Wednesday, May 23, 2007

Biraz da Tuzlu Konusalim mi?

Gecenlerde cok sevdigim bir tanidigimiz aradi beni Turkiye'den. Epeydir gorusememistik, uzun uzun konustuk. Konu konuyu acti ve derken soz Bizim Pastane'ye geldi. Takip ettigini ogrenince sevindim. Arkadasim, pasta, kek ve kurabiye tarifleri yanisira, yemek tarifleri de yazmami onerdi. Aslinda ayni sey benim de aklimda vardi epeydir. Neden derseniz, bu aralar sekerle basim pek hos degil. Son zamanlarda seker hakkinda o kadar olumsuz seyler okudum ki, normalde cok sevdigim tatli yapimi artik bana eskisi kadar zevk vermez oldu, hatta sucluluk duymaya basladim yaptiklarimi ikram ederken. Bir yandan boyle dusunurken, diger zamanlarda asiri fikirlerden kacinmak gerektigini, ve az tuketildiginde vucudun hic bir gidadan zarar gormeyecek kadar mukemmel bir organizma oldugunu soyluyorum kendime, ve daha rahat hissediyorum kendimi. Iste boyle ikilemler icinde, Bizim Pastane'ye birkac "tuzlu tarif" eklemege karar verdim.

Yalniz bir zorlugu var bu isin. Pasta/kek yaparken elimdeki tariflere oldukca sadik kaldigim halde, yemek yaparken cok daha rahat oluyorum. Yeni bir tarif denerken bile, tarife birebir uymaktan ziyade, o tarif cercevesinde aklima geleni yapiyorum. Not almak da zor geliyor. Uzun lafin kisasi, ancak anahatlariyla yazabilecegim bu tarifleri. Ve bu sartlar altinda, bazilarinizin pek isine yaramayabilir bu yazdiklarim. Yine de, ara sira mutfagimizin seker katilmamis calismalarina da yer vermek istiyorum burda. Bizim Pastane adini da degistirmeli mi bu durumda? Oyleyse, ne diyebilirim onun yerine?

Asma Yapraginda Zeytinyagli Enginar Dolmasi

Bu iletideki resimler gecen haftadan kalma. Zeytinyagli enginar dolmasi bilinen bir yemek; bol soganli, ic baklali ve dereotlu bir ic hazirlaniyor ve enginar canaklarinin ici dolduruluyor. Benim yaptigimin tek ozelligi asma yapraklariyla paketlenmis olmasi. Yapraklarin sarmalara verdigi tadi seviyorsaniz bu sekilde de deneyin derim. Yok, enginar tadindan dikkati uzaklastiracak hic bir sey olmasin diyorsaniz, o zaman ayni dolmayi yagli kagida paketleyerek pisirebilirsiniz. Iki turlusu de cok guzel oluyor. Bizim buralarda enginar hala bulunuyor, sizde de varsa, mevsimi bitmeden bir de boylesini deneyin.

Akdeniz Usulu Terrine
Yukardaki resimde gordugunuz mezenin ilhami M. Stewart'in Appetizers kitabindan geldi. Ama tarife birebir uymadim. Yapimini iki gune yayabilirsiniz, bir gece de kalipta beklemesi iyi oluyor. Dolayisiyla, misafiriniz oldugu zaman son dakika telasina birakmadan, onceden hazirlayabileceginiz bir meze bu.

Ozetle yazayim yaptiklarimi: Bir gun onceden patlican ve kabaklari ince ince ve boyuna dilimledim. (Bu sekilde "firinda kizartilacak" sebzeleri boyuna kesmek daha sonuc veriyor.) Firin tepsisine yerlestirip, uzerlerine baharatli zeytinyag surdum ve yuksek isili firinda (200 C) once bir yuzlerini, sonra diger yuzlerini pisirdim. Bu arada bir bas sarimsagi da oldugu gibi yanlarina kattim ve koku salip, ici yumusayincaya kadar pisirdim. Sebzeler soguduktan sonra cinslerine gore iki ayri tabaga aldim ve ertesi gune kadar buzdolabinda beklettim. Pismis sarimsaklari kabuklarindan ayirip, biraz zeytinyagi ile karistirdim. Biberleri ocak uzerinde kozledim, bir naylon torbada terlettim ve kabuklarini soydum. Sonra bir suzgece koyup, fazla sularinin suzulmesini bekledim. Kurulayip, azicik sirke ve sarimsak ile terbiye ettim. O da ertesi gunu bekledi.

Ertesi gun, 1 bardak domates sosunu (Domates sosu Turkiye'de var mi bilmiyorum; domates suyundan koyuca, salcadan daha sulu oluyor, yoksa yerine domates suyu da kullanabilirsiniz.) firinlanmis sarimsak ezmem, kara biber ve kekikle tatlandirdim ve isittim. Icine azicik sicak suda cozdugum bitkisel jelatinimi de ekledim. Yarim kure seklindeki kalibimi, uclar disarda kalacak sekilde saranla kapladim. Once patlican dilimlerini, uclari disariya sarkacak sekilde ve verevine yerlestirdim kalibin dibine. Sonra sirayla kabak ve biberleri koydum. Her kati jelatinli domates sosumla sivadim. Malzeme bitince, ya da kalip dolunca, sarkan patlican dilimlerini de kalibin icine dogru cevirdim. Elimle bastirarak, malzemenin iyice yerlesmesini sagladim. Saranla uzerini kapadim ve agirlik yapsin diye uzerine bir tabak koydum. Bu vaziyette ertesi gunu bekledi buzdolabinda.

Ertesi gun mezemi servis tabagina cikardim. Keskin bir bicakla kolaylikla dilimlendi. Dilimleri, balsamik sirke, sarimsak, kirmizi sogan, kapari, ancuez, maydanoz ve zeytinyagiyla yaptigim bir sosla servis yaptim.


61 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cuğum club'e hoş geldin!..
Ben de neden bunca güzel tatlılar yapan biri mutfağının diğer köşelerini de açmaz diye düşünürdüm. Ve hayretle yazdıklarını okudum, fotoğraflara baktım. Damak zevkime, sunumuma öyle çok uygun bir tarzın var. Z.yağlı enginar dolmasını ben de yaparım. Asma yaprağına sararak. Ama iç bakla olmaz içinde, sadece dolma içi vardır, bol çam fıstığı ve kuş üzümüyle hazırlanmış. Ev halkı, bize konuk olarak gelenler, hatta yapıp evine gönderdiğim kişiler bile olur enginar zamanında. Övgüler alıp, çoğu kimsenin de bu yemeği bilmediğini, ilk kez tattığını öğrenirim. Yemeğin bence en kötü tarafı ortadan ikiye bölünmeden ki görüntüsü, bence pek parlak olmuyor.
Neyse bu kadar gevezelik sonunda yelpazenin geri kalan kanatlarını da görmenin heyecanı ile kararına sevindiğimi yazmak istedim.
Çok çok sevgilerimle,
Leyla

5/23/2007 06:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Tuzlulara başlamana çok sevindim..Bundan sonra keyifle tuzlularının sıkı takipcisi olacağım.Enginar dolman ise muhteşem gözüküyor ellerine sağlık.
Ben yine de tatlıları yapmaya devam ediyorum istek üzerine..
Cuma günü kısmetse vişneli cheese keki deneyeceğim.
Tekrar teşekkürler güzel paylaşımlarından dolayı.

Sevgiler.

5/23/2007 07:44:00 AM  
Blogger zinnur said...

Leyla'cigim, inan ben de her yapisimda bir dahakine klasik dolma iciyle deneyeyim diyorum, ama bu dolmada kullandigim ic baklali pilavi o kadar cok seviyorum ki, arttirip kendime atistirmalik yapmak icin yine bu tarife geri donuyorum. Gerci az zahmetli degil, baklayi, ic baklasina kadar ayiklamak. Dolmalarin dis gorunusu konusunda ise cok haklisin. Neyse ki, icleri hos bir surpriz oluyor. Ilk yapisimda, bir de beklerken kurumustu dolma yapragi. Sonrakilerde, servise kadar uzerlerini ekstra dolma yapraklariyla kapali tuttum, bu sekilde kurumadilar ve parlakliklarini korudular.

Zevklerimizin uydugunu zaten tahmin ediyordum, ama bir de senden duymak beni sevindirdi. Bir blog acmani istiyorum gercekten, umarim gerceklesir bu dilegim.

Sevgiler,

5/23/2007 08:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gul'cugum, yine de tatlilar cogunlukta lacak sanirim burada. Cunku ben tuzlularda senin kadar becerikli degilim kesinlikle. Klasik yemekler pisiriyorum cogunlukla, bloga koyacak bir ozelligi yok yaptiklarimin.

Visneli peykek benim blogdan mi olacak, ilk tariflerden biriydi dogru hatirliyorsam. O tarifi aldigim kitapta sekeri cok az kullaniyorlardi hep. Sen tadip, zevkine gore ayarlayabilirsin seker miktarini.

Sevgiler,

5/23/2007 08:07:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cugum,

Dogrusunu soylemek gerekirse kararin beni cok sevindirdi. Ozenle hazirlanmıs tatli tariflerin yanina bir de ozenle hazirlanmis tuzlular eklenecek desene.. Zaten ilk iki tarif resim gibi olmus, gerisi kimbilir nasil gelecek? Demek ki maharet tatlida, ahududu kirmizisinin beyaz cikolatali musla uyumunda filan degilmis oyle gorundugu gibi. Hani deneyip duruyorum, ya pastalari ara ara, bir hafta oncesinden hazirliklara baslayip, ama yine de resmini gorduklerime benzetmekte zorlaniyorum, ote yandan baska bir yerden tarif deneyemecek kadar da aliskanlik yapmis bu pastane bende, meger maharet site sahibinin kendindenmis. Valla, ellerine saglik Zinnur'cugum. Bir damla da bana bulassa, su beceriden!
Bu arada, pastane yeni haliyle Divan'i hatirlatti bana. Genelde pastane diye bilinir, ama aslinda bir tarafi pastanedir, yanibasi cafe, onun yani restoran. Bizim Pastane buyuyor galiba. Hadi bakalim, bereketiyle...

5/23/2007 09:30:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

''Bizim Yemekhane'' nasıl?

5/23/2007 09:46:00 AM  
Blogger munevver said...

Zinnur, ne güzel!! Tuzluların, tatlılar kadar muhteşem olacak eminim. Sebzeli terin çok hoş olmuş.Önceden yapılması da çok cazip. Kararını sevinçle karşıladım,Zinnur. "Bizim Mutfak",bundan böyle tuzlularıyla da gözümüzü ve gönlümüzü hoş eyleyecek desene...
Sevgiyle öpüyorum arkadaşım..
Nane Limon

5/23/2007 11:09:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

valla bende münevver hanım gibi düşünüyorum 'bizim mutfak' isim olarak çok alışılmış ama olsun yada bak şimdi 'bizim lokantada' olabilir yada 'her türlü' ile 'her telden' çokmu basit isimler birkaç tane daha aklıma geliyor ama bilemiyorum sen beğenirmisin

5/23/2007 12:09:00 PM  
Blogger canan kufer said...

sevgili zinnur,

cok harika bir terrine olmus, nasil merak ile okudum bir bilsen??!! kullandigin bitkisel jelatin "agar agar" mi? ben onu kullaniyorum, fakat daha baskasi varsa onu da denemek isterim.

ellerine saglik,
sevgiler canan

5/23/2007 12:47:00 PM  
Blogger Papatya said...

Sevgili Zinnur,
artik tuzlu tariflerine de yer verecegine sevindim :) Elbette tatlilarin cazibesi bir baska ama yedikce uzerimizde yarattiklari fark da cabasi di mi? :) Tuzlular iyi fikir bence de...
sevgiler,
Papatya

5/23/2007 10:22:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Senden tuzlu tariflerde almak harika olacak. Hele benim gibi bir vejeteryan için ilk günden 2 zeytinyağlı harika. Asma yaprağında enginar dolmasının tarifini portakal ağacından almıştım ama denemek kısmet olmadı. Burada kuru bakla var. Bunu pilav harcına nasıl ekleyebilirim? Önce haşlamammı gerekir? Evde enginarda var şuan. Tabi konservesi. Tazesini soymak çok zor geliyor çünkü. Baklada var, asma yaprağıda. Eğer cevap verebilirsen hemen senin yaptığın şekliyle denemek isterim.
fatoş

5/23/2007 11:30:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ne iyi ettin Zinnurcuğum, yemek tarifleriyle muhteşem bir renk katmışsın bizim pastaneye, ellerine sağlık.

5/24/2007 02:20:00 AM  
Blogger Calisan Anne said...

Sevgili Zinnur,

Muhteşem tatlılarının sıkı bir takipçisiyim, yeni yemek tariflerin ise o kadar muhteşem görünüyor ki denemeye çekindim, bir ustanın elinden çıkmazsa bu tarifler nice olur diye. Ellerine sağlık,

Esra

5/24/2007 03:45:00 AM  
Blogger Hesna said...

Zinnur Hanım Merhaba
Tuzlularda tatlılar kadar güzel olacak eminim. Asma yapraklı enginar süper görünüyor elinize sağlık.
Selamlar
Hesna

5/24/2007 04:10:00 AM  
Blogger hayat said...

Sevgili Zinnur, tuzlularınızın da tatlılarınız kadar harika olacağından eminim.Asma yaprağında enginar dolmanız nefis görünüyor.Ellerinize emeğinize sağlık.
Kolaylıklar diliyorum.
Sevgilerimle...

5/24/2007 05:24:00 AM  
Blogger DREAMER Elif GÜNEŞ said...

Merhaba,
hamur işleri ve pastalardan sonra bu tarfileri gördüğüme çok sevindim.

terin pişirmek son günlerde aklımdaydı sizin sitede görünce iyice heveslendim.
Ama jelatin eklenmiş domates sosu düşüncesi biraz şüpheye düşürdü beni-jelatinden pek hoşlanmadığım için-.önerebileceğiniz alternatif bir yöntem var mı sebzleri birleştirmek için?

selamlar,
Elif

5/24/2007 06:16:00 AM  
Blogger ayseyaman said...

Merhaba Zinnur, Bizim Pastane'nin yani güzel sayfanın önünden geçerken hep nefis kokular ve tariflerle karşılaştım, herbiri ayrı güzel ama tuzlulara yer vermen bence de çok isabetli bir karar..
Tariflerin henüz resimleri bende açılmadı ama anlattıklarına bakınca öyle böyle sıradan tarifler gibi görünmüyor, eminim sunumları harikadır..:)
Ellerine sağlık..
Sitenin ismi çok güzel, aklıma hiç bir fikir gelmiyor,gelirse iletirim ama böyle de çok güzel ki.:)
sevgilerle

5/24/2007 06:31:00 AM  
Blogger yemek said...

Sevgili Zinnur, dakikalardır arşivini inceliyorum ve bayıldım buralarda, aydıran da yok herkes uyudu. :))
Blog açmazdan önce sizlerin sessiz ama sıkı takipcisiydim. Şimdiyse dar bir çevrenin dışına çıkamaz oldum. Ama senin ziyaretine sık sık gelirim inşallah.
Sevgiler, Almanya'dan selamlar...

5/24/2007 01:12:00 PM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Zinnur ikisi de çok lezzetli görünüyor. Senin yaptığın sadece yemek ya da tatlı pişirmek değil kesinlikle sanatkarlık hem de en üst düzeyde.. Keşke burda olup bir kurs açsan. İlk öğrencin ben olurdum. :)
Tuzlu tarif yayınlama düşüncene bayıldım ayrıca. Ellerine sağlık. Sevgiler,

5/25/2007 01:45:00 AM  
Blogger ufukmutfakta said...

Ama burası "Bizim Pastane". Öyle açıldı ve öyle devam etti. Tuzluların yer alması "Bizim Pastane"ye çeşni kattı, katacakta. Ama kimliğini asla değiştirmemeli.
Bence ismi kesinlikle değişmemeli, çünkü sadece bir tane "Bizim Pastane" miz var.....

5/25/2007 03:18:00 AM  
Blogger gezicini said...

merhaba
yeni yemek çeşitleriniz de tatlılar kadar başarılı, elinize sağlık. bence de Bizim Pastane ismi devam etmeli. bizim buralarda artık pastanelerin çoğunda yemek, kahvaltı, salata çeşitlerini görmek çok mümkün, sizde neden olmasın?
sevgiler
gorki

5/25/2007 03:22:00 AM  
Blogger Behiye said...

Zinnur, ilk iki tarifine bakılırsa sadece tatlı konusunda değil, mutfağın genelinde ne kadar titiz, detaycı, başarılı olduğun ortaya çıkıyor zaten. Gerçekten çok özenlisin. Tuzlu tariflerini görmekten zevk alacağız. Sevgiler.

5/25/2007 07:58:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur ellerine saglik goruntu muhtesem eminim tatlarida oyledir ama anlamadigimbirsey var parlicanlari sac orgusu gibimi yaptin? sarma islemini anlamadim kactane parlican dilimi lazim sac orgusu icin?
Tekrar ellerine saglik.

5/25/2007 10:24:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

Zinnur'cuğum bu ana hatlar aslında çok baba hatlar 8~) Mükemmel. Tatlı da yap tuzlu da. Yeah yeahhh yeaaaahhh. We love you...

5/25/2007 10:43:00 AM  
Blogger pastalardiyari said...

Kesinlikle bu fikire katılmıyorum. Yemek tarifleri yayınlamamalısın bence. Çünkü yemek tarifleri her yerde var ve pasta özelliği olan küçük bir siteyi yemek sitesine çevirmene gerçekten çok üzülürüm. Başka bir yemek sitesi açmak daha mantıklı bana göre ... Lütfen yapma böyle bir şey...
Sevgilerimle ...

Aslıhan Leblebici

5/25/2007 01:04:00 PM  
Blogger nilay said...

Zinnur'cum ;
hazırladığın terine bayıldım...sunumun harika olmuş...Türkiye'de domates sosu heryerde bulunabiliyor...Ancak jelatin satılmıyor büyük marketlerde bile...Belki bir gün jelatin bulabilir ve deneyebilirim bu tarifi...ellerine sağlık :)

5/25/2007 01:21:00 PM  
Blogger zinnur said...

Turkmen'cigim, cok tesekkurler guzel sozlerin icin. Soz kendi hunerlerine geldiginde, her zamanki gibi cok alcakgonullusun ama, sen ne dersen de, ne kadar becerikli oldugunu biliyorum ben.

Divan'i ben de dusundum ama o konsepti isme nasil tasiyacagimi bilemedim. Galiba Bizim Pastane isminden vazgecmeyecegim simdilik.

Sevgiler,

5/25/2007 07:51:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Anonymous, oneriniz icin cok tesekkur ederim. Yakin cevremin de ricalariyla Bizim Pastane isminden vazgecmemeye karar verdim. Zaten tuzlu tarifler, tatlilarin yaninda azinlikta kalacak gibi gorunuyor, en azindan simdilik boyle durum.
Sevgiler,

5/25/2007 07:54:00 PM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, sagolasin. Benim seninki gibi degisik ve guzel tariflerim yok pek; tatli, kek ve kurabiye yapimi mutfagimin tek susu diyebilirim. Ama ara sira bir seyler eklemege calisacagim iste.
Sevgiler,

5/25/2007 10:44:00 PM  
Blogger zinnur said...

Melike, sagol onerilerin icin. Yakin cevremden isim degisikligine tepki geldi, sanirim bir sure daha Bizim Pastane olarak devam edecegim.
Sevgiler,

5/25/2007 10:46:00 PM  
Blogger zinnur said...

Canan, tesekkurler. Evet, ben de agar agar kullaniyorum. Gerci burada baska hayvansal olmayan jelatinler de bulmak mumkun ama, en kolay bulunani agar agar.
Sevgiler,

5/25/2007 10:47:00 PM  
Blogger zinnur said...

Papatya, sorma! Son iki yildir bu tatlilar yuzunden epey artti kilolarim, bu yuzden yuzde yuz hak veriyorum soylediklerine.
Sevgiler,

5/25/2007 10:50:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Fatos, kuru bakla ile favadan baska bir sey yapmisligim yok. Kuru ic bakla mi soz ettigin? Kabuklusuysa, haslayip, sonra kabuklarini cikarip pilava katabilirsin belki. Yok kabuksuzuysa, pisirince eriyip gidebilir, fava yaparken oyle oluyor. Denemedigim icin sana ne tavsiye edecegimi bilemedim. Sen yaparsan, sonuctan heberdar et bizi, olur mu?

Bu arada normal dolma ici ile de yapiliyormus enginar dolmasi, oylesini denemek isteyebilirsin belki.

Sevgiler,

5/25/2007 10:56:00 PM  
Blogger zinnur said...

Pembeli, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

5/25/2007 10:57:00 PM  
Blogger zinnur said...

Calisan Anne, inanin yemek islerinde ustaligim filan yok. Aslinda calakasik yapiyorum bir cok seyi. Siz de elinizi korkak alistirmayin bence. Yemek yapimi, pasta/kek yapimi kadar hassas degil, turlu turlu yapilabiliyor her yemek, ve hepsi de ayri guzel oluyor.
Sevgiler,

5/25/2007 11:00:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hesna ve Hayat, ikinize de cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

5/25/2007 11:01:00 PM  
Blogger zinnur said...

Elif, tarifi aldigim kitapta baska terinler de vardi. Iclerinde sadece bu jelatin yardimiyla ayakta duruyordu. Sanirim sebzeler hafif yagli oldularindan birbirlerini tutmazlar diye bu yonteme bas vurulmus. Sart degil kullanmak tabii. Eger kullanmazsaniz, kaliptan cikarildiginda seklini yine korur, ama duzgun dilimlere kesmek mumkun olamayacaktir sanirim. Bir alternatif, domates sosunu unla ya da nisasta ile koyulastirip kullanmak olabilir, gerci jelatinle ayni isi gorur mu emin degilim. Deneyip gormek lazim.
Sevgiler,

5/25/2007 11:05:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ayse, resimlerle ilgili problemi duzelttim, dikkatimi cektigin icin tesekkurler. Site ismi de simdilik degismeyecek.
Sevgiler,

5/25/2007 11:07:00 PM  
Blogger zinnur said...

Lavantin'cigim, bekliyorum :)
Benden de sana Amerika'dan kucak dolusu sevgiler,

5/25/2007 11:08:00 PM  
Blogger sevdamavisi said...

Sevgili Zi,nnur,
senin bloğunu ziyeret etmeyi çok seviyorum. harika tarifler var ve sürprizlerle dolusun. sık sık da gelmeye çaışıyorum. ellerine sağlık yuzlular da harika olmuş. sitemi linklerine eklersen sevinirim. teşekkürler..

5/26/2007 12:54:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcum,

tatli sevmedigim halde seni tatli tariflerine ragmen sevmistim. Bil bakalim simdi ne kadar daha cok seviyorum? :)

Cok sevindim tatli disinda tariflere de yer vermene, cok.

Simdi bambaska bir tadi var bu blogun.

5/26/2007 10:22:00 AM  
Blogger serinmavi said...

Bu kararına çok sevindim canım,tatlılarda olduğu kadar tuzlularda da çok başarılı olduğuna ve çok güze tariflerin olduğuna eminim.Zaten ilk iki tarif herşeyi anlatıyor,ellerine sağlık.....Selam ve sevgiler....

5/26/2007 03:16:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Burcin, mahcup ettin dogrusu beni. Hakketmesem de tesekkur ederim yazdiklarin icin.
Sevgiler,

5/27/2007 10:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ufuk'cugum, her zamanki gibi icimi isitti yorumun. Dedigin gibi olacak, Bizim Pastane isminden vazgecmeyecegim. Cok tesekkur ederim destegin icin.
Sevgiler,

5/27/2007 11:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gezicini, cok tesekkur ederim yorumunuz icin. Bizim Pastane, sizin ve diger arkadaslarimin fikrine uygun olarak, ismini degistirmeyecek.
Sevgiler,

5/27/2007 11:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Behiye'cigim, sen yine her zamanki kibarlik ve inceliginle, beni oldugumdan biraz daha farkli goruyorsun. O bahsettigin guzel ozellikler sana ait aslinda. Ozellikle yemek yaparken, oldukca ozensizim, ama pasta/kek konusunda biraz daha iyiyim. Misafir geldiginde her yaptigima biraz daha ozen gosteriyorum tabii, ve bu resimler misafire denk geldiklerinden, gunluk yaptiklarimdan daha iyiler. Isin gercegi bu olmakla beraber, itiraf etmeliyim ki nazik yorumlarini okumak beni cok mutlu ediyor.

Sevgiler,

5/27/2007 11:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Anonymous, tesekkurler. Sac orgusu yapmadim patlicanlari. Bir uclari disari sarkacak, diger uclari belli bir aciyla kasenin ortasina gelecek sekilde koydum. Diger dilimleri de ayni sekilde diger kenardan sarkittim. Patlicanlari iki taraftan acili koydugum icin "V" sekli olustu, sanirim ondan orguye benzettin. Kac dilim oldugunu hatirlamiyorum ama 2 bostan patlicanindan yaptim bu mezeyi, ve patlicanindan da, diger malzemesinden de bir miktar arttirdik.
Sevgiler,

5/27/2007 11:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

And I love you, Oya'cigim, sagol,varol. Bu islerin piri sensin aslinda, benimki acemi ciraklik.

5/27/2007 11:16:00 AM  
Blogger zinnur said...

ASlihan, tuzlu tarifler cok daha seyrek olacak tatlilara kiyasla Bizim Pastane'de. Umarim hayal kirikligin kalici olmaz ve ziyaret etmege devam edersin Bizim Pastane'yi.
Sevgiler,

5/27/2007 11:17:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilay'cigim, aslinda jelatin kullanmak benim de tercih ettigim bir sey degil, her zaman farkli sonuclar aliyorum ne kadar kullanmam gerektigini kestiremedigimden. Faydalandigim kitapta 2 terin tarifi daha var, onlar jelatinsiz yapiliyorlar. Bu tarifleri de eklemek istiyorum onumuzdeki gunlerde, belki onlari denemek istersin.
Sevgiler,

5/27/2007 11:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevda Mavisi, tesekkurler nazik sozlerin icin. Ilk firsatta ekleyecegim siteni.
Sevgiler,

5/27/2007 11:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hande'cigim, umarim seni hayal kirikligina ugratmam. Senin dusuncelerin, elestirilerin ve begenin onemli benim icin.
Sevgiler,

5/27/2007 11:22:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serin mavi, cok tesekkur ederim. Umarim bundan sonrakileri de begenirsiniz.
Sevgiler,

5/27/2007 11:23:00 AM  
Blogger Minik Kus said...

Zinnur, degisik bir meze olmus. Ben en cok ona takildim gordugun gibi. Ellerine saglik.

5/28/2007 03:03:00 PM  
Blogger nilay said...

Zinnur'cum ;
jelatinsiz terin tariflerini dört gözle bekliyorum arkadaşım :) teşekkür ederim şimdiden sana

sevgilerimle

5/30/2007 12:17:00 PM  
Blogger daimamutfak said...

zİNNUR HANIM ELİNİZE SAĞLIK.Çok güzel olmuş.Tabiki yemek tariflerine devam sizin tercihiniz.Hayırlı olsun.Bende bu blogu pasta tarifleriyle tanıdım.Sessizce takip ettim.Bugün gördümki yemektede başarı söz konusu.Başarılısınız ....neriman

5/31/2007 05:53:00 AM  
Blogger zinnur said...

Minik Kus, terin miydi begendigin? Bunlarin gorunusleri s1k oluyor gercekten, ama lezzet olarak bizim zeytinyaglilarin daha guzel gibi geliyor bana.
Sevgiler,

5/31/2007 07:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilay'cigim, bir misafir cagirayim, hemen yapacagim :) Gunluk pisirdiklerim daha pratik seyler cogunlukla.
Sevgiler,

5/31/2007 07:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cok tesekkur ederim, Neriman. Sessiligini bozdugun icin de ayrica tesekkurler..

5/31/2007 07:09:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Bu muhtesem terrini yarin gelecek misafirlerim icin yapmayi dusunuyorum.Hangi marka domates sosu kullandigini ve kabak ve patlican miktarlarini ogrenebilir miyim? Sumeyye

6/14/2007 10:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sumeyye, ben bircok seyi goz karari yapiyorum, bunda da dikkatli olcu almadim. Domates sosumun markasi herhalde Contadina idi, gerci esas tarifte zaten sos degil, domates suyu kullanmis. Kendiminkileri hatirlamadigim icin, yol gosterir belki diyerek tarifin orijinalindeki olculeri verecegim sana:

M. Stewart 900 gm lik bostan patlicani ile 450 gm kabak kullanmis. Devasa Amerikan sebzeleriyle bu bir orta boy patlican ve bir buyukce kabaga denk geliyor. Buna 2ser adet kozlenmis kirmizi ve sari biber eklemis. Domates sosu degil, 1 bardak domates suyu kullanmis. Jelatinin miktari ise 1 yemek arti bir tatli kasigi. Feslegen yapraklari 12 tane kullanilmis; feslegenler iri yaprakli oluyor burda. Yalniz kitapta terin 30 cm e 6 cm lik ozel terin kalibinda yapilmis. Yuksekligi de 5 cm filan. Bundan 24 dilim cikiyormus. Benim oyle ozel kalibim olmadigi icin en kucuk kek kalibima, yaklasik 2 kat cogaltarak yaptim. Umarim yardimci olmustur.

Sevgiler,

6/14/2007 12:31:00 PM  

Post a Comment

<< Home