Friday, August 21, 2009

Seftali, Nar Cicegi ve Gul Receli

Turkiye'deyken Bizim Pastane'ye gelen yorumlara cevap verememistim. Bunlarin arasinda Evcilik'in seftali receli tarifi isteyen yorumu da vardi. Gerci onun seftali hasadinin uzerinden cok zaman gecti ama, seftaliler tamamen ortadan kalkmadan bir recel tarifi paylasmak istedim sizinle. Malzeme listesindeki hibiscusun Turkcesinin Nar Cicegi oldugunu Betul'den ogrendim. Bazi lugatlarda amber cicegi ya da gul hatmi olarak da geciyor. Kurutulmusu ya da cayi isimizi goruyor. Gul yapraklarini ilacsiz oldugundan emin oldugunuz, kokulu bir gulden alabilirsiniz. Ben gul aromasini cok sevdigim icin, tarifte olmadigi halde birkac damla gul suyu da ekledim. Sonucta "seftali ve baska bir sey daha... ama ne?" dedirten gizemli bir recel oldu. Biz begendik ve Ramazan sofralarina yakisacak bir lezzet oldugunu dusunduk. Bu vesileyle, Ramazan ayinizi kutlar, hayirlara vesile olmasini dilerim.
  • 1300 g (veya cekirdegi cikarilmis, soyulmus halde net 1 kg) beyaz seftali (TR'de bu cesit bulunmayabilir, ben bildigimiz seftali kullandim.)
  • 800 g seker
  • 1 kucuk limonun suyu
  • 3 1/2 yemek kasigi (25 g) gul hatmi cayi
  • 200 g su
  • 1 avuc ilacsiz, kokulu gul petali, yikanmis olacak
Seftalileri olduklari gibi bir tencerede kaynayan suya atin ve 1 dakika pisirin. Sonra sudan cikarip, soguk suda canlandirin. Kabuklarinin kolayca soyuldugunu goreceksiniz. Cekirdeklerini de cikarip, dilimleyin. (Ben ufak parcalara kestim.)

Receli yapacaginiz tencerede, seftalileri, limon suyu ve sekeri birlestirin. Kaynama noktasina gelir gelmez seramik bir kaseye bosaltin. Uzerini kapatip, bir gece buzdolabinda dinlendirin. Ertesi gun, suzgecle seftali parcalarini, sekerli seftali suyundan ayirin. Suyu, bir yandan kopuklerini alarak, yuksek ateste isisi 105 Cye ulasip, iyice koyulasincaya kadar kaynatin. Surup koyulasmaya baslayinca, nar cicegi cayi hazirlayin. Bunun icin, 200 g kaynar suyun icine 3 1/2 yemek kasigi kurutumus nar cicegi ekleyin ve 3 dakika demlendirin. Suzulmus seftali dilimlerini ve nar cicegi cayini, koyulasmis suruba katin. Tekrar kaynama noktasina getirin, yavas yavas karistirarak, yuksek ateste 5 dakika (ya da recel kivamina gelinceye kadar) pisirin. Kopugunu alin.

Gul petallerini katip, son kere kaynama noktasina getirin. Kivamindan emin olduktan sonra, temiz kavanozlara bolusturup, agizlarini kapatin. Guzel sofralarda, afiyetle tuketin.


9 Comments:

Blogger BETUL said...

Hibiscus' un turkcesi nar cicegi, Zinnur. Blogumda ona dair bir post var, tabii eger kastin hibiscus sabdariffa ise..Tarifi merakla bekleyecegim, ben de tatil oncesi elmayla denemistim, belki beni tetikleyen bir post olur bu.

Ramazan'in hayirli ugurlu olsun senin de :)

8/21/2009 11:49:00 AM  
Blogger zinnur said...

Betul, cok tesekkur ederim duzeltme ve hayirli Ramazan dileklerin icin. Metinde nar cicegine degistirdim.
Sevgiler.

8/22/2009 12:18:00 PM  
Blogger Oya Kayacan said...

This comment has been removed by the author.

8/23/2009 01:38:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

Zinnur'cuğum hibiscus'a gül hatmi veya japon gülü demek daha doğru. Botanikte başka adlarla da geçiyor nette ararsan. Bir tek nar çiçeği olarak bulamadım. "Nar çiçeği diye türkçeleştirirsek esas nar çiçeğine ne diyeceğiz o zaman?" diye merak edip aradım.
Bu arada reçelinin kokusu buralara geldi. Bilirsin bayılırım lezzet avcılığına...

8/23/2009 03:44:00 AM  
Blogger serinmavi said...

Eline sağlık Zinnurcum....

Narçiçeğini ben de şerbet olarak yapıyorum.Özellikle ramazanda her iftar soframızda mevcut,hem doğal hem leziz,üstelik yapımı da çok kolay...

Hayırlı ramazanlar....


Selamlar...

Sevgiler....

8/23/2009 06:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Oya, gul hatmi degil sanirim, cunku kutusunun uzerindeki resimde yesil bir sivi olarak gosterilmis gul hatmi cayi; benim kullandigim ise basbayagi kirmizi renkli bir cay oldu. Hatminin soyle bir ambalajini da gordum, uzerindeki botanik isim farkli. Benimkinin botanik ismi hibiskus rosa-sinensis imis ve bu isimle TR'de de satiliyor! Belki en iyisi, bu ismi kullanmak ya da resmini koymak ki, goruntusunden karar versinler tarifi uygulayacaklar. Zira ayni bitkiye, farkli yorelerde farkli isimler verilmesi de cokca oluyor.
Sevgiler.

8/24/2009 02:53:00 AM  
Blogger not defterim said...

Ellerinize sağlık enfes görünüyor.Sevgiler...

8/25/2009 12:06:00 PM  
Blogger evcilik said...

ayy şimdi gördüm,istediğim tarifi bulamayınca da klasik bir reçel yaptım.şimdi şeftali bulacağımı pek sanmıyorum ama yakında narları toplarız.merak ediyorum acaba nar reçeli varmı(duymuştum ama çekirdeklerini düşününce pek ihtimal vermedim)..
biliyorum biraz geciktim ama tarif için çook teşekkür ederim..
selamlar,sevgiler..

10/01/2009 06:27:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:26:00 PM  

Post a Comment

<< Home