Tuesday, March 11, 2008

Sosyete Simidi

Sirada Linzer tort vardi ama, ilk defa yaptigim bu tatliyi hic tatmadan bir toplantiya yolladigim icin, hakkinda edecek pek bir lafim yoktu. Onun icin, Persembe gunu gelecek misafirime bir daha yapmaya ve bu arada dilim resmini cekip, tarifini oyle paylasmaga karar verdim. Boylece sirayi bu sabahki misafirimiz icin alelacele yaptigim sosyete simidi aldi. Sabah yuruyusune cikmadan mayali hamuru hazirlayip, dinlemeye biraktim. Donunce de sekillendirip pisirdim. Servis yaptigimizda hala sicaklardi.

Icindeki mahlebden dolayi lezzeti kandil simidine benzemekle beraber, yapimi cok daha kolay ve cabuk bu simitlerin. Hamuru daha tok oldugundan, pisirdikten sonraki haliyle, pismeden onceki hali hemen hemen ayni boyutta oluyor; bir de kullanilan susam miktari kandil simidinden cok daha fazla. Arzu ederseniz, halka yerine, pastanelerde satilan tuzlu corekler gibi de sekillendirebilirsiniz.
  • 1 tatli kasigi kuru maya
  • Bir tutam seker
  • 1/4 bardak ilik su
  • 3 3/4 bardak un
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kasigi seker
  • 225 g oda sicakliginda tuzsuz tereyagi, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 2 tatli kasigi toz mahleb
  • Yaklasik 1/4 bardak arti 2 yemek kasigi su
Ustu Icin
  • 2 yumurta, hafif cirpilmis olacak
  • Susam
Maya ve bir tutam sekeri, ilik suda eritin ve 10 dakika kadar kopurmege birakin. Bu arada tuz ve unu birikte mutfak tezgahiniza eleyin. Ortasini acip, yumurtayi, sekeri, mahlebi, tereyagini ve mayayi ekleyin. Parmaklarinizla eklediginiz malzemeyi ogusturun; yavas yavas unu katistirarak ve ihtiyaca gore su ekleyerek, sertce bir hamur yapin. Gereginden fazla yogurmayin; hamur duzgun hal alir almaz yogurmayi birakin. Yaglanmis bir kaseye koyup, agzini kapatin ve ilik bir yerde 1/2 saat dinlendirin.

Firininizi 190C ye isitin. Hamuru 20 adet ceviz buyuklugunde parcaya ayirin. Her birini 60-70 mm kalinliginda bir halat seklinde acin ve halka seklinde birlestirin. Her bir halkayi once yumurta sarisina, sonra susama batirin. Halkalarin mumkun oldugunca susamla kaplanmasina dikkat edin. Yaglanmis firin tepsisinde, 15 dakika ya da guzelce renkleninceye kadar pisirin.


19 Comments:

Anonymous seçil said...

merhaba, sayfanıza uğrayıp zaman geçiröek çok zevkli. tüm tarifler harika, elleriniz dert görmesin...

3/11/2008 11:44:00 PM  
Blogger Yasemin said...

allah allah adi neden sosyete simidi acaba.. hani yapimi cok kolay sosyetikler ugrasmaz desem ee bu da mayali bekle ugras falan. enteresan.. ama eminim tadi guzeldir :) resimler ole diyor sankiii :) ellerine saglik!!!

3/12/2008 05:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Secil, cok tesekkur ederim. Beklerim, hep gel.
Sevgiler,

3/12/2008 06:03:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yasemin, bebecigin daha bir duzene girdi ki, yolun Bizim Pastane'ye kadar uzanmis. Sevindim ziyaretine.

Bu sosyete simidi ismininin konusma konusu olabilecegini dusunmustum zaten. Tahminimce sebep goruntunun simide benzemekle beraber, malzeme listesinin daha sosyetik olusu, yani bol tereyagi, yumurta, mahleb filan icermesi. Malum mutevazi simidimiz cok az malzeme gerektiriyor. Ama sahsim adina konusacak olursam, normal simidi sosyete simidine tercih ederim. Sosyete olmamamdan kaynaklaniyor olabilir :)

Sevgiler,

3/12/2008 06:10:00 AM  
Blogger PASTAlila said...

Zinnur'cuğum dün ve bugün yaptığım kakaolu kurabiye ve çikolatalı cup caketen sonra bugün canım acayip tuzlu bir şeyler çekmişti ki bu görüntü yiyemesemde iyi geldi :). Gerçi senin sayfana gelirken yine o muhteşem pastalarından biriyle karşılaşacağımı sanıyordum ama ne yalan söyliyim bu tarife memnun oldum :). Ellerine sağlık canım. Sevgiler,

3/12/2008 08:10:00 AM  
Blogger Zehra said...

Sevgili Zinnur çok hoi bir gçrüntü ve eminim tadı da öyledir.Ellerine sağlık.

Sevgiler

zehra

3/12/2008 12:16:00 PM  
Blogger pastacity said...

tarfi için teşekkürler Zinnur. mahlepli simit favorimdir. bunu mutlaka deneyeceğim emepğine ellerine sağlık çok güzle gözüküyorlar
funda

3/12/2008 11:06:00 PM  
Blogger Selcen said...

Çok güzel görünüyor tarifide değişik tereyağ olması belkide tadını daha da güzelleştiriyor bende simit yapmıştım, senin tarifi de deneyeceğim değişik geldi bana ellerine sağlık.

Sevgiler...

3/13/2008 03:46:00 AM  
Blogger kizilciksurubu said...

Cok sahane görünüyorlar,ellerinize saglik.sevgiler.

3/14/2008 03:51:00 PM  
Blogger Begüm said...

Neye elinizi atsanız harikalar yaratıyorsunuz.Başarılarınızın devamını dilerim...

Benim makaronlarım facia oldu yaaa :(((

3/15/2008 10:28:00 AM  
Blogger disal said...

görüntü harika...

nefis bir tadı vardır eminim.....

ellerine sağlık.....

3/17/2008 01:22:00 AM  
Blogger Eda said...

Zinnur'cuğum
Son zamanlarda günler öyle yoğun geçiyor ki, blog ziyaretlerinden kopmak zorunda kaldım, ancak güncelleyebiliyorum sitemi.Burayı da nasıl özlemişim..
Bu simit çok iştah açıcı..Çayımın yanına da ne güzel giderdi, hemen denemeli..Bu arada şu dev çikolatalı resme bayıldım :) Sevgiler..

3/18/2008 06:34:00 AM  
Blogger emineninemekleri said...

ukvnbyusuf-un kuyuda,musa-nın nur dağında yakup-un göz yaşlarında HZ MUHAMMEDİN hıra dağında yaptığı tüm dualar size rehber olsun..hayırlı kandiller

3/19/2008 05:05:00 AM  
Blogger serinmavi said...

Hayırlı kandiller canım....

3/19/2008 06:08:00 AM  
Blogger Nilay Cinisli said...

Canım,
Mubarek Mevlüt kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını tüm kalbimle dilerim...Kucak dolusu sevgiler

3/19/2008 07:45:00 AM  
Blogger Papatya said...

Sevgili Zinnur,
Benim de canım akşamları atıştıracak tuzlu ama yağlı olmayan hafif şeyler çekiyor, bu tarif tam bana gore. Ellerine sağlık,

Sevgiler

3/19/2008 11:02:00 AM  
Blogger ebruli pastalar said...

Zinnur,
Hayırlı kandiller diliyorum.
Sevgiler..

3/19/2008 03:00:00 PM  
Blogger yasemin said...

Merhaba,her blogtan ilk denediğim tarifta biraz endişeleniyorum açıkçası ve sizinkinde de öyle oldu ama sonuç gerçekten müthiş. Çok gevrek, kıvamında ve bizim damak lezzetimize çok uygun bir simit çıktı ortaya. Bu tarif için teşekkürler...
Sevgiler...

3/21/2008 12:12:00 PM  
Blogger Özlem said...

Zinnur'cuğum,
Ellerine sağlık, çok leziz görünüyorlar,
ellerine sağlık,
sevgiler

3/21/2008 07:07:00 PM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home