Friday, August 13, 2010

Kayisi Bademli Kayisi Receli

Kayisilar, Turk kayisilarini hatirlatacak kadar guzel gorunusluydu. Heves ettim, aldim. Lezzetleri hayal kirikligina ugratinca da, Ramazan ayina yakisir diyerek, recel yaptim. Bu konuda degismez kaynagim olan Christine Ferber'in Mes Confitures kitabinda 4-5 tane kayisi receli tarifi vardi. Yaz diye, baharatlilarini tercih etmedim, kayisiyi baska meyvalarla karistirip, tadini bozmak da istemedim. Bu tarifi secisimin bir nedeni de, bundan 2 yil once, ilk defa Nezahat annemin yazlik komsusu Sumru hanimin elinden yedigim nefis bademli kayisi recelini hatirlatmasiydi. Onunki kadar olmasa da, guzel bir sonuc elde ettim. Lezzetteki eksikligi de, tarife degil, kayisilara atfediyorum. Siz Turk kayisisi ile deneyin, pisman olmazsiniz. Biraz krem peynirle birlikte ekmeginizin uzerine surunce, oruclu bunyeye kayisili peykek nefasetinde geliyor.

Bu tarifin bir ozelligi de, kayisi cekirdeginin icinden cikan bademleri kullanmasi. Kayisi bademleri, az miktarda siyanur iceriyorlar. Ben bu yaz epey kayisi bademi yedim, bir seycikler olmadi. Tabii farkli bunyelerde farkli etkisi olabilir. Eger bildigimiz bademden tamamen vazgecip, sadece kayisi bademi kullanirsaniz hafif acimsi -ki bu acilik iste siyanurdenmis, guzel bir badem tadi veriyormus recele. Benim kullandigim kadariyla aci bademin tadini ancak tanesi lokmama denk gelirse alabildim; belki bekledikce daha belirginlesecektir. Tabii arzu ederseniz, sadece badem kullanmakla da yetinebilirsiniz.

  • 1,15 kg kayisi
  • 800 g seker
  • 200 g su
  • 1 limonun suyu
  • 100 g badem
  • Bir avuc kayisi bademi
Kayisillari soguk suda yikayin ve cekirdeklerini cikarip, bir kenarda bekletin. Ayiklanmis kayisilari seramik bir kaseye alin ve seker, su ve limon suyuyla karistirin. Uzerine bir pisirme kagidi ortup, bir saat buzdolabinda dinlendirin. Bu surenin sonunda, seramik kasenin icindekileri bir tencereye aktarin. Orta ateste kaynama noktasina getirin ve gelir gelmez, tekrar seramik kaseye alip, uzerini pisirme kagidiyla ortun ve bir gece de boyle dinlendirin.

Sakladiginiz kayisi cekirdeklerini kirip, kayisi bademlerini cikarin. Kaynayan suya atip 2 dakika pisirin. Suzup duruladiginizda, kabuklarinin kolayca ciktigini goreceksiniz. (Kayisi bademlerini recele katmadan son bir kere kaynatmayi oneriyor tarif ama ben bunu yapmadim.)

Ertesi gun, kayisi tanelerini suzun. Kabuklarini meyvadan ayirin. (Bu asamada kolayca ayriliyor olmasi lazim.) Kayisilarin sekerli suyunu tencereye alin. Kaynama noktasina getirin. Kopuklerini alarak, yuksek ateste surubun isisi 105C ye ulasincaya kadar kaynatin. Bu isiya gelince, kayisilari, kayisi bademleri ve bademleri katin. Bes dakika daha ya da istenen kivama gelinceye kadar yavasca karistirarak kaynatin.

Hayirli Ramazanlar dilegiyle...


7 Comments:

Blogger nesrin said...

Nefis görünüyor gercekten. Ellerinize saglik. Sevgiler...

8/14/2010 08:58:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nesrin, cok tesekkur ederim.

8/14/2010 10:45:00 AM  
Blogger Nehir Butik Pasta said...

Farklı bir reçel reçetesi,denemek lazım
kayısı reçelini çok severim annemde kayısı çekirdeklerinin içindeki bademi mutlaka koyar reçele güzel bir tadı oluyor.
ellerinize sağlık,bu arada sizin makaron tarifinizi denedim,sizin dediklerinizi aynen uygulayınca ilk seferde eteklenmiş,lezzetli makaronlar elde ettim bizimle bu güzel lezzetleri paylaştığınız için teşekkür ederim.
sevgiler

8/14/2010 03:07:00 PM  
Blogger Hatice said...

nefis bir görüntü, hazırlaması da değişikmiş, ellerine sağlık Zinnur.
Hayırlı Ramazanlar, sevgiler...

8/15/2010 02:28:00 AM  
Anonymous kemalpaşatatlısı said...

Sevgili Zinnur
Kayısı reçeli tarifini merakla okudum, kayısıların kabuklarının soyulması kısmı çok ilginç ve reçel de çok nefis görünüyor. Ben de sitemde birkaç gün önce kayısı reçeli tarifi paylaşmıştım:) Kireç suyunda bekletilen kayısılar ile yaptım,o kadar güzel oldu ki anlatamam:)Bir bakarsan çok sevinirim, senin yorumun benim için çok önemli, sevgilerimle...
kayısı(zerdali) reçeli olarak adlandırdım.

8/15/2010 04:15:00 PM  
Blogger lezzettabağı said...

Sevgili Zinnur, tarifin beni çocukluğuma götürdü anneciğim de böyle yapardı ve o lezzeti hiç ama hiç artık bulamıyorum bizim evde de reçel hiç tüketilmiyor..Eline sağlık ne güzel uğraşıp yapmışsın afiyetle yemek kısmet olsun canım sevgiler..

8/20/2010 12:46:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pastaneden, makaron basarina sevindim. Umarim hic makaron husranina ugramadan devam edersin.

Hatice, ortasini da gectik ama ben de sana hayirli bir Ramazan ayi diliyorum. Receli begenmene sevindim.

Kemal Pasa Tatlisi, kirecte recellere bayiliyorum. Hemen bakacagim simdi. Yonlendirmen icin tesekkurler ve ellerine saglik...

Sukran, cocuklarimizin lezzetlerine ulasmak artik zor. Ortadan mi kalktilar, bizim damak zevkimiz mi degisti? Icinden cikmak zor, degil mi?

Mintinin Mutfagi, etkinliginiz icin kolay gelsin diyorum. Bu ara etkinliklere katilmak biraz zor benim icin ama birbirinden guzel katililari gormek icin ziyaretinize gelirim mutlaka.

Hamarat Abla, size de kolay gelsin.

Hepinize sevgiler...

8/28/2010 08:02:00 AM  

Post a Comment

<< Home