Friday, January 05, 2007

Yesil Cayli Surpriz Pasta

Bu pastanin hos bir hikayesi var. Gelecek Sali buyuk kizimin dogum gunu, ondan 2 hafta sonra da 3 ayligina Fransa'ya gidiyor. Bu iki nedenle, arkadaslari onun icin bir surpriz parti yapmak istediler. Bu pastayi iste bu parti icin yaptik, hem de Zeynep'le birlikte... Ama ona, pastayi babasinin Cin takvimine gore dogum gununu kutlamak icin yaptigimizi soyledim ve Zeynep bana inandi :) Aksam uzeri arkadasi Amina'nin evine giderken, bir video seyretmek ve sakin bir gece gecirmekten baskaca bir beklentisi yoktu. Son ana kadar ona bir sey farkettirmemek icin ugrastik, ama dogrusu gayretlerimize degdi. Cunku, anladigim kadariyla, parti tam bir surpriz olmus. Yiyemedigi icin hayiflandigi pastayi orda gormek de herhalde ikinci bir surpriz olmustur.

Zeynep'cigim yesil cayi cok sevdigi icin pastasi da (gecen yil oldugu gibi) yesil cayli oldu. Pandispanyasi icin klasik tarifimi kullandim, ek olarak hamuruna, unla birlikte 1 tatli kasigina yakin yesil cay tozu (maca) ekledim. Bu lezzette ve renkte pek fark yapmayinca, yesil cayli seker surubuyla pandispanyayi islattim.

Ara kremasini maskarpon peyniri, ayni miktarda sut kremasi, seker ve yesil cay tozunu cirparak yaptim. Rulonun disinda kullandigim krema da benzer sekilde hazirlandi. Sadece bu sefer maca yerine vanilya ile tatlandirdim.

Rulo bu sade goruntusuyle sabahi bekledi. Nasil suslesem diye dusunurken, aklima kitaplarimdan birinde gordugum iki renkli cikolata bantlari geldi. Isil'in cikolatali bantla cevreledigi guzel pastasini gordugumden beri, bu fikir aklimdaydi zaten. Ne yazik ki, bizim pastamiz rulo oldugu icin bantla suslemeye uygun degildi.

Ben de bu cikis noktasindan hareketle soyle yaptim: Once az miktarda beyaz cikolata eritip, yesil cay tozu ile karistirdim. Boylece elde ettigim yesil cikolatayi, pisirme kagidindan hazirladigim s1kma tupune doldurdum. Bununla, silpat tepsi altligimin uzerine (yerine pisirme kagidi da kullanilabilir) gelisiguzel kivrimlar cizdim ve katilasmasi icin tepsisiyle buzdolabina kaldirdim.

Bu arada, bir miktar daha beyaz cikolata erittim. Cikolata henuz ilikken, spatula ile duzgunce yesil cikolatali cizimlerimin uzerine yaydim. Katilasmasi icin yine beklettim.

Sonra, kanape yapmak icin kullandigim minik kaliplarimi kullanarak, bu cikolata tabakasindan minik sekiller kestik Zeynep'le. Kaliplardan cabuk ve kirilmadan cikmalari icin, caydanligin buharina tuttuk kaliplari. Bir iki saniye yetti.

Minik cikolatalari yesil cayli yuzleri uste gelecek sekilde kremaya saplayarak pastayi kapladik. Rana da yardimlarini (!) esirgemedi, tabii bol miktarda cikolata da yedi bu arada.

Pastayi suslemege baslamadan, ucundan incecik bir dilim kesip, tadina bakmis ve begenmistim. Servis bizim evde yapilmadigi icin, dilim resmini koyamiyorum. Zeynep'e, "bu pastayi isitilmis bicakla kesmemiz gerekecek" demistim, umarim hatirlamistir ve dilimlemekte zorluk cekmemislerdir.

26 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Yaraticiliginiz kutluyorum. Aklima yesil caydan pasta yapilabilecegi asla gelmezdi herhalde. Cokta guzel suslemissiniz. Ellerinize saglik. Sevgiler

1/05/2007 11:24:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

sevgili zeynebin dogum gununu kutluyor ve simdiden hayirli yolculuklar diliyorum,insaallah hersey gönlünce ve onu mutlu edecek sekilde gelisir,
yesil cayi pek sevmiyorum fakat bu güzel pastalari gördükten sonra sevmemek mümkün degil,herzaman üreticiliginiz ve degisik fikirlerinizle güzel seyler ögrenmemize sebep oldunuz
ellerinize ve emeginize saglik
sevgiler

1/05/2007 11:31:00 PM  
Blogger Doruk said...

Zeynep'imizin hem doğumgünü kutluyorum, hem de evden uzak macerası için bol şans ve eğlence diliyorum:)

Pastaya gelince, eminim tadı muhteşemdir ama dekorlara bayıldım ben. Çok yaratıcı ve şık bir çalışma olmuş. Anne kız ne yapsanız güzel oluyor zaten. Daha nice güzel pastalar yapın birlikte:)

1/06/2007 12:30:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zeynep'in doğum günü kutlu olsun, sevdikleri ile birlikte nice nice yıllar.

Pasta çikolata süsülemesindeki yaratıcılığını; yakın zamanda çikolatalı bantı denemeye çalışıp beceremeyen biri olarak yine hayranlıkla okudum.

1/06/2007 12:32:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

öncelikle sevgili zeynebin doğum günü kutlu olsun....pastaya bayıldım..çok güzel pastalar yapıyosunuz...yaratıcılığınaz bayıldım...

http://leziz.blogcu.com

1/06/2007 01:46:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

pastanızın süslemesi gerçekten harika olmuş! tebrikler ve ellerinize sağlık. kızınızında doğum günü kutlu olsun
kübra b.

1/06/2007 02:28:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zeynepe iyi yolculuklar diliyorum. İnşallah arkadaşlarıyla bolca eğlenip güzel vakit geçirmişlerdir.
Gerçekten çok yaratıcısınız tebrik ediyorum tekrar tekrar ellerinize sağlık.

1/06/2007 04:39:00 AM  
Blogger ZeYNeP said...

Zinnur'cugum Zeynep in dogum gunu kutlu olsun, saglıkla gecsin hayatı inşallah..

Pastan süper gorunuyor, çok şık olmus Zinnur ellerine saglık, süsleme tekniğine bayıldım, cok ugrasmıssın, cok sanslı ailen:)

Sevgilerimle,
Figen

1/06/2007 05:31:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Nice yillara Zeynep ve iyi yolculuklar.

Bir rulo pasta ancak bu kadar hos dekore edilebilir. Su yesil cay tozu Turkiye'de kesin yok degil mi? Ben de artik denemek istiyorum. Gecenlerde bir yerde rastladim: icinde kafein, kalori, yapay tatlandirici, seker ve alkol bulunmayan ve bir damlasi 15 fincana esit olan dogal aromali yesil cay ozleri varmis. Tabii sizin kullandiginiz matcha toz ile bir ilgisi yok ama acaba benzer bir amacla kullanilabilir mi bilmem ki..

1/06/2007 10:13:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Eline sağlık Zinnur,süper bir çalışma olmuş,bu kadar çeşitlilik ve ufkunun genişliği karşısında şaşırıyorum.Zeynep'e huzur ve sağlık dolu uzuunn yıllar diliyorum Rabbimden.Kaç yaşında oldu acaba? 3ay çok uzun değil mi?Benim oğlum 16 yaşında ve başka şehirde okuyor ve çok zorr oluyor çokkk....

Selam ve sevgiler

1/06/2007 02:36:00 PM  
Blogger sevdamavisi said...

Sevgili Zinnur,
Ne güzel bir pasta ellerine sağlık. Zeynep'in de doğum günü kutlu olsun... sevgiler

1/07/2007 12:18:00 AM  
Blogger Dilek'ce said...

Zinnurcugum elinize saglik!
Ben gecen yil cizimli cikolata ve cizimli pandispanya denemistim bir vakit sizin ürettiginizi görünce cok kiskandim:) Gercekten hos olmus! Acaba Zeynep benimle de pasta yapar mi;)

1/07/2007 11:51:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Arkadaslar, hepinize cok tesekkur ederim nazik yorumlariniz icin. Bu hayal mahsulu pastanin begeninizi kazanmasi bizi de cok mutlu etti.

Hanimis, Turkiye'de, hele ki Istanbul'da maca mutlaka vardir. Tijen, Istanbul'da bir Japon kahvesinde yedigi yesil cayli profiterollerin resmini paylasmisti gecen yil. En kotu ihtimalle Japon lokantalarindan temin edilebilir diye dusunuyorum. Ama 2007 yazina kadar bekleyebilirim dersen, ben Turkiye'ye gelirken sana getiririm.

Serinmavi, benim kizim da 16 yasinda, ve ilk defa bu kadar uzun sure ayri kalacagiz. O kendini idare eder de, bu sure icinde ben ne yapacagim bilemiyorum :(

Dilek'cigim, senden tarafa yolluyorum kizimi. Onumuzdeki 3 ay icinde, bir daha pasta yaparsa, ancak seninle yapar zaten.

Hepinize sevgiler,

1/07/2007 04:39:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

zinnur hn.
yine harika bir pasta yapmışsınız. yaratıcılığınız konusunda elinize su dökemieyeğiz sanırım. Zeynebin doğum gününüde kutlarım. Umarim tüm güzellikler onunla olur.
sevgiler
nermin

1/08/2007 05:19:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba, pasta çok hoş görünüyor. Ne kadar güzel süslenmiş. Hem iştah açıcı hem göze hitab ediyor.

sevgilerimle

1/08/2007 01:42:00 PM  
Blogger munevver said...

Zinnur,pastayı şekilli çikolatalarla kaplamak çok iyi fikir.Çok lezzetli olduğundan şüphem yok.Şu macha çayını biz de bulabilsek.Tadını çok merak ediyorum.Aklım hala kestaneli olanda çünki.Ellerine sağlık.Zeynebin de tabi.Onu unutmayayım.Tekrar selamlar...

1/09/2007 01:52:00 AM  
Blogger asliberry said...

muhteşem!sanırım bu sene oğlumun pastası ile ilgili anafikri buldum.
bu arada kızınızın doğumgünün de kutluyorum.svg.

1/10/2007 03:15:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kiraze, tesekkurler yorumun icin, Zeynep'e dogum gunu kutlamani iletecegim.
Sevgiler,

1/11/2007 06:43:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zerrin-misss, cok tesekkur ederim.

1/11/2007 06:44:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Munevver'cigim, tesekkurler. Maca, koyu bir cay tadi veriyor, hatta cok kullanildiginda aci bile olabiliyor. Turkiye'de Japon lokantalarindan temin edilebilir, en azindan nerden alinabilecegi ogrenilebilir diye dusunuyorum. Burda da bulmasi zor bir malzeme, ben Internetten ismarliyorum. (Yaza gelirken sana da getirebilirim istersen.) Japonlar, yesil cayi Azuki fasulyesi ile birlikte kullaniyorlar. Fasulyenin biraz duz ve monoton tadi, cayin keskin tadi ile iyi bir esleme oluyor. Ben fasulyenin tadini benzettigim icin, yerine kestane kullanmistim o tatlida ve guzel olmustu gercekten.
Sevgiler,

1/11/2007 06:50:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Asliberry, tesekkurler. Ben de senin oglusunun dogum gununu kutlarim simdiden.
Sevgiler,

1/11/2007 06:51:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur matcha buldum. Senin tarifin dolayisi ile merak edenler, almak isteyenler olursa diye buraya da yazayim istedim. Dedigin gibi Tijen'in bahsettigi Japon Kultur'un icindeki cafede satiliyormus. Istanbul'da olanlarin kolaylikla gidebilecegi bir yerde. Hatta haritasini da ekliyorum. 50 gr paketi 30 YTL imis. Ilgilenenlere duyurulur..

1/13/2007 05:17:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Isil, bilgiler icin tesekkur ederim. Maca burda da ucuz ya da kolay bulunan bir malzeme degil, ama Turkiye'deki fiat burdakinden cok daha pahali. Belki cok daha kalitelisidir, maca da kalite kalite cunku. Ayrica fazlasi aci lezzet verdiginden az miktarlarda kullanmak gerekiyor macayi. Dolayisiyla o miktardan epey tatli/kurabiye cikar sanirim.

1/16/2007 05:21:00 AM  
Blogger BaharYeli said...

ay cok güzel bu pasta, elinize saglik, cok lezziz olmus.

2/05/2007 03:36:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:01:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:02:00 PM  

Post a Comment

<< Home