Fistikli Mekik
Fistikli mekik cok kolay yapilmasi ve cok lezzetli olmasi ozellikleriyle, bu tip sunumlarda bir yapi tasi olarak kullanilmaga uygun bir tatli cesidi. Dun gelen misafirlerimize cilek ve dondurma ile ikram ettik. Vakit darligi, tabak duzenlemesiyle ugrasmaga imkan vermedi ama bu basit ucluyle s1k bir tatli tabagi hazirlamak mumkundu aslinda. Tabii mekik kendi basina cay ya da kahvenin yaninda yeterince guzel bir ikram olabilir; bu secenegi de goz ardi etmemeli...
Arsivimizde bir baska fistikli mekik tarifi daha var. O zamanlar ilk defa Amerika'da tanistigim bu tatlinin dilimizde bir karsiligi oldugunu bilmedigimden, Ingilizcesinden cevirip adina "finansiyer" demisim. Ordaki tarif, bu iletide paylasacagimdan biraz daha asamali geldi bana. Bu nedenle, benzerini tekrarlamak pahasina (Richard Leach'in Sweet Seasons kitabindan aldigim) bu yeni tarifi yazmaga karar verdim.
Bu sekilde sade ya da visne, kayisi, ahududu, cilek gibi ufak taze meyva parcalariyla susleyerek pisirebilirsiniz. (Farkli bir meyvali mekik tarifi icin suraya bakabilirsiniz.) Mekik hamuru meyva parcalarini tasiyabilecek kadar yogun, ama kullandiginiz meyvayi kucuk tutmazsaniz, sogurken meyva kekten ayrilip, su resimdeki gibi goze hos gelmeyen bosluklar olusuyor.
Son bir not duseyim: benim fistiklarim firinlanmisti, bu nedenle fistiga ozgu yesil rengi yakalayamadim ama firinlanmamis fistikla yaparsaniz, asagidaki resimde goruldugu gibi, yesilin pastel tonlarinda mekiklere sahip olabilirsiniz.
- 1 3/4 bardak (413 ml) pudra sekeri
- 1/4 bardak (59 ml) un
- 1/2 bardak (118 ml) fistik unu
- 3 yumurta aki
- 55 g tuzlu tereyagi
- Arzu edilirse 6 cekirdegi cikarilmis ve dorde kesilmis kirmizi erik
- 1/2 bardak cekilmis fistik (susleme icin)
Firininizi 163C ye isitin. Kaliplarinizi comertce yaglayin ve unlayin; bu konuda ozen gostermekte fayda var cunku mekikler kaliba yapismayi seviyorlar.
Seker, un, fistik unu ve yumurta aklarini, mikserinizin kasesine alin ve cirparak, karisimin puruzsuz bir goruntu almasini saglayin. Tereyagini ufak bir sahanda acik kahverengilesene kadar (yakmadan) pisirin; mekik hamuruna katip, karistirin. Hamurunuzu bir s1kma torbasina alin. (Ben kasikla kaliplara dagittim, ortalik biraz batti ama sonucta bu teknik de calisiyor.) Onceden hazirlamis oldugunuz kaliplari hamurla yari yariya doldurun. (Eger meyva kullanmayacaksaniz, dortte uclerine kadar doldurabilirsiniz.) Her birinin uzerine bir parca meyva koyun. Ustlerini cekilmis fistikla susleyin. Renkleri degisene kadar ya da 15 ila 20 dakika (kalibinizin buyuklugune bagli olarak, sure daha az/fazla olabilir) pisirin. Kisa bir sure sogutup, servis yapin.
13 Comments:
Tarif yok ama Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.
Saygılar.
Ne zaman Liva Pastanesine uğrasam mekiklerden almadan çıkmam... Tarifini merakla bekliyor olacağım... Sevgiler...
tadi sahane idi...bir tane kacirabildim.:)))))
sagol arkadasim....
Ayca
Bende tariflerde finansiyeri gördüğümde acaba mekikten farkı ne diye düşünmüştüm :-) Bunu denemek için önce bir kalıp almak lazım di mi :-(
Fuat Bey, tarifi ekledim, tesekkurler.
Aysel, umarim begenirsin ve Liva'dan aldiklarini tutar tadi.
Sevgiler...
Ayca'cigim, afiyetler olsun. Sana yine yaparim madem begendin.
Fatos, evet, tekerlegi yeniden kesfetmisim kendi capimda :)
Kalip goruntu acisindan gerekli sadece. Ilk bakista mekik oldugu anlasilmasa da olur dersen, minik mafin kaplarinda da pisirebilirsin. Benim kullandiklarim da klasik mekik kalibi degil gordugun gibi.Buyuk tart kaliplari da kullanilabilir.
Sevgiler...
Bu nasil harika bir goruntu boyle. Ellerinize saglik.:))Sevgiler
Merhabalar
Ellerinize,cici gönlünüze sağlık.
Tabir-i caiz ise tam 'fıstık gibi' olmuşlar:)
Muhabbetle
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor..
ÖZEL:))
Sevgili Zinnur Hanım,
Sitemin hitlerini yükseltmek adına bana yardımcı olabilir misiniz? Arkadaş listenize benim linkimi de ekleyebilir misiniz,olumlu yönde faydası olacağına inanıyorum, şimdiden teşekkürler, sevgilerimle...
This comment has been removed by a blog administrator.
Post a Comment
<< Home