Monday, May 14, 2007

Fistikli Tatlilar

Resimde gordugunuz mekikler ve makaronlar dugun pastasindan artan yumurta aklari, fistiklar ve fistikli kremayi degerlendirmek icin yapildi. Fistikli mekigin tarifini zaten vermistim onceden. Ust suslemesi icin ise Rose Levy Beranbaum'un beyaz cikolata ve krem peynirli kremasini findik ezmesiyle cesnilendirerek kullandim. Aslinda mekiklerin kremaya ihtiyaci olmaz ama, elde olani ziyan etmemek icin boyle yaptim bu seferlik. Mini mafin kaplarinda yaptigim icin iki lokmalikti bu tatlilar; boyleyken isin icine krema filan da girince, ziyadesiyle bereketli ciktilar. Bir arkadas toplantisina goturdum, orda bitmeyince, artanini alip eve getirdim yine.

Fistikli makaronlarin tarifini de onceden vermistim. Tek farklilik olarak, bu sefer o linkteki dolgu yerine pastamizdan artakalan beyaz cikolata ve fistikli kremayi kullandim.

Yogun fistik lezzetli tatlilar oldu ikisi de. Fistik ezmesinin hikayesi de soyle. Dugun pastasi oncesi, epey pahali olan fistik ezmesini hazir alsam mi, almasam mi ikilemi icindeyken, imdadima arkadasim Guzide'nin yeni aldigi, iki beygir gucundeki mutfak robotu (daha dogrusu blender, bunun Turkcesi nedir, bilmiyorum) yetisti. Guzide bu mutfak mucizesini alali beri, comertce hizmetimize amade etti; sayesinde artik sebze corbalarimiz daha puruzsuz, salata soslarimiz daha lezzetli ve yogun. Bu son derecede guclu aletin suyunu cikarmayacagi sey yok gibi. Fistik ezmesinin de altindan kalkti; sadece fistik, tatlandiracak kadar seker ve biraz su kullandik, disardan tonla paraya satin alinanlari hic aratmadi, tabii cok daha ucuza geldi. Fistikli krem anglezi yaparken de sutu cekilmis fistikla kaynatip tulbentle suzmek yerine, kaynatma faslindan sonra, bu becerikli alette cektik. Fistik tanesi filan kalmadi dise gelen, fistikli puruzsuz bir sut yapti cikardi cok kisa surede. Suzmeye ihtiyac kalmamasi bize hem vakit kazandirdi, hem de israfin onune gectigi icin cok iyi oldu. Bir dahaki projem ahududu sosu. Oyle tahmin ediyorum ki bu alet, ahududu cekirdeklerini de ogutecek kadar guclu. Bizim Pastane'yi okudugunu hic zannetmiyorsam da, Guzide'ye buradan kocaman tesekkurler yardimi icin.

19 Comments:

Blogger Cafe Gusto said...

Sevgili Zinnur
Senin makoronların harika olur zaten.Bu fıstıklılarda fıstık gibi görünüyor.Ayrıca düğün pastan da harika.
Ellerine sağlık..
sevgilerle

5/15/2007 03:15:00 AM  
Blogger Bocuruk said...

O kadar güzel şeyler hazırlıyorsun ki. Sayfalar dopdolu. Ellerine, emeğine sağlık:)
Sevgilerimle...

5/15/2007 04:58:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Gene harikalar yaratmışsın Zinnur,

İnsanın hemen mutfağa koşacağı geliyor. Ama senin gibi yapmak imkansız olduğundan tutuyorum kendimi. Yarın gelecek konuklarıma bende aztek pastanın yanında fıstıklı makaronlardan yapacağım. Bu seferde, daha önce söylediğim gibi çikolatalı makaronlar için verdiğin tarifi fıstıklı deneyeceğim. sonucu bildiririm.

5/15/2007 05:03:00 AM  
Blogger Damak Tadı said...

Zinnur'cuğum,
Yine harika tatlılar yapmışsın ellerine sağlık.Sayfana her geldiğimde değişik lezzetlerle karşılaşmaktan çok mutlu oluyorum.
Tek kelime ile karikasın.

Sevgiler.

5/15/2007 06:40:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

MErhaba Zinnur, yaptıklarına hayranlıkla baktım yine. Ve tabi kafamda da bir sürü soru işaretleri oluştu. O kocaman düğün pastasını nasıl bir kaılıpta nasıl bir fırında pişirdin acaba. Nasıl öyle düzgün kestin ve kaç koli yumurta kaç kilo un gitti gibi sorular. Yapabileceğimden değil de merakımdan soruyorum :) Eğer fotoğraflar da varsa yapılış aşaması ile ilgili bizimle paylaşır mısın bu tecrübelerini?

5/16/2007 12:27:00 AM  
Blogger ufukmutfakta said...

Zinnur, düğün pastası kusursuz olmuş. Başta senin olmak üzere, tüm arkadaşlarının ellerine sağlık. Yeni evli çifte de mutluluklar.
Bu minik değerlendirme amaçlı tatlılar ise yine senin elinden çıkan diğer tüm şeyler gibi muhteşem. Görüntüler çok ama çok şık. Yayınladığın her şey butik pastanelerde dahi rastalayamayacağımız güzellikte. Tekrar ellerine sağlık diyor, bizlere çok başarılı bir örnek olduğun içinde çok teşekkür ediyorum.

5/16/2007 12:43:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serpil, tesekkurler. Aslinda biraz ovalimsi oldular makaronlarin kimisi, ama fotografta gorunmemis. Pastayi begenmene sevindim.
Sevgiler,

5/16/2007 05:14:00 AM  
Blogger zinnur said...

Bocuruk, cok tesekkur ederim :)

5/16/2007 05:14:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, merakla bekliyorum sonucu, ozellikle Aztek pastasi ne oldu acaba?
Sevgiler,

5/16/2007 05:17:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gul, cok naziksin, tesekkurler.

5/16/2007 05:17:00 AM  
Blogger zinnur said...

Naile, normal bir firinda pisirdim. En buyuk pasta kati 31 cm capindaydi. Giriste de yazdigim gibi, bu aslinda kucuk bir pastaydi, ama katlar yuksek oldugu, ust uste konuldugu ve sutunlarla daha fazla yukseklik sagladigimiz icin, oldugundan daha buyuk gosteriyor. Katlar 31 cm, 25 cm, 20 cm ve 15 cm seklinde gidiyordu. Wilton'un dugun pastasi seti var bende, yoksa bunlar her yerde rahatca bulunabilen olculer degil aslinda. Her bir pasta kati icin 5 cm yuksekliginde 2 pandispanya pisirdim ve (ikiye keserek) ustuste koydum. Duzgun kesilme olayi, levye ile ilgili. Dugun pastalarinin kabarmayip, ustu duz sekilde yukselmesi icin ustu yanmaz materyalle kapli islak bantlar kullaniyoruz burada, dolayisiyla ustleri traslamaya cogunlukla gerek kalmiyor ve pandispanyanin tumu ziyan olmadan kullanilabiliyor. Ne demis atalarimiz, alet isler, el ogunur ;)Sen sorunca hesapladim: yaklasik 50 yumurta (beyazi keke, sarisi kremaya olmak uzere) ve 2 kg un kullanmisim. Daha dramatik olan tereyagi miktari, onu ne sen sor, ne de ben soyleyeyim :) Maalesef bu sefer asamalarin resmini cekmedim, ama 2 yil once arkadasimin kizinin pastasini yaparken Ingilizce bloguma birkac resim koymustum, burda bulabilirsin.
Sevgiler,

5/16/2007 07:48:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Ufuk, cok tesekkur ederim guzel sozlerine. Gercekten cok kibarsin. Yeni evli ciftimiz icin olan guzel dileklerin icin de ayrica tesekkurler.
Sevgiler,

5/16/2007 07:52:00 AM  
Blogger Minik Kus said...

Zinnur. ellerine saglik. Hem dugun pastasi super olmus hem de bu tarifini verdigin fistikli pastalar (kurabiyemsiler mi demeliyim) cok guzelk gorunuyor. Aci badem kurabiyesi gibi. Ya ben de dugun pastasi yapmak istiyorum. Cok ozendim simdi size.

5/16/2007 10:46:00 AM  
Blogger Unknown said...

zinnur hanım ,
iyigünler,
ben biranne.wordpress.ten aslı,
ya !size bir önerim olacak,
hiç yemek kitabı yazmayı düşündünüz mü?
çünkü,inanın,bu konuda çok beceriklisiniz.ve eğer birgün kitap çıkarırsanız kitabınızı ilk alanlardan biri ben olurum heralde...
ellerinize sağlık...

5/16/2007 11:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sorma Zinnur, gecen Thanksgiving evde tam islerin ortasinda toz tarcin bitti. Bir kez daha markete gitmeye usenip, cubuk tarcinlari benim ufak isler icin bir robotum (Cuisinart) var onun icine koydum. Buraya kadar ben kendimi akilli hissediyordum! Buyuk hata yapmisim halbuki. Cubuk tarcin kabini mahvetti guzelim aletin ve toz falan yapamadim tarcini. Daha yepyeni almistim, elimde bir cuisinart mahvolmus halde kaldi. Kullandigin blender bildigimiz blenderlardan/robotlardan nasil farkli?

Mine

ps Dugun pastasi sahane olmus.

5/17/2007 12:56:00 PM  
Blogger zinnur said...

Mine, bunlar blender otesi aletler, fiatlari da cok daha fazla. Burada gorebilirsin.

Senin blendara uzuldum. Garanti suresi icindeyse iade etmek mumkun olabilir mi? Ya da belki sadece kabini alabilirsin.

Dugun pastasini begendigine sevindim.

Sevgiler,

5/17/2007 02:15:00 PM  
Blogger zinnur said...

Minik Kus, tesekkurler. Bir yakinin nisanlanirken ilk denemeni yap bence. Nisanlar daha kucuk ve samimi bir grup insan icin yapiliyor cunku, ilk pasta icin daha kolay olur. Bak bakalim ilk denemeden sonra bu isi hala yapmak istiyor musun?
Sevgiler,

5/17/2007 02:21:00 PM  
Blogger zinnur said...

Asli, ne kadar naziksin! Dikkat edersen, bir cok yaptigim kitaplardan. Kitap cikarmak icin ozgun tariflerle ortaya cikmak gerekiyor ki, bu da ciddi bir calisma ister. E, tabii bir de bir yayinci-dagitimci firmayla anlasmak lazim. Himm, pek kolaya benzemiyor bu is. Ama boyle bir firma mucizevi sekilde bana teklifte bulunsa, degerlendirmek isterdim tabii.
Sevgiler,

5/17/2007 02:25:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:31:00 AM  

Post a Comment

<< Home