Tuesday, September 25, 2007

Ceyda'nin Havuclu Cikolatali Mafinleri

Bu guzel cikolatali tatlilarin tarifini Ceyda'dan almistim uzun zaman once. Hatta gecenlerde aramizda lafi gecti. Bir baktim, Ceyda'cim yapip getirmis, sagolsun. Eh, bu sayede bana da bir firsat cikti Bizim Pastane'yi guncellemek icin. Yoksa bu aralar mutfaga girdigim yok pek.

Bu tatlilar brownie kategorisi altinda geciyor, ama Ceyda bu sefer mafin kaplari kullanmis yaparken. Ben de keksi bir yapilari oldugunu dusundugumden, isimlendirirken mafin demeyi daha uygun buldum. Ayni tatli 20 cm lik kare firin kabinda da yapilabilir. Havuc, portakal kabugu rendesi ve kuru uzum katkili bu nefis tatlinin puf noktasi, fazla pisirmemek Ceyda'ya gore.

Ilginc hikayesi var bu tarifin: Naples Daily News gazetesinin sofra bolumu yazari Doris Reynolds, Food Writers’ Favorite Cookies (Yiyecek Yazarlarinin En Sevdikleri Kurabiye Tarifleri) kitabina bu tarifle katkida bulunmus. Bu guzel kitap simdi baskida degil maalesef. Kitapta anlatildigina gore, Doris Reynolds, bu brownieleri ilk defa Asheville, NC'da bir pastanede yemis ve cok begenmis. Pastanenin sahipleri, Doris'in butun israrina ragmen tarifi onunla paylasmamislar once. Aradan yillar gecmis, sozu gecen pastane kapanmis. Bir Noel oncesi Doris, pastane sahiplerinden bir kart almis. Michigan'da yeni bir restoran actiklarinin haberini veriyorlarmis, ayrica Doris'in cok sevdigi tatlinin tarifini de Noel hediyesi olarak yollamislar. Tabii cok hos bir surpriz olmus bu beklenmedik jestleri.

  • 225 g bitter cikolata
  • 114 g tereyag
  • 3/4 bardak un
  • 1/2 bardak seker
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 3 yumurta
  • 1 bardak (3 orta boy) rendelenmis havuc
  • 3/4 bardak iri cekilmis ceviz (ya da fistik, findik)
  • 1 portakalin rendesi
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1/3 bardak kuru uzum
20 cm lik firin tepsinizi aliminyumla kaplayin ve hafifce yaglayin. Cikolata ve tereyagini ben mari usuluyle birlikte eritin. Orta boy bir kaseye, unu, tuzu ve sekeri birlikte eleyin. Yumurtalari teker teker cikolatali karisima ekleyin ve tahta bir kasikla butunlesinceye kadar karistirin. Sonra cikolatali karisimi, unlu karisima ekleyin ve karismasini saglayin. Havucu, cevizleri, portakal kabugu rendesi, vanilya ve kus uzumunu de katin ve yine karistirin. Hamuru hazirladiginiz tepsiye dokun, ya da mafin kaplarina paylastirin. 175C ye on isitilmis firinda 30 dakika kadar, ya da tatlinizin kenarlari tutup, ortasina batirilan kurdan nemli kiriklarla cikana kadar pisirin.


33 Comments:

Blogger serinmavi said...

Bol çikolatalı olduğu her halinden belli oluyor.Canım istedi gece vakti:) eline sağlık Ceyda'nın...Sizlere afiyet olsun....Selamlar.....

9/25/2007 01:58:00 PM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Mmmmmmmmm çok lezzetli görünüyor.

9/25/2007 11:03:00 PM  
Blogger Pembeli'nin Mutfağı said...

Sevgili Ceyda'nın ellerine sağlık, çok lezzetli görünüyor.

9/25/2007 11:14:00 PM  
Blogger PASTARDA said...

Şu görüntüye dayanabilecek yağız tanımıyorum ben..sanırım birazda çamur kek kıvamında olmuş..Denemek farzdır..
Ceyda nın ellerine sağlık

9/26/2007 08:19:00 AM  
Blogger nino said...

enfes olmus bayiliyorum boyle tadlara muhtesemmmmmmmmmm

9/27/2007 02:32:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serinmavi, yorumunu Ceyda'ya iletecegim.
Sevgiler,

9/27/2007 02:50:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcin, lezzetliydiler gercekten. Eh, bir de hazir yapilip gelince,daha ne ister insan?
Sevgiler,

9/27/2007 02:51:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pembeli, Ceyda'ya iletecegim. Yorumun icin tesekkurler.

9/27/2007 02:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcin, ben camur kek yapmadim ama sanirim dedigin gibi benziyor nemliligi itibariyle. Umarim memnun kalirsin denersen.
Sevgiler,

9/27/2007 02:53:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nino, Ceyda adina tesekkurler :)

9/27/2007 02:53:00 AM  
Blogger munevver said...

Zinnur,yoğun çikolatalı. Nefis olmalı. Browniler gibi. Ama havuç ve kuru üzüm ayrı bir lezzet katmış. Denenmeli bu kekler de. Ceyda'nın da güzel tarifleri var. Sevgiler ona da.

Sevgiyle, Nane Limon.

9/27/2007 05:47:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba ben amasyadan gülsüm tatlı cok güzel olmus ellerine sağlık ilk işim ramazanda olsa deneyecem tekrar gorüşmek üzere

9/27/2007 10:22:00 AM  
Blogger Nilay Cinisli said...

hem çikolatalı hem havuç!!ellerinize sağlık..görüntüden lezzetini tahmin etmek hiç de zor değil..Sevgiler

9/27/2007 12:06:00 PM  
Anonymous Eylem said...

Zinnur hanım iyi günler bu tarifinizin görüntüsü gerçekten çok başarılı eminim ki tadıda öyledir.Fakat bir sorum olacak kullandığınız bardak su bardağımı,bir ölçüsü var mı?

9/28/2007 02:02:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, evet, Ceyda hem agzinin tadini bilen, hem de iyi ahci bir arkadasimdir. Buna ragmen formunu korumayi basarmasi da ayrica takdire deger. Bu brownielerdeki kuru uzum ve portakal aromasi benim cok hosuma gidiyor, havuc da sanirim nemlilik veriyor. Guzel bir tarif gercekten.

Sevgiler,

9/28/2007 03:57:00 AM  
Blogger zinnur said...

Merhaba Gulsum. Umarim begenirsin denediginde.
Sevgiler,

9/28/2007 03:58:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilay, havuclar pek goze gorunmemis resimde, ama hos bir nem veriyorlar.
Yorumun icin tesekkurler,

9/28/2007 03:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Eylem, tesekkurler. Bardak dedigim hep 240 ml lik Amerikan cup olcusu.
Sevgiler,

9/28/2007 04:00:00 AM  
Anonymous fidaneli said...

çıkolata gırdımı bırseyın ıcıne, denemek, yemek farz olmustur bızlere:))

sevgıler
fıdan

9/28/2007 01:29:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

pardon Zinnur, kus üzümü mü kuru üzüm mü ? ona göre bu gün yapacagim da. Sevgiyle... Tuba

9/29/2007 12:10:00 AM  
Blogger Feyhan Sönmez said...

Çok lezzetli olduğu, resimden açıkca görülüyor. Çok da besleyici.
Ceyda nın ve senin ellerine sağlık.

9/29/2007 02:36:00 AM  
Blogger yaren said...

Mafinleri cok severim birde cikolatali olunca,eminim havucta ayri güzel bir lezzet katmistir.Hem tüm hemde isirilmis olarak görülen mafinler istahi kabartiyor;).Ellerine saglik afiyet olsun canim

9/29/2007 04:58:00 AM  
Blogger Rabia said...

Zinnur hanım merhabalar.
İçeriğinden ve görüntüden harika bir mafin olduğu anlaşılıyor. İlk fırsatta denenecekler arasında.
Bu arada sevdiklerinizi çok sevdim. Kendinizi çok güzel ifade etmişsiniz.
Sevgilerimle.

9/29/2007 12:43:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fidan, deneyin, pisman olmayacaksiniz :)

9/30/2007 08:02:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tuba, tepside yapildiginda normal kuru uzum kullaniyoruz ama mafin kaplarinda kus uzumu daha uygun olabilir. Tercih senin.
Sevgiler,

9/30/2007 08:03:00 AM  
Blogger zinnur said...

Feyhan, tesekkurler.

9/30/2007 08:03:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yaren, havuc dogal olarak tatlimsi oldugu icin keklere, kurabiyelere yakisiyor bence de. Resimleri begenmene sevindim. Sevgiler,

9/30/2007 08:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Rabia, umarim denersen begenirsin. Yorumun icin tesekkurler ve sevgiler,

9/30/2007 08:07:00 AM  
Blogger Yasemin said...

cikolata, havuc, kuru uzumu cikar.. amanin sanirim tum muffinleri yiyebilirim! ellerine saglik! agzimin sularini klavyeye akitmamaya calisiyorum :P

9/30/2007 11:06:00 AM  
Anonymous filizinmutfagi.blogspot.com said...

harika olmus aslinda butun tarifleriniz cok guzel ellerine saglik hemen denemek istiyorum sevgiler

9/30/2007 01:15:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

cidde den selamlar..
suan keki yemekteyim,hala denememis olanlara siddetle tavsiye ediyorum.bi kac kucuk degisiklik yaptim ;biraz tarcin ve burda date paste diye satilan hurma ezmesi ekledim ve butun halde elastik kalipta pisirdim.cikinca sogumasini beklemeden vanilla dondurma ile servis etmenizi de bir food crazy olarak tavsiye ederim.
sevgiler from ummuhuda.

6/08/2008 10:26:00 AM  
Blogger Yurdaer said...

This comment has been removed by the author.

6/08/2008 11:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cidde'li yorumcum,
Begendiginize cok sevindim. Tecrubenizi paylastiginiz yorumunuz icin cok tesekkurler.

6/08/2008 11:09:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home