Wednesday, November 15, 2006

Brownie Kurabiyeler

Bu kurabiyelerin uzerindeki catlaklara, ve yamri yumru goruntulerine kanmayin. Kendileri cikolatali makaronlara rakip olacak kadar lezzetliler. Ama hani nerdeyse bir o kadar da kaprisli... Yapimlari daha kolay aslinda, ama iclerinin yumusak kalmasi icin fazla pismemeleri, tepsiden alirken kirilmamalari icin de yeterince pismeleri gerekiyor. Bu dengeyi kuruyuncaya kadar biraz fire verebilirsiniz. Bir sefer de, kabaracaklarina yayilip firin tepsisine yapistilar ve tepsiden kazinmalari gerekti. Baska kurabiyelerde de basa gelebilen bu durumun, tahminimce tereyaginin yumusakligi ile ilgisi var. Her ne kadar bu tarifte tereyagi zaten eritiliyorsa da, buzdolabindan alip erittigim tereyagi ile zaten oda sicakliginda olan tereyagini erittigim zaman arasinda, kurabiyelerin yayilmasi acisindan belirgin fark gozledim. Bu gibi durumlarda kurabiye hamurunu yaptiktan sonra buzdolabinda dinlendirmek iyi sonuc verebilir diye dusunuyorum. Bir diger secenek de, tereyag yerine, cok daha genis bir isi araliginda ayni yapiyi koruma ozelligine sahip olan margarin kullanmak olabilir. Ama ben mutfak maceralarina heyecan katmasi acisindan (ve diger malum sebeplerle) tereyagi kullanmayi tercih ediyorum.

Tarif bir Pillsbury kitapcigindan... Orijinalinde ceviz kullaniliyordu, ama ben favorim olan fistikla yapmayi tercih ettim. Bir de, benim aklim biraz gec basima geldi ve yarim yamalak yapabildim ama, kullandiginiz fistik (veya ceviz) ile damla cikolatanin bir kismini ayirip, firina girmeden her bir kurabiyenin uzerine sus yaparsaniz, bu malzemeler hamurun icinde kaybolup gitmiyor ve kurabiyelerin gorunusleri cok daha hos oluyor. Biraz el aliyor tabii, ama bu guzel kurabiyeyi eger misafire cikaracaksaniz, bence deger. Bu gibi durumlarda, kurabiyelerinizin hamurunu ve suslemesini onceden yapip, firin tepsinizi firina surulmege hazir sekilde buzdolabinda bekletebilirsiniz. Cayi demledikten sonra da onden isitilmis firinda kurabiyelerinizi pisirebilirsiniz. Yalniz kisa surede pistiklerinden, sohbete dalip tepsiyi firinda unutmamaga ozen gostermek sart. Brownie kurabiyeler henuz ilikken ve iclerindeki damla cikolata katilasmadan yenince bir tanede durmak cok zor gercekten.
  • 170 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
  • 75 g tereyagi
  • 3/4 bardak seker
  • 1 1/2 tatli kasigi instant kahve granulu
  • 2 yumurta
  • 1/2 bardak un
  • 1/4 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 3/4 bardak damla cikolata
  • 3/4 bardak iri cekilmis ceviz ya da fistik
Firininizi 175C ye isitin. Firin tepsilerinizi pisirme kagidiyla (yagli kagit) kaplayin. Ufak bir sahana koydugunuz cikolata ve tereyagi karisimini kisili ateste eritin. Karisim puruzsuz olur olmaz altini kapatin ve sogumaya birakin.

Seker, yumurta ve kahve granullerini buyukce bir kaseye alin ve mikserinizin en yuksek hizinda 2 ila 3 dakika cirpin. Erimis cikolatayi ekleyin ve cirparak karisimin butunlesmesini saglayin. Icine tuz ve kabartma tozu katip karistirdiginiz unu, cikolatali karisima ekleyip karistirin. En son olarak, susleme icin az bir mikatrini ayirdiginiz fistiklarinizin ve damla cikolatanizin kalanini hamura katin ve kasikla karistirarak bu malzemenin esit olarak dagilmasini saglayin.

Hamurunuzu her kurabiye icin 1 tatli kasigi kadar olmak uzere ve aralikli olarak, hazirladiginiz tepsilere paylastirin. Ayirdiginiz cikolata ve fistik kiriklariyla kurabiyelerinizi susleyin. Onden isitilmis firinda 7 ila 11 dakika ya da kurabiyelerin ustu catlamaga baslayincaya kadar pisirin. (Benim firinima 7 dakika az geldi, 11 dakika pisirdim.) Fazla pisirmemege ozen gosterin. Bir dakika tepside soguttuktan sonra kurabiyelerinizi bir spatula yardimiyla yagli kagittan kurtarin ve servis tabagina alin. (Yukardaki malzemeden yaklasik 36 kurabiye cikiyor.)


32 Comments:

Anonymous Anonymous said...

hergün heyecanla tıklıyorum sitenizi acaba yeni bişey var mı diye.kurabiyeleri görünce bayıldım.nefiss görünüyor,ellerinize sağlık.sevgiler...

seda
tarifname.blogspot.com

11/17/2006 09:08:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Seda, cok tesekkur ederim. Gercekten lezzetli kurabiyeler bunlar. Deneyen arkadaslarin begenecegini zannediyorum.
Sevgiler,

11/17/2006 02:21:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Nepcato, ben de oyle yapiyorum zaten. Ama bir sefer hem yayildilar, hem de ben az pisirmisim sanirim, yagli kagida ragmen parcalanmalarina engel olamadim.

Bu arada profilinden senin bloga ulasamadim nepcato :( Bir daha ugrarsan, adresini birakmani rica edecegim.

11/17/2006 02:25:00 PM  
Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,sanki bunlar çik.kukilerden farklı bir dokuda.İçleri makaron gibi sakızlı mı?
Buzdolabından alıp eritmeyle,oda sıcaklığındaki yağın erimesinin hamurda fark ettiğini yazmışsın.
Tereyağını soğuk olarak mı erittin? Sonra da buzdolabında ne kadar tuttun?
Yine müthiş.Eline sağlık arkadaşcığım..

11/17/2006 02:41:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Munevver, makaronlara benzeyen yani disinda citir bir zar olusmasi ve icindeki dokunun farkli olmasi; fakat bu farkli doku bademli bezeli makarondan cok firindan yeni cikmis brownie'ye benziyor.

Bu sefer bu kurabiyeyi iki olcu yaptim. Ilk defasinda disardaki yumusak tereyagini kullanip buzdolabinda hic bekletmeden pisirdim ve kurabiyelerim biraz yayildilar. Ikinci sefer icin ne disarda, ne buzdolabinda tereyag bulamadim. Onun icin buzluktan tereyag cikarip, onu erittim. Vaktim yoktu, onun icin yine buzdolabinda bekletmeden pisirdim. Boyle yapilanlar sekillerini korudular ve hic yayilma gozlemedim. Baska bir sefer (baska bir kurabiyede) ilk pisirdiklerim yayilinca kalan hamuru buzdolabinda dinlendirmis ve pisirdigimde daha iyi sonuc almistim. Tabii bunlar sadece gozlemlerim; yayilma olayina yuzde yuz etkili cozumdur diyemem, ama yayilma konusunda tereyag isisinin onemli bir faktor oldugunu dusunuyorum yine de...

Yorumlarinla hep eksik kalan bir seyleri acmami sagliyorsun Munevver'cigim. Tesekkur ederim.

11/17/2006 03:35:00 PM  
Blogger Hanife said...

Benim bir dergide gorup tarifini denedigim super biskuvilere cok benziyor bu tarif, hep kurabiyelerin tipleri hem malzemesi acisindan.. Eminim tadi cok guzel olmustur.

Buzdolabinda bekletmek konusunda ben de birseyler soyleyeyim:)
Dun Ege'yle gingerbread kurabiyelerden yaptik, sabah hamuru hazirladim ve buzdolabina kaldirdim, aksam ustu ancak Ege uyaninca sekil verdik, hamur cok sertti dolapdan cikinca. Daha once yaptigim ayni kurabiyeler yayilmis ve sekileri bozulmustu, cunku buzdolabinda vakitsizlikten sadece 15 dk bekletmistim. Ama dun yaptiklarimiz aynen kalipdan ciktigi gibi duruyorlardi. Tereyagini da mikrodalgada cok hafif yumusatarak kullanmistim, yani oda sicakligi kivaminda, cunku dolaptan ciktiginda cirpilacak kadar yumusak degildi..
Kurabiye hamurunu en az 1-2 saat dinlendirmek ise yariyor belkide.

Ellerine saglik Zinnur:)Guzel bir ahfat sonu dileklerimle..

11/17/2006 08:45:00 PM  
Blogger Doruk said...

Zinnur'cuğum beni benden aldı bu kurabiyeler, peykekin yanında bir de kurabiye yapsam diye düşünüyordum, bunlar nefis olacak.

11/18/2006 03:44:00 AM  
Blogger İpek Kuscu said...

Zınnur'cuğum ;önümüzdeki hafta oğlumun doğum gün partisi için, senin doğum günü pastasını yapmaya karar verdim.Tüm tarif tamam iyi, güzel de,kahve granüllü kremayı tutturabileceğimi sanmıyorum evde derece yok çünkü.Sen başka bir kremadan bahsetmişsin ama tarifi ile verebileceğin bir link var mı? tarifi çok değiştirerek yapmak istemiyorum çünkü.

11/18/2006 03:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba zinnur hanım
kurabiyelerin çok güzel duruyor.ara ara tariflerini deniyorum herkes çok beğeniyor.önceden diğer sitelerden farklı büyüklükte resimler koyuyordun.bence yine öyle devam etmelisin.bir öneri sadece :)

11/18/2006 07:16:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hanife'cigim, tesekkurler tecrubeni paylastigin icin. "Yayilmis kurabiye" sendromunu biraz arastirdim. Tahminimiz dogruymus. Buzdolabinda, hatta yer varsa dondurucuda 10 dakika kadar bekletmek bir cozum olarak soylendigi gibi, az proteinli un kullanmak (bleached), seker miktarini azaltmak, buna karsi yumurtayi arttirmak da oneriliyor. (Seker hamurdaki suyu bagliyormus, bu da suyun buhar yaparak kurabiyeyi kabartmasini onluyormus. Bu nedenle azaltmak iyi etki yapiyor.) Ayrica pisirme isisini arttirmak ve daha onceki yorumlarda da sozu gecen pisirme kagidi kullanmak (hem yagi emdigi, hem de yayilmaya daha az elverisli bir zemin oldugu icin) care olarak oneriliyor. Margarin kullaniyorsaniz, tereyaginin bir kismi yerine margarin kullanarak da bu problemi cozumleyebilitrmissiniz. Madem yayilan kurabiye dedik, bunlardan da soz etmis olalim :)
Guzel bir Pazar gunu dilegiyle,

11/18/2006 09:07:00 PM  
Blogger sefika said...

merhabalar Zinnur. Kurabiyeler nefis görünüyor. Acilen denemek lazım. Ellerine sağlık. Sana sormak istediğim bir sorum olacaktı. 25 kasımda en küçük oğlumun doğum günü. 1. yaşını kutlayacağız inşallah. O gün bir yaşgünü partisi istedi arkadaşlarım. 25 kişi civarında bir grup olacak. Doğumgünü pastasını kendim hazırlamak konusunda bir isteğe kapıldım :) mayıs postunda yer alan "değişik bir çikolatalı pasta" tarifin çok ilgi çekici. Sorum: sence bu pastayı yapsam doğum günü pastası olarak uygun olur mu? yoksa 1. doğum günü pastasına daha değişik bir şey mi denemeliyim? önerin varsa yardımına çok mutlu olurum. Bir de ben Trabzonda yaşıyorum. Burada şeker hamuru bulabilirmiyim bilmiyorum. Şeker hamuru ile kaplanan bir tarif mi denemeliyim acaba? senin uzman görüşün benim için yol gösterici olacak. Yardımına şimdiden teşekkür ediyorum sevgiler

11/19/2006 04:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba kurabiyeler nefis ve cok sik gorunuyor. Hemen denemek istiyorum anacak kahve granulu nedir ben bilmiyorum :( Nereden bulabilecegim yada eger kullanmazsam kuabiyenin tadinde yada kivaminde ne gibi degisiklik olabilecegi konusunda bilginiz varmi ?

11/19/2006 04:59:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Burcu'cugum, coktan yaptin mi bilmiyorum, ama yapmadiysan, bir ustteki yorumda kurabiye yayilmasina karsi onlemler var. Onlara da bir bak istersen. Peykekini merakla bekliyorum.
Sevgiler,

11/19/2006 05:31:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Cilek'cigim, Pastaci'miz belli basli krema cesitlerini su linkte topladi. Orda pastaci kremasi da var. Nescafe ile tatlandirarak kullanabilirsin. Delikanlimizin dogum gununu simdiden kutluyorum. Hepinize sevgilerimi yolluyor ve guzel mutlu gunler diliyorum.

11/19/2006 05:39:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zeynep, tesekkurler. Onerini hemen degerlendirdim gordugun gibi :)
Sevgiler,

11/19/2006 05:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Sefika, 1. dogum gunu olduguna gore cocuklara cazip gelen bir pastadansa kendi hosuna gideni yapabilirsin sanirim. Yaslari buyudukce pastanin nasil olmasi gerektigini dikte eder oluyorlar :) Degisik pasta ile ilgili bir takim yorumlar geldi. Bazi arkadaslar cikolatali pandispanyanin cok kabarmadigini ifade ettiler. Ayrica o aslinda kucuk bir pasta, bilmem dogum gunune kac kisi geliyor? Eger yapacaksan tavsiyem su. Alt ve ustteki cikolatali pasta ile sari pandispanyada bire bir benim olculer uyma. Kendi bildigin tariflerden daha bol miktarda yap ikisini de. Cikolatali pandispanya icin hazir kek de kullanabilirsin istersen. Yani Degisik Pasta iletisini daha cok fikir amacli olarak kullan. Kekin yuksekligini belirleyenin sari pandispanyadan kesilen seritlerin eni oldugunu dikkate alarak, bu fikir cercevesinde istedigin pandispanyalarla yapabilirsin pastani.

Seker hamuruna gelince, ben tadini sevmedigim icin simdiye kadar hic yapmadim. Ama susleme konusunda cok imkan veriyor, bir de onceden yapip oda sicakliginda birkac gun bekletebilme gibi bir avantaji var ki, sana diger hazirliklar icin vakit verebilir. Hazir bulamiyorsan kendin yapmak icin Pastaci'nin sitesi cok iyi bir kaynak, ayrica Gelincik Burcu'nun ve Isil'in sutelerinde cok uzel ornekleri var. Bir de Cikolatali Pasta adinda bir Yahoo grubumuz var. Oraya bu konudaki her turlu sorunu yazabilirsin. Uzman arkadaslarimiz seve seve cevap verir :) Eger bulundugun yerde findik, badem ya da fistik ezmesi makul fiata bulunuyorsa bir de onlarla susler yapmayi deneyebilirsin. Cocuk pastasina uygun seyler (cingirak mi denirdi, dis kasiyicisi, bebek patigi gibi) modellenebilir sus icin. Hatta denemedim ama kivami uygunsa bu ezmeleri seker hamuru gibi acip pastayi kaplamak bile mumkun olabilir. Yapismamasi icin nisasta kullanabilir, ya da ellerini hafifi margarinleyebilirsin.

Ilk anda aklima gelen bunlar. Simdiden kolayliklar diliyor ve yavrunun ilk yasini kutluyorum.
Sevgiler,

11/19/2006 05:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Vildan, kusuruma bakma bazen boyle Ingilizce de karisiyor yazdiklarima. Bildigin Nescafe bahsettigim.
Yorumun icin tesekkurler,

11/19/2006 05:57:00 AM  
Blogger sefika said...

owsevgili Zinnur cevabın için çok ama çok teşekkür ederim. benimde o pasta ile ilgili tek kaygım zaten büyüklük yönündendi. 25-30 kişi olacak sanırım. Ben Trabzonda yaşıyorum ve buraları fındık cenneti.:) sanırım fındık ezmesi bulabilirim. Kıvamı koyumu olmalı? biliyorum çok oldum ama bu pasta benim için önemli:) ayrıca bu ezmeyi gıda boyaları ile renklendirmek mümkün oluyor mu acaba* çok teşekkür ediyorum tekrar ve sevgilerimi yolluyorum

11/19/2006 06:47:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sefika, findik ezmesinin kivami cocuklarin oyun hamuru gibi, rahat sekillendirebilecegin sekilde olmali. Eger daha sivi ise, icine kendi ince cektigin findiktan katip koyulastirabilirsin. Cok sertse robotta parcalayip seker surubu ilavesiyle cekerek yumusatabilirsin. Yalniz tek aklima gelen, findigin kabugunu cikarmak digerlerine nazaran daha zordur. Bu nedenle findik ezmesinin rengi badem ezmesine nazaran daha koyu (ya da iki renkli) olabilir. Dolayisiyla karistirinca elde ettigin renk gida boyasinin canliliginda olmayabilir. Yine de gida boyasiyla renk vermen mumkun olacaktir bence. Ufak bir miktarla dene bakalim nasil olacak? Kolay gelsin sana.

11/19/2006 07:04:00 AM  
Blogger limoncicegi said...

Yaaa ben bunlari birazdan icecegim kahvenin yaninda istiyorumü hemen hemen hemenn... noluuurr noooluurr.. super gorunuyorlar, ellerine saglik

11/20/2006 05:17:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba zinnur,
gerçi pastaneyi kapatmışsınız ama genede bir şansımı deneyim dedim. Haftasonu bu kurabiyelerden yaptım . Tadları gerçekten nefis ama şekilleri olmadı. Zorluk çekmemek için margarin kullandım. Margarini dolaptan çıkarınca erittim hemen. Evde bitter kalmadığı için sütlü çikolata kullandım bu yüzden şeker oranını 1/2 bardak olarak azalttım genede çok tatlı oldular. Hamuru hazırlayınca 10 dakika kadar buzdolabında beklettim. Genede tepsiye koyarken daha dağıldılar. ve birbirlerine girdiler. Bıcakla dilimledim. Birde sizdeki o muhteşem görüntü olmadı. Çatlamadı yani üzeri. Neden olabilir. Sütlü çikolata kullanmamın etkisi varmıdır?

12/04/2006 02:47:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Fatos, istedigin sonucu alamamana gercekten uzuldum. (Ben de basarisiz bir kirecli kabak tatlisi denemesinin can s1k1nt1sini yasiyorum su anda, insanin gercekten keyfi kaciyor bu durumlarda.) Problemin tam olarak nerden kaynaklandigini soyleyemeyecegim, ama yine de sutlu cikolatadan cok un ve sekerin farkliliginda olabilir diye tahmin ediyorum. Cunku Turkce bloglardan aldigim bazi olculerin Amerikan unuyla kesinlikle calismadigini bizzat gordum. Senin daha tepsiye koyarken dagildigini soylemen de hamurunun kivaminin benim yaptigimdan farkli oldugunu gosteriyor ki, bu da benim tahminimi destekleyici dogrultuda. Kurabiye ayni degil ama hamur hali asagi yukari su resimde gorundugu gibi olmali. Bundan sonra zaten cok ozel durumlar disinda tarif vermeyecegim, ama bu kurabiyeleri bir daha yaptigimda hamurun da resmini cekip buraya koyacagim, belki yardimci olur denemek isteyenlere.

Sevgiler,

12/04/2006 06:43:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,

Cevabın için teşekkürler. Bir dahaki sefere ununu artırarak deneyeceğim çünkü benim hamurum gayet sıvıydı. Ama tadı gerçekten muhteşem. Ben de seninkiler gibi fıstıkla yaptım ve çok severek yedik.

Teşekkür ederim tarif için.

12/05/2006 01:24:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, afiyet seker olsun, dilerim bir dahaki sefere gorunusu de icine sinsin.
Sevgiler,

12/06/2006 06:40:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba...Brownie kurabiyeler az once firindan cikti ve "ye bizi" dercesine karsimda duruyorlar.. :)Tarif ve detayli anlatiminiz icin tesekkurler. Fransa'dan sevgiler..Ozlem

3/16/2007 07:51:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozlem, ellerine saglik. Umarim tadini da begenirsiniz.
Sevgiler,

3/30/2007 05:48:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba. bitter çikolataylamı yapmamız gerekiyor?

5/27/2008 06:53:00 AM  
Blogger zinnur said...

Selen, sart degil. Ben bitteri sevenbiri olarak tercih ederim ama diger cikolatalarla da deneyebilirsiniz.
Sevgiler,

5/27/2008 07:31:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba, kurabiyeleriniz çok güzel görünüyorlar ellerinize sağlık kullandığınız fıstıklar kavrulmamış çiğ fıstık mı yoksa bildiğimiz antep fıstığının kabuksuzu mu?teşekkürler.
Vilma

12/08/2011 09:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Vilma, antep fistiginin kabuksuzu kullandikalrim.

12/08/2011 09:12:00 AM  
Anonymous vilma said...

merhaba Zinnur hanım,en nihayet kurabiyeler denendi ve maalesef Fatoş hanımın da dediği gibi oldukça akışkan bir kıvamı vardı,önemli değil zira minik petit four kağıtlarında birer tatlı kaşığı konarak piştiler ve gerçekten çok güzeller.Dediğiniz gibi tamamiyle undan kaynaklanıyor ama inanın böylesi de çok hoş oldu .Tarif için tekrar teşekkürler.

11/05/2012 09:08:00 AM  

Post a Comment

<< Home