Tuesday, August 04, 2009

Cikolatali Mekik

Guzeli daha da guzellestirmenin nerdeyse garantili bir yolu icine cikolata eklemek olsa gerek. Gecen hafta yaptigim cikolatali mekikler bu dusuncemi dogruladilar. Gerci bunlar geleneksel mekik dokusunda degillerdi. Dislarindaki kitirlik tamam da, icleri bildigimiz mekige kiyasla daha yogun ve nemliydi. Herhalde bunun sebebi, mekik yumurta akiyla yapilirken, bu tarifte yumurtanin aki ve sarisinin birlikte kullanilmis olmasidir.

Mekikler guzelce sarilmak sartiyla oda sicakliginda 2 gun, derin dondurucuda ise 1 aya kadar bekletilebiliyorlarmis. Daha da guzeli, hamur hazirlandiktan sonra, uzeri kapatilarak pisirmeden buzdolabinda 3 gun muhafaza edilebiliyormus. Benim bunlari deneme firsatim olmadi ama sarmadan disarda biraktigim mekiklerin ikinci gun de guzelliklerinden pek bir sey kaybetmediklerini gozledim.

Bir dahaki denememde, hamura biraz kahve granulu eklemeyi, ya da burda oldugu gibi, uzerlerine ahududu taneleri koyarak pisirmeyi dusunuyorum. Soguduktan sonra cirpilmis krema ve taze meyva ile suslenip, minik birer pastaciga da dondurulebilirler. Hangi kiliga girerlerse girsinler, sik bir ikram olacaklari garantili. Tarif P. Herme'nin Chocolate Desserts kitabindan cevrildi.
  • 100 g kucuk parcalara kesilmis bitter cikolata
  • 3 yumurta, oda sicakliginda olacak
  • 125 g (1/2 bardak arti 1 yemek kasigi) seker
  • 100 g (1 bardak) badem unu
  • 125 g tereyagi, oda sicakliginda olacak
  • 100 g ilik su
  • 50 g (1/2 bardak arti 2 yemek kasigi) elenmis un
Firininizi 175 Cye isitin. Mekik kaliplarini iyice yaglayin ve unlayin. (Bu tarifte kullanilan kaliplar yaklasik 3 yemek kasigi su alacak hacimdeler. Eger sizin kaliplariniz bu buyuklukte degillerse, pisirme suresinde ayarlamalar yapmaniz gerekebilir.) Kaliplarinizi bir firin tepsisinin uzerine dizin.

Cikolatanizi ben mari duzeneginde eritin ve biraz sogumaga birakin. Kullanilma asamasinda cikolataya dokunuldugunda, hafif bir iliklik kalmis olmasi gerekiyor.

Yumurta, seker ve badem ununu mikserinizin kasesine alin ve orta-yuksek hizda, karisimin rengi acilincaya kadar cirpin. Gerektikce, spatula ile kasenin kenarlarini siyirmayi unutmayin. Hizi biraz azaltip, yumusak tereyagini 4-5 defada ekleyin, ve her eklemeden sonra, ancak tereyagi hamura karisincaya kadar cirpin. Bu islem sirasinda karisim ayrilabilir, bu onemli degil. Hizi yavasa dusururek, cikolatayi ekleyin ve karistirin. Simdi suyu ekleyin, mikserin hizini ortaya cikarip, karisim homojen hale gelinceye kadar cirpmaya devam edin. En son olarak, elenmis unu ekleyip, bir spatula ile karistirin. Hamur bu asamada uzeri kapatilip buzdolabinda 2 ila 3 gun bekletilebilir.

Sira pisirmeye geldiginde, kaliplarinizi hemen hemen agizlari seviyesine kadar doldurun. Onceden isitilmis firinda, 15 ila 18 dakika, ya da elle dokunuldugunda lastikimsi bir doku alana, ya da ortalarina batiirlma kurdan temiz cikana kadar pisirin. Firin izgarasina alin; 3 dakika beklettikten sonra kaliplardan cikarin ve tamamen sogutun.

Yukardaki malzemeden yaklasik 20 adet mekik cikiyor.

2 Comments:

Anonymous nurşen said...

Ellerinize sağlık mekikler çok güzel görünüyor.Sevgiler

8/07/2009 07:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nursen, tesekkurler.

8/08/2009 05:19:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home