Tuesday, April 04, 2006

Buralara Bahar Geldi!

Havalar guzellesiyor nihayet. Bahcemizde cicekler acmaya basladi. Markette de meyvalarin durdugu raflar canli bahar renklerine burunuyor yavas yavas. Bugun bu guzel cilekleri gorunce dayanamayip aldim ve evde olan diger malzemelerle birlestirerek bir kedidili pastasi yaptim bahari kutlamak icin. Herhangi bir tarif takip etmeden yaptigim icin biraz deneysel oldu ama yaptigim ana hatlariyla soyle:

Once kedidillerinin duz taraflarini evdeki ahududu surubuna batirdim ve yuvarlak taraflari disa gelecek sekilde dik olarak kalibin kenarina cepecevre dizdim. Kalan kedidillerini daha kucuk parcalara keserek tatlimin tabanini olusturdum. Tabii taban kedidillerinin uzerlerine de surup dokmeyi ihmal etmedim. 1 1/4 bardak kucuk parcalara kesilmis cilegi 1/4 bardak seker ilavesiyle bir sahana koydum, kisili ateste seker eriyinceye kadar karistirdim. 1 tatli kasigi bitkisel jelatini azicik kaynar suda erittim, cileklere ekledim. (Sonucta gordum ki, daha fazla jelatin kullanabilirmisim.) Cileklerin oda sicakligina sogumasini ve jelatinin karisimi koyulastirmasini beklerken, 1/2 bardak cig kremayi cirptim. Cilekler koyulasmaya basladiginda kremamla cilekleri tek renk oluncaya kadar karistirdim. Boylelikle elde ettigim cilekli musu kalibimin icine bosaltip uzerini duzledim. Bu asamada benim kedidilim kalmamisti, ama iki musun arasina bir kedidili kati daha konulursa bence tatlinin daha saglam bir yapisi olur ve kesme kolayligi saglar.

Daha sonra 127 g beyaz cikolatayi kucuk parcalara kestim. Cikolataya 1/8 bardak su ekledim ve ben mari usulu erittim. Ara sira karistirarak cikolatanin sogumasini beklerken 3/4 bardak kremayi yumusak tepecikler olusuncaya kadar cirptim. Sogumus beyaz cikolata ile kremayi karistirdim. Boylelikle elde ettigim beyaz cikolatali musu cilekli musun uzerine bosalttim ve uzerini duzledim. 10 tane kadar benzer buyuklukte cilek secip yikadim, ayikladim ve kuruladim. Cilekleri ince dilimlere kestim ve beyaz cikolatali musun uzerine goze guzel gorunecek sekilde dizdim. Yarim bardak meyva suyunu kaynattim, icine 1 tatli kasigi jelatin kattim ve iyice karistirarak jelatinin erimesini sagladim. Sonra bir kac kalip buz attim karisima. Kisa surede koyulasti. Bu karisimi cileklerin uzerine kasik kasik doktum, hatta cileklerin arasindan beyaz cikolatali musa kadar suzulmesini saglayarak cilekleri musa sabitlemeye calistim. Buzdolabinda birkac saat dinlendirdikten sonra servis yaptim. Katlar yumusak oldugu icin soyle guzel gorunuslu dilimler kesmek mumkun olmadi ancak ertesi gun mumkun oldu ama lezzetine diyecek yoktu. E, icine cilek girer de guzel olmaz mi?

Yine yaparsam bu tatliyi kedidilinin daha yumusak ve kucuk olan cesidiyle tek kisilik minyaturler halinde yapmayi dusunuyorum, boylece dilimleme zahmeti de ortadan kalkmis olur. Buyuk kalipta yapilacaksa mutlaka servisten once bir gece dinlendirilmeli. Isitilmis bicakla testereyle keser gibi ileri geri hareketle cilekli kismi duzgunce kesebilirseniz gerisi kolay :)


42 Comments:

Blogger fethiye said...

zinnur simdi bana guleceksin ama buraya bahar gelemedi daha! :) kisin ortasinda gunluk guneslik havalarimizi atarken birden bire son 3 haftadir filan devamli yagan bir yagmura tutulduk. oyle ki sel olma tehlikesi bile var! sana gonderdigim o palmiye fotosu filan cok eskilerde kaldi anlayacagin. :)

ellerine saglik bu arada, tarifi tam okumadan bu yorumu yazmadan duramadim :)

4/04/2006 09:23:00 PM  
Blogger DAMLA said...

Biz de bi heves bekliyoruz baharı!!..
Zinnurcum harika görünüyor, ellerine sağlık. Ben de resmi ilk gördüğümde nasıl kesilir acaba diye düşünmüştüm, küçük küçük yapma fikri gayet hoş bence:)
Bu arada ilk resimdeki ufaklık pastadan gözlerini alamamış anlaşılan :))

4/05/2006 12:02:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bizim buraya da bahar geldi, (Türkiye-Mersin) Ne kadar güzel bir pasta olmuş bu, ellerinize sağlık.
www.blogcu.com/pembeli

4/05/2006 01:59:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

ooohhhh hariak gözüküyor zinurcuk cok marifetlisin yani :-)
ah ah burdada hala bahar gelmedi hep yagmur hep yagmur...

4/05/2006 02:38:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

MERHABA!

MUHTEŞEM GÖRÜNÜYOR YAPTIKLARINIZ...
ELLERİNİZE SAĞLIK. İKİ SORUM VAR:

PASTACILIK EĞİTİMİ Mİ ALDINIZ YOKSA DENEYEREK KENDİNİZİ Mİ GELİŞTİRDİNİZ?

KİLO PROBLEMİNİZ VAR MI? YANİ İNSAN BUNLARI YAPINCA YEMEDEN DURAMAZ HERHALDE...

4/05/2006 02:39:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

yanlis ayarlamisim demin ,kusura bakmayin..

4/05/2006 02:39:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fethiye, sen bana bakma, buralarda kis cok soguk gectigi icin havalar biraz ilininca "bahar geldi!" oluyor. Aslinda dun 40F ve cok ruzgarliydi bir ara, ister istemez kislik ceketleri giydik yine. Sizin oralara yagmur lazim ama isin ucu sele varmaz umarim.

Gunesli gunler dilegiyle,

4/05/2006 05:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Damla, resimdeki ufaklik 3 yasindaki 3 numaramiz Rana. Bir cilek canavari olarak yakindan ilgilendi cekimle ve tabii ilk dilimi o yedi.

Tatliya gelince, sabirsizlik etmeyip ertesi gunu bekletseymisiz, kesmek problem olmayacakmis. Bu sabah rahatlikla kesebildim ve farkli renkli katlar belirgin olarak gorunuyordu ama bu sefer de tatlidan az kalmis oldugundan dilimler mecburen kucuk oldu.

4/05/2006 05:36:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pembeli ve Anonymous, tesekkurler. Gunesli bahar gunleri diliyorum size...

4/05/2006 05:39:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nuray, pastacilik egitimi almadim, ama uzun yillardir mutfaktayim ve yemek kitabi okumayi severim.

Kilo problemim var tabii, genc kizligimdan beri hep bir 5 kg vermeye calisir dururum. Gectigimiz yil her zaman sikayetci oldugum normal kilomun uzerine de aldim, yani durumum biraz daha vahim su anda. Bunun son 1 yildir tatli/pasta blogu yapmamla yakin iliskisi olabilir. Son stratejim yaptiklarimin 1 lokmadan fazlasini yememek. Bakalim calisacak mi?

4/05/2006 05:46:00 AM  
Blogger Lighter-N said...

Bu pasta beni benden aldı!Çileğe bayılırım, kedidiline bayılırım, kremaya bayılırım, çikolataya bayılırım..Yani mükemmel bi pasta bu benim için Zinnur..Ennn kısa zamanda ben de yapıp deniycem....Tam da çok azimle diyete başlamışken olmadı ama napim ben de çok az yerim!
N-light

4/05/2006 07:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Yummmmmmm.....

Zinnurcugum, ya sen buraya tasin ya ben senin oraya. Komsu olsak. Esim tatli delisi. Ben o kadar duskun sayilmam. O yuzden de yapmasi da bana pek cazip gelmiyor belki. Hani komsu olsak bir dilim verirdin bizimkine. Ben de rahat ederdim. Hem sen de hani evde fazla bulundurmamak amacina ulasmis olurdun.

Ay hayali bile guzeldi... Ama hayal iste. Zinnurcugum ellerin dert gormesin, yine yine yine cok guzel. Selamlar

4/05/2006 09:02:00 AM  
Blogger Ebruli Lezzetler said...

Zinnur ellerine sağlık, nasılda güzel görünüyor pasta. Hele o çilekler offf şimdi canım çekti. Gecenin bu saatinde tam yatmak üzereyken yapılmaz ki bu...:))

4/05/2006 12:53:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba zinnur,
ben wisconsin'de yasiyorum, bitkisel jelatin ariyorum buralarda ama uzerinde bitkisel jelatin yazan birsey bulamadim, hicbirinin uzerinde de U yada K da yazmadigi icin emin olamadim, markasini hatirliyorsan markasini yazabilir misin acaba? tesekkurler harika pastalarin icin..

4/05/2006 01:22:00 PM  
Blogger cay saati said...

:) resim ve tarifi görünce ilk tebbessüm ettim ,buraya`da bahar geldi sayilir,keske hic gitmese ama her mevsimin ayri güzelligi var sanirim ,kis olmasa bahar`i da bukadar sevmezdim galiba,
cilekli pasta cok güzel görünüyor ,ellerinize saglik
sevgiyle kalin

4/05/2006 03:12:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

N-light, kitaplarimi karistirirken, hem kedidilli, hem beyaz cikolata muslu, hem de cilekli baska bir tarif buldum, ustune ustelik light kitaplarimdan birinde. Istersen bana emailini yolla, tarifi sana yollayayim. Porsiyon basina 250 kaloriymis. Sanirim benim yaptigimin kalorisi daha fazladir.

4/05/2006 03:35:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hande, cok isime gelirdi inan! Insan kendisi yiyemedigi zaman en zevkli alternatif baskalarina ikram etmek...

4/05/2006 03:40:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ebruli lezzetler, odestik, senin ispanakli kol boregini de benim cok canim cekmisti ;)

4/05/2006 03:43:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Esra, benim kullandigim bir deniz bitkisinden yapilan agar agar. Ama Kojel marka Kosher jelatin de hayvan urunleri kullanilmadan yapiliyor. Agari health food store'larda, Kojel'i Musevi bayramlari oncesi ve civarinda supermarketlerde bulabilirsin. ildigim kadariyla bir de Emes marka bitkisel kosher jelatin vardi, ama gectigimiz yillarda kosherligi de hayvani urun icerip icermedigi de sorgulandi, dolayisiyla tavsiye edemeyecegim. Arzu edersen sana agar agar yollayabilirim. Bununla birlikte eklemeliyim ki, agar agari tariflerde bire bir hayvansal urunlerden elde edilen jelatin yerine kullanmak zor, ayni sonucu vermiyor.

4/05/2006 05:40:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hulya, dedigin gibi bahari bu kadar guzel yapan kis olsa gerek. Yorumun icin tesekkur eder, guzel bir bahar dilerim.

4/05/2006 05:43:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur, Ben su anda diyetteyim ama fotograflari gorunce bakamadan edemedim. Harika bir pasta. Hem gorunum, hem de eminim tad bakimindan. Annem Alman keklerinden yapardi ben kucukken. Sehnetort galiba ismi bana onu hatirlatti biraz. Altina kedi dilleri kullanirdi, uzerine meyveli jole dokerdi. Ama arasina kullandigi karisim daha basitti, senin ki mus'larla sahane olmus. Kedi dillerini disaridan mi aldin kendin mi yapiyorsun? Bir de ahududu surup demissin, ev yapimi mi diye merak ettim.

Mine

4/06/2006 11:33:00 AM  
Blogger Hanife said...

Harika olmus Zinnur, ellerin dert gormesin. Bu pastani da deneyecegim mutlaka..
Bizim buralara gunes yuzunu gosterdi ama 2gun once yine kar yagdi, hava serin hala. Cilekler henuz yeterince kokmuyor, bekliyoruz bir heves:)

4/06/2006 12:24:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tekrar merhaba Zinnur,
cok tesekkur ederim bilgilendirdigin icin, ayrica gondermeyi dusunmen bile yeter cok incesin, amazondan dried agar agar buldum onu alacagim. hoscakal,

4/06/2006 01:15:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ipek'cigim, cilegi biraz fazla almisim, Rana'nin bile tek basina yiyebileceginden fazlasi var evde su anda. Onun icin yakinda baska cilekli tarifler yapmam sart. Rulonun arasinda sut kremasi ile cok guzel olur sanirim. Jelatinsiz olsun dersen bir de su tarifi tavsiye edebilirim sana.

4/06/2006 05:51:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mine'cigim, bu kedi dilleri hazir. Hani su sertce olanlardan. Daha yumusak olan turunu bir kere kendim yapmistim, sikma torbami bulamayinca pek duzgun cikmamislardi. (Bakiniz Sekil 1.) Fakat bir daha denemeyi cok istiyorum. Ahududu surubu da ev yapimi degil, burdaki Arap marketlerden birinden almistim. Iki tane malzemesi var: ahududu suyu ve seker. Oldukca koyu kivamli bir surup.

4/06/2006 06:06:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tesekkurler Hanife'cigim. Benim bu iletime inat, yazdigimin ertesi gunu bizde de kar yagmaz mi! Kisa surdu ama Nisan'in 5 inde kar yagdi sonucta... Bugun de hava iyice sogukte. Bakalim ne zaman isinacagiz?

4/06/2006 06:13:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Rica ederim, Esra. Alirken mumkunse toz olani tercih et. Benimki "flakes" denen turu. Erimesi icin birkac dakika kaynatmam gerekiyor. Tozun erimesi tahmin ediyorum ki daha kolay olur. Amazon'da satildigini ogrendigim iyi oldu, elimdeki bittiginde ben de ordan tozunu ismarlarim bundan sonra.

4/06/2006 06:18:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,

Sana bor sorum var. Takip ettigim bir cok blog da krem santi ye rasliyorum. Istanbul dan hatirliyorum kucuk kutularda satiliyordu bu ama burada ne kullaniliyor krem santi yerine? frozen whipped topping yokda refrigerated whipping cream? Heavy cream? Bana bu konuda bir bilgin varsa cevap yazarsan cok cok sevinirim. Cok tesekkurler,

Bobby nin annesi

4/07/2006 06:34:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bobby'nin annesi, krem santi Ingilizcede chantilly cream denen sey olsa gerek, yani seker ve vanilya ile tatlandirilmis whipping cream.

Whipped topping olarak satilanlar da sanirim ayni isi gorur, ama iclerinde cok katki maddesi oldugundan ben tercih etmiyorum.

Whipping cream ve heavy whipping cream hemen hemen ayni sey, heavy cream az biraz daha yagli sadece. Ikisi de sivi halde satiliyor ve cirpilinca sertlesiyor. Cirparken icine arzuya bagli olarak seker ve vanilya ilavesi yapabilirsin.

Bir de basincli tuplerde suslu agizlikla s1kmaya hazir olarak satilani var, herhalde refrigerated whipped cream dedigin o olsa gerek. Bunlar s1k1ld1ktan biraz sonra sertligini kaybediyor ve akici oluyorlar. O nedenle, servis yaparken tatlilarin uzerine koymak icin iyi ama tatlilarin hazirligi asamasinda kullanmak icin uygun degil.

Umarim yardimci olmustur yazdiklarim.

4/07/2006 08:22:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcuğum çok çok teşekkür ederim.
Sağolasın.

4/07/2006 12:07:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnuuuur,

kalbin mi cok temiz kalbim mi? Esimin sirketinin New Yorkta yeni ilave Havalimani binalari projesi nedeniyle minimum 12-18 ayligina New York`a tasinmamiz konusu sana yukaridaki yorumu gonderdikten bir kac saat sonra ortaya cikti. Hiccc ama hiccc hesapta yokken.

Abdala malum olur demeyeyim de ne diyeyim ben? :)))

Sevgilerimle

4/07/2006 01:08:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tesekkurler evet yardimci oldun tabii ki. Bahsetttigim o kucuk kartonda satilan heavy cream ya da whipping cream denen seylerdi onlar da tupde satilanlarla yakin yerde refrigerated section de satiliyor. Cok sagol. Heavy cream almistim, onu degerlendireyim bari. Cok sagol.

Bobby nin annesi

4/07/2006 02:42:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hande'cigim, ben de sasirdim haberlere! Ne zaman geleceksiniz olursa? Ben hazirliklara baslayayim hemen :)

4/07/2006 04:47:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

kadi dili ile yapılan tarifler hep ilgimi çekmişti sonunda ulunca aldım ama deniycek tarife karar verememiştim bunu görene kadar ellerine sağlık harika olmuş www.blogcu.com/dileks

4/08/2006 03:13:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Bu tarz pastalar benim favorimdir. Çikolatalı pastalar agır geldigi için bizde fazla yenmiyor.
Kedidili olmadıgı zamanlar rulo pasta hamuru ile yapıyorum.hatta bir kere triffle bile yaptım bu tarz.
Özellıkle davetlerden sonra kalan kek , krema, meyvaları degerlendirdigim bir pasta bu. eline saglık çok güzel beyaz çikolata hiç kullanmamıştım. bir dahaki sefere beyaz çikolatalı yapacagım.
Sevgiler. Meliha.

4/09/2006 11:14:00 AM  
Blogger zinnur said...

Dileks, umarim memnun kalirsin.

4/09/2006 07:39:00 PM  
Blogger zinnur said...

Meliha, biz de bu tip pastalari seviyoruz (gerci cikolatali olanlari da katiyen reddetmeyiz :) )

Ingilizce blogumda muz, ahududu, krem patiseri, cirpilmis cig krema ve kedi diliyle yapilan cok guzel bir sarlot tarifi vardi, yakinda Turkceye cevirmeyi planliyorum. Tabii, dedigin gibi ayni malzemelerle ya da kedidili yerine kek kullanarak trifle yapmak da mumkun.

Beyaz cikolata ahududaya yakistigi kadar degilse bile cilege de yakisiyor, denemeni tavsiye ederim. Haftasonunda beyaz cikolata, cilek ve kedi dili ile az yagli bir sarlot yaptim, yakinda tarifini verecegim. Belki ilgini ceker.

4/09/2006 07:41:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnurcum,

Senin tariflere devam ediyorum. Bunuda uzun süredir denemek istiyordum. Akşam yaptım ama henüz tadına bakmadım. Kedidillerini çilek şurubuna batırdım. Çilekli kremayı dediğin gibi hazırladım ancak agar agarım olmadığından, -buralarda satılmıyor, abime sipariş etmiştim agar agar diye 1 kiloluk bitkisel jöle tozu vermişler-jöle tozundan koydum ama 2 kaşık. Sen az gelir dediğin için. Aslında ben jölenin tadını hiç sevmiyorum bakalım nasıl olacak. Birde sanırım kremayı biraz sıcak karıştırmışım. Çünkü kalıptan sızma yaptı biraz. Benimde evde kalan kedi dili ara kata yetmedi. Bir sıra kakaolu büskivi dizdim. Kremamda az kaldığından çikolata miktarınıda azalttım biraz. Üzerine döktüğüm jöleli meyve suyu hoş durmadı. Sanırım gene jelatin yerine jöle olduğundan. Halbuki çilekleri tüm koymuştum. O aşamayı geçsemde olurdu ama denemek istedim. Zaten evde az kalan malzemeleri bitirmek için denemiştim. Bakalım bu kadar değişiklikle tadı nasıl olacak? Tadına baktıktan sonra da yazarım. Sevgiler.

6/20/2008 04:21:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Pastanın tadına baktık ve de bitirdik. Daha önce yazdığım sorunlar yüzünden görüntü pek hoş olmadı. Çilekli bölüm sıcak karıştırdığım için sönmüş ve ince bir kat olmuş. Kedidillerinin boyunu kapatmadığı için krema üst kısımlar kuru olmuş. Birde üzerine döktüğüm jöleli meyve suyu görüntüyü bozmuş. Tüm bunlara rağmen eşim tadını çok beğendi. Ama ben görüntü olarak çok şık durmasına rağmen kedidilli pastaların, pandispanyalılar kadar beni cezbetmediğine karar verdim. Hele senin son 2 denediğim tarifin -çilekli pervane ve ahududulu pastan- yanında çok sönük kaldı. Şimdi sırada kestaleli kubbe pastan var. Kestane aşığı biri olarak onu çok seveceğimden eminim. Bir sürü pasta kitabı aldım ama seninkileri denemek daha cazip geliyor. Teşekkürler herşey için

6/22/2008 11:24:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:40:00 AM  
Blogger pixiema - zeliha said...

zinnur hanım;

öncelikle tariflerinize bayıldım, blogunuzu böyle tariflere meraklı arkadaşlarımla da paylaştım bile :)

benim bir sorum olacak...
bu jelatin yerine başka bir tavsiyeniz olur mu? haftasonu bir dergide gördüğüm bir pastayı denemek için kolları sıvadım kremasında jelatin kullanılıyordu. bitkisel jelatini bulamadığım için krema kıvamını tutturmak için çeşitli şeyler denedim... ancak her seferinde bunu başarabileceğime emin değilim... bana bir akıl verebilir misiniz?

10/05/2011 02:28:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zeliha, tesekkurler. Her tarifte jelatin yerine kullanilabilecek bir formulum yok. Olsa paketler satardim ;) senin de dedigin gibi farkli uygulamalar icin farkli cozumler uretmek gerekiyor, ne yazik ki cogu zaman da sonuc pek parlak olmuyor. Eger helal gelatin bulmak sorunu cozecekse, kendi jelatinini bile yapabilirsin. Zor oldugunu zannetmiyorum, vakit alıcı sadece.
Sevgiler...

10/05/2011 04:39:00 AM  

Post a Comment

<< Home