Sunday, August 30, 2009

Yasemin Cayli Armut Receli

Resme bakmayin; bizim kucuk hanim seve seve modellik yapti ama is yemege gelince, burun kivirdi. Tatli deyince, bizimki icin varsa yoksa seker, maalesef... Hele o boyali olanlarini daha cok seviyor, arkadaslarindan alip yiyor, anlamayayim diye de boyali dilini ve agzini benden bucak bucak sakliyor.

Recele geri gelecek olursak, kizim hakkini veremediyse de, gercekten guzeldi. Bildigimiz armut receli aslinda, ama pektin destegi icin yesil elma marmeladi ve rayiha vermesi icin demli yasemin cayi ekleniyor icine. Ben hizimi alamayip, yaseminle birlikte dibinde kalmis mandalin cayimi da ekledim ve cok yakisti. Cay katkisina ve uzunca kaynamasina ragmen recelin renginin bozulmamasi da yiyenlerin dikkatini cekti. Atesten aldigimda kivamli bir recel olmayacagini dusunmustum ama sogudukca kendini toparladi. Benim gibi cay dolabinizi bosaltmak istiyorsaniz, denenmege deger bir recel. Tarif, Christine Ferber'in Mes Confitures kitabindan uyarlandi.
  • 1,2 kg olgun fakat sertligini koruyan armut (ayiklandiktan sonra net 1 kg kalacak)
  • 900 g seker
  • 1 kucuk limonun suyu
  • 200 g Yesil Elma Marmeladi
  • 3 1/2 yemek kasigi (25 g) yasemin mandarin cayi
  • 200 g su
Armutlari soyun, cekirdekli ve sert kisimlarini cikardiktan sonra, kucuk kucuk kesin. Armutlar, seker ve limon suyunu, receli yapacaginiz tencereye alin ve kaynama noktasina getirin. Atesten alip, bir cam kaseye bosaltin. Uzerini pisirme kagidi ile kapatip, 1 gece buzdolabinda dinlendirin.

Ertesi gun, sekerli meyvayi yine tencerenize alin. Yesil elma marmeladini ekleyin. Tekrar kaynama noktasina getirin. Hafif hafif karistirarak, yuksek ateste 10 dakika pisirin. Kopuklerini almayi da ihmal etmeyin.

Bu arada 200 g kaynar suyu, bir bardaga koydugunuz yasemin cayinin uzerine bosaltin. Uc dakika demlendirin, sonra cay yapraklarini suzun ve kalan cayi kaynamakta olan recelinize ekleyin. Receli son olarak kaynama noktasina getirin. Koyulugunu kontrol edin. Uygunsa, atesten alip, temiz kavanozlara paylastirin ve agizlarini s1k1ca kapatin.

12 Comments:

Blogger Işıl said...

ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR

9/01/2009 05:16:00 AM  
Blogger Dilek... said...

Zinnur, resim de anlatim da cok istah acici. Ellerine saglik. Okullar acildi mi sizin orda bilmiyorum, burda ikinci haftadayiz... Aklima geliyor surekli, bir sorayim dedim, Zeynep nerde karar kildi universite konusunda? Belki yazmissindir, eskisi gibi takip edemiyorum... benim de bir kizim var artik :) Insallah Zeynep ablasi gibi basarili olur! Sevgiler.

9/01/2009 07:43:00 AM  
Blogger ipek said...

Ellerine sağlık, ben çok beğendim. Tatmak lazım.

9/01/2009 09:26:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevil, tesekkurler. Katilmaga calisacagim etkinliginize.

9/01/2009 02:35:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isil, tesekkurler.

9/01/2009 02:36:00 PM  
Blogger zinnur said...

Dilek, ne guzel eski arkadaslardan bir seda gelmesi!

Zeynep, bir anlamda Waldorf egitiminin kurbani oldu; ama belki de boyle bakmamak lazim, cunku kendimiz icin neyin hayirli olacagini bilemiyoruz. SAT puanlari cok yuksek olmadigindan MIT, Olin, Yale vs gibi okullardan kabul alamadi. Ha, o listedeki okullarindan Cornell, seneye transfer icin muracaat etmesini tavsiye etti ki, onu yapacak. University of Illinois, Rutgers, Stony Brook,RIT ve su anda adini hatirlayamadigim bazi diger okullardan kabul ve burs aldi. Illinois yollari bize cok uzak geldi, yollamayi goze alamadik. Sonra Stony Brook'da WISE (Women in Science and Engineering) programina kabul edilince orayi tercih ettik. NY okul sisteminde olmasinin baska avantajlari da vardi, okul birincisi oldugu icin NY okuluna giderse burs alabiliyor vs. Simdi muhendislik programinda, cevre muhendisligi egitimi alip insanliga faydali olmak istiyor, biz de bilgisayar muhendisligi programina girsin istiyoruz icin icin. Bakalim ne olacak? Hayirlisi..

Minigini gule gule buyut. Eminim o da annesi ve babasi gibi akilli olacak.

Sevgiler.

9/01/2009 02:48:00 PM  
Anonymous sevimlimutfak said...

Armut reçelini hiç denemedim. Güzel bir alternatif yapılabilir. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor. Sevgiler...

9/01/2009 07:04:00 PM  
Blogger Dilek... said...

Cok sevindim Zeynep icin. Bana cevre muhendisliginde, bilgisayar muhendisliginden daha cok gelecek var gibi geliyor. Simdilerde herkes 'sustanainability, 'green energy' vs'ye merak sardi. Hayirlisi olsun. Nerede ve nasil mutlu olacaksa... Anne olduktan, hele ki bir kiz annesi, karyer - is - guc sahibi bir kadin olmak hakkinda fikirlerim allak bullak oldu. Dogrusunu henuz bulamadim...

Sevgiler.

9/01/2009 07:17:00 PM  
Blogger Işıl said...

çok şık olmuş

9/03/2009 04:15:00 AM  
Blogger Ateş Böceği said...

BİR MİLYON KALEM...

Merhaba ,bizler 1MK yazarları olarak editörlerimiz A.Şebnem Soysal ve Erkan Bal yönetiminde Bir Milyon Kalem İsimli bir kampanya başlatmış bulunmaktayız..

Ve sizlerdende yardımlarınızı beklemekteyiz .Kalem Kutusu,Silgi ,kalem ,kalem traş vb. araç gereçleri çocuklarımız için toplamaktayız.Yapacağınız her bir yardım ve bloğunuza koyacağınız bir link ile belki bir çocuğun dünyasını değiştirmiş olacaksınız.Lütfen yardımlarınızı bekliyoruz detaylı bilgi almak isteyenler aşağıda ki linke tıklaya bilir ..

http://www.birmilyonkalem.com/?p=17439



Unutmamalıyız ki ufacık bir kalem kutusu bir çocuğun gülen gözlerine dönüşe bilir ..Ne kadar çok insana kampanya hakkında bilgi verirsek o kadar iyi olur..

brcuuuuuuu@hotmail.com

Maileme cevap vermenizi bekliyorum...

sevgilerimle,

BURCU AYDOĞAN...

9/04/2009 12:46:00 AM  
Blogger beste said...

boyle degisik tariflere bayiliyorum ellerinize saglik

9/06/2009 09:02:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:24:00 PM  

Post a Comment

<< Home