Sunday, March 27, 2011

Pikanli Cikolatali Peykek

Tatli yapmak gerekince, ozellikle zaman dar olunca, hep denenmis tariflere yoneliyorum artik. Son birkac haftadir yasanan insanlik facialari, yeni tarifler denemek icin istah da birakmadi zaten. Yakin cevremden blogumu epeydir guncellemedigime dair birkac yorum alinca, aklima cikolatali pikanli peykek geldi. Ingilizce blogumun 2. tarifi olmus 2005 yilinin Mart ayinda. Hem kolay, hem cok lezzetli bir tarif. Peykek sevmeyen benim bile favorim, cunku ricotta ile yapildigi icin peykeke hic benzemez. Tort dokusunda, hatta daha hafif, az seker ve az akcaagac surubuyla tatlandirilmis, ic baymayan cok guzel bir tatli. Yillardir kac tanesini yaptim kimbilir, gelecekte de yapmaga devam edecegim kuskusuz. Deneyin, eminim siz de begeneceksiniz.

Ricotta yapimi oldukca kolay bir peynir cesidi. Bulundugunuz yerde kolayca bulunmuyorsa kendiniz yapmayi deneyebilirsiniz, ya da lor peynirini labneyle karistirip ricotta yerine kullanabilirsiniz. Almanlarin Quarki ya da cottage cheese de ayni isis gorur diye tahmin ediyorum. Akcaagac surubu bulunmuyorsa, onun yerine bal kullanmak da mumkun. Miktar bire bir mi olur bilemiyorum, en iyisi yumurtalari hamura katmadan once tadarak karar vermek.

Bu alisilagelmis bir peykek cesidi olmamakla beraber, bircok peykek gibi bir gece dinlendirilmekten cok fayda goruyor. Piserken ya da soguma asamasinda ustunun catlamasi gayet olasi. Bu nedenle soguduktan sonra uzerini ince bir tabaka cirpilmis sut kremasi, ya da cikolatali ganasla kapliyorum, bunun uzerine de cikolata rendeliyorum veya ince cekilmis pikan serpiyorum.

Tarif Steven Wheeler'in The Book of Cheesecakes kitabindan uyarlandi.

Tabani icin:
  • 56 g erimis tereyagi
  • 1 1/4 bardak ince cekilmis vanilya ya da cikolatali biskuvi
Dolgusu icin:
  • 680 g ricotta
  • 4 yemek kasigi akcaagac surubu
  • 1/4 bardak esmer seker
  • 2 yumurta
  • 2/3 bardak sut kremasi
  • 198 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
  • 3/4 bardak iri cekilmis pikan
  • Varsa 1 tatli kasigi akcaagac esansi (bu malzeme asil tarifte yok ama olur da el altinda bulunursa, kullanildiginda cok hos bir aroma veriyor.) Yerine 1 tatli kasigi vanilya da kullanabilirsiniz.
Ustu icin:
  • 1/2 bardak cirpilmis sut kremasi
  • Ince cekilmis pikan veya cikolata rendesi
Firininizi 175 C ye on isitin. Erimis tereyagi ile ince cekilmis kurabiye kiriklarini iyice karistirin ve 20 cm lik kelepceli kalibinizin tabanina bastirarak yayin. Arzu ederseniz taban malzemesini kenarlara dogru yukseltebilirsiniz; ben yapmiyorum.

Simdi sira dolguyu hazirlamaga geldi. (Bu asamada peyniriniz oda sicakliginda olursa, dolgu malzemesi fazla cirpmaga gerek kalmadan cabucacik butunlesir ve peykekin piserken catlama ihtimali azalir.) Mikserinizin kasesinde ricotta, akcaagac surubu, esmer seker, esans ve yumurtalari malzemeniz butunlesinceye kadar cirpin. Ote yandan ufak bir sahanda sut kremasini kaynama noktasina getirin. Altini kapatip icine cikolata kiriklarini katin ve devamli karistirarak, cikolatanin sicak sutun icinde puruzsuzce erimesini saglayin. Cikolatali sutu, ricottali karisima ekleyin be tek renk alana kadar karistirin. Son olarak pikan kiriklarini da ekleyin ve karistirin. Dolguyu hazirladiginiz tabanin uzerine dokun. Suluca bir dolgu oldugundan, kelepceli kalibin sizdirmasi ihtimaline karsi tedbir olarak, kalibinizi bir firin tepsisinin uzerine koyarsaniz iyi olur.

Peykekinizi 45 dakika ila 1 saat kadar pisirin. Kenarlar kabarip, kalibin cevresini tutmaga baslamis, fakat orta hala biraz hareketli olacak. Bir gecelik dinlenme suresinden sonra kivami tam oluyor. Tamamen soguduktan sonra kaliptan cikarip, uzerini arzu ettiginiz gibi susleyin ve servise alin.

8 Comments:

Blogger MÜNSTER said...

Iyi haftalar Zinnur hanim... Peykek tarifiniz cok ilgimi cekti, öncelikle ellerinize saglik. Denemek istiyorum ama bu miktar malzemeyi kaclik kalibta kullandiginizi bilmek istedim... Bilgi verebilirseniz sevinirim... Sevgilerimle, Filiz

3/28/2011 12:15:00 AM  
Blogger zinnur said...

Filiz, kitaptaki olcu 20 cm lik kalip, ama benim 23 cm likte yaptigim da cok oldu. O durumda yuksek olmayan bir peykek oluyor tabii. Pisme suresi de biraz farkli olabilir.
Sevgiler.

3/28/2011 03:05:00 AM  
Blogger HADİYE said...

Ellerine sağlık zinnur.

Sevgilerimle*

3/28/2011 05:17:00 AM  
Blogger Özgen said...

Harika görünüyor elinize sağlık bayıldım gerçekten sevgiler...

3/28/2011 02:39:00 PM  
Blogger nilay said...

Görüntü nefiss. Ellerinize sağlık
Sevgiler

3/28/2011 11:04:00 PM  
Blogger Seda Yazıcı said...

ben de pek peykek sevmem ama bu tarifi denemek isterim ,görüntü çok nefis olmuş elinize sağlık

3/31/2011 12:09:00 PM  
Blogger Gamzegül said...

pastalar çok güzel gerçekten

6/18/2011 11:31:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:21:00 PM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home