Sunday, June 17, 2007

Likapali Dondurma Yaptik

Dorie Greenspan'in yeni kitabi Baking:From My Home to Yours'dan likapali dondurma tarifini denedik. Az malzemeli, kisa surede yapilabilen bir tarif. Yalniz malzemeyi keske daha fazla tutsaydik diye hayiflandik, zira dondurma kasesinin dibi cabuk gorundu. Hatta dogru durust resmini cekmeye firsat bulamadik. Dondurmanin yakin poz resmi olmasa da su yukarda gordugunuz resimler ne kadar lezzetli oldugunu gostermek icin yeterlidir sanirim. Su anda sabahin erken bir saati ve tarif yazamayacak kadar yorgunum, ama ilk firsatta tarifi ekleyecegim.
  • 1 bardak taze ya da donmus likapa (Eger donmussa, cozdurulmus ve suzulmus olmali)
  • 1/3 bardak seker (arzuya gore daha fazla olabilir)
  • Bir tutam tuz
  • 1/4 limonun suyu ve kabugunun rendesi (arzuya gore daha fazla olabilir)
  • 3/4 bardak sut kremasi
  • 3/4 bardak eksi krema (Ben burda labne denen suzme yogurt kullandim)
Likapalar, tuz, seker, limon suyu ve limon kabugurendesini ufak bir sahanda, orta ateste, devamli karistirarak kaynama noktasina getirin. Uc dakika kadar pisirerek, likapalarin patlayip yumusamasini saglayin.

Likapalari surubuyla blendiriniza alin, 1 dakika kadar cekin. Tam anlamiyla puruzsuz olmayacak elde ettiginiz sivi, boyle olmasinda bir sakinca yok. Eksi krema ve sut kremasini da ekleyin, ve blendirinizi bir kac defa acip kapayarak, kremalarin likapali siviya karismasini saglayin. Tadin, ve arzunuza gore limon suyunu, sekerini ayarlayin. Elde ettiginiz karisimi bir kaba alip, uzerini kapatin. Buzdolabina sogutun. Dondurma makinenize alip, makinanin kullanma kilavuzuna uygun bicimde dondurmayi hazirlayin. Birkac saat buzlukta dinlendirip, sertlesmesini sagladiktan sonra servis yapin. (Biz bekletmeden yedik; kivami yumusak, fakat yine de cook lezzetliydi.)

Hepinize guzel bir hafta dilegiyle,

33 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Bu resimmm cokk tatlı.Sabah sabah yüzümde kocaman bir gülümseme yarattı :))))))

6/18/2007 12:00:00 AM  
Blogger Selma Alkan said...

Gunaydin ama sabah sabah benimde canim simdi dondurma çekti tarifini merakla bekliyorum ;)....

6/18/2007 01:22:00 AM  
Blogger pelin said...

dondurma çok güzel görünüyor.tarifini bekliyorum.sevgiler

6/18/2007 03:11:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Dondurman mutlaka çok lezzetli olmuştur biliyorum.Fakat resim karelerinde gördüğüm bu tatlı şey bence dondurmadan çok daha tatlı.
Ben bu tatlıyı yesem nasıl olur acaba? Tekrar ellerine sağlık ve Allah bağışlasın Zinnur'cuğum.

Sevgilerimle,

6/18/2007 03:13:00 AM  
Blogger *Ra said...

İnsanı mutlu eden resimler bunlar. dondurmaya mı baksam yoksa dondurmadan da tatlı olan bu şekere mi baksam şaştım.
Sevgilerimle.

6/18/2007 03:16:00 AM  
Blogger Dilek... said...

Zinnur, Rana cok tatli, masallah... Ne de guzel poz vermis kerata!!!! Ben bir top likapali dondurma, iki top da Rana alayim ;))))

6/18/2007 07:04:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur hanim, pek bu tarifle ilgili degil ama size heavy whipping cream konusunda bir sey sormak istiyorum. Gecenlerde bir tarifte gordugum uzere pasta yaparken ilk defa heavy whipping cream kullanmak istedim, creami buzdolabindan alip bir kaseye doktum vede 1 fincan kadar pudra sekeri ekledim, cirpmaya basladim, once cok guzel sertlesti, ben "tam oldu bu" diye sevinirken birden lorumsu bir kivama vede sarimsi bir renge donuverdi, acaba boyle bir sey basiniza geldimi? yanlis yaptigim nokta nedir bir bilginiz, tavsiyeniz varmi?

siteniz cok guzel eklemek isterim, yeni buldugum icin hayiflandim once ama buldugum icin de sevindim sonradan, ozellikle sizinde ABD de olmaniz vede buradaki malzemeleri kullanipta yapmaniz tariflerinizi denemek konusunda beni dahada rahatlatti. cok tesekkur ederim vereceginiz cevap icin.

Ebru

6/18/2007 09:05:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhabalar,
galiba su siralar cok yogunsunuz, aynen bende, su anda isyerindeyim ve ayaklarim agiriyor aykta durmaktan, bende yatagimi özledim...:(

6/18/2007 11:01:00 AM  
Blogger bir demet feslegen said...

Merhaba
İki tatlı,
ikisi de birbirinden tatlı :)
Dondurmanın tarifini hakikaten merak ettim, zira en sevdiğim tatlıdır.
Sevgiler
Eda

6/18/2007 04:32:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sagolasin Duygu, acikcasi bakarken beni de gulumsettiler. Buyuk kizim cekmis :)
Sevgiler,

6/18/2007 09:02:00 PM  
Blogger zinnur said...

Pelin, birazdan ekleyecegim.
Sevgiler,

6/18/2007 09:03:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Gul, cook tesekkur ederim. Evet, bazi zamanlar tatliligindan yenmiyor, diger zamanlarsa... Diger zamanlarimizi hic sorma, yaramazligimiz da pek bir bol :)

6/18/2007 09:05:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Rabia, resimleri begendigine sevindim. Senin yorumunu okudugumda, gunde kimbilir kac defa boyle anlar yasadigimiz halde bunlari goremedigimizi ve tadini cikaramadigimiz dusundum. Fotograf cekmeyi bu yuzden seviyorum. Hem bakmayi ogretiyor insana, hem de hayatin hizli akisinda yine de kacirabildigimiz bazi guzel anlara yeniden donebilme imkani sagliyor. Bu resimler de benim icin oyle oldu.
Sevgiler,

6/18/2007 09:13:00 PM  
Blogger zinnur said...

Dilek'cigim, sagol. Ben su yorumu yazarken, Rana misil misil uyumasi gereken bir saatte hala uyanik kalma savasi vermekte. Dondurma tatliliginda degil hic! Ama kabak seversen, bak onu bilemeyecegim?
Sevgiler,

6/18/2007 09:19:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ebru, anladigim kadariyla fazla cirpmaktan olmus basiniza gelen. Sut kremasi, fazla cirpildiginde tereyaga donusuyor, bu donusum sirasinda yag sulu kismindan ayrilip, puturcukler olusturuyor. Eger cok ileri gitmemisse, fazla cirpilmis kremaya, kasik kasik cirpilmamis krema eklenip, telle karistirilarak durum kurtarilabiliyor ama tereyag asamasina ulasilmissa, bu yontemin de calisacagini zannetmiyorum.

Amerika'da satilan heavy cream tazeyse ve soguksa, bir iki dakikada (tabii miktar da bir faktor) cirpilip koyulastirilabiliyor. Uzun cirpmaya gerek yok, cirpilirsa bu bahsettigim tereyaglasma durumu yasanabiliyor. Bazen eskimis kremalarda da bu durum gorulebiliyor, bu da laktik asidin artmasi ile ilgili imis. Boyle kremalar cirpilinca, ya da kahveye eklendiklerinde daha cabuk puturlenebiliyorlarmis.
Sevgiler,

6/18/2007 09:39:00 PM  
Blogger zinnur said...

Aysen, sorma, bu dunyanin kosusturmacasi bitmiyor. Sana islerinde kolaylik dilerim. Umarim bugun biraz olsun daha iyisindir yorumu yazdigin zamandan.
Sevgiler,

6/18/2007 09:41:00 PM  
Blogger zinnur said...

Eda, tesekkurler. Tarifi hemen ekleyecegim.
Sevgiler,

6/18/2007 09:42:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur

Dondurmada Ranada çok tatlı görünüyorlar.
Likapa nasıl bir mevye acaba? Senin tariflerinde çok çok duyuyorum adını. Ama daha önce ne duydum ne gördüm. Likapalı tariflerini denemek istesek Türkiye de bulunabilecek hangi meyveyi önerirsin?

6/18/2007 11:41:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba;
Öncelikle siteniz hakkında yorum yapmak istiyorum....Tek kelimeyle BAYILDIM...İlk olarak Yurtdışında teyzemdeyken bak muhteşem bi site var gösteriyim sana dedi o günden beridir de işteyken bile sayfanız açık bilgisayarımda tarifler kabul ediyorum bazılarını yapmak ustalık gerektiriyor ama bazılarını yapabilmek insanı mutlu ediyo çilekli tariflerin çoğunu denedim bazılarını kendi imkanlarıma göre uyduruyorum maalesef:)Ve organizasyon şirketinizi ortamınızı hepsini beğendim ve imrendim maşallah diyimde nazar değmesin...

6/19/2007 03:13:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Likapa nasıl birşey Zinnurcum...

6/19/2007 08:08:00 AM  
Blogger munevver said...

Sevgili Zinnur, çocuklarımızın her hali güzel; ama, büyüdükçe dertlerinin de büyüdüğünden midir nedir, bu hallerini özlemle anıyoruz hep. Hep birlikte tadını çıkarın şu anın.
Dondurmada kullandığın labne için, süzme yoğurt gibi diyorsun. Buradaki labneler yoğurt gibi değil. Kendimiz yoğurdu süzsek olur mu acaba? Ya da buradaki labneler kullanılabilir mi?
Eline sağlık. Rana'cık pek güzel yemiş..
Sevgiyle, Nane Limon

6/19/2007 09:05:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Küçük bir tatil sonunda önümüzdeki günler için alternatif olabilecek büyükçe bir tarif listesiyle karşılaştım. Bir de güzel bir suratla:) Yediğine bu kadar mı yaraşır insan kılığıyla-kıyafetiyle, bir de muzır ifadesiyle:))
Sana sevgiler gönderiyorum Zinnur, Rana'nın da güzel yanaklarından öpüyorum.
Leyla

6/19/2007 11:53:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, cilek, ahududu ve bogurtlen gibi meyvalarin ailesinden likapa. Ben yaban mersini diye ceviriyordum, Tijen likapa dendigini ve Karadeniz bolgesinde yabani olarak yetistigini, son zamanlarda tarimina baslandigini soyledi. O zamandir bu ismini kullaniyorum. Galiba mavi yemis diye de aniliyor. Daha once Evcini likapali mafinler yapmisti, demek ki Turkiye'de de bulunabiliyor, ama yaygin olmasa gerek. Bu durumda o aileden herhangi bir meyve kullanilabilir bence.
Sevgiler,

6/19/2007 12:08:00 PM  
Blogger zinnur said...

Merve, cok tesekkur ederim. Demek teyzenizden aldiniz Bizim Pastane'nin adresini. Yurtdisinda da Bizim Pastane'yi takip edenlerin oldugunu bilmek ne guzel! Bazi tarifleri denemis olmaniza cok sevindim. Imkaniniza gore degisiklik yapmaniz dogal, ayni isi ben de yapiyorum. Mutfak islerinin guzelligi zaten bu esneklik, ve insanin bir tariften yola cikarak bambaska seyler uretebilmesi.

Sevgiler,

6/19/2007 12:15:00 PM  
Blogger zinnur said...

Delfina, likapa soyle bir meyva. Iki onceki yorumda, Fatos'a bu konuda bildiklerimi yazmistim.
Sevgiler,

6/19/2007 12:23:00 PM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, haklisin, ben bile Rana yanimda oldugu halde, cocuklarin daha kucukluk hallerini dusunmekten kendimi alamiyorum.

Labne dedigim labne peyniri degil Munevver'cigim, sen tahmin etmissin zaten. Burdaki labne (Arap marketlerden aliyoruz), kivamli ve koyu bir yogurt. Bizim suzme yogurda benziyor ama fazla eksi degil. Suzme yogurt kullanabilirsin bence yerine.

Sevgiler,

6/19/2007 12:27:00 PM  
Blogger zinnur said...

Leyla'cigim, hosgeldin, umarim guzelce dinlenebilmissindir. Tesaduf, Rana'nin uzerindeki renkler dondurmanin rengine uymus gercekten. Muzurlugu konusunda ise kesinlikle haklisin :)
Sevgiler,

6/19/2007 12:30:00 PM  
Blogger Papatya said...

Dondurmanin lezzeti Rananin keyiften gozlerini kapatmasindan belli :)

6/21/2007 03:45:00 AM  
Blogger Bocuruk said...

Hem kızınız hem dondurma çok güzel görünüyorlar:)

6/21/2007 04:31:00 AM  
Blogger butterfly said...

Zinnurcum dondurma da fotoğraflar da bir harika:). Likapalı muffin yemiştim ben de Amerikadayken. Hatta yanlış hatırlamıyorsam orda kaldığımız süre içinde annem reçelini de denemişti. Çok lezzetli, kendine has aroması olan bir meyve. Gördüğüm kadarıyla dondurmaya da çok güzel bir renk vermiş.
Ellerine sağlık canım. Sevgilerimle:).
aslı

6/22/2007 05:09:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur merhaba,
Ilk defa siteye rastlanti sonucu buldum, cok guzel hakikaten. Ancak dondurma tarifini nasil bulacam bu tatliyi yapmak icin? Sen de bir tarif var ise ltf. gecer misin.Cok tesekkurler sana simdiden, hersey gonlunce olsun.
Zeynep

8/14/2007 04:31:00 PM  
Blogger zinnur said...

Zeynep, hosgeldin. Sorunu tam anladim mi bilmiyorum ama dondurmayi makine ile yapiyorum. Sivisini hazirladiktan sonra --yukardaki tarifteki gibi-- makineye koyuyorsun, yarim saatte hazirliyor dondurmayi. Makine yoksa, dondurup, catalla ezme islemini birkac defa tekrarlayarak donmus bir tatli yapabilirsin ama dokusu dondurma kadar puruzsuz olmaz saniyorum.
Sevgiler,

8/15/2007 07:20:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 09:21:00 AM  

Post a Comment

<< Home