Elma-YE#2: Elmali Rulo
Mutfaga girmek icin en uygun an evde elmanin olmadigi bir zamana denk gelince, erzak dolabimda buldugum kuru elmalar imdadima yetisti. Benim kullandiklarim marketten alinmisti ama evde kendiniz yapmak isterseniz oldukca kolay. Mumkunse organik elmalar kullanin. Yikayip soydugunuz ve cekirdek yatagini cikardiginiz elmalarinizi 0.5cm inceliginde dilimlere kesin. Kararmamalari icin bir 4 bardak suya 1/4 bardak limon suyu ekleyerek yaptiginiz karisimda bir sure beklettikten sonra cikarip kurulayin ve bir firin tepsisine aralikli olarak yerlestirin. Arzu ederseniz tarcin ve/veya pudra sekeri serpebilirsiniz uzerlerine. Tepsiyi 50Cye isittiginiz firininiza koyun. Gerekirse 4 saat sonra kivrilmalarini onlemek icin elma dilimlerini ters cevirin. 6 saat sonunda yine kontrol edin, dilimlerin ortasinda nem belirtisi kalmissa 2 saat daha kurutun. Yeterince sicak iklimlerde kurutma islemini guneste yapmak da mumkun. Kuru elmanizi eglencelik olarak atistirabileceginiz gibi elma cayi yapmak icin de kullanabilirsiniz. Su anda aklima gelen farkli bir kullanim da kuru elmayla duvar susleri ya da pecetelikler yapmak. Daha uzun zaman dayanmalarini istiyorsaniz, kuru elma dilimlerinizi iki defa --arada kurumalarini bekleyerek-- akrilik spreyle spreyleyin. Elde ettiginiz parlak elma dilimlerini degisik dekorasyon projelerinizde kullanabilirsiniz.
- 2 1/2 tatli kasigi kuru maya
- 1/4 bardak ilik su
- 4 yemek kasigi seker
- 3/4 bardak ilik sut
- 1/2 tatli kasigi tuz
- Vanilya
- 4 yemek kasigi (57 gm) yumusak tereyag
- 3 1/4-3 1/2 bardak un
- 3 yumurta sarisi
- 1 yumurta aki, 1/2 cay kasigi su ile cirpilacak
- 2 yemek kasigi kabaca cekilmis findik
- Elmali Ic (Tarifi asagida)
Elmali Ic
- 1 1/2 bardak su
- 230 gm kuru elma
- 2 yemek kasigi limon suyu
- 1/2 bardak seker
- 1/2 bardak sari kuru uzum
- 1 tatli kasigi limon rendesi
- 1/2 tatli kasigi tarcin
21 Comments:
Yupppiii, beklenen gün ve saat geldi :) Cok lezziz görünüyor ellerine saglik!
Zinnur ellerine sağlık, çok güzel bir görüntü. Çok orjinal olmuş bence; acayip beğendim. Tadına da diyecek yoktur eminim ki. Tekrar ellerine sağlık...
Sevgiler.
zinnur ben haticeden daha çok beğendim. :) süper görünüyor. tadını tahmin edebiliyorum. ellerine sağlık..
merhabalar, kaç gündür bu elma etkinliğini hafif üzüntüyle izliyorum, üstelik bugün de tarifleri görünce üzüntüm daha da arttı neden mi? çünkü ben elma yiyemiyorum, elmaya alerjim var, şeftali ye de aynı şekilde, evet haklısınız doktor bunu bana ilk söyeldiğinde bende o da ne demek elmaya nasıl alerjim olabilir ki dedim ama maalasef öyle, herkesin ellerine sağlık eminim bütün tarifler çok lezzetlidir keşke bende yapıp yiyebilseydim :( napalım hayat bu vay bu elma yiyemeyişim beni çok üzmüş anlaşılan sizlerde paylaşmış oldum :)teşekkürler
Harika görünüyor gerçekten!Ellerinize sağlık!
merhaba
blogunuzu takip ediyorum ama ilk kez yazıyorum. Harika görünüyor.Hemen yapmak istiyorum ama birkaç sorum var.
1- Maya yerine 1 paket instant maya ya da 1 paket yaşmaya kullanabilirmiyim?
2- Elma kurusuna alternatifim varmı?Mesela ne kadar taze elma kullanmalıyım?
3- Pişme ısısı çok düşük geldi Gerçekten 35 derecedemi pişireceğim?
Cevaplarsanız hemen denemek istiyorum.
Adımı yazmayı unutmuşum.İsmim Fatoş
COk güzel görünüyor cok degisik bir tarif ellerine saglik..hemen defterime not edilecektir:)
Zahmetli ama lezzetli bir tarif, elmalı tart da bu da dikkat isteyen tarifler. Elinize sağlık. Bu tarifleri öğrenmek hoşuma gitti.
Sevgilerimle...
Sevgili Yesil, Melek, Janjanli, Hatice, Sule, Irlandali Kiz, Elcin ve Basak, yorumlariniz ve guzel sozleriniz icin tesekkurler...
Janjanli, resimsiz tarif bile olurdu, istersen hala gonderebilirsin.
Ilknur, bu kadar elmali tarif icinden hic birini deneyemeyecek olmana ben de uzuldum. Ama saglik her seyin basi. Eminim bundan sonraki YE'lerde severek deneyebilecegin bir cok tarif olacaktir.
Fatos, sana da bu ilk yorumun icin tesekkur ederim. Sorularina teker teker cevap vermeye calisacagim.
1. Benim kullandigim maya kuru maya, herhalde senin instant dedigine karsilik geliyor. Bu tarif icin 2.5 tatli kasigi kullandim, TR'de bunun kac pakete karsilik geldigini maalesef bilmiyorum.
2. Elma kurusu yerine elma kullanabilirsin. Arastirmalarima gore 1 bardak elma kurusu su icinde pistikten sonra yaklasik 1.25 bardak elma elde ediliyormus. Yani biraz cogaliyor. Dolayisiyla tarifte belirtilen kuru elma miktarindan daha fazla taze elma kullanmak lazim. Ha tabi, bir de kuru elma bir pisme isleminden gecmis oldugu icin kullandigin taze elmayi da bir on pisirmeden gecirmelisin, yoksa suyunu salabilir.
3. Pisirme isisi tarifte yanlis verilmis, daha dogrusu Fahrenheit'tan Celsius'a cevirmeyi unutmusum. Dikkatini cekmesi cok iyi oldu. Simdi duzelttim. Dogrusu 175 C olacak.
Son olarak, un farki ile ilgili uyarimi bir daha yapayim. Size nacizane tavsiyem, daha once deneyip basarili oldugunuz bir mayali hamur tarifini kullanarak bu tatliyi yapmaniz olacak. Amerika'da iseniz, sorun yok; tarifi oldugu gibi kullanabilir, Ingilizce olculer icin Our Patisserie'deki Swiss Apple Ring tarifine bakabilirsiniz.
Bu etkinlikte favorimlerinden bu rulo! Görür görmez birbirimizi sevdik sanirim:)Rulo ne düsünüyor bilmiyorum ama!
Ellerine saglik!
görüntüsü çok lezzetli, iç malzemesi zengin bir rulo olmuş bu zinnur, ellerine sağlık...
merhaba çok güzel yaaaaaa bayıldım yapınca yazarım ellerine sağlık çok hoooooooooooooooooooooooooş handan
kesinlikle cok guzel gorunuyor ve en kisa zamanda denemem icin beni kiskirtiyor. ellerine saglik..
Harika görünüyor Zinnur eline sağlık!
Sagol, Dilek. Ruloyla ahcisi da seni seviyor :)
Hatice, aslinda ben yanlislikla gerekenden cok fazla elma kurusu kullanmisim; ondan dedigin gibi ici zengin oldu ama biz bu hatadan memnun kaldik dogrusu :)
Handan, Koroglu ve Nalan, tesekkurler. Denerseniz yorumlarinizi beklerim.
Zinnur çok hoş görünüyor ve çok şık ..
Zahmetli bir tarif.Doğal olarakta çok şık oluş:) Ben yapabilirmiyim bilmiyorum, ama dediğin gibi uygun bir mayalı hamur bulup kolayından:) deneyebilirim..
Ellerine sağlık,
Sevgilerimle
Figen
Figen,
Yorumun icin tesekkurler. Senin gibi hamur islerinde usta birinin bu halkayi yapmakta hic zorluk cekmeyeceginden ben eminim. Ama vakit dar olunca bence uzerine seker ilavesiyle hazir ekmek hamuruyla bile yapilabilir bu tarif ve guzel olur. Denersen yorumunu beklerim.
Sevgiler
Merhabalar,
elmalı rulo tarifini taze elmalarla cevizli ve tarçınlı hazırladığım iç harç ile yaptım. Hamuru çok başarılı oldu. Çok güzel kabardı. Ben şekeri az olur diye korkuyordum ama hamuru tam kıvamında bir tada sahip oldu. ama elmalı içe şeker koymam gerekecek bir dahaki sefere. Sonuç olarak görüntüsü ve tadı muhteşem bir kek... pasta.. muhteşem birşey oldu :) kekte olabilir pasta da sanırım :)
Tarif için teşekkür ederim.
ellerinize sağlık.
Gozde, memnun kaldigina cok sevindim. Ellerine saglik.
Sevgiler,
guzel tarif. tebrik ederim.
Post a Comment
<< Home