Wednesday, April 15, 2009

Cikolatali Sable Kurabiyeler

Tariflere gecmeden once Bizim Pastane'yi Akilli Blog odulune layik goren Zehra'ya cok tesekkur etmek istiyorum. Araya cok uzun zaman girdi, odulum icin tesekkur etmekte hayli gec kaldigim icin umarim kusuruma bakmaz. Kendimi hic mi hic akilli hissetmedigim bu gunlerde bu odul moralimi duzeltip, beni mutlu etti. Sira odulu devretme olayina gelince, her zamanki gibi mizikcilik edip, isim zikretmeden takip ettigim butun bloglara verecegim Akilli Blog odulunu.

Ben bu aralar mutfakta ancak yemek yapabiliyorum. Bu kurabiyeler buyuk kizimin marifeti. Zeynep, 2 haftadir New York'ta Artisanal adli restoranin mutfaginda staj yapiyor. Hafta icinde sehirde yasayan arkadaslarinda kaliyor, hafta sonlarinda ise eve geliyor. Her gelisinde yeni bir seyler ogrenmis oluyor ve bunlari hevesle benimle paylasiyor. Sonra da sanki butun hafta mutfakta calisan o degilmis gibi, mutfaga girip bir seyler yapmak istiyor. Bu heyecani benim de cok hosuma gidiyor ama gecen Cuma aksami saat gece yarisini birkac dakika gecmisken, ayva sorbesi yapmaga kalkinca, onu durdurmak zorunda kaldim. Belki haftasonunda dinlenmek ve gezmek ister sanmistim ama ertesi gun hem sorbesini, hem de benim yapmak isteyip, diger haftasonu gailesinden el atamadigim sableleri yapti. Bunlar hani sadelerini pastanelerde bol bol gordugumuz, yumusak ve agizda dagilan dokuda guzel kurabiyelerin kakaolu bir cesitlemesi. Agzi kapali bir kutuda bir haftaya kadar rahatlikla saklayabilirsiniz, guzelliklerinden bir sey kaybetmiyorlar. Tarif P. Herme'nin Chocolate Desserts kitabindan alindi.

Bu kurabiyelerin sadesine ornek resim ararken, gordum ki Ebruli Pastalar'da ayni kurabiyelerin hem kakaolusu, hem de sadesi varmis. O linkten de faydalanabilirsiniz.
  • 260 g un
  • 30 g kakao
  • 250 g oda sicakliginda tuzsuz tereyagi
  • 100 g elenmis oudra sekeri
  • 1 tutam tuz
  • 3 yemek kasigi yumurta aki (simdi bu ne diyeceksiniz, duyar gibiyim. Iki yumurta akini cirpin, sonra yemek kasigiyla 3 yemek kasigi ayirip kullanin.)
  • Uzerine elemek icin pudra sekeri (arzu edilirse)
Firini 175 Cye isitin. Iki firin tepsisinin pisirme kagidi ya da silpatla kaplayin. S1kma torbaniza orta boy acik yildiz ucu takin ve hazir bekletin.

Un ve kakaoyu karistirin. Mikserinizin kasesinde tereyagini cirpin. Bu tarifin basarili olmasi icin, tereyaginin yumusak olmasi gerekiyor. Seker ve tuzu da cirparak ekleyin. Bundan sonra yumurta aklarini karistirin. Hamur ayrilirsa, bu sizi korkutmasin bu asamada; kuru malzemeler eklendiginde puruzsuz olacak. Simdi sirada un-kakao karisiminin eklenmesi var. Yavas yavas ve sadece hamur butunlesinceye kadar karistirarak yapin bu islemi. Un eklendiktan sonra gereginden fazla karistirirsaniz, bu kurabiyelerin kitirligi, agizda dagilma ozelligi kayboluyor.

Hamur oldukca yogun ve agir oldugundan s1kma islemini birkac kerede yapmak gerekecek. Hamurun ucte birini s1kma torbaniza alin. Hazirladiginiz tepsiye 5 cm uzunlugunda ve 3 cm eninde, aralarinda 2 ila 2,5 cm aralik birakarak W (ya da bitisik iki U) seklinde s1k1n hamurunuzu. Bicimleri konusunu pek dert etmeyin, pisirme sureci hatalari kapatiyor.

Kurabiyeleri 10 ila 12 dakika pisirin. Firinda fazla kalip, sertlesmemesine ozen gosterin. Hamurun oturmasi, fakat renginin koyulasmamasi gerekiyor; kakaolu kurabiyelerle bu sureci gozlemek kolay degil. Pismis kurabiyeleri metal bir spatula ile izgaraya alip, orda sogutun. Kalan hamuru da ayni sekilde pisirin. (Hamuru firindan yeni cikmis sicak tepsiye s1kmamak gerektigi eminim hepinize acik, ama kitapta belirtildigi icin ben de hatirlatmis olayim.) Kurabiyeler soguduktan sonra, uzerlerine pudra sekeri serpebilirsiniz. Biz gerek duymadik.

Kurabiyeler kapali kutuda 1 hafta durabildiklari gibi, hava almayacak sekilde guzelce paketlenip 1 aya kadar buzlukta da saklanabiliyorlar. Ama boyle yapacaksaniz, pudra sekeri serpmeden dondurun.

10 Comments:

Blogger BEDİA KUKUL said...

sevgili zinnur kurabiyeler gerçekten de çok hoş görünüyor, acaba parmak şeklinde pişirilip uçları çikolata ve fıstıkla kaplanan kurabiyelereden mi bu? bu arada makaron yapmaya devam ediyorum sanırım ana problem fırın ısısındaydı, benim fırınım arçelik- önceden ısıtılmış 150 derece fırında çok iyi makaronlar elde ediyoum, özellikle de antep ten aldığım 1. sınıf fıstıklarla yaptıklarım harika oluyor bakmak istersen bademli makaronlarım için link veriyorum http://papatyademeti.blogspot.com/2009/04/bademli-makaron.html sevgiler

5/07/2009 02:14:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Cok nefis görünüyorlar, ellerinize saglik. Anneler gününüzü de kutluyorum. Sevgiler.

5/09/2009 06:36:00 AM  
Anonymous Turkmen said...

Boynuz kulagi gececek mi ne? :) Kurabiyelerden cok Zeynep'in staj macerasini ve ayni hevesini evde de surduyor olmasini zevkle okudum. Insanin o yaslardayken, ne yapmak istedigini bilmesi sonrasi icin cok onemli. Umarim bu hevesini hep canli tutacak firsatlar cikar karsisina. Tabii, super annenin super destegi de ayrica takdir sebebi...Eminim, yakinda Rana'cigi da goruruz bu meydanda. Onun o guzelim dantelli seramik calismasi hala aklimda. Hatta aklima geldikce, sicacik gulumsetiyor beni her seferinde. Ellerinize saglik ikinizin de. Ana kiz hep boyle tatli gunler gorun.

5/12/2009 10:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulmira, gecikmeli cevabim icin kusura bakma lutfen. Bu kurabiyeleri dedigin sekilde yapmak da mumkun tabii. Hatta cikolataya batirip, uzerini firinlanmis kucuk findik, fistik parcalariyla da susleyebilirsin.

Makaron konusunda tariften ziyade, kendi tecrubene kulak vermelisin. Firin isisi basarida cok onemli bir faktor cunku. Makaronlarin gayet guzel olmus; ayni sekilde devam!
Sevgiler.

5/14/2009 11:15:00 AM  
Blogger zinnur said...

Kizilcik Surubu, cok tesekkur ederim, hem yorumun hem tebrigin icin.
Sevgiler.

5/14/2009 11:18:00 AM  
Blogger zinnur said...

Turkmen'cigim, Zeynep epey sey ogrendi son birkac aydir gercekten. Gecen aksam, staj yaptigi bistroya gittik. Birlikte calistigi sefle tanistik, hazirlanmasinda calistigi guzel tatlilardan yedik. Ayrilirken, odeme yapmamizi kabul etmediler ve Zeynep'e ne zaman isterse gelip, orada calisabilecegini soylediler. Orada kendini sevdirmis gibi gorunuyor. Bu isler insanin bir kere kanina girince, bir daha kurtulus yok biliyorsun. Sanirim devam edecektir. Rana'dan emin degilim, bakalim onun hangi konulara ilgisi olacak?

Turkmen'cigim, bu arada emailini aldim ama soyle raht bir ara bekliyorum cevaplamak icin. Gecikme icin kusuruma bakma lutfen.
Sevgiler.

5/14/2009 11:22:00 AM  
Anonymous sln said...

ben yaptım bu tarifi fakat olmadı, yanlıs bi sey yapmadım aslında ama anlayamadım, fırında pişmedi daha cıvık haldeyken üzeri yandı

7/28/2010 04:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

sln, uzgunum. Acaba firinin ustten fazla mi isitiyor. Bir alt rafta pisirmek bir cozum olabilirdi belki. Ote yandan civik kalmis olmasi, un miktarinin az, ya da tereyag miktarinin fazla kacmis olabilecegini dusunduruyor. Sebep ne olursa olsun, kotu sonuc almana uzuldum. Bu tarife cok benzer, TR'de denenmis kurabiye tarifine yonlendiriyorum seni, bir daha denemek istersen diye...

7/28/2010 06:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

sln,linki unutmusum.

7/28/2010 06:21:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:08:00 AM  

Post a Comment

<< Home