Thursday, July 29, 2010

Seftalili Kahvalti Keki

Sherry Yard'in son kitabi Desserts by the Yard'i tesadufen cok uygun fiatla karsima ciktigi icin almistim. Gecen yil yaptigim Limonlu Sableler bu kitaptandi. Sherry Yard'in Amerika'nin en basarili tatli seflerinden biri oldugu kuskusuz ama bu kitabinda dikkatimi ceken sayili tarif vardi. Bunlardan biri olan seftalili kahvalti kekinin kitaptaki resmi beni biraz yaniltti. Sonucta ortaya cikan, daha once yaptigim Ceviz ve Tarcik Kitirli keke oldukca benziyordu. Yumusak ve lezzetli, kakao, badem ve tarcinli kitir katlari ve hamurun icinde pisen taze seftali parcaciklariyla zenginlestirilmis bir kahve keki... Denerseniz, kalibi iyice yaglayip unlamayi ihmal etmeyin, yoksa tek parcada cikmasi biraz zor olabilir.

Kek icin:
  • 3 bardak un
  • 1 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 170 g tuzsuz, yumusak tereyagi
  • 1 1/4 bardak seker
  • 3 yumurta, oda sicakliginda olacak
  • 2 bardak eksi krema, veya yogurt, veya suzme yogurt
Kitir Kat icin:
  • 1/4 bardak seker
  • 1/4 bardak esmer seker
  • 1 yemek kasigi tarcin
  • 1 yemek kasigi kakao
  • 1/4 bardak firinlanmis ve ince cekilmis badem
  • 4 kucuk veya 2 buyuk seftali, soyulup cekirdekleri cikarilmis ve 1 cm den azicik daha buyuk parcalara kesilmis olacak
Firininizi 175 Cye isitin. Kalibinizi iyice yaglayin ve unlayin. Orta boy bir kasede kitir kat malzemelerini karistirin ve hazir bekletin.

Un, kabartma tozu, sodasi ve tuzu birlikte uc defa elekten gecirin. Mikserinizin kurek seklindeki cirpicisini kullanarak, tereyagi ve sekeri orta hizda 5 dakika cirpin.Yumurtalari teker teker ekleyin. Her seferinde kasedeki hamuru spatula ile altust edin. Kuru malzeme ve eksi kremayi uc defada, donusumlu olarak ekleyip, ote yandan dusuk hizda, butun malzeme butunlesinceye kadar cirpmaya devam ederek hamuru olusturun.

Hamurun 1 1/2 bardak kadarini, kalibinizin altina aktarin, spatula ile ustunu duzleyin. Kitir kat malzemesinin 1/4 bardagini hamurun uzerine duzgunce serpeleyin. Bunun uzerine seftali parcaciklarinin ucte birini yayin. Sonra 2 bardak kek hamuru, 1/4 bardak kitir kat, seftalilerin 1/3 u ile ayni islemi 2 defa tekrarlayin. Kek hamurunun kalanini seftalilerin uzerine yayin ve kalibinizi isitilmis firininiza alin.

Ilk 35 dakikadan sonra kalibinizi firin icinde 180 derece cevirin ve bu sekilde 20 ila 25 dakika daha, ya da ortaya yakin batirilan kurdan temiz cikincaya kadar pisirmeye devam edin. Firindan cikardiktan sonra kekinizi bir izgara uzerinde 30 dakika dinlenmeye alin. Daha sonra dikkatlice kaliptan izgaraya ters cevirip, tamamen soguyuncaya kadar bu sekilde bekletin.

6 Comments:

Blogger Unknown said...

Kek yapmayı nadiren becerebilen biri olarak,böyle nefis kekleri görünce derin bir iç geçiriyorum :) ben neden yapamıyorum diye,kekiniz muhteşem gözüküyor.Tarifi not ettim bir kere de bu şekilde denicem inş.Tarif için teşekkürler..

7/30/2010 11:08:00 PM  
Blogger Zehra Gürgen said...

Meyveli kekleri çok seviyorum ama taze meyve kullandığımda hamura kattığı ıslaklığı evdekiler sevmiyor. Şeftali zamanıyken aslında denemek lazım..

ellerine sağlık
Fethiye'den sevgiler

7/31/2010 01:39:00 AM  
Blogger evcilik said...

Bende meyveyle zenginleştirilmiş keklere bayılıyorum.Blogunda ki hemen hemen tüm meyveli kekleri yaptım,hepsi birbirinden leziz ve rizikosuz tarifler,hepsi için çok teşekkürler.
Yanlız bu kekin ölçülerini kıtırlı kek ile aynımı kullanmamız gerekiyor tam olarak anlayamadım,hemen denemek istiyorumda...
sevgiyle kal..

7/31/2010 07:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zeliha, umarim denersen iyi sonuc alirsin.

Zehra, seftalilnin kekin dokusuna islaklik kattigi dogru ama mikatr az ve parcalar ufak oldugu icin cok rahatsiz edici degil bence. Denemege deger bir tarif.

Evcilik, tesekkurler. Tarifi henuz eklememistim, sanirim onun icin akil karistirici oldu yazdiklarim. Simdi tarif eklendi. Umarim denersen bu tariften de memnun kalirsin.

Hepinize sevgiler.

8/01/2010 09:32:00 PM  
Anonymous mutfakteyze said...

hıımm nefis görünüyor.. ellerinize sağlık..

8/09/2010 05:50:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:40:00 AM  

Post a Comment

<< Home