Sunday, September 30, 2007

Bunlar da Tarifsiz


Gecen hafta iki gun ailece evde yemek yeme firsatimiz oldu. Ilkinde menude hazir alinmis serbetli, geleneksel Turk tatlilari vardi, ikinci gun ise Zeynep'le beraber cikolatali sufle yaptik. Yemege basladiktan biraz sonra, onceden hazirladigimiz sufleleri firina verdik ve tam 17 dakika icinde tatlilarimiz yenmege hazirdi.

Hem bu sefer guzel kabardi suflelerimiz, yalniz hava kararmis oldugundan ozenli resimlerini cekmek mumkun olmadi. Dogrusu, aklimda resim cekmek fikri de yoktu, yine de Zeynep'cigimin iki ara bir derede mutfakta cekiverdigi su resimleri eklemeden gecemeyecegim.

Bu cikolata ve fistikli kekin tarifini ise meshur Ingilizce blog Chocolate and Zucchini'den aldim. Fistigi cikolataya eskiden beri cok yakistiririm. Bu keki Ingilizce blogumun ilk gunlerinde yapmisligim var. O ilk yapisimda da ortasi cokmustu; o zaman bunu firinin son pisme asamalarinda kendiliginden sonmesine vermistim. Bu sefer ayni cokme tekrarlaninca, karbonat-kabartma tozunun fazla gelmesine yordum ki sanirim gercek neden de bu. Sicakken tattigimda o karbonat tadini da hafiften aldim zaten; neyse ki, daha sonra kek soguyunca azaldi. Bu tariften ilk yapisimda daha memnun kalmistik hatirladigim kadariyla. Sebepleri cesitli olabilir: ilk sefer hazir aldigim fistik ezmesini kullanmistik, bu sefer ise evde yaptigimi kullandim ve fistik tadi alamadim pek. Ayrica sekeri de az gibi geldi. Bilemiyorum, Fransa'da basariyla uygulanan bir tarifi Amerikan malzemeleriyle yapmaga calismak her zaman iyi sonuc vermiyor belki de. Umarim ayni durum Bizim Pastane'de yayinlanan tarifleri Turkiye'de veya baska ulkelerde uygulamaga calisan sizlerin basina gelmiyordur.

Bugunden sonra 3 gun yine evde yemek yiyecegiz. Yeni denemelerde, degisik tatlarda bulusmak uzere, guzel bir hafta diliyorum hepinize.

22 Comments:

Blogger Cafe Gusto said...

Sevgili Zinnur ellerine sağlık yine güzel tadlar hazırlamışsın.Ben bir soru sormak istiyorum.Sufleleri ne kadar önceden hazırlamak lazım.Yada hazırlanmış olarak ne kadar durur.Misafir gelince anında hazırlayamadığımız için sormak istedim.sevgiler...

10/01/2007 04:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serpil, tesekkurler. Benim tarif, hazirlandiktan sonra pisirilmeden uc gun buzdolabinda bekletilebiliyormus kitaba gore. Ben bir defa 1 gun beklettim, diger yapislarimda birkac saat beklettim. Hic bir problem olmadi. Bu ozelligiyle sufle misafir icin ideal bir tarif, tabii yine de zamanlamayi iyi yapmak lazim hemen yemek ustune yenecekse.
Sevgiler,

10/01/2007 08:03:00 AM  
Blogger FİGEN KARAVAŞ said...

Zinnur'cugum,,Peki bu guzel suflenin tarifi blogda var mı ?
Hepsi cok guzel gorunuyor , her zamanki gibi. Ellerine saglık.

Figen Karavas

10/01/2007 10:45:00 AM  
Blogger MUTFAKISTAN said...

cok guzel harika ellerine saglik sevgiler

10/01/2007 11:51:00 AM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Sufle de kek de çok lezzetli görünüyor. Çökme problemi buradan hiiiç anlaşılmıyor. Ellerine sağlık Zinnur'cuğum.
Sevgiler,

10/01/2007 11:10:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sufleleriniz ye beni diyor . Tarifini verseniz cok güzel olacak . Bende iftara yapmak istiyorum .

10/02/2007 02:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba ben hiç sufle denemedim sanki yaptıgımda ortası cökecekmiş gibi geliyor bana ama cok güzel görünüyor ellerin dert görmesin amasyadan sevgilerle

10/02/2007 09:46:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur hanim, ellerinize saglik, harika görünüyorlar. Çikolatali sufleyi denemeyi çok isterdim, tarifini dört gözle bekliyorum.
Selamlar...

10/02/2007 01:26:00 PM  
Blogger NiNo said...

ayyy ne guzeller neden tarifi yok :(

10/03/2007 07:45:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur Hocam,

Nane Limon blogum olmadigi halde beni s.187 oyununa davet etmis. Ben de dusundum ki, oyuna katilinca hakkini vererek oynamak lazim. Demek ki ben de birilerini sobeleyebilirim! Munevver Abala araciligiyla gelen bu sira disi sobelemeyi (daveti) kabul ederseniz cok sevinirim.

Bu arada yazmadan edemeyecegim: Gelip sizin pastanede ciraklik yapmak istiyorum! Cirak aramiyor olabilirsiniz. Ama belki Rana'nin ciraga ihtiyaci vardir. Beceri durumum goz onunde bulundurulursa zaten Rana'nin ciragi olarak ise baslamam uygun olur.. Sonra umut vadedersem belki Zeynep'in cirakligina terfi ederim. :) Rana'ya sorabilir misiniz, cirak ya da stajyer ihtiyaci var miymis? :)

Kolay gelsin. Sevgilerimle,

Itir.

10/03/2007 08:59:00 PM  
Blogger munevver said...

Şimdi, ben de tam gelmiştim, "Zinnur, sana bir sürpriz var." demek için ki, sürprizin sahibi açıklamış benden önce. Bu mim çok hoşuma gitti. Başka blogları sobelerken, hep çekiniyorum, acaba onları mecbur bırakıyor muyum diye. O nedenle her seferinde değişik kişileri sobelemeye çalışıyorum. Zinnur'cuğum,bu işe çok sevindim. Haydi bakalım, senin 187. sayfanda neler var?

Itır'ın tevazuluğunu sen de farketmişsindir. Bana öyle güzel fikirler veriyor ki. Ondan çok yararlanıyorum.

Şimdi ben ne yapacağım? Bu keki de yapmak istiyorum. Her şey çok güzel , her zamanki gibi.

Sevgiyle, Nane Limon.

10/03/2007 10:19:00 PM  
Blogger zinnur said...

Figen, bloglarda cok sufle tarifi var diye yazmamistim ama eklerim hafta sonunda.
Sevgiler,

10/04/2007 04:25:00 AM  
Blogger zinnur said...

Filiz,cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

10/04/2007 04:27:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcin'cigim, altust ettim de ondan anlasilmiyor, coken kisim altta kaldi. Mutfakta careler tukenmez ;)
Sevgiler,

10/04/2007 04:28:00 AM  
Blogger zinnur said...

Isimsiz arkadasim, ancak haftasonu ekleyebilecegim, umarim isinize yarar. Gerci sufle diye aratsaniz, diger yemek bloglarinda bircok guzel sufle tarifi de bulabilirsiniz.
Sevgiler,

10/04/2007 04:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulsum (dgru tahmin ettim mi?), ortasi bir sure sonra cokuyor zaten. Sufleler icin normal bir durum bu. Marifet o cokme baslamadan servis yapmakta, hatta cokmeyi altederek, cokmeden yemege baslamakta :)
Sevgiler,

10/04/2007 04:32:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ucuncu isimsiz yorumcum, haftasonuna eklemege calisacagim, umarim isinize yarar.
Sevgiler,

10/04/2007 04:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nino, sufleninkini ekleyecegim. Digerinin ise ortasi coktugu icin, tarifi vermiyorum. Ama bildiginiz yogurtlu kek hamurunu ikiye ayirip yarisina kakao ve damla cikolata, diger yarisina ise fistik ezmesi ve tane fistik ekliyorsunuz ozetle. Uzerine de cikolatali ganas suruluyor.
Sevgiler,

10/04/2007 04:36:00 AM  
Blogger zinnur said...

Itir, sobe teklifini seve seve kabul ediyorum. Sevimli yorumun beni gulumsetti. Rana'ya yamaklik edersen, bol bol oyun oynarsin (tercihan dress-up dedikleri kiyafetten kiyafete girme oyunu). Bizimkinin bu aralar oyuncak firinina ve mutfak takimlarina itibar ettigi yok. Malum kendisi bir prenses ya, hizmetcileri yapsin diye dusunuyor sanirim. Zeynep desen dersinde, sporunda. Sen gel bana mutfak arkadasi ol, ne dersin?
Sevgiler,

10/04/2007 04:41:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, hosgeldin sefalar getirdin Bizim Pastane'ye. Itir'in sevimli sobesini aldim ve cevapladim biraz once. Hele 187.sayfada karsima sadece SEVGI kelimesinin cikmasi cok hosuma gitti, bir mesaj olarak aldim bunu.

Kekin tarifi Ingilizce olarak bloglarda var Munevver'cigim, ama dedigim gibi olculerde biraz degisiklik gerekiyor. Yukarda Nino'ya yazdigim yorumda, kisaca ozetleyiverdim. Senin gibi usta bir ahci, bu ozetten, benim yaptigimdan daha guzel bir kek cikartir, eminim ki.
Sevgiler,

10/04/2007 04:47:00 AM  
Blogger NiNo said...

:) cok sevindim tarifi paylastigina ve paylasacagina :) hic sufle yapmadim malzemeler sorun olmazsa burada bulursam umarim ilk denemem olacak :D

10/05/2007 04:05:00 AM  
Blogger Gül Nur said...

Bu blogda sadece gezinmek bile hem gözümün hem de midemin bayram etmesine yetiyor.. Yemiş kadar oluyorum inanın:)

10/11/2007 10:05:00 AM  

Post a Comment

<< Home