Bu receli, marketlerde yerel ahududu bollugunun oldugu yaz sonunda yapmistim. Tazesini bol bol yedikten sonra, ahududu keyfini receliyle sonbahara dogru uzatalim dedik. Christine Ferber'in kitabindaki tarifte, her zamanki gibi bir siradisilik vardi; duz ahududu degil, yildiz anasonlu ahududu receli bu. Ahududuyu herhangi bir seyle karistirmayi istemeyecek kadar severim, acaba anasonu hic katmasam mi diye dusundumse de, biraz meraktan, biraz da blogda paylasilacagina gore bir orijinalligi olsun diyerek, kitaptaki tarife sadik kaldim ve olcuyu yari yariya azaltarak yaptim. Sonucta anason ahududuyu bastirmadi sukur ki. Basbayagi ahududu receli bu, ilk anda teshis edilemeyen hafif anason aromasi ise biraz gizem ve damaga ferahlik katiyor.
Bu receli bir onceki tarifteki Linzertortta kullanacaksaniz, kivami cok akici olmayacak sekilde koyultmaniz gerekebilir. Deneme yanilma soz konusu olmasin diye, Joy of Baking'deki Linzerttort tarifinde verilen ahududu receli tarifini de ayrica ekleyecegim bu iletinin sonuna. Tabii bu ikinci recel tarifini denemedigimi vurgulamaliyim.
1 kg ahududu
800 g seker
1 kucuk limonun suyu
4 adet yildiz anason
Ahududulari ayiklayin fakat kokularini kaybetmemeleri icin yikamayin. Ahududulari, seker, limon suyu ve anasonu recel tencerenize alin. Kaynama noktasina getirin. Butun malzemeyi seramik bir kaseye bosaltin, pisirme kagidi ile uzerini ortup, ertesi gune kadar buzdolabinda dinlendirin.
Ertesi gun, kase icerigini yine recel tencerenize alin. Yuksek ateste, kopuklerini alarak ve arada yavasca karistirarak 5 dakika pisirin. Yildiz anasonlari cikarin ve receli tekrar kaynama noktasina getirin. Kivamini kontrol edin ve hazirladiginiz sterilize edilmis recel kavanozlarina aktarip, muhurleyin. (Bizde cabuk tuketildigi ve buzdolabinda saklandigi icin ben seramik bir kasede muhafaza ediyorum.)
Joy Of Baking'den Linzertort icin Ahududu Receli tarifi
2 bardak (225 g) dondurulmus ahududu, seker katkisiz olacak
1/4 bardak (50 g) seker (miktar arzuya gore ayarlanabilir)
Limon suyu
Donmus ahududu ve sekeri ufak bir sahana alin ve orta ateste kaynama noktasina getirin. Atesi azaltin, ara sira karistirarak, 15 ila 20 dakika, ya da hemen hemen butun sivi buharlasana kadar pisirin. Tabii yanmasina firsat vermeyin. Atesten alip, isiya dayanikli bir kaba bosaltin. Birkac damla limon suyu ile tatlandirin. Siz Linzertort hamurunu hazirlarken buzdolabinda dinlendirin. Tabii ki receli hamurla ayni gun yapmak gerekmiyor; receli birkac gun onceden hazirlayip, buzdolabinda uzeri kapali olarak muhafaza edebilirsiniz.
cok istah acici, burada ahududu receli pek satilmiyor,yunan halki pek sevmiyor sanirim. aldigimizda cok katiydi pek lezzet vermedi. tarifin icimi acti ancak simdide ahududu yok. ben yine listeye yazayim memlekete gidince alalim. eline saglik
4 Comments:
Ellerinize saglik, harika olmus.
Sevgiler ve selamlar...
cok istah acici, burada ahududu receli pek satilmiyor,yunan halki pek sevmiyor sanirim. aldigimizda cok katiydi pek lezzet vermedi. tarifin icimi acti ancak simdide ahududu yok. ben yine listeye yazayim memlekete gidince alalim.
eline saglik
Sagol Aybike Ceylan.
Ebru, memleketimizin ahududulari ile daha guzel olur eminim.
Ikinize de sevgiler...
guzel tarif. tebrik ederim.
Post a Comment
<< Home