Thursday, May 08, 2008

Yagsiz Portakalli ve Cikolatali Kek

Seyahat donusunden beri bir kafeye tatli yapiyorum. Yeni acildigi ve musterisi az oldugu icin is yuku olarak beni zorlamiyor simdilik. Ama musterilerin yagsiz tatlilar tercih etmesi, yeni arayislara yoneltti beni. Kendi adima konusacak olursam, tatliya ayrilacak 150 kaloriyi, yagsiz bir kekin bir dilimini yemek yerine, tadi tuzu yerinde, hem gozume hem damagima hos gelecek bir tatlinin bir lokmasini yiyerek harcamayi tercih ederim. Burcumun ya hep ya hic ozelliginin damak islerine yansimasi bu. Ama benim gibi dusunmeyen bir cok kisi oldugunu da goruyorum. Iste boyle dusunenler icin kalorisi az, ama lezzeti yerinde bir tatli yapmak arzusuyla yapildi bu kek. Sonra da yenir mi, yenmez mi diye ese dosta tattirarak hemen hemen bitirdik. Bana biraz az sekerli gibi geldi ama tahminimin aksine, kayis gibi degildi. Bir dahaki denememde kendime gore bazi degisiklikler yapacagim; mesela firindan cikinca, portakalli bir surupla islatmayi, buna karsilik uzerindeki portakalli glazuru kaldirmayi dusunuyorum. Bu degisikliklerle, kafe menusune girebilir gibi geliyor bana.

Tarifi su Ingilizce blogdan aldim. Orda daha guzel resimlerini de goreceksiniz; ben glazurleri tam sogumasini beklemeden koydugum icin biraz eridiler. Yazin yaklastigi bu gunlerde, bu hafif tatli seceneginin isinize yarayacagini umuyorum. Tarifi bugun ekleyecegim. Asagidaki olculerden, ortasi delik kek kabinda bir buyuk kek cikiyor. Yarim olcuyle ise 10cmx20cm lik dortgen bir kek yapilabiliyor. Asil tarifte, soya yogurdu kullanilmis ve boylece hic bir hayvani urun icermeyen bir kek elde edilmis. Ben soya yogurdu yerine yagsiz yogurt kullanmayi tercih ettim.
  • 1 1/2 bardak un
  • 1 1/2 bardak kepekli bugday unu
  • 1 1/2 bardak seker
  • 2 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1/2 bardak kakao
  • 1 tatli kasigi tarcin
  • 3/4 bardak yagsiz yogurt (veya soya yogurdu)
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 2 yemek kasigi balsamik sirke
  • 1 1/2 bardak su
  • 1/2 bardak taze s1k1lmis portakal suyu
  • 2 yemek kasigi portakal kabugu rendesi

Cikolatali Glazur Icin:

  • 1/2 bardak pudra sekeri
  • 1 yemek kasigi kakao
  • 2 tatli kasigi portakal suyu
  • 1/4 tatli kasigi vanilya
  • Gerekirse, akici kivami saglamak icin ekstra portakal suyu

Portakalli Glazur Icin:

  • 1/2 bardak pudra sekeri
  • 1 tatli kasigi portakal suyu
  • 1/4 tatli kasigi vanilya
  • Gerekirse, akici kivami saglamak icin ekstra portakal suyu

Ortasi delik kek kalibinizin icini yaglayin ve kakao serpin. Firininizi 175C ye isitin. Unlari, sekeri, soda, tuz, kakao ve tarcini buyuk bir kaseye alin ve karistirin. Yogurt, vanilya, sirke, su ve portakal suyunu ekleyin. Bir ila iki dakika, mikserin dusuk hizinda ya da catalla malzemeleri karistirarak, iyice butunlesmelerini saglayin. Portakal kabugu rendesini de ekleyip, hazirladiginiz kek kalibina dokun. 30 ila 40 dakika, ya da kekin ortasina saplanan bir kurdan temiz cikana kadar pisirin. Kalibin icinde 10 dakika soguttuktan sonra, servis tabagina ters cevirip, tamamen sogutun. Bu arada glazurleri hazirlayin. Glazuru hazirlamak icin, malzemesini karistirip, gerekli kivama gelecek sekilde, portakal suyu ilavesi yapin. Kek soguduktan sonra once cikolatali glazuru kasik kasik uzerine dokun. Katilasmasi icin birkac dakika bekledikten sonra, uzerine portakalli glazuru dokun.

Bu malzemeyle yapilan kekden 16 dilim cikiyor. Her bir dilimde 198 kalori, 1 g yag, 4 g protein, 47 g karbonhidrat, 0 mg kolestrol, 249 mg sodyum, 3 g lif var. Glazur istemem derseniz, o zaman her bir dilim 167 kalori, 1 g yag, 4 g protein, 39 g karbonhidrat, 0 mg kolestrol, 249 mg sodyum ve 2 g lif iceriyor.


28 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cugum, oncelikle hayirli olsun. Guzel pastalarin biz sanal musterilerinden sonra, simdi de gerceklerine gorucuye cikacaklar demek ki...Ne mutlu o pastanenin musterilerine! Senin icin de tatmininin daha baska olacagina eminim simdi artik, ama mutfak denemelerinde hep yaptigimiz gibi surasi boyle oldu, sekeri az kacti, unu cok diye ufak tefek kusurlarla kendini s1kma, isin tadini cikartarak yap, nolur, cook keyif al. Emin ol ne pastane sahipleri ne de musterileri daha iyilerini tatmislardir. Ustune bir de artistik calismalarin, yeme de yaninda yat durumu, daha ne istesinler?

Tarife gelince, uc kere sagol, sagol, sagol! Ne yapalim, biz bir dilimde duramayan, dibini gormeden birakamayan, haliyle su icse yarayan (!) iradesizler her gram yagi ve kaloriyi hesaplamadan edemiyoruz, iste. Bu tarifi de bizim pastanenin en buyuk kiyagi olarak kaydettik bile. Ellerine saglik.

Yeni isinde kolayliklar diliyorum sana. Selamlar, sevgiler

5/08/2008 12:13:00 PM  
Blogger Hülya said...

Tarifini beklemedeyim canım...

Ve hayırlı olmasını dilerim herşeyin...

5/08/2008 11:54:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur uzuuun bir aradan sonra yeniden birbirinden güzel tarifleri görmek ne kadar güzel bizler için:) Kafeteryanın müşterilerinin yakında çoğalacağına kesin gözüyle bakıyorum, sevgiler...

5/09/2008 12:35:00 AM  
Blogger cennebazz said...

zinnurcuğum hayırlı olsun.Özlemiştim senin tariflerini gerş dönmene çoooookkk sevindimmm.tarifleri dört gözle bekliyorum.
sevgilerimle duygu

5/09/2008 01:06:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

zinnur hanım hayırlı olsun
eminim bundan sonra müşteriler çoğalır :)
sen neyaparsın orasını bilmem :)
yardıma geliriz mesala yani :)
benim size bir sorum olacak
sizin yaptığınız kırakanlı pastayı yapmak istiyorum ama kırokan yapmak için antep fıstığı yok ceviz yada fındık kullansam olmazmı evde olan bunlar
cevabınızı dört gözle bekliyorum
teşekkürler (özo)

5/09/2008 04:37:00 AM  
Blogger zinnur said...

Turkmen'cigim, benim icin de hos bir gelisme oldu bu. Arkadasim diyebilecegim biri acti kafeyi, yeri de cok guzel. Yalniz arkadasim kafeyi bir arac olarak goruyor sadece, asil yapmak istedigi isler cok farkli (ve cok daha onemli). Belki biraz da bunun icin, cok fazla ilgilenemiyor simdilik. Boyle olunca da, isler yavas yuruyor. Acikcasi, her gun bu isden vazgecmesini bekliyorum. Ama bakalim, gittigi yere kadar gitsin. Su anda bu isden pek az kazanc elde ediyorum ama simdiden yeni seyler ogrenmege baladim ki belki de en buyuk kazanc bu.

Kendine iradesiz diyorsun ya, tahminimce ben senden cok daha iradesizim. Bir lokma teorisi teori olarak iyi de, pratikte hemen hic calismiyor, sonra gelsin kilolar. Bu tatlilari sirf pastane icin degil, evde de yapmaga alissam cok iyi olacak.

Sevgiler,

5/09/2008 06:40:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hulya, yine geciktim, yorumlari cevaplar cevaplamaz ekleyecegim.
Sevgiler,

5/09/2008 06:40:00 AM  
Blogger zinnur said...

Neval, tesekkurler. Umarim dedigin gibi olur. Su anda, ne gideri arastirma asamasindayiz.
Sevgiler,

5/09/2008 06:43:00 AM  
Blogger zinnur said...

Duygu, cok tesekkur ederim. Aslinda eskisine kiyasla cok daha fazla mutfaktayim ama bir cok yaptigim resimleyemeden evden cikiyor. Biraz daha planli, programli olmayi ogrenmeliyim blog isleri cercevesinde.
Sevgiler,

5/09/2008 06:45:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozo, bakalim yardima ihtiyacim olacagi gunler gelecek mi gercekten? Su anda isler gayet yavas gidiyor.

Her turlu findik fistikla krokan yapabilirsin, hepsi de ayri ayri guzel oluyor.

Sevgiler,

5/09/2008 06:47:00 AM  
Blogger munevver said...

Zinnur, kolay gelsin diyeyim tekrar. Nefis şeyler olacak hepsi, eminim.

Sevgiyle, Nane Limon

5/09/2008 08:01:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

ZİNURCUM ÇOK TEŞEKKÜR EDRİM CEVABIN İÇİN ÖPTÜM SENİ

5/09/2008 11:21:00 AM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnur'cuğum,

Hoşgeldin, gözümüz yollarda kalmıştı.Seni, pastalarını çok özlemiştik. Hoş bir sürprizle karşıladın bizleri.Bu kafeterya İstanbul'da olsaydı senin pastalarından yemek isteyenlerin kuyruk oluşturcağı bir yer olurdu. Hayırlı olsun. Umarım bu cafeye bir şeyler yapmak diyerek başladığın iş sana yeni ufuklar açar. Devam etmese de ne gam, edindiğim tecrübeler yanıma kar kalır diye düşündüğün için de kutlarım seni.

Kekin yağsız olması beni çok mutlu etti. Tarifi de heyecanla bekliyorum.
Tekrar hayırlı olsun der bol kazançlı bir iş olmasını dilerim.

Sevgilerimle,

5/10/2008 04:35:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

ne güzel bir iş bu böyle tam sana göre olmuş tarifi de hemen aldım ve siteyi de sayende keşfettim ne güzel ve hafif şeyler va burda sende de görürüz artık bizim damağımıza uyarlanmış halini

ellerine sağlık
sevgiler

5/11/2008 09:43:00 AM  
Blogger Pelin said...

Zinnurcuğum merhaba,
Kek çok güzel görünüyor.Hem çikolatalı hem portakallı üstelik de yağ yok! Tam bana göre.
Kafeteryanın işi de hayırlı olsun.En iyi şekilde altından kalkacağından eminim.Tarifleri bekliyoruz.
Sevgiler

5/13/2008 05:14:00 AM  
Blogger Pembe Tencere said...

cok leziz bir goruntu..elinize saglik... blogumuza davetlimizsiniz..
sevgiler..

5/13/2008 04:03:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

çok güzel görünüyor. tarifi sabırsızlıkla beklemekteyim ;)

5/14/2008 12:43:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, yureklendirdin beni. Cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

5/14/2008 05:02:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isil, cok tesekkur ederim destegin icin. Su anda bahsettigin gibi bir durum yok burda. Sebepler de iyi bir vitrinin olmayisi, oturmus bir tatli menusu olmayisi, en onemlisi musteri sayisinin az olusu. Ama zamanla isler degisebilir tabii.

Onumuzdeki gunlerde paylasmak istedigim bir iki yagsiz tarif daha var. Umarim onlar da hosuna gider.

Sevgiler,

5/14/2008 05:10:00 PM  
Blogger zinnur said...

Yesim, ben de yillardir hayal ederdim boyle bir seyi. Gerci yeni acilan yerine, oturmus, musterisi belli bir yeri tercih edebilirdim ama, kimbilir belki boyle olusunda da bir hayir var.

Blogu begendigine sevindim. Guzel tarifleri var gercekten, benim icin de iyi bir kaynak olacaga benziyor.

Sevgiler,

5/14/2008 05:13:00 PM  
Blogger zinnur said...

Pelin, bu ozellikleri olan bir kekten bekledigimden daha lezzetli cikti. Ustelik cok cabuk da bayatlamadi. Tavsiye ederim yani.

Yureklendirici yorumun icin tesekkur ederim.

Sevgiler,

5/14/2008 05:15:00 PM  
Blogger zinnur said...

Pembe Tencere, tesekkurler. Ilk firsatta ugrarim.
Sevgiler,

5/14/2008 05:17:00 PM  
Blogger zinnur said...

Yesil Kivi, nihayet seytanin bacagini kirip ekledim. Beklettigim icin ozur dilerim.

Sevgiler,

5/14/2008 05:18:00 PM  
Blogger Cafe Gusto said...

Zinnurcuğum hayırlı olsun.O cafe seni bulduğu için çok şanslı yağlı yağsız süper lezzetler hazırlayacağına eminim.Ellerine sağlık..sevgiler...

5/15/2008 03:46:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serpil'cigim, cok tesekkur ederim sana.
Sevgiler,

5/19/2008 07:51:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

acaba bu kekte balzamik yerine normal sirke eklemek, mesela elma sirkesi, cok buyuk bir degisiklik yaratir mi? elimde su an balzamik yok da:)

7/31/2008 03:40:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hande, kullanabilirsin. Bir kere ben de oyle yaptim. Gerci tatmak firsatim olmadi ama kullanilan miktarda lezzette bir farklilik yaoacagini dusunmuyorum.
Sevgiler,

7/31/2008 04:42:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 09:02:00 AM  

Post a Comment

<< Home