Wednesday, June 28, 2017

Rustik Seftalili Tart


Uzun bir aradan sonra birkac yeni tatli deneme firsatim oldu. Her ne kadar cikolata her zaman favorim olsa icinde bulundugumuz yaz aylarinda meyvali tatlilar daha hos oluyor. Ilk denemem F. Payard'in Rustik Seftalili tarti idi. Basit bir tatli aslinda bu; kalinca bir tart tabani ustunde ince bir bademli dolgu katmani ve dikine dizilmis seftali dilimleri... Hepsi bu kadar. Misafir onune cikacaksa, kayisi marmelati ile parlatabilir, badem ile susleyebilirsiniz. Basari seftalilerinizin lezzeti ve olgunlugu ile ile dogru orantili. Olgun seftaliler firinda piserken, iclerindeki seker miktari dolayisiyla asidik bir lezzet aliyor ve yer yer karariyorlar. Tarta rustik bir goruntu veren de bu. Tatsiz ham seftalilerden yola cikip guzel bir tatli beklemek husranla sonuclaniyor ama eger seftalileriniz guzelse, tatlisi muhakkak ki daha guzel oluyor. Sansima seftalilerimiz, Turkiye'dekiler kadar olmasa bile, guzeldi ve bu basit seftalili tart Zeynep'in meshur bir pastaneden aldigi suslu bayram tatlisinin yaninda hic sonuk kalmadi, hatta benim tercihim oldu. Ayni tarifi incir veya kayisi, erik gibi farkli meyvalarla da deneyebilirsiniz.



Rustik Seftalili Tart

  • 1 bardak franjipan (bademli dolgu) 
  • 24 cm lik tatli tart tabani, onceden bos olarak pisirilmis ve oda sicakligina sogutulmus olacak
  • 5-6 olgun seftali, cekirdekleri cikarilip, buyuklugune gore 4-6 parcaya bolunmus olacak
  • 1/4 bardak tanesi suzulmus kayisi marmeladi
  • Arzu edilirse firinlanmis file badem

Yukardaki linkteki miktarlarla yaklasik 4 bardak bademli dolgu elde ediliyor. Bu tart icin size gereken dortte biri. Fakat kusuratlarla ugrasmaktansa yarisini yapip, kalani dondurmanizi tavsiye ederim.

Firini 175 Cye on isitin. Tart tabaninin icine bademli dolguyu duzgunce yayin. Seftali dilimlerini tartin kenarindan merkezine dogru, dolguya hafif saplayarak dikine dizin. Ben herhalde ancak 4 tane seftali kullandim. Bu nedenle seftaliler birbirlerinden destek alamayarak piserken biraz devrildiler. Daha cok dilim kullanirsaniz, daha dik durabiliyorlar. Kitaptaki hali daha guzeldi, ornek olmasi bakimindan ekliyorum.


Tartinizi 35-40 dakika ya da bademli dolgu oturuncaya kadar pisirin. Seftalilerin olgunlugu ve su birakmasi sureyi etkileyebilir. Tartinizi izgara uzerinde sogutun ve  servisten once ilinmis kayisi marmeladi ile parlatip, uzerine file badem serpistirin. Kaynagimiz tatlinin servisten bir gun once yapilabilecegini ve oda sicakliginda servis edilmesini soyluyorsa da, bizim tartimiz 3 gunde ancak bitti ve son lokmasi da ilk gunku kadar lezzetli idi. Ayrica ben buzdolabindan cikmis soguk halini de gayet ferahlatici buldum.

Afiyetle...





2 Comments:

Blogger gulay said...

Ne cok ozlemisim sizi😀 Elinize saglik💕

6/30/2017 12:40:00 PM  
Blogger ufukmutfakta said...

nefis görünüyor, elerine sağlık....sevgiler

9/18/2017 05:36:00 AM  

Post a Comment

<< Home