Wednesday, December 08, 2010

Cikolata ve Bademli Dakuaz Kek

Artan yumurta aklariniz hala duruyor. Erzak dolabinizda bademiniz ve sekersiz cikolataniz da var. Makaron yapmayi zahmetli buldunuz, mekikteki tereyagi miktari caninizi s1kt1. Belki tadimlik kurabiye cinsi bir sey degil de, daha gosterisli bir tatli istediniz. Oyleyse, buyrun Cikolatali Bademli Dakuaz Keke...

Bu keki ilk olarak calistigim kooperatifte bir dogum gunu kutlamasi icin yapmistim. Iki calisma arkadasimin dogumgununu birlikte kutluyorduk. Hindistan cevizli kubbe kek (bunu nasil olmussa Bizim Pastane'de yayimlamamisim) icin ozel istek yapilmisti. Ikinci tatlinin tercihi bana birakilmisti ama az yagli ve az sekerli olmasi gerekiyordu. Boyle kisitlamalar olunca ortaya cikacak tatli icin endislerim vardi tabii, ama sonucta iki tatlidan daha cok begenileni dakuaz kek oldu. Cikolatanin on plana ciktigi, sekerle maskelenmedigi bir kek bu. Malzeme listesindeki %100 kakaolu pisirme cikolatasi Turkiye'de bulunmuyor olabilir. Bu durumda bulabildiginiz en bitter cikolata ile ve tarifteki seker miktarini biraz azaltarak deneyebilirsiniz.

Lezzetli olusunun yanisira, yapimi oldukca zahmetsiz dakuaz kekin. Dikkat etmeniz gereken, zamanindan once firindan almamak. Oyle yaparsaniz --ki, resimlerde gorunen kekte ben besbelli bu hataya dusmusum, ulasabilecegi optimum yukseklige ulasamayip, ortasi cokuyor. Neyse ki, sadece gorsel bir problem bu; lezzetine bir halel gelmiyor.

Son bir not, olmazsa olmazi degil tabii ki, ama ahududulu sosla servis yaparsaniz, daha s1k, daha lezzetli oluyor. Tarif, Alice Medrich'in Pure Desserts kitabindan cevrildi.

  • 141 g badem ya da badem unu
  • 198 g %100 kakaolu cikolata
  • 1 bardak seker
  • Tatli kasiginin ucuyla tuz
  • 7 yumurta aki (1 bardak)
  • 1/4 tatli kasigi tartar kremi
Firininizi 175 C ye isitin. 23 cm lik kelepceli kalibinizi yaglayin ve tabanini pisirme kagidi ile kaplayin.

Bademleri, kabaca parcalara kesilmis cikolata, 1/2 bardak seker ve tuzu mutfak robotunuza alin. Badem ve cikolata (toz haline gelmeden) iyice ince cekilinceye kadar robotu calistirin. Cikolata badem karisimini bir kenarda bekletin.

Yumurta aklarini, mikserinizin yagdan arindirilmis kasesinde, krem tartar ile birlikte, yumusak tepecikler olusana kadar cirpin. Kalan 1/2 bardak sekeri yavas yavas ekleyin, bir yandan da cirpmaga devam edin. Sert tepecikler olusmaya baslayinca durun. Cikolata badem karisimini ucte birini, yumurta aklarina ekleyin.Buyuk bir spatula ile, malzeme hemen hemen halloluncaya kadar karistirin. Sonra kalan cikolata badem karisimini iki defada ekleyin. Tabii ki, son seferde, tum malzemenin hallolmus olmasina dikkat edin, yani hamurunuzda yumurt aki seritleri kalmis olmasin.

Hamurunuzu, hazirladiginiz kelepceli kaliba aktarin ve spatula ile uzerini duzleyin. Kek piserken yukselecek. Rengi degisip, ortasina batirdiginiz kurdan temiz, ya da cok az cikolata ile cikana kadar (25 ila 30 dakika) pisirin. Firindan cikarttiktan sonra, 10 dakika izgara uzerinde dinlendirin. Sonra kaliptan cikarin, altindaki pisirme kagidini siyirin ve ustu uste gelecek sekilde cevirin. Tamamen soguduktan sonra servis edin, ya da iyice paketleyip, oda sicakliginda uc gune kadar bekletin. Tahminimce, 1 gun bekletilince daha lezzetli olan keklerden bu.

Servis yaparken, uzerine kakao ya da pudra sekeri serpebilir, ya da biraz cirpilmis sut kremasi ile sunabilirsiniz.


14 Comments:

Blogger Unknown said...

Ama tarif yokkk.... Sabirsizlikla bekliyorum bu kekin tarifini... Ellerinize saglik.... Mutlak surette deneyecegim... Sevgilerimle,

12/08/2010 04:53:00 AM  
Blogger Cafe Pepela said...

Çikolata ve badem!
Enfes görünüyor.Lezzetinden şüphem yok..
Kalbi selamlarımla

12/08/2010 05:05:00 AM  
Blogger ufukmutfakta said...

Zinnur senin tariflerini okumaya bayılıyorum. Ve yeni bir tarif yayınladığında eski ve çok özel bir dostumu görmüş gibi seviniyorum.Sen hep yaz, ben hep geleyim oldu mu? Sevgilerimle...

12/08/2010 11:23:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munster, tarif eklendi. Umarim sonuctan bizim kadar memnun kalirsin.
Sevgiler...

12/11/2010 08:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cafe Pepela, yorumun ve ozellikle kalbi selamlarin icin tesekkurler.

12/11/2010 08:22:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ufuk'cugum, kalp kalbe karsi. Ben de senin yazdiklarini okumayi cok seviyorum. Bastan beri boyle oldu ve hic degismeyecek.
Sevgiler..

12/11/2010 08:23:00 AM  
Blogger mintinin dünyası said...

selamlar seevgili arkadaşım.
bademli lezzetlere bayılırım.
enfes de görünüyor zaten.
afiyet bal olsun yiyebilenlere.
sevgiler arkadaşım...

12/14/2010 12:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Minti, tesekkurler ve sevgiler...

12/15/2010 05:19:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Bunu daha önce denemiş ve bayılmıştık. Haftasonu yaptığım pastadan bir sürü yumurta akı kalınca hemen aklıma geldi ama çıktı almamışım. Henüz evde int.te yok. Bugünü zor bekledim. Şimdi hemen çıktı alıp yapacağım. Gerçi daha önce süslememiştim ama şimdi çilekle süslesem nasıl olur ki? ve de çilek sos. Ahududu dondurulmuş buldum ama ezik büzükler. Sos olabilir de süslemeye uygun değil.

5/07/2012 05:35:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, benim de severek yaptiklarim arasina katildi bu tatli. Cok fazla yeni tarif denenince, aralarindan siyrilip yeniden yapilan statusune girmek icin ozel olmasi gerekiyor bir tatlinin; bu da onlardan... Fazla yagli olmamasi da ayri bir guzel ozellik. Tabii, cilek eminim yakisir. Olur mu olmaz mi diye endise etmene yok, sana guzel geliyorsa emin ol herkes de begenecektir.

5/07/2012 05:57:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Dün akşam yaptım yeniden. Bitter kuvertür kullandım. Şekeri 3/4 bardağa indirdim. Gayet pratik ve sorunsuzdu. Taki tadına bakana kadar :-( Buzdolabında duran badem unum acımış. Kullandığım malzemeye mi yanayım, emeğime mi yoksa bu harika tadı yeniden tadacak olmanın verdiği heyecanlı bekleyişimin suya düşmesine mi :-( Gerçi eşim bu haliyle de yerim ben dedi. Çok zor bulduğumdan (yaşadığım yerde yok) badem ununu kıyamadığımdan acıtmışım :-( Sahi ne kadar dayanır bu badem unu bilen var mı?Böyle olunca da çilekli alternatifi deneyemedim. Bir daha ne zaman badem unu bulursam o zamana artık. Badem dakuaz kekin vazgeçilmezi midir? Yani makaron gibi ana madde midir? Yada başka (ceviz, fındık gibi) yemişleri blenderdan geçirip kullanabilir miyiz?

5/09/2012 04:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Vah vah! Ne tatsiz bir surpriz! O badem unu sen aldiginda cok taze degildi belki de. Cunku ben de ekonomik olsun diye 2.5 kg luk buyuk posetlerde toptan aliyorum ve haliyle uzun zaman buzdolabinda bekliyor. Simdiye kadar badem umunun acimasi hic basima gelmedi. Buna karsilik ufak ambalajda aldigim file bademin acimis ciktigi olmustu, dolayisiyla nasil bir tat(sizlik) oldugunu biliyorum. Tabii insan neye yanacagini bilemiyor bu durumlarda. Neyse ki anladigim kadariyla misafire olmadi bu durum.

Arastirmama gore badem unu buzdolabinda 6 ay, dondurucuda 1 yila kadar saklanabiliyormus. Direk buzluktan cikinca topcuk topcuk olup, kullanmasi zor oluyormus. Onun icin birkac kullanimlik miktarini disarda kavanozda kuhafaza edip, kalanini dondurucuda veya buzdolabinda bulundurmayi ve disardaki badem ununa kullandikca eklemeyi tavsiye ediyorlar.

Gelelim badem yerine baska cerezler kullanma konusuna... Badem makaronun bile vazgecilmezi degil bence. Fistikla ve findikla da makaron yaptim. Bazi arkadaslar badem yerine hindistancevizi, ogutulmus kestane ve dolmalik fistik bile kullanarak basarili denemelerde bulundular. Bademin ozelligi, fazla baskin bir lezzet vermeyerek, ikinci aromayi perdelemeden tasimasi. Tabii makaronu bezeden farkli kilan, bir cesit yemisle birlesmesi, dolayisiyla illa findik, fistik bir sey kullanmak lazim. Ama ben kendi denemelerimde findik ve fistigi birebir badem yerine kullanarak iyi sonuc aldim. Yalniz ikinci bir aroma kullanmadim o durumda.

Bence bu keki ceviz ya da findikla da deneyebilirsin. Yalniz ceviz ince cekildiginde ceviz unundan ceviz yagina gecis cok cabuk oluyor. Ya seker ekleyerek cekmeli ya da cevizleri once dondurucuda birakip, oyle cekmeyi deneyebilirsin.

Kolay gelsin (ve gecmis olsun).

5/09/2012 06:00:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnur harikasın gene. Herşeyi çok güzel açıklamışsın. Makaronu bende sayende fındık ve fıstıkla denemiş ve çok daha fazla beğenmiştim ama pastanelerdeki hep bademle oluyor sanırım. Dakuazdada öyle birşey var mı diye merak etmiştim. En kısa zamanda fındıkla deneyeyim önce. Ve itiraf ediyorum benimki 6 ayı geçmişti :-(

5/09/2012 06:25:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Sonunda fındıklı ve çilek soslu denedim. Harika oldu :-) Sana fotoğrafını göndermezsem çatlarım :-)
Çoook teşekkürler :-)

5/23/2012 05:17:00 AM  

Post a Comment

<< Home