Saturday, September 17, 2005

Son 7 8 9 Elmali Lezzet Duragi

Not.2 15 Eylul'de posta server'imdeki bir ariza nedeniyle linkini bana ulastiramayan Hulya'nin tarifini de simdi ekledim.

Not.1 Arkadaslar, ilk post ettigimde eklemeyi unuttugum bir duragimizi simdi ekliyorum. Dikkatinizi cekmesi icin farkli renk kullandim.


Gezimizin son gununde ilk duragimiz Istanbul'da yepyeni bir blog: Dory'nin Bagdat Cafesi...Dory'nin yaraticiligi sinirli oldugu zamanlar artiyor olmali ki, gunlerden boyle bir gun saatin gec olmasina bakmayip mutfaga girivermis ve evdeki malzemelerle Elmali Cabuk Tatliyi ortaya cikarmis. Tabii bu lezzetli tatliyi yedikten sonra kendini cok daha iyi hissettigi muhakkak. Dory'nin elmali cabuk tatlisi bana bizim evde cok sevilen elmali wafflelari hatirlatti. (waffle'in Turkcesini bilmedigimden boyle yaziyorum, affoluna..) Bu sekilde yapilinca makineye de gerek kalmadigindan bana gayet pratik geldi. Mutlaka deneyecegim. Eline saglik Dory!

Eh, bu kadar uzun ve her duragi envai cesit lezzetle dolu bir geziye cikilir da sonunda diyete ihtiyac olmaz mi? Tabii ki olur. Bu nedenle ikinci duragimiz Burcu ve Basak'in Diyet Yemekleri. Sagolsunlar Burcu ve Basak bizim elma merakimizi bildiklerinden bizim icin Elmali Diyet Muhallebi yapmislar. Diyet olmasina karsin hazirladiklari tatli lezzeti ve s1k sunumuyla hic de simdiye kadar tattigimiz diger tatlilari aratmiyor. Burcu ve Basak, vakti olmayanlarimiz icin hazir muhallebi alternatifi de oneriyorlar. Tesekkurler Burcu ve Basak!

Ucuncu duragimiz Isvicre'de dileklerin gerceklestigi Dilekce. Turkiye'den geleli fazla olmayan Dilek, her zamanki enerjisiyle ve ayaginin tozuyla ayni hafta icinde hem Elma-YE'ye hem de biri Almanca digeri Ingilizce olmak uzere iki diger yemek etkinligine katilmayi basarmis. Ustelik de bizim icin 2 farkli tatli yapmis. Birincisi kendisinin de ilk defa denedigi Kabakli Elmali Kek, ikincisi ise elmali bir klasik: Tarte Tatin. Dilek'in bu aralar kamerasi olmadigindan, tariflerini resimlemek icin epey ugrasmasi gerekmis. Kamerasini odunc almak icin evlerine gittiginde, arkadasi Monika'nin cocuklari icin elmali Quarkpfufferchen yaptigini gorunce hemen onu da bizim icin resimlemis ve tarifini almayi ihmal etmemis. Tesekkurler Dilek!

Gezimizin bu seferki duragi Ankara'da Zeytin Agaci. Asli elmayi sonbahar denince --en azindan Amerika'da-- hemen akla gelen bal kabagiyla birlestirip Bal Kabakli Elmali Muffinler yapmis. Kullandigi bal kabagini kendi bahcesinden kendi elcegiziyle koparmis, soymus, pisirmis. Bunlari gordugumde balkabagi puresini hemen hep konserveden kullanan bendeniz, hem utandim hem imrendim. Asli'nin muffinleri elma ve balkabagi katkisiyle yumusacik olmus, tarcin, zencefil, hindistan cevizi katkisiyla mis gibi kokmuslar, ustlerindeki kitir kat da lezzetlerine lezzet katmis. Sonbahari cagristiran dekoru da bu kadar mukemmel olunca, eh bize de sadece "Ellerin dert gormesin, Asli" demek kalmis.

Gezimizin Istanbul'daki son duragi Incik Boncuk. Nurdan'in bizimle paylastigi 3 elmali tarifi var. Solen once Elmali Kisir ile basliyor. Nurdan cok sevilen bu bulgurlu salatanin soganini azaltmis ve icine kararmalari icin limon suyuyla harmanladigi kucuk kesilmis bir elma katmis. Bizce mayhos elma kisira lezzet olarak yakismis. Nurdan ikinci tarifi Elmali Kek icin, kalibinin dibine once elmalarini yerlestirmis, sonra kek hamurunu dokerek pisirmis. Soguduktan sonra ters cevrildiginde ustte kalan karamellesmis elma dilimleri tatlisina cok hos bir goruntu vermis; yaninda dondurma ile servis yapildiginda bu hem hafif ve hem de lezzetli bir tatli olmus. (Benzer bir tarifi Pino'nun Yerinde Pinar'in elinden yemistik, ama onunkinde elma katlari arasinda ceviz ve seftali receli de vardi hatirlarsaniz.) Nurdan kekini tarifteki kati yag yerine zeytinyag kullanarak yapmis. Son olarak buyuk kucuk herkesin sevdigi buzluk mozaik pastasinin elmali bir cesitlemesi geliyor. Hem gayet pratik olan, hem de uzun zaman saklanabilen mozaik pasta elmayla yapilinca gayet guzel olmus. (Bu arada vakti cok dar olanlar, Elmali Mozaik Pasta icin pisirilmeyip soguk sutle yapilan puding kullanabilirler.) Birbirinden guzel tariflerin icin tesekkurler, Nurdan!

Simdiki duragimiz Hollanda'da Tuhfe'nin Sayfasi. Tuhfe, Elma-Ye icin yaptigi keki begenmeyip katilmaktan vazgectiyse de, bizler tabii bunu kabul etmeyip kapisini caliyoruz. Olmadi dedigi Tarifi Anlasilmayan Kekini de cok begeniyoruz. Varsin orijinal tariftekine benzemesin, muffin kaplarinda yaptigi ortasi elma, tarcin ve seker dolgulu tatlisi, cikolata sosu ve elma dilimleriyle sunuldugunda gordugunuz gibi cok s1k duruyor! Ustelik oglusunun da tasdik edecegi gibi gayet lezzetli olmus. Ellerine saglik Tuhfe!

Gezimizin sonuna yaklastik. Tekrar Turkiye'ye yoneliyoruz. Simdi Luleburgaz'da Ozlem'in blogu Janjanlidayiz. Ozlem yaptigi Elmali Cheesecakein suslemesini ve cektigi resmi begenmeyip bana link gondermemis ama bizim hatiri sayilir dedektiflik yetenegimizi goz ardi etmis olsa gerek; iste onun da da izini bulup tatlisini tadiyoruz ve ayni Tuhfe'ninki gibi onu da cok begeniyoruz. Ozlem cheesecake'ine pismis elma, ceviz ici ve tarcin koymus, tabanina ise Eti Burcak kirigi yanisira cekilmis ceviz ve tarcin katmis. Pek de guzel bir cheesecake olmus. Ona da ellerine saglik diyoruz.

Bir bakiyoruz ki, saati 5:00 etmisiz. Simdi Cay Saatidir diyerek, Isvicre'ye yonleniyoruz. Hulya, herseyi yiyemeyen babasini da memnun etmek icin, herkesin sevecegi guzel bir Elmali Turta yapmis cayin yanina. Suzme yogurt kullandigi ve aklari sarilarindan ayri, kopuk halinde hamura kattigi icin turtasi yumusacik olmus. Uzerindeki tarcinli elmalarla goruntusu de tadi kadar guzel. Cayin yanina cok yakisan turtasini tattiktan sonra gezimizi sonlandirmak icin New York'a hareket ediyoruz.

Eveeet, artik Elma-YE gezimizin sonuna geldik. Biraz yorgunuz, ama zevkli bir yorgunluk bu. Dunyanin dort bir yaninda Turkce bloglara misafir olduk, bu arada bir cok yeni blogla tanistik, elmali tatli dagarcigimizi zenginlestirdik. Gezimizi baslangic noktamizda bitiriyoruz. Rehberiniz olarak, grubumuz dagilmadan sizleri Bizim Pastane'de birer dilim Elmali Rulo tatmaya davet ediyorum. Sizi bilmem ama ben simdiden gelecek ayin konusunu merak ediyorum ve yeni evsahibimizin arkasisira yeni bir lezzet yolculugunda bulusmayi dort gozle bekliyorum. Ve tabii, Elma-YE'ye katilan arkadaslarimiza da, izleyenlere de bir kere daha tesekkur ediyorum. Hersey gonlunuzce olsun!

7 Comments:

Blogger Dilek'ce said...

Sevgili Zinnur, sana güzel rehberligin icin bizim hanimlara da bu kadar güzel tariflerle bizlere kapilarini actiklari icin tesekkür ediyorum!
Hemen bir dilim elmali rulo alayim, yanina da tavsan kani bir cay lütfen;)

9/18/2005 03:45:00 AM  
Blogger Tuhfe said...

Sevgili Zinnur,
Etkinliğin son gününde böyle bir sürprizle karşılaşmak çok güzeldi, nezaketinden dolayı teşekkür ederim. İkinci etkinliğin bana en önemli kazançlarından biri de senin sayende gerçekleşti. Sevgili Elçin'in tarifi ve senin ellerinden çıkmış olan muhteşem tart'ın fotoğrafını gördüğüm Dr.Oetker'in kelepçeli kalıbını paketin içine hiç bakmadan, satın almak. Tartı'nın görüntüsü şimdiye kadar çok arayıp kalitesine güvenmediğim kelepçeli kalıbı gözü kapalı olmama neden oldu, çok teşekkürler.

Son etkiniliği gayet başarıyla ağırladığın için teşekkürler,

Yeni heyecan veren tatlarda buluşmak üzere.

9/18/2005 11:41:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili dilek, evcini, tuhfe ve hatice, yorumlariniz beni mutlu etti, tesekkur ederim hepinize. Ben de dogrusu etkinligimizden cok memnun kaldim, hele blog ailemizin bu vesileyle genisledigini gormek cok hostu.

tuhfe'cigim,iyi gunlerde gule gule kullan yeni kalibini. Agiz tadiniz daim olsun.

9/19/2005 02:39:00 AM  
Blogger yEşiL said...

Ya bitti bu güzel gezi :( Zinnur cok tskler bu güzel lezzet gezisi icin.. :)

9/19/2005 10:38:00 AM  
Blogger Aslı Altan Altundal said...

Sevgili Zinnur ,
Çok etkileyici bir anlatımla tüm tarifleri toparlayıp bize sundun. Gönlüne sağlık. Katılım gerçekten yüksek oldu , darısı diğer etkinliklerin başına...

9/19/2005 12:25:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gulsen, bu bitti ama simdi ??-YE#3 heyecani basliyor ;)

Asli, tesekkurler guzel sozlerin icin. Ben de dilegine tum kalbimle katiliyorum.

9/19/2005 09:49:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ipek'cigim tesekkurler. Yorgunluk olur mu, zevkti benim icin.

9/21/2005 06:49:00 AM  

Post a Comment

<< Home