Thursday, December 25, 2008

Tarifsizler

Zeynep, dun kurabiye yapmak istemis. Ben bu projeye dahil oldugumda, hamur buzdolabinda dinleniyor, kurabiyelerin ici de hemen hemen hazir durumdaydi. Kurabiyeleri birlikte hazirlayip, pisirdik. Yalniz anlamadigim bir sebeple, ic cok az geldi ve hamurlari tarifte istenen buyuklukte acmak mumkun olmadi. Tarif, Gourmet dergisinin Aralik sayisindandi. Dergilerde buldugum tariflere eskiden beri yuzde yuz guvenemem, kizima kusur bulmaktansa, sucu tarife attim gitti. Ikinci defa dener, bakarim diyecegim kadar ozel bir sonuc da almadigimiz icin, bu seferlik tarif vermeyecegim. Sadece dolgu malzemesi olarak kullanilan portakal kabugu sekerlemesi ve irice cekilmis antep fistigi karisimi hepimizin hosuna gitti. Tarifin ilham kaynagi ghotab adli bir Iran tatlisiymis. Merak edip arastirdim, ic dolgusu badem ve kakuleli, yagda kizartilan bir tatli cesidi oldugunu ogrendim. Zahmetli bir seye benziyor, bizim yaptigimiz Amerikanlastirilmis kurabiye turu benzeri bile epey el aldi.

Bu arada kucuk kizimin marifetinden de bahsetmeden gecmeyeyim: Yukardaki ilk resimde, kurabiyelerin altindaki seramik altligi Rana yapti. Uzerindeki deseni, eski bir tig isi yuvarlak ortuyu, kile bastirarak yapmis, renk de kendi secimi. Guzel, degil mi? Bu yakinlarda bana kasik altligi da yapti. O kadar hosuma gitti ki, kullanmaya kiyamiyorum.

Soz Rana'dan acilmisken, Rana'nin dogumgunu pastasindan bahsetmemek olmaz. Dogum gunu Rana icin cok onemli bir olay. Yil boyunca her ay en az bir kere, dogumgunune ne kadar kaldigini soruyor. Aralik ayi geldiginde, heyecan son haddini buluyor, "Ne zaman? Ne zaman?" sorularin s1kl1g1 da orantili bicimde artiyor. Ustelik bize bir kutlama da yetmiyor. Bu yil biri sinifta, biri camide, biri evde olmak uzere uc defa kutlayacagiz Rana'nin dogum gununu. Siniftaki kutlamayi hava muhalefeti yuzunden 2009'a ertelemek zorunda kaldik, evdeki parti ya onumuzdeki Pazar, ya da Pazartesi olacak. Camideki kutlama gecen Pazartesi, yani asil dogum gununde gerceklesti. Aslinda tek yaptigimiz, birlikte "Happy Birthday, Rana" diye sarki soylemek, ve Rana'nin mumlari uflemesini takiben pastasini yemekti, ama bu Rana'yi mutlu etmeye yetti.

Rana'nin pastasini ben yaptim, o da suslemesinde yardimci oldu. Arkadaslariyla konusup, cilekli ve joleli bir pasta istediklerine karar vermisti. Genellikle mevsime uygun yemege calisiyoruz, ama cilek ve o aileye dahil olan birkac meyva soz konusu olunca, akan sular duruyor. Hele soz konusu Rana'nin dogum gunu pastasi olunca, pasta istedigi gibi hic tartismasiz cilekli oldu.

Pastamizin dort pandispanya kati vardi. Kat aralarinda dolgu olarak, sirasiyla cilek sosu, cilek, pastaci kremasi ve krem santi kullandim. Ilham kaynagim, tadini cok sevdigim ve hafif buldugum Muzlu ve Ahududulu Sarlottu. Pastanin uzerine cilekli joleyle karistirilmis, bogurtlen, cilek ve ahududu koydum. Sonra Rana ile pastanin kenarlarini krem santi ile kapladik ve tuple rozetler s1kt1k.

Pasta 32 cm capinda oldugundan, buzdolabina sigdirmaga calismak yerine, ustu kapali on balkonumuzda bekletmege karar verdim. On balkonumuzu, kis aylarinda hep buzdolabi, ya da yerine gore buzluk olarak kullaniyorum zaten. Ama bu sefer beni bir surpriz bekliyordu. Gece hava birden soguyup, -12 C ye dusunce, buz gibi bir sabaha ve hemen hemen donmus bir pastaya uyandik. Ondan sonra, pastayi, yer actigim buzdolabina aldim ki, sanirim bu da bir hataydi. Sonuc olarak, pastamiz kesilirken epey bir zorluk verdi. Dilimler, bicimlerini koruyamadilar. Hatta ertesi gun pastadan artanlari dilim dilim degil, kasik kasik yemek durumunda kaldik. Bu durum, kismen sut kremasinin bekleyince su salma ozelliginden, kismen de pastaci kremasinin donmaya yuz tutup, sonra cozulunce, kivamini kaybedip, akici hale gelmesindendi. Dostlarla birlikte oldugumuz icin bu bir problem olmadi, ama ben sizlerle paylasmak istedigim hisseler cikardim bu kissadan.
  1. Ozellikle buyuk pastalar soz konusu oldugunda, kaplama/dolgu olarak cirpilmis sut kremasi kullanacaksaniz ve pasta bekleyecekse, biraz jelatin ilavesiyle, sut kremasini takviye edin. Yoksa, krema zamanla su salacaktir.
  2. Pastaci kremasini pisirdikten hemen sonra tereyagini ekleyin. Pastaci kremasi bir kere soguyup, koyulastiktan sonra tekrar malzeme ilave edilmesini, karistirilmayi, cirpilmayi vs pek sevmiyor. Bu durumda kivamini kaybedebiliyor. Ayni durum, hafif donup, tekrar cozuldugunde de oldu. Pastadan artan pastaci kremasini da on balkonda saklamistim. Donma cozulme olayinin ardindan, onun da kivaminin bozulduguna sahit oldum. Bu konuda daha tecrubeli olan arkadaslar, yazdiklarimda bir hata varsa duzeltirlerse, sevinirim. Cunku bir tek tecrubeden genelleme yapmak aslinda dogru degil.
  3. Simdi dusunuyorum da, kacinilmaz donma olayindan sonra yapmam gereken, pastayi balkonda birakmak ve servisten bir sure once iceri alip, anca yenilebilecek/kesilebilecek duruma gelinceye kadar cozdurmekti. Yillar once, bir arkadasimin disardan alinan dugun pastasinda, pastaci kremasinin hemen hemen donmus vaziyette oldugunu gorunce, buzluktan cikardiktan sonra pastanin cozulmesine firsat vermemisler diye, pastaneyi elestirmistik. Simdi anliyorum ki, bir bildikleri varmis bu zamanlamada.
Her tatsiz mutfak tecrubesinde yeni bir seyler ogreniyor insan. Bu guzel de, ozellikle misafire sunulacak bir seyse yapilan, kotu surprizlerle karsilasmak can s1k1yor. Bol misafirli sofralarin kurulacagi, 2008'in son gunlerinde size mutlu sonlu mutfak maceralari diliyorum.

19 Comments:

Blogger Pelin said...

Rananın yeni yaşını kutluyor ona gönlünce yaşayacağı bir ömür diliyorum.
Sevgiler

12/25/2008 11:24:00 PM  
Blogger BEDİA KUKUL said...

benim doğum günümde 21 aralık ve yeni bir pasta yapmaya karar vermiştim, hiç denemediğim bi pasta tabanı hazırladım bir sürü malzeme ve zaman gerektiriyordu. ama 70 dk 180 derece fırında pişmesine rağmen içi hala ıslak olunca pes edip fırından aldım çünkü kenarları lastikleşmişti artık. mutfak penceresinde 1 haftadır kuşlar tarafından bitirilmeyi bekliyor.

tarifi bir blogdan almıştım ama bazen tarifler hatalı uygulanabiliyor yada hatalı olabiliyor
kızınıza mutlu yıllar

12/26/2008 12:06:00 AM  
Blogger ufukmutfakta said...

Rana'ya mutlu nice yaşlar ve en güzel pastalar diliyorum. Sevgiler....

12/26/2008 04:36:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

canim heriki tarifte harika gorunuyor
ellerine saglik
ama benim gozum pastada kaldi:))

RANAYA UZUN VE SAGLIKLI YILLAR DILERIM

www.yenitadlar.blogcu.com

12/26/2008 07:53:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Rana'ya hayirli ve saglikli bir omur diliyorum.Kizlarinin yaptigi esyalari yemek-kullanmak buyuk bir zevk olsa gerek.Allah mutlulugunuzu bozmasin insallah.
Pasta konusunda onerilerini dikkate alacagim Zinnur Abla. Senin de soyledigin gibi misafir geldigi zaman boyle sorunlarla karsilasmak biraz can sIkIyor.Ben de aksilik gibi her denememi misafir gelme zamanina birakirim esim her sefernde uyarsa da :) Risk almayi seviyor muyuz acaba?

12/26/2008 11:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Adimi mesaja eklemeyi unutmusum kusura bakma :)) SUMEYYE

12/26/2008 11:42:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Rananın yeni yaşı kutlu olsun.Pastası da harika gözüküyor.Ellerine sağlık canım.Sevgiler...

12/26/2008 01:16:00 PM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnur,
Rana'cığımın doğum gününü kutluyor sağlıklı, mutlu, uzun ömürler diliyorum.
Ne hoş, ablasından sonra Rana da krema sıkmaya başlayarak pastacılığa heveslenmiş. Biraz daha büyüdüklerinde sizin evi düşünemiyorum, daha ne harika pastalar çıkacaktır o evden.
Zinnur,pastacı kreması ile ilgili tespitlerinde çok haklısın. Soğuduktan sonra çok koyu olduğunu görüp de biraz daha süt ilave ettiğimde aynı şey benim de başıma gelmişti.Ama donma olayını ve diğerlerini bilmiyordum. Uyardığın iyi oldu. Teşekkür ederim.

Bu vesile ile Bizim Pastane ekibinin (Başta sen olmak üzere Zeynep, Rana, Mehmet, Yurdaer Bey, Fatuoma, Ceyda ve çocuklarının) yeni yılını kutlar, herşeyin gönlünüzce olacağı mutlu yıllar dilerim.

Sevgilerimle,

12/26/2008 02:18:00 PM  
Blogger Hatice said...

Zinnurcuğum Rana'nın yeni yaşını kutluyorum, sevdikleriyle birlikte hep güzel günler geçirmesi dileğiyle...
kurabiyeler (hele o iç görüntüsü), pasta hepsi de enfes görünüyor...
sevgiler...

12/27/2008 04:24:00 AM  
Blogger pecete said...

İyi ki kıssalar olmuş ki hisselerden faydalanabildik. Ben de su salma işini çözmek istiyordum. Zinnur, ellerine sağlık ve teşekkürler... Sevgiler

12/27/2008 05:10:00 PM  
Blogger zinnur said...

Pelin, cok tesekkur ederim guzel dileklerin icin.

12/28/2008 09:02:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gulmira, gercekten can s1k1yor boyle durumlar. Malzeme ziyanina mi uzulursun, zaman kaybina mi, yoksa ortaya pasta cikmadigina mi? Ne yapalim, oluyor bazen. Kotu tecrubeden ogrenileni kazanc kabul edip, yola devam etmek lazim. Umarim Bizim Pastane tarifi degildi bahsettigin?
Sevgiler,

12/28/2008 09:04:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ufuk'cugum, cok tesekkur ederim. Hepimizin yavrulari icin olsun dileklerin.
Sevgiler,

12/28/2008 09:06:00 PM  
Blogger zinnur said...

Yeni Tadlar, pastamizin disi seni, ici beni yakar durumlari vardi; zira kesilince resimdeki goruntuyu koruyamadi. Gerci tadina haksizlik etmeyeyim, lezzeti yerindeydi.
Sevgiler,

12/28/2008 09:07:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sumeyye, mutfak denemelerinin belki de en cazip yani, o heyecan faktoru. Yeni bir seylerle misafirleri memnun etme arzusu da eklenince, bahsettigin durumlar kacinilmaz oluyor.

Rana icin dileklerine tesekkur ederim.

Sevgiler,

12/28/2008 09:09:00 PM  
Blogger zinnur said...

Mujde, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

12/28/2008 09:10:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, nisasta ile koyulasan tatlilarda bu durum oluyor anladigim kadariyla. Sirf senin ve benim basima gelen durumda degil, cok fazla pisirme, gerektiginden az pisirme, koyulastiktan sonra cirpma, asitli bir malzemenin katilmasi durumlarinda da nisasta kelimenin tam anlamiyla "su koyabiliyormus." :)

Guzel yilbasi dileklerin icin cok tesekkur eder, ben de sizin yeni yilinizi ailecek kutlarim.
Sevgiler,

12/28/2008 09:27:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Hatice, cok tesekkur ederim. Ben de sizin yeni yilinizi kutlar, sana va ailene saglikli, afiyetli ve mutlu gunler dilerim 2009'da.

12/28/2008 09:28:00 PM  
Blogger zinnur said...

Aysem'cigim, mutfak facialarinin kari iste bu hisseler oluyor :) Yukarda Isil'a yazdigim birkac durumda da basa gelebiliyormus nisastanin koyulastirma ozelligini kaybetmesi. Aklimizda olsun, basimiza gelmesin!
Sevgiler,

12/28/2008 09:31:00 PM  

Post a Comment

<< Home