Friday, November 16, 2007

Hindistan Cevizli ve Cikolatali Kurabiye

Dondum doneli ev isleri ve diger islerle oyle kalabalikti ki basim, tatli/pasta yapmak bir luks oldu. Sadece en kolay tarafindan bir kurabiye yapabildim ve resmini cekmek icin son kurabiyeyi gozum gibi sakladim. Ama bu sefer de kameram oyun bozanlik yapti. Yukarda gordugunuz resim, cektigim on kusur resmin icinde en eli yuzu duzgunu, digerleri cidden berbatti. Galiba, ben yokken, zavalli kameramin basina bir isler gelmis. Cektigi resimleri hic kendisine yakistiramadim. Orasini burasini kurcaladiysam da para etmedi. Anlasilan, duzeltmek icin, hic sevmedigim bir is olan kullanim kilavuzu okumak durumunda kalacagim.

Bu kurabiyeyi yillar once arkadasim Ceyda'dan ogrenmistim, dolayisiyla asil kaynagi not edemeyecegim. Yapimi oldukca kolay, tek inceligi yumurta sarisi ve sekeri, iyice koyu bir kivam alana kadar, sabirla cirpmak. Kivam sulu olursa, kurabiyeler piserken yayiliyor; yok, guzelce koyulasmissa, kurabiyeler hemen hemen tepsiye konulduklari bicimi koruyorlar. Dislari hafifce kizarip kitirlasiyor, icleri ise beyaz ve yumusacik kaliyor. Ben kendi puf noktami atlayip, yumurta sarilarini yeterince cirpmamisim ki, kurabiyelerim yayildi ve daha once yaptiklarim kadar iyi olmadilar.

Son olarak, sunu da not edeyim ki, burada yaygin olarak kullanilan, sekerle tatlandirilmis, nemli, ve uzun seritli bir cins hindistan cevizi. Tarif, bu cins hindista cevizi icin yazilmis. Az sekerli bir kurabiye istedigimden, ben tarifteki hindistan cevizi miktarinin yarisini sekersiz file hindistan cevizi olarak kullandim. Belki sonucu bu da etkiledi. Eger Turkiye'de hindistan cevizinin sadece sekersiz cinsi kullaniliyorsa, tarifteki seker miktarini arttirmak gerekebilir.
  • 2 yumurta
  • 3/4 bardak seker
  • 1/2 bardak un
  • 1 yemek kasigi, erimis ve sogumus tereyagi
  • 2 bardak hindistan cevizi
  • 170 g damla cikolata veya kucuk parcalara kesilmis cikolata
  • 1 1/2 tatli kasigi portakal kabugu rendesi
  • 1 tatli kasigi vanilya
Firininizi 160 Cye isitin. Firin tepsinizi hafifce yaglayin. Iki yumurtayi once mikserinizin dusuk hizinda kopukleninceye kadar cirpin. Yavas yavas sekeri ekleyin ve karisim iyice koyulasip, limon rengini alincaya kadar cirpmaga devam edin. Unu ve erimis tereyagini karistirin. Geri kalan malzemeyi de kasikla katin ve karistirin. Elde ettiginiz hamurdan bir tatli kasigini dolduracak buyuklukte parcalar alip, aralikli olarak firin tepsinize yerlestirin. 10 ila 15 dakika, ya da kurabiyelerin ustu sertlesip, hafif kizarincaya kadar pisirin. Firindan cikardiktan sonra, kurabiyelerin firin tepsisinde biraz ilinmalarina firsat verin, sonra spatula yardimiyla tepsiden alip tamamen sogutun.

29 Comments:

Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnurcuğum, ohh nihayet döndün. Her gün bloğunu ziyaret edip halen dönmemiş veya döndüyse bile (tatil dönüşlerini biliyorum) biriken işler yüzünden çok yoğundur diye düşünüyordum. Nitekim öyle de olmuş. Neyse hoşgeldin ve çok güzel bir koko kurabiye ile başlangıç yaptın.
Umarım tatilin güzel geçmiştir, dinlenmişsindir. Bu arada geçmiş doğum gününü kutlar, ailen ve tüm sevdiklerinle beraber sağlıklı, mutlu bir ömür dilerim.
Görüşmek üzere der sevgilerimi gönderirim.

11/21/2007 01:39:00 AM  
Blogger Sibel said...

Nihayet! Ne güzel bir dönüş bu böyle Zinnur. Basit dediğin bu kurabiye bence harikulade.. Her zamanki Bizim Pastane:)
Sevgiler!

11/21/2007 01:43:00 AM  
Blogger munevver said...

Zinnur, merhaba!
Hindistan cevizi ile portakalı, dolayısıyla kabuk rendesini pek yakıştırırım. Kim bilir nasıl güzel kokmuştur?

Sevgiyle,
Nane Limon

11/21/2007 04:46:00 AM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Onun enfes lezzeti yeter. Hoşgeldin Zinnur'cuğum. Özlemiştik seni...

11/21/2007 05:38:00 AM  
Blogger ayseyaman said...

Hoşgeldin Zinnur
Bence bu kurabiyenin resmi çok güzel görünüyor. Arka fonun bembeyaz olduğu resimler her zaman çok hoşuma gitmiştir.
Senin ve arkadaşın Ceyda'nın ellerine sağlık..
Sevgilerle

11/21/2007 06:34:00 AM  
Blogger banu kırmızıgül said...

ellerine sağlık nefis bir kurabiye tarifi. aldım tarifi kesin denerim. sevgiler..

11/21/2007 10:36:00 AM  
Blogger Behiye said...

Zinnur hoşgeldin ve ellerine sağlık. Tarif kolay ve güzel gözüküyor ama bir şey soracağım. Yumurta sarılarını mı çırpmak lazım yoksa bütün mü?

11/21/2007 12:23:00 PM  
Blogger Dilek'ce said...

Merhaba Zinnurcugum,ne tesadüf ben de gecen hafta kolay diye hindistan cevizli kurabiye apmistim fakat benimki yumurta beyaziyla yapilanindandi:)

11/21/2007 01:41:00 PM  
Blogger Nalan Kaplan said...

Eline sağlık Zinnur !

11/21/2007 02:20:00 PM  
Blogger NiNo said...

hosgeldin sonunda :) bu tatil hicte ole kisa olmasdi ama neyseeeeeeeee :D ellerine saglik kurbisler pek nefis gorunuyor

11/21/2007 03:02:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Isil, guzel dileklerin icin cok tesekkur ederim. Tatil degildi tam olarak seyahatimin nedeni, 17 Ekim'de ilk defa hala oldum. Yegenimi gormege gitmistim. Iki hafta gunduz ve gecemiz bebekle dolu dolu gecti. Yorucu ama ayni derecede zevkliydi.Simdiden ozluyorum bebecigi, annesi ve babasini.
Sevgiler,

11/21/2007 04:18:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Sibel, begendigine cok sevindim. Benim de gonlum artik detayli ve susluden ziyade, basit ve sadeye kayiyor. Cok tesekkur ederim yorumun icin.
Sevgiler,

11/21/2007 04:20:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Munevver, tahmin ettigin gibi bu kurabiyenin en guzel yanlarindan biri de kokusu, firinlanmis hindistan cevizi ve portakal kabugu cok guzel bir ikili.
Sevgiler,

11/21/2007 04:22:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hosbulduk Burcin'cigim, ben de sizleri ozledim.
Sevgiler,

11/21/2007 04:22:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ayse, sagolasin. Ben de beyaz fonlu resimleri seviyorum, ama keske biraz da net ve golgesiz olsaydi :(
Sevgiler,

11/21/2007 04:23:00 PM  
Blogger zinnur said...

Banu, tesekkurler. Umarim memnun kalirsin.

11/21/2007 04:26:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hosbulduk Behiye'cigim. Yumurtalar butun olarak kullaniliyor. Cikolata miktari 6 oz, yerine 1 c damla cikolata kullanabilirsin. Firin isisi ise 325F. Yapmak istersen belki cevirimler yardimci olur diye yazayim dedim.
Sevgiler,

11/21/2007 04:30:00 PM  
Blogger zinnur said...

Dilek'cigim, madem kurabiye yaptigini agzindan kacirdin, hem tarifi, hem de resmini isterim :)
Sevgiler,

11/21/2007 04:32:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nalan, cok tesekkur ederim.

11/21/2007 04:32:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Nino, haklisin, tatilden dondugum halde bir turlu blog dunyasina donemedim. Sonucta ayri kaldigim sure 2 haftayi gecti. Ama telafi edecegim ilk firsatta :)
Sevgiler,

11/21/2007 04:35:00 PM  
Blogger Yaren said...

Ben hindistan cevizli olan her seyi cok severim.ÖYle oluncada bu güzel kurabiyelerin tadinin kötü olmasi imkansiz.Ellerine saglik sahane görünüyor.Afiyet olsun tadanlara.

11/22/2007 03:51:00 AM  
Blogger Ferah Gülşen said...

Merhaba, hoşgeldiniz.
uzun zamandır sitenizi takip ediyorum gerçekten çok değişik tarifler ve değerli bilgiler veriyorsunuz. Bu kurabiyelerde bence basit değil tadı çok güzeldir ve değişiktir eminim. Elinize sağlık.

11/23/2007 02:08:00 AM  
Blogger Cafe Gusto said...

Zinnurcuğum fotoğraf o kadar da kötü değil ayrıca varsın kötü olsun tadının nefis olduğundan eminim sen yaptıysan o kötü değildir.Ellerine sağlık.
sevgiler.

11/25/2007 02:58:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tesekkurler bu guzel kurabiye tarifi icin.

11/29/2007 06:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yaren, onceden pek sevmezken, ben de hindistancevizi sever oldum son zamanlarda. Tesekkurler.

11/29/2007 07:27:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pastalila, cok tesekkur ederim nazik yorumunuz icin.
Sevgiler,

11/29/2007 07:27:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serpil, cok tesekkur ederim ama hala canuim s1kk1n kameramla ilguili olarak. Umarim duzeltebilirim.
Sevgiler,

11/29/2007 07:28:00 AM  
Blogger zinnur said...

Guru, rica ederim, asil ben tesekkur ederim yorumun icin.
Sevgiler,

11/29/2007 07:29:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:01:00 AM  

Post a Comment

<< Home