Tuesday, August 25, 2009

Earl Grey Kurabiyeleri

Bugun Zeynep'le yaptigimiz cayli Martha Stewart kurabiyeleri... Fazla tatli olmayan, hatta damakta azicik tuzlu bir tad birakan, limon ve bergamut aromali sable kurabiyeler bunlar. Ununa robotta ogutulmus Earl Grey cayi katilarak yapiliyor. Yaparken, orucun keskinlestirdigi duyularimla, bergamut aromasini pek guzel aldim da, iftardan sonra yedigimde keske daha cok cay koysaymisiz diye hayiflandim. Tadan bircok kisi de, begenmekle beraber, cayli oldugunu kesfedemediler. Eger cayli kurabiye fikri size hos geliyorsa, ayni tarifin findikli bir cesitlemesini Asma Dali'nda bulabilirsiniz. Ayrica Dilek de 4 yil once Cay konulu yabanci bir yemek etkinligi icin cayli kurabiyeler yapmisti, Ingilizce tariflerine buradan ulasabilirsiniz.

Hazir cay dolabimi acmisken, bir de yasemin cayli armut receli yaptim bugun. Sirada ne zamandir yapmak istedigim cayli kek var daha. Bu vesileyle, ne zamandir icilmeyen aromali caylarmizi biraz eksilttigim icin memnunum.
  • 2 bardak un
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 226 g tereyagi, oda sicakliginda olacak
  • 1/2 bardak pudra sekeri
  • 2 yemek kasigi Earl Grey cay, robot ya da kahve degirmeninde iyice ogutulmus olacak
  • 1 yemek kasigi portakal ve/veya limon kabugu rendesi
Un, tuz ve ogutulmus cayi bir kasede harmanlayin. Tereyagi, pudra sekeri ve limon kabugu rendesini mikserinizin kasesine alin ve orta hizda cirparak karistirin. Mikserin hizini dusurup, unlu karisimi ekleyin; hamur butunlesip, olusur olusmaz durun. Hamuru iki esit parcaya ayirip strec yardimiyla, 3,75 cm capinda silindirler seklinde yuvarlayin. Buzlukta 1 saat dinlendirin. Eger kurabiye presiniz varsa, buzlukta dinlendirmeden, hemen pisirme kagidi ya da silpatla kaplanmis firin tepsilerine s1kabilir ve pisirebilirsiniz.

Kurabiyeleri pisirmek icin firininizi 175C ye isitin. Keskin bir bicak yardimiyla, buzluktan cikardiginiz silindirleri 0,5 cm lik dilimlere kesin. Birkac cm aralikli olarak, pisirme kagidi ya da silpatla kaplanmis firin tepsilerine dizin. Kurabiyelerin kenarlari renkleninceye kadar, ya da 13 ila 15 dakika pisirin. Firindan cikardiktan bir iki dakika sonra, tepsilerden izgaraya aktarin ve tamamen sogutun.

Kurabiyeleri agzi kapali bir kapta, oda sicakliginda 5 gun muhafaza edebilirsiniz.

7 Comments:

Blogger Eya said...

Merhaba sevgili Zinnur...hep izlerim bolglarda Earl Grey´li kurabiye tariflerini, uygulamak nasip olmamisti. Senin gibi bir tecrübeden onay almak iyi oldu.Cayina bayilrim eminim kurabiyesi de cok lezizdir.Ellerine saglik, diger cayli tarifleri merakla bekliyorum, sevgiler

zehra

8/25/2009 11:46:00 PM  
Blogger Unknown said...

Zinnurcum ellerine sağlık çok leziz
kurabiyeler.Hayırlı ramazanlar sevgiler...

8/26/2009 02:52:00 AM  
Blogger Nukhet said...

Merhaba Zinnur

Bir sene once ayni kitaptan bu tarifi ben de uyguladim ama bir turlu yayinlama firsati bulamamistim. Benim ortaya cikan kurabiyeler cok hosuma gitmisti, gevrk yapisi ve agizda dailmasi en sevdigim taraflariydi. Ama ben tarifteki tuzu o zaman iri taneli coarse deniz tuz olarak kullanmistim ve iri yapida olmasi nedeniyle agzima tuz tadi cok gelmisti. Hep aklimda normal tuzla yapip bir kez daha denemek. Elllerine saglik. Sevgiler

8/26/2009 04:49:00 AM  
Blogger zinnur said...

Eya, nazik yorumun icin tesekkur ederim. Recelin tarifini bundan sonra koyacagim. Kurabiye guzel olmakla beraber, cayli oldugu hemen anlasilmiyordu. Belki Dilek'in yaptigi gibi, ununa yesil cay tozu (maca) ve ogutulmus tomurcuk cayini birlikte eklemeli.
Sevgiler.

8/27/2009 02:29:00 PM  
Blogger zinnur said...

Derya, sana da hayirli Ramazanlar. Yorumun icin tesekkurler.

8/27/2009 03:52:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nukhet,o agizda dagilma ozelligi benim de cok hosuma gidiyor sablelerde. Sirri da fazla karistirmamakmis; fazla is cikartmamasi ayrica guzel. Tuzun belirgin olmasi benim de dikkatimi cekti bu kurabiyede, tabii iri tuzla bu durum daha cok ortaya cikmistir. Gerci aklimda bu tip buzdolabi kurabiyelerinin tuzlularini da yapmak var. Zeytinli mesela, neden olmasin, degil mi?
Sevgiler.

8/27/2009 03:56:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:10:00 AM  

Post a Comment

<< Home