalarin pisirilerek yapilmasi. Marielle'in okul dolabinda bir sure bekleyecegini bildigim icin her zaman yaptigim muslar yerine bir sure once Alice Medrich'in A Year in Chocolate kitabinda gordugum bu tarifi tercih ettim. Malzemeler arasindaki kremanin az olusu da bir diger kayda deger nokta. Dogrusu ozellikle bu nedenle biraz endiseliydim ama korktugumun tersine yogun cikolata lezzetli ve oldukca kivamli guzel bir mus oldu. Her zaman kullandigim mus tariflerinden simdilik vazgecmeyi dusunmuyorum ama, cig yumurta kullanmak istemeyen, ya da kremadan gelen kolestrol ve kalorilerden uzak durmak isteyenlere denemeleri icin gonul rahatligiyla tavsiye edebilirim.
Biz musu yarim olcu yaptik ve susleme icin asagidaki olculerdekinden daha az krema kullandik ama size tarifi kitaptaki gibi verecegim.
- 114 g kucuk parcalara kesilmis bitter cikolata
- 1/3 bardak cig krema
- 1/4 tatli kasigi ekspresso tozu (veya bir kasik sicak suda eritilmis instant kahve)
- 2 yumurta
- 2 yemek kasigi seker
- 1/2 tatli kasigi vanilya
- 2/3 bardak cig krema
- 4 tatli kasigi seker
- 1/2 tatli kasigi vanilya
Yumurtalari, 1 yemek kasigi su ve 2 yemek kasigi sekeri isiya dayanikli bir kaseye alin; karisincaya kadar cirpin. Kaseyi icinde su kaynayan tencereye oturtun. Yumurtalarin pismesini onlemek icin devamli cirparak, karisimin isisi 71C oluncaya kadar pisirin. Bu isiya ulastiginizda, kaseyi icinde su kaynayan tencereden alin. Mikserin yuksek hizinda, tamamen soguyup yumusak cirpilmis krema kivamina gelinceye kadar cirpin.
Yumurtali karisimin ucte birini erimis cikolataya katip karistirin. Sonra bunu yumurtali karisima ekleyerek, sadece butunlesinceye kadar yavas hareketlerle karistirin. Musu 6 ila 8 bardaga ya da servis kabina paylastirin ve en az 1 saat sogutun.
Arzu ederseniz 2/3 bardak kremayi 4 tatli kasigi seker ve 1/2 tatli kasigi vanilya ilavesiyle sertlesene kadar cirpip muslari bu krema ve cikolata rendesi ya da centikleriyle susleyebilirsiniz.
8 Comments:
Çiğ yumurtasız ve krema koymadan mus...Harikasın Zinnur, ellerine sağlık, bu evimizin ana menüsüne çok rahat girecek pratik ve sağlıklı bir tarif, çok teşekkürler :) Sevgiler...
Safran'cigim, umarim memenun kalirsiniz. Bu tarifte krema var ama az. Kremasiz bir mus tarifim de var, ama maalesef cig yumurta iceriyor. Tamamen icimiz rahat olarak yiyebilecegimiz bir mus arama calismalarim halen devam ediyor :)
Çok güzel görünüyor, elinize sağlık..
Tesekkurler, Nilufer.
Zinnur sitenden calinti yapmislar bildirmek istedim. Sanirim sadece sen degil bir iki arkadastan daha ornekler var.Linki burada ;
http://www.baytatlici.com/index.php?entry=entry060617-154607
birebir kopyalamis saygisizlar..
Merhaba,
Uzun aramalardan sonra sizin tarifi yapmaya karar vermiştim, inanılmaz lezzetli oldu, eşim boş kaseleri kafasına geçirdi 1 gr bile ziyan olmadı:)
2. denememde Lint'in %85 kakao oranlı bitterine 1 yemek kaşığı kakao likörü koyarak sert bir tat elde ettim, viski içenler için yanında ideal oluyor.
Çok teşekkürler bu güzel tarif için.
Hande, cok sevindim memnun kaldiginiza. Orijinal tarifte de 3-4 tatli kasigi Irish viski vardi zaten, belki oyle de denemek isteriniz.
Sevgiler,
guzel tarif. tebrik ederim.
Post a Comment
<< Home