Monday, December 05, 2011

Parlak Renkli Receller

Cogunuz recel yapmissinizdir. Hatta kiminiz pişirmek yerine meyvayi güneşe sererek de recel yapmistir ki, gunesli bir yaz gunünü lezzetinde saklayan o reçelin yanına degme tarif yanasamaz. Ama bu isi ocak basında yapacaksanız ve gecmis tecrubelerinizde receliniz pistikce adeta kararak, meyvanin basladiginiz parlak rengini kaybettiyse, Christine Ferber'in teknigine bir şans vermek isteyebilirsiniz. Bu yontemle 6 farkli recel yaptim gectigimiz aylar icinde ve herbiri lezzetli olduklari kadar canli renkli, parlaktilar. Su ara vaktim pek olmadigindan, ozel istek olmazsa, tarifleri yazmayacagim, ama arsivin receller bolumundeki butun tarifler Christine Ferber'in kitabindan cevrildi. Ozetlemek gerekirse, yontem seker, limon suyu ve receli yapilacak meyva ya da meyvalari birlikte kaynama noktasina getirmek, sonra bu sekilde bir gun dinlendirmek ve ertesi gun yuksek ateste kisa sure pisirmekten ibaret. Yukardaki fotografta gordukleriniz karamelli armut ve bogurtlen recelleri...

Karamelli ve Baharatli Armut Receli

 
Bu recel kompleks tadiyla kizimin hosuna gitti. Belki karamel nedeniyle sekeri belli bir recel oluyor. Malzemeler arasinda, yogunlastirici gorevi goren yesil elma marmeladi var. Benim buzlugumda hazir duruyor, dogal pektini olmayan meyvalarin recelini yaparken, biraz ekliyorum. Sizde yoksa ve bu ek basamagi atlamak isterseniz, pektin ilavesiyle recelinizi koyulastirabilirsiniz. Maalesef bu konuda hic tecrubem olmadigi icin, ne kadar pektin kullanmak gerektigi konusunda fikir veremeyecegim. Tarifimiz her zamanki gibi Christine Ferber'in Mes Confitures kitabindan cevrildi. Ben asagida verilen malzemenin yarisiyla denedim.
  • 1.2 kg armut, kabuklari soyulup ayiklandiginda elde 1 kg net meyva olmali
  • 600 g(2 3/4 bardak) arti 300 g (1 1/2 bardak) seker
  • 4 portakalin suyu (200 g)
  • 1 kucuk limonun suyu
  • 200 g yesil elma marmeladi
  • 1 tutam ogutulmus kakule
  • 1 tutam tarcin
  • 1 tutam ogutulmus yildiz anason
Armutlari ikiye bolup, soyup ve ayiklayin. (Ben dorde boldum.) Sonra incecik (julyen) dilimleyin. 600 g seker, limon suyu ve baharatlarla dilimlenmis armutlari poselen bir kaseye alin. Uzerini pisirme kagidi ile kapatin, 15 dakika bekleterek meyvalarin suyunu salmasini saglayin. Bu bekleme sirasinda portakal suyunu ufak bir sahanda ilitin. Ote yandan 300 g sekeri, kolay yapismayan bir tavaya azar azar ekleyerek ve tahta kasikla karistirararak karamelize edin. Bu is icin, once az miktarda sekeri kuru olarak tavaya alin, sekerin rengi donup sivilasmaga baslayinca, azicik daha seker ilave edin ve bu islemi, devamli karistirarak, butun seker bitene kadar devam ettirin. Isinmis portrakal suyunu, karamele ekleyerek, karamelin pismesini durdurun. Portakalli karamelli surubu tekrar kaynama noktasina isitin. Bu arada seker kismen katilasirsa, caninizi sikmayin; kaynarken yeniden eriyecektir. Bir kosede suyunu salan armutlu karisimi ve portakalli karamelli surubunuzu receli yapacaginiz tencerede birlestirip, tekrar kaynama noktasina getirin. Bu asamada atesten alin, porselen bir kaseye bosaltip, uzerini pisirme kagidi ile kapatin ve bir gece buzdolabinda dinlendirin.


Ertesi gun recel tencerenizde karisimi kaynatin. Kopuklerini alin, yesil elma marmeladini ekleyin ve tekrar kaynama noktasina getirin. Yavas yavas karistirarark, yuksek ateste 5 dakika kaynatin. Kivamini kontrol edin. Hazirladiginiz sterilize kavanozlara paylastirip, agizlarini sikica kapatin. (Bizim evde kisa surede tuketildigi icin ben kavanozlari sterilize etmiyorum.)


Afiyet olsun.

Alttaki fotograf, evdeki cilek, ahududu ve bogurtleni karistirarak, ayni teknikle yaptigim recel. Deney mutfagimin urunu yani.

Bu altta gordugunuz elma ve erik receli.


Sade cilek receli... Hediyelik olarak sunmak da mumkun.


Tropik bir cesit: Mango receli. Bu meyvayla turlu icecek ve tatli yapmisligim var ama recelini ilk defa denedim ve guzel bir sonuc aldim.


Mango Receli

Bu recelde de pektin yerine yesil elma marmeladi kullaniliyor. Ek bir basamak gibi gorunse de, yesil elma marmeladi kendi basina yenebilecek kadar lezzetli. Ayrica kullandiginiz elmalari baharat ve seker ilavesiyle kolayca lezzetli bir elma puresine cevirebilirsiniz. Biliyorsunuz elma puresi, yagsiz kek yapiminda yumusatici ozelligi ile s1kca kullaniliyor.

  • 1.7 kg mango, soyulup, ayiklanmis haliyle 1 kg net meyva gerekiyor
  • 800 g (3 3/4 bardak) seker
  • 1 kucuk limonun suyu
  • 200 g yesil elma marmeladi
Mangolari soyun, cekirdeklerini cikarin ve ince dilimlere kesin. Mango dilimleri, seker ve limon suyunu receli yapacaginiz tencereye alin. Kaynamaya baslayincaya kadar isitin. Sonra seramik bir kaba bosaltip, uzerini pisirme kagidi ile kapatin. Bu sekilde buzdolabinda bir gece dinlendirin.

Ertesi gun, karisimi yine recel tenceresine aktarin. Kaynama noktasina getirin. Bir yandan yavasca karistirirken, kopuklerini alin. Elma marmeladini ekleyin ve yine kaynama noktasina getirin. Yuksek ateste, devamli karistirarak 10 dakika kaynatin. Gerekiyorsa yine kopuklerini alin. Koyulugu kontrol ettikten sonra, hazirladiginiz kavanozlara paylastirin.


Recel yapimi guzel de icindeki sekerin fazlaligi biraz urkutucu. Bu nedenle bizde recel yapildiginda genellikle fazla tuketmemek icin kucuk kavanozlara paylastirip, hediyelikler yapiyorum. Kararinda yenildiginde zarar vermez umidiyle... Siz de yilbasi yaklasirken, mutfaginizdan hediyeler vermek isterseniz, bu parlak renkli recellerden birkacini guzelce ambalajlayarak, tarifleriyle birlikte paylasabilirsiniz.

Saglikli ve afiyetli gunler dilegiyle...

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tarif vermek ne haddime, ama arşivdeki reçellerden çilekli vişneli çoğu insanın sevdiği türleri yapıp Noel hediyesi yapıcam sayenizde.

12/05/2011 03:26:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Vaktiniz olduğunda karamelli armut reçelinin tarifini verirseniz sevinirim. Adı bile ağız sulandirıcı. Teşekkürler.
Aylin

12/05/2011 07:56:00 PM  
Blogger NİRVANA said...

Reçeli cok severim bende rengi kaybolunca sinirleniyordum...tesekkür ederiz paylasım için...bende karamelli armut reçelini istiyorum mümkünse...

12/05/2011 11:50:00 PM  
Blogger u.aydin said...

ayyyy mangoyu kesin denemek isterim.ellerine saglik.sevgiyle.

12/06/2011 02:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

allahallah !! dedim :))

benim reçel rengimde sorun olmuyor, bilakis hepde rengi ve berraklığı konuşulur !

ama bunu merak ettim zinnurcuğum..
deneme şansım ( sabrım :) olursa mutlaka geri döneceğim..
ellerine sağlık
sevgiler

Bir Dut Masali

Nunu'ya Not: ipad'imde bir parmak hatasiyla yorumunu yayimlamak yerine sildim, onun icin boyle yayimlayabiliyorum ancak, ozurlerimle...

12/06/2011 06:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gasilhane,insanin kendi el emegi olan hediyeler en guzeli bence de, eminim recelleriniz alanlari sevindirecektir.

Aylin, Nirvana ve U. Aydin, istediginiz tarifleri ekledim.

Nunu, eminim Nunu marka recellerin de, diger yaptigin her sey gibi cok guzel oluyordur. Yine de denersen, yorumunu duymayi cok isterim tabii ki.

Hepinize sevgiler...

12/07/2011 06:40:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Çok teşekkür ederim.

Aylin

12/16/2011 12:52:00 AM  

Post a Comment

<< Home