Friday, October 13, 2006

Mangolu Sarlot


Son zamanlarda mutfaga girip yeni bir seyler deneme firsatim olmadi. Mutfak faaliyetleri devam ediyor etmesine de yaptiklarim hep daha once Bizim Pastane'de sizlerle paylastigim tarifler. Bu gibi durumlarda, Ingilizce blogumda yayimladigim fakat Turkceye cevirmedigim tarifler kurtarici oluyor. Iste karsinizda Mayis 2005 Our Patisserie arsivinden Mangolu Sarlot...
Bu meyvayi ben Amerika'da tanidim. Artik Turkiye'de bulunabiliyor mu bilmiyorum. Yoksa, seftaliyle ya da armutla da iyi sonuc alinabilecegini zannediyorum. Tabii seker miktarini kullanilan meyvaya gore ayarlamak sartiyla...

Bu sarlotun kenarlari ve ustu portakalli rulo dilimleri ile kaplaniyor. Hatirladigim kadariyla, rulo dilimlerini ayakta tutmakta zorlanmistim. Hatta tam mango musunu kalibin icine bosaltma asamasinda dilimlerden biri dusup musun altinda kalmisti. Kullandigim jelatin cabuk sertlesen cinsten oldugundan onu musun altindan kurtarmaga bile vakit bulamamis, elimdeki ekstra dilimlerden birini dusenin yerine koyarak tatliyi tamamlamistim. Yukardaki resimde bu kazanin nerde oldugunu gormek mumkun. Bir de, bu sarlot tabansiz oldugu icin servisin biraz ozen gerektirdigini hatirliyorum. Portakalli rulo icin kullanilan pandispanya biraz fazla tutulup kalibin boyuna uygun bir de taban yapilsa iyi olur diye dusunmustum ama bir daha yapmaya firsatim olmadi.

Cok lezzetli ve aldatici hafiflikte olan bu yaz tatlisini, kelepceli kalip yerine bu resimdeki gibi bir kase icinde de yapabilirsiniz. O zaman dilimleri dengede tutma problemi kendiliginden ortadan kalkar. Tarif Bruce Healy'nin The Art of The Cake kitabindan...

  • 1/4 bardak (ya da arzuya gore biraz daha fazla) portakal marmeladi ile hazirlanmis pandispanya rulo
  • 900 g taze mango
  • 1/4 bardak arti 2 yemek kasigi seker
  • 2 yemek kasigi limon suyu
  • 4 tatli kasigi bitkisel jelatin (Bu konuda sonuclar markadan markaya degisebileceginden burdaki miktardan cok kendi tecrubenize guvenmenizi tavsiye ederim.)
  • 2 bardak sut kremasi
  • Portakal aromali seker surubu (tarifi asagida)
  • Portakalli glazur (tarifi asagida)
En az 1 gun onceden portakalli rulonuzu hazirlayip derin dondurucuya kaldirin. Rulo yari donmus haldeyken (hic bir zaman kaskati donmuyor benim buzlugumda) dilimlenmesi cok daha kolay oluyor. Sarlotu yapacaginiz gun cikarip, keskin bir bicakla 1 cm den azicik daha kalin dilimlere kesin. 23 veya 25 cm lik kelepceli kalibinizin ic yuzeylerine eliniz veya bir firca ile erimis tereyagi surup, toz seker serpin. Rulo dilimleri ile kalibin kenarlarini cevreleyin. Kalan dilimleri de tabana yerlestirin. (Resimlere bakilirsa ben once tabani, sonra kenarlari yapmisim. Sanirim dilimlerden birinin dusmesi de tam bu nedenle oldu. Siz benim yaptigimi degil de, yazdigimi yapin bu tarifi denerseniz.) Dilimlerin ice bakan yuzlerini seker surubu ile islatin ve dolgu malzemesi hazir oluncaya kadar kalibinizi buzdolabinda bekletin.

Mangolari soyun ve dilimleyin. Kabuklar ve cekirdekten kurtulduktan sonra geriye yaklasik 550-560 g mango kalmasi gerekiyor. Seker ve limon suyunu mango dilimlerine ekleyip mutfak robotunda pure yapin. Simdi elinizde 2 1/2 bardaktan biraz fazla mango puresi olmasi lazim. (Burda bardaktan kastettigim 240 ml lik Amerikan cup olcusu oluyor.) Purenizi ince suzgecten gecirip lifli kisimlarindan kurtulun. Notlarima gore, bu kisim epey vakit almis. Eger konserve mango puresi bulunuyorsa, iyi bir cozum olabilir.

Kremayi yumusak tepecikler olusuncaya kadar cirpin. Jelatininizi isitilmis portakal suyunda cozun. Mango puresinin yaklasik ucte birini, nerdeyse kaynamaya noktasina gelinceye kadar isitin. Buna jelatininizi ekleyin ve sicak mango puresini kalan soguk pureye katin. Cirpilmis sut kremasini da ekleyip karisiminiz tek renk olana kadar karistirin. Boylece mango musunuz hazir olmus oluyor. Eger jelatininiz benimki gibi cabuk katilasan cinstense butun bunlari cok hizli yapmaniz gerekiyor. Kalibi onceden buzdolabindan cikarip yanibasinizda hazir tutmakta fayda var. Musunuzu kenardaki dilimleri devirmemege dikkat ederek kalibinizin icine bosaltin ve uzerini kasikla duzleyin. Kalibi bir iki kere masaya hafifce vurarak musun diplere kadar inmesini saglayin. Eger mus yukseklik olarak, kenarlardaki rulo dilimlerin ust seviyesinin altinda kaldiysa, bicakla dilimleri ustten traslayarak musla ayni seviyeye getirin. Artan rulo dilimleriniz varsa, ya da pandispanyadan taban hazirladiysaniz, once tabani musun uzerine yerlestirip, hafifce bastirin; yuksekte kalan dilimleri traslama isini sonra yapin. Tatlinizin uzerini strecle kapatip, ertesi gune kadar ya da hic olmazsa birkac saat buzdolabinda dinlendirin.

Servisten az once sarlotunuzu servis tabagina dikkatlice altust edin. Kenarlarini ve ustunu portakalli glazurle parlatarak servis yapin.

Seker Surubu

Bu surup icin gereken 1 olcu suya 2 olcu seker. Portakal aromali olsun isterseniz suyun bir kismi yerine portakal suyu kullanabilir ve icine portakal kabugu rendesi katabilirsiniz; ya da hazir satilan portakal aromalariyla tatlandirabilirsiniz. Bu tatli icin kullanilan surup miktari sadece bir kac kasik ama surup oda sicakliginda cok uzun sure kalabiliyor ve cok amacli olarak kullanilabiliyor. Bekledikce kristallesirse, suzerek kullanmaga devam edebilirsiniz.

Portakalli Glazur
  • 1 tatli kasigi jelatin
  • 3 yemek kasigi portakal suyu
  • 3 yemek kasigi su
  • 3 yemek kasigi seker
Jelatininiz biraz su ile cozun. Portakal suyu ve sekeri karistirarak kaynama noktasina getirip sekerin erimesini saglayin. Jelatinli suyu, ve ardindan da kalan suyu ekleyip glazurunuzu tamamlayin. Glazur koyulasmaga baslayinca firca yardimiyla sarlotunuzun ustune ve kenarlarina surun.


32 Comments:

Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,şarlotları kasede yapmak daha kolay sanırım.Benim de kelepçeli kalıpla epey uğraştıran bir deneyimim olmuştu.Mango muslu bu şarlot çok leziz olmalı.Ama dediğin gibi armut veya kavunla yapılabilir.Her ne kadar burada da mango bulunabiliyorsa da...
Eline sağlık.İşlerinde kolaylıklar arkadaşım....

10/13/2006 06:00:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

cok ugrasi ve zaman gerektiren bir yiyecek ama cok guzel gorunuyor.Tadi hakkinda fikrim var seftalilisini ve visnelisini yemistim nefisti.kurabiye bile yapamiyan biri oldugum icin bunu benim yapmam imkansiz gibi bir sey.tarifi not aldim ve bir gun mutlaka deniyecegim.2 tarifini denedim ve olculerde hic sasma olmadi tatlari cok guzeldi fakat gorunumlerinde senin kadar basarili olamadim.

10/13/2006 03:22:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Haklisin Munevver'cigim, kasede daha kolay oluyor. Ama boyle yapilinca galiba kekin musa orani daha fazla. Kubbe sarlotta bircok lokmada sadece mus yiyormusum gibi geliyor bana. Bu sekli de arada sirada denenebilecek bir alternatif.

Cok tesekkur ederim islerimde kolaylik dilegin icin. Ben de senin islerinin yolunda gitmesini diliyorum ictenlikle.

Sevgiler,

10/14/2006 02:25:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Nergis, kimi kurabiyeyi yapmak pasta yapmaktan daha zor. Bu nedenle kurabiye yapamaman bu sarlotu yapamayacagini gostermez bence. Mesela ben makaron denen kurabiyeyi basarabilmek icin onun uzerinde deneme yapmistim.

Bazi tariflerimi deneyip iyi sonuc almis olman beni cok mutlu etti. Umarim bunu da bir gun dener ve cok iyi sonuc alirsin. Tatli/pasta yapiminda tecruben arttikca, yaptiklarinin goruntuleri de cok daha fazla icine sinecek eminim ki. Bir cok sey gibi bu da tecrube meselesi cunku.
Sevgiler,

10/14/2006 02:33:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor eminim tadıda nefistir sizin tariflerinizde daha güzel olmayan görüntüye tarife rastlamadım kolay gelsin sevgiler

10/14/2006 02:41:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merve, cok naziksin, cok tesekkur ederim :)

10/14/2006 02:43:00 PM  
Blogger ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI said...

Merhaba Zinnur'cuğum yine harika bir tarifi paylaşmışsın bizlerle ellerine sağlık bende epey önce çok pratik bir şarlot yapmıştım resimlerimin arasında ufak bir gezintiye çıkmak lazım bakalım nerelere sıkışmış hatırlattığın için de ayrıca teşekkür ederim;))Mangolu'sunu da denemek lazım alıştığımız lezzetin dışına çıkmakta fayda var;)
SEVGİYLE KAL...

10/15/2006 02:27:00 AM  
Blogger sevdamavisi said...

selam
pastanız çok güzel ve lezzetli görünüyor. sanırım hafif bir tadı vardır, çok severim hafif lezzetleri. ellerinize sağlık

10/15/2006 02:44:00 AM  
Blogger Ferhanca said...

merhaba ,geçen yıl bende bögurtlen reçelı kullanarak yapmıştım ama senın pasta muhteşem gözukuyor. zaten portakalı çok severım rengınıde çok guzel olmuş denemek gerekır ellerıne saglık sevgıler FERHAN

10/16/2006 05:40:00 AM  
Blogger munevver said...

Etkinlik sensiz olmuyor.İşlerin çok olmalı ama senin dağarcığında vardır bir şeyler.Bekliyorum...Sevgiyle meleğim...

10/16/2006 11:18:00 PM  
Blogger begüm said...

Zinnur merhabalar,

Münevver çok haklı etkinlik için ne yaptın diye merakla geldim bloguna... Şarlot da harika olmuş bu arada. Mango da artık rahatça bulunuyor burada dolayısıyla tarifini deneyebiliriz mangoyla.

Ellerine sağlık görüşmek üzere...

Begüm

10/17/2006 01:15:00 AM  
Blogger Zeynep Seda said...

Zinnurcum ellerine saglik, yine harika bir tarif! Ben hic sarlot yapmadim ve yapmayi cok istiyorum. Senin tarifini mutlaka deniycem, tabii o rulolari catlatmadan nasil saricam henuz bulabilmis degilim :)

Sevgiler...

10/17/2006 04:01:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zuhal'cigim, merakla bekliyorum senin sarlot resimlerini de. Mango bana yazi cagristiran bir meyva. Sonradan tanistim ama seviyorum tadini.
Sevgiler,

10/17/2006 04:22:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevdamavisi, gercekten hafif oluyor bu tatlilar; yaz tatlisi olarak dusunulmelerinin sebebi bu olsa gerek.

10/17/2006 04:25:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ferhan, her turlu meyva ile baska guzel oluyor. Eminim bogurtlenlisi de nefis olmustur, ellerine saglik.

10/17/2006 04:26:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, is coklugundan ziyade gribe yenik dustum. Pek halsizdim dun ama simdi daha iyiyim sukur. Serbetli tatli dagarcigim da pek yok benim. Katilsam bayram cikolatasi filan yapacaktim. Bu seferlik sizin yaptiginiz birbirinden guzel tatlilari izlemekle gecirdim etkinlik gununu.
Sevgiler,

10/17/2006 04:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Begum'cugum, ben de seviyorum etkinlikleri ama bu sefer hastaydim ve mutfaga giremedim bir turlu. Sarlotu begendigine sevindim. Mutlaka mango ile denemen gerekmez, her turlu meyva ve recelle guzel oluyor.
Sevgiler,

10/17/2006 04:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Zeynep, elastik bir pandispanya hamuru bulursan rahatlikla sararsin. Bence bu konuda is sarmadaki maharette degil, rulo tarifinde. Bir yerde unun bir kismi yerine nisasta kullanilan rulolarin daha esnek oldugunu okumustum. Kendi pandispanya hamurumdan da cok memnunum, ama un farkliliklarindan dolayi tavsiye etmekte tereddut ediyorum.

Sarlot yapmak istiyorsan, kedidili ile deneyebilirsin. Bir baska yolu da soyle: tepside rulo yapar gibi pandispanya pisirip 5-6 ince serite kesiliyor. Seritlerin aralarina recel surulup ustuste konup 5-6 katli bir pasta yapiliyor Sonra bundan ince dilimler kesilip dikine konarak kalibin kenarlari ve alti kaplaniyor. Tarifin gerisi ayni. Bu sekli de gayet guzel oluyor. Belki boyle denemek istersin.
Sevgiler,

10/17/2006 04:44:00 AM  
Blogger Zeynep Seda said...

Zinnurcum ust uste koyulan keklerle yapilan sarlot harika gorunur!! Ee cok da kolay, artik yapmamak icin hicbir sebep kalmadi ;)

Biraz once sitende gezinirken "Degisik Bir Cikolatali Pasta" tarifini hatirladim. Cuma gunu esimin 30. yasgunu, ozel bir seyler hazirlamak istiyorum. Bu pastanin goruntusu cok hosuma gitmisti ilk okudugumda. Ben rulo icin kullanilacak pandispanyanin uzerine ganajdan sonra fistikli pralin serpistirmeyi planliyorum. Biraz zor gorunuyor ama umarim altindan kalkabilirim:)

Sevgiler

10/17/2006 06:44:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba zinnur hanim,mangolu sarlot nefis görünüyor,degisik bir tat olsa gerek bende cok severim ekzotik meyveleri,pastada daha denemedim,tarifi aldim zahmetli olmasina ragmen bir gün deneyecegim.
www.blogcu.com/baharcicegi/

10/17/2006 07:39:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cum selam,

Senin su sarlotlardan bir tane yapmazsam rahat bulmayacagim. Yani bir cesaret edebilsem, tabii. Sence bu mangolu yemek sonrasi tatli niyetine gider mi? Ikincisi Ingilizce blogundan mi hatirliyorum, ilk yaptiginda sanirim bir yikilma problemi yasamistin, o yuzden ilk denemeyi misafire yapmak riskli olur mu, bir de servisten az once ters cevirin diyorsun, ya, hani o yuzden surpriz olur mu diye soruyorum, ne dersin? Selamlar, sevgiler,

10/20/2006 03:24:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

SEvgili Zeynep, fistikli pralin eminim cok yakisir. Kusura bakma, bu yorumu ancak Cuma sabahi cevaplayabiliyorum; bu saate sen pastani coktan yapmissindir ve eminim gayet de guzel olmustur. Esinin dogumgununu kutlar ve beraberce agiz tadli, guzel bir gun gecirmenizi dilerim.

10/20/2006 03:45:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Baharcicegi, tesekkur ederim. Mango egzotik meyvalar arasinda bizim agiz tadimiza en yakin olanlardan biri. Pastaya vs yakisiyor. Denerseniz seveceginizi zannediyorum.

10/20/2006 03:49:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Turkmen, dedigin gibi benim sarlotlarla macerali bir iliskim oldu hep; ama bunun esas suclusu kullandigim jelatin. Buralarda yaygin olarak satilan ve tariflerde kullanilan jelatini kullanmiyorum. Benim kullandigim bitkisel jelatin bire bir o diger jelatinin yerine kullanilamiyor maalesef. Onun icin miktarlari hep tahmini kullanmak zorunda kaliyorum. Az gelirse, o diger blogdan hatirladigin cokme olaylari yasanilabiliyor. Bir de benim kullandigim jelatin cok cabuk sertlestiginden elim ayagima dolaniyor ve telastan nu tatlida yaptigim gibi hatalar yapabiliyorum. Uzun lafin kisasi, eger kullandigin jelatini elindeki pure/mus karisimini katilastirmak icin ne kadar kullanman gerektigini kestirecek kadar taniyorsan, sarlotlar hic problemli degil. Agir bir yemek sonrasi icin ideal, hafif (tadda, kaloride degil) tatlilar. Kesinlikle tavsiye ederim.

10/20/2006 03:58:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba,
Sitenizi ilgiyle takip ediyorum.Bu pastayı da yapmak istiyorum ama bunu icin küçük bi bilgiye ihtiyacım var.Kullandığınız jelatinin markasını ve nereden bulabileceğimi ögrenebilir miyim?
şimdiden teşekkürler,

10/20/2006 06:21:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Anonymous, iki ayri cesit jelatin kullaniyorum ben. Biri Agar Agar (health food store'da buluyorum genellikle), digeri de Kojel marka jelatin (bu da Musevi bayramlari oncesinde supermarketlerde bulunabiliyor). Her ikisi de bitkisel olan bu jelatinleri Internetten ismarlamak mumkun ayrica.

10/20/2006 07:12:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur selam, iyi bayramlar oncelikle,

Aslinda bu yorumu biraz ilgisiz olmasi sebebi ile buraya birakmak istemiyordum, ama emailim de acilmadi bir turlu. Sonunda agar agari buldum, ama burada mango mevsimi henuz baslamamis meger. Bu durumda bahsettigim yemek sonrasi icin bunu yapamayacagim. Aklima mini kadayiflarin geldi Ingilizce blogunda verdigin (iste bu yuzden buraya yazmak istemedim.)Muffin kaliplarinda yapacagim demissin ya bir dahaki sefere, aklima yatti, sunumu da s1k olur. Ama ne tur muffin kalibi onerirsin, standart mi, giant dediklerinden mi? Bir de sen bu tek kisilikleri yaptiginda kaliptan cikarirken zorluk yasamis miydin? Tekrar ozur diliyorum burayi ilgisiz bir yorumla mesgul ettigim icin, ama musait bir zamaninda cevap verebilirsen sevinirim. Selamlar, iyi bayramlar tekrar

10/25/2006 02:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Turkmen, ben de senin bayramini kutlarim.

O mini kadayiflari esas tepsiye sigdirmakta zorluk cektigim artanlari degerlendirmek icin 6 oz luk flan kaliplarinda yapmistim. Muffin kabinda yapacagim dediysem de sonra firsat olmadi. Benim serbetli tatlilara cok duskunlugum olmadigindan muffin kabi yeterli gibi geliyor ama, bilemeyecegim. Isteyen ikincisini de alabilir porsiyon olarak kucuk gelirse. Zaten yagli bir tatli, cikartmakta zorlanacagini zannetmiyorum. Gecmis gun pek hatirlayamiyorum ama yaparken herhalde yine de kalibin dibini yaglamisimdir.

Aklima gelen bir nokta da su: kadayif altust edilip servis yapilinca goruntusu cok daha hos oluyor. Alti ustten daha duzgun ve guzel kizarmis oluyor zira. Muffin kabinda yapinca alt alani ust oranina kiyasla biraz daha az oluyor sanirim, yani alti genis ustu dar kadayiflarin olacak. Minenin kahve fincaninda yaptigi kadayiflara benzer bir goruntusu olacagini saniyorum muffin kabinda yapilan kadayiflarin.

Sana simdiden kolay gelsin.

10/25/2006 05:40:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

sevdiklerinizle mutlu bayramlar diliyorum. yeni tariflerini sabırsızlıkla bekliyorum :)

10/25/2006 07:24:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Seda, ben de senin gecmis bayramini kutlarim. Eskiden yaptiklarimdan bir tarif ekledim simdilik. Yenilerini yapmayi ve eklemeyi ben de cok istiyorum ama bir tembellik var nedense uzerimde.

10/27/2006 05:46:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba zinnur hanım
bloğunuzu keşfedeli 2 hafta olouyor.2haftadır her akşam bloğunuzu inceliyorum.Tarifleriniz harika görünüyor.Bugün bayram tatilinden istifade ederek makaron ve havuçlu muffin yaptım.Tam istediğim gibi oldu birebir tarifleriniz için çok teşekkürler.

12/22/2007 12:31:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:57:00 AM  

Post a Comment

<< Home