Monday, October 30, 2006

29 Ekim Pastasi

29 Ekim'de Cumhuriyet Bayrami ile beraber benim dogum gunumu ve nisan yildonumumuzu de kutladik. (Rahmetli kayinpederim mutlu gunlerimizi bayramlara denk getirmeyi severdi. Bu nedenle evlilik yildonumumuzu de Zafer Bayraminda kutluyoruz.) Uzun zamandir Bizim Pastane icin yeni bir tarif deneyememistim; 29 Ekim'in haftasonuna denk gelmesini de vesile bilip ilhamini Alice Medrich'in Cocolat kitabindan aldigim bu pastayi yaptim. Asil tarifteki pasta beyaz cikolataliydi ama elimin altinda yeterli miktarda beyaz cikolata olmayinca cikolatali yapmak zorunda kaldim. Hal boyle olunca ara kremasini da beyaz cikolata yerine kahveyle tatlandirmayi tercih ettim. Pastanin bu sekli de cok guzel oldu, ama orijinal tarifte aklim kalmadi dersem yalan olur.

Bu pastanin suslemesi icin tarifini daha once verdigim plastik cikolatayi kullandim. Sadece cikolata ve az miktarda glukozla yapilan bu susleme malzemesi seker hamurundan daha lezzetli olmasina ragmen hemen hepimiz pastayi yerken, suslemeleri kenara siyirmayi tercih ettik. Pastanin uzerindeki buyuk "lahana" da, birkac gun masamizi susledikten sonra, dun kotu bir akibete ugradi ne yazik ki!

Bu pasta icin iki farkli krema (cikolatali ganaj ve kahveli krema) ve iki farkli kek kati (sicak sutlu pandispanya ve cikolatali sufle hamuru) kullandim. Hem pasta kesildiginde goruntusu cok hostu, hem de kahve, cikolata ve portakal aromalarinin biri digerine cok baskin olmayacak sekilde tutturduklari guzel dengeden ortaya lezzetli ve (en azindan yemesi) agir olmayan bir pasta cikti. Boylece bir Alice Medrich tarifi ozel bir gunumuzde bir kere daha yuzumu guldurmus oldu.

Tarifi bu hafta icinde sizinle paylasmaga calisacagim. Baska resimler de ekleyecektim ama, bugun blogger ile aramiz pek iyi degil.

  • 23 cm lik kelepceli kalipta pisirilmis pandispanya
  • 23 cm lik 3 adet Cikolatali Sufle Diski (tarifi asagida)
  • Kahveli (buttercream) krema (tarifi asagida)
  • Cikolatali cirpilmis ganaj (tarifi asagida)
  • Pandispanya katlarini islatmak icin 1/4 bardak seker surubu (ben biraz seker ekledigim portakal suyu kullandim.)
  • Susleme icin Plastik Cikolata (tarifi asagida)
  • Suslemeyi sabitlemek icin 1-2 kasik kadar erimis cikolata
  • 2-3 yemek kasigi kakao
Alice Medrich bu tarifi 3 gune yayarak hazirlamayi tavsiye ediyorsa da, benim gibi cani tezler icin 1 gunde nasil yapilacagi ile ilgili ipuclari da vermis. Eger siz de "tekmili birden" diyorsaniz, once cikolatali ganaji hazirlayin. Yapimi cok basit olmakla beraber, cirpilmadan once iyice sogumus olmasi gerekiyor. Sonra pandispanyanizi pisirin, yaklasik 20-30 dakikada pisiyor. Tabii hazir pandispanya kullanmak da isleri kolaylastirabilir. Pandispanyaniz piserken sufle katlari icin malzemeleri hazirlayin. Pandispanya firindan cikar cikmaz, isiyi degistirip sufle katlarini pisirmege baslayabilirsiniz. Sufle katlari piserken kahveli kremanizi hazirlayin. Pandispanya ve sufle katlari oda sicakligina gelip, ganaj yeterince soguyup cirpildiktan sonra pastanizi insa etmeye baslayabilirsiniz. Bu islemden sonra pasta buzdolabinda dinlenirken, siz de plastik cikolatanizi hazirlayabilirsiniz. Merdane ile araniz iyi degilse, makarna makinesi susleme isinde cok yardimci oluyor.

Pandispanyanizi enine uc esit parcaya bolun. (Ince katlar olacak bunlar.) Alt kati servis tabagina alin ve portakalli surupla islatin. Cikolatali ganajinizin ucte birini bu katin uzerine yayin.

Bunun uzerine cikolatali sufle disklerinden birini uzerinde bulundugu yagli kagit ustte olacak sekilde koyun. Cikolatali sufle diskleri kirilgan olduklari icin nakil islemini kagidiyla yapmak kolaylik sagliyor. Katlarin birbiri uzerine uygun sekilde oturdugundan emin olduktan sonra kagidi dikkatlice siyirin.

Kahveli kremanin 1/2 bardak kadarini sufle katinin uzerine yayin. Ikinci pandispanya katini kahveli kremanin uzerine yerlestirin ve yukarda anlatilan islemleri tekrarlayin. Katlarin hepsi kullanildiginda en ustte cikolatali sufle kati olmali; cikolatali ganajin hepsini ve kahveli kremanin buyuk kismini kulanmis olmalisiniz. Simdi yapismayi onlemek icin cikolatali sufle katinin uzerine biraz kakao eleyin. 23 cm lik mukavva pasta altligini yaldizli kismi sufle katina degecek sekilde pastanin uzerine kapatin. (Pasta altligi kullanmiyorsaniz servis tabagiyla da ayni isi yapabilirsiniz. Ben pasta altliklarimi mukavvadan kendim kesiyorum.) Altlikla pastaya ustten bastirarak mumkun oldugunca duzleyin. Simetrik olup olmadigini kontrol edin, gerkiyorsa duzeltmeler yapin. Sonra 20 dakika buzdolabinda dinlendirin.

Sogumus pastayi buzdolabindan alin ve pasta altligi olmasi gerektigi gibi alta gelecek sekilde tersyuz edin. Bu durumda pandispanya katimiz en uste gelmis oluyor. Tirtikli bicakla, varsa duzensiz olan kenarlari traslayin. Kalan kahveli krema ile pastanizi kaplayin. Bu kat cok ince oluyor, fakat pastanin uzeri suslemelerle kapli olacagindan asil islevi suslemelerin yapisacagi bir zemin olusturmak. Daha kalin bir krema kaplamasi arzu ederseniz, kahveli kremayi biraz daha fazla yapabilirsiniz. Bu asamada kek guzelce sarilip uc gun buzdolabinda bekletilebilir, ya da uc aya kadar derin dondurucuya kaldirilabilir.

Pastaniz sogurken, plastik cikolatanizi hazirlayin. Burda da bir bekleme suresi sozkonusu. Kivam hemen hemen cocuklarin oyun hamuru gibi olmali. Eger yumusaksa arada yogurarak bekletmeli, cok sertlesmisse, elde yumusatmali. Elde yumusatmayi zor kilacak kadar sertse, isigi kuvvetli bir lambanin altinda bir sure birakarak yogurulacak kivama getirebilirsiniz. Mikrodalga da bir secenek. Yalniz boyle yapilacaksa, plastik cikolatayi ufak parcalara ayirarak ve isitma surelerini saniyeler bazinda tutmak sartiyla birkac defada isitmakta fayda var, cunku plastik cikolata fazla isitilirsa kakao yagi ayrismaya basliyor ve bu durumu duzeltmek hic de kolay olmayabilir. En iyisi, plastik cikolatayi gozleyebileceginiz bir zamanda yapip fazla sertlesmesine firsat vermemek. Boylece en rahat islenebilecegi araligi rahatlikla yakalayabilir ve en zahmetsiz sekilde susleme islemini tamamlayabilirsiniz.

Plastik cikolatanizi 15-20 bezeye ayirin ve her bezeyi top gibi yuvarlayin. Makarna makinesinin en kalin acan ayarindan baslayarak bezeleri inceltin. Ben en incenin bir ustundekinde durdum. Bekleyen bezeler sertlesirse elinizde yogurarak yumusatin ve yandaki resimde goruldugu gibi seritler hazirlayin.

Ben her seferinde birkac beze acip, seritlerin sertlesmesine firsat vermeden pastanin uzerine transfer ettim. Seritleri ortadan ikiye keserek kullandim ve ince uclarini pastanin ust yuzeyinin tam ortasina getirdim, daha kalin ve duzgun olan alt uclarini ise pasta ile pasta altligi arasina soktum. Ayrica ilk seritle pastanin arasina bir parca yagli kagit koyarsaniz, son seridi ilk seridin altina yerlestirmeniz daha kolay olur. Yoksa, pasta oda sicakliginda bekledikce yumusayan ust kat kremasi seritlere yapisarak bu isi zor kiliyor. Pasta seritlerla kaplandiktan sonra buzdolabina kaldirin.

Simdi sira kalan plastik cikolata ile lahanamizi hazirlamaya geldi. Bunun icin once orta buyuklukte bir kasenin agzini iceriye meyil verecek sekilde gevsek bicimde strecle kaplayin. Bu lahanamiz icin bir taban olusturacak. Kalan plastik cikolata hamurunuzu butunleyip 9 parcaya ayirin. Parcalari teker teker yogurup, her birinden yaklasik 4 cm capli yuvarlaklar yapin. Bunlari teker teker iki yagli kagit ya da strec arasinda merdane ile acarak (isterseniz yine makarna makinesini de kullanabilirsiniz) 12 cmx15 cm buyuklugunde ovaller elde edin. Ustteki yagli kagidi kaldirip ovali elinize alin, uzun ucu boyunca buzdurerek petalimsi bir sekil yapin. Iki kasik kadar damla cikolatayi eritin. Bunun yaklasik yarisini strecin ortasina bir kasikla koyun. Hazirladiginiz petali alt buzgulu ucu erimis cikolataya gelecek sekilde kasenin uzerindeki strece koyun. Buna benzer 4 adet daha petal hazirlayip birbirleri uzerine hafif binecek sekilde lahananin dis yapraklarini hazirlayin. Ayni sekilde ic yapraklari hazirlayip, gerektikce erimis cikolatayi tutkal olarak kullanarak, distan ice dogru lahanayi olusturun. Ortasi icin kendi uzerine kapali bir petal hazirlayin, gerekirse bir bicak ya da sisle distaki petallerin arasindan cikolatali merkeze dogru iterek yerlestirin. Lahananizi kasesiyle buzdolabina alin, yapraklar sertlesinceye ve cikolata donup yapraklari yerlerinde sabitleyinceye kadar dinlendirin.
Servisten kisa bir sure once lahananizi strec yatagindan alin; yine az miktarda erimis cikolata ile pastanizin uzerine sabitleyin. Eger hava cok sicak degilse, pasta bu sekilde 3 ila 5 saat kadar kesilmeden bekletilebilir. Oda sicakliginda servis edildiginde daha lezzetli oluyor.

Cikolatali Sufle Diskleri

Bu diskler bildigimiz cikolatali tort lezzetinde ve kivaminda oluyor. Piserken biraz yayildilar ve kenarlarindan traslamak zorunda kaldim. Belki hamuru 23 cm den biraz daha kucuk daireler halinde yaymakta fayda olabilir.
  • 170 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
  • 2 tatli kasigi instant kahve granulu
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 6 yumurta
  • 1/4 tatli kasigi tartar kremi (ya da azicik limon suyu)
  • 3/4 bardak seker
Firininizi 190C ye isitin. Uc tane yagli kagidin uzerine 23 cm capinda daireler cizin. Bunlari (kaleminizin boya ya da kursununun hamurla temas etmemesi icin) ters cevirerek uc tane firin tepsisine yerlestirin.

Cikolatayi kahve granulleriyle karistirip ben mari usulu eritin. Puruzsuz hale geldikten sonra vanilyayi ekleyin ve ilik kalmasi icin gerekirse altini kapattiginiz ben mari duzeneginizin uzerinde bekletin.

Yumurtalari sarilarindan ayirin. Beyazlari yagsiz ve kuru bir kaseye alin. Kullaniyorsaniz tartar kremini, ya da limon suyunu ilave edin. Yumusak tepecikler olusuncaya kadar cirpin. Sekeri az az ilave edip yumurta aki kopugu sertlesinceye kadar cirpmaya devam edin.

Yumurta sarilarini cikolataya katin. Yumurta aki kopugunun 1/4 unu cikolatali karisima katip karistirarak kivamini acin. Sonra kalan kopugu de ekleyip, mumkun oldugu kadar hacmi azaltmayacak sekilde karistirarak, tek renkli bir hamur elde edin. Hamurunuzu hazirlar hazirlamaz sonmeden yagli kagitlar uzerine paylastirmaniz gerekiyor ama ama firininiz uc tepsiyi birden alacak kadar buyuk degilse, bekletip teker teker pisirmenizde bir sakinca yok.

Hamur disklerinizi 10 dakika pisirdikten sonra firin isisini 175C ye dusurup 5 dakika daha pisirin. Elinizle dokundugunuzda sert olmali. Izgara uzerinde disklerinizi sogutun. Bu asamada guzelce sarilip 3 gun buzdolabinda, 3 ay da derin dondurucuda saklanabilir.

Benim diskler yayildiklari icin uste 23 cm lik daire kalip koyup yeniden kesmem gerekti. Yagli kagidi daire seklinde kesip kuculterek, diskleri pastanin uzerine yagli kagitlariyla tasidim ve yerlestirdikten sonra siyirdim.

Cikolatali Cirpilmis Ganaj
  • 2 bardak sut kremasi
  • 226 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
Kremayi kalin altli bir sahanda kaynama noktasina getirin. Atesten alip parca cikolatayi ekleyin. Cikolatalar kismen eriyinceye kadar karistirin; bu halde 15-20 dakika daha bekletin. Bu sure icinde cikolata parcaciklari sicak kremanin icinde erimege devam edecek. Karisim puruzsuz olana kadar karistirin ve sogumaga birakin. Oda sicakligina sogudugunda ganaji yuzeyine degecek sekilde strecle kaplayip buzdolabina kaldirin, 5-6 saat sogutun. Mikserle koyu cirpilmis krema kivamina gelinceye kadar cirpin ve hemen kullanin.

Burda dikkat edilmesi gereken bir kac konuyu ozetleyecek olursak, ganaj (ayni sut kremasi gibi) iyice sogukken cirpilmali, teryagimsi veya granuler doku almamasi icin fazla cirpmaktan kacinilmali, cirpildiktan sonra kisa surede sertlestigi icin bu islem biter bitmez geciktirmeden tarifte gerektigi yerde kullanilmali...

Plastik Cikolata

Nasilsa yenmiyecegi dusuncesiyle kuvertur ya da iyi kalite tatli cikolatasi yerine Nestle'nin damla cikolatasiyla yaptim plastik cikolatayi. Plastik cikolatanin cikolatadan baska tek malzemesi var: misir surubu.... Arastirmalarima gore glukozla misir surubu birbirlerine oldukca benziyor, sadece misir surubunun su orani glukoza kiyasla biraz daha fazlaymis. Gectigimiz gunlerde Pastaci Burcu'muz da glukozla yapilmis plastik cikolata tarifi verdi, hem de asamalari resimleriyle gostererek...
  • 340 g damla cikolata
  • 1/3 bardak misir surubu (ya da glukoz)
Glukozla damla cikolatayi bir kaseye alin ve karistirarak glukozun cikolatayi kaplamasini saglayin. Kasenizi kaynamaga basladiktan sonra alti kapatilip 30 samiye kadar bekletilmis sicak su banyosunun uzerine oturtun. Cikolatanin erimesini hizlandirmak icin s1k s1k karistirin. Karisim toparlaninca karistirmayi birakin. Dokusu bu asamada granuler olabilir; bu sizi endiselendirmesin.

Karisiminizi mermerin uzerine, ya da buyukce bir tabaga dokun. Hafif sertlesmege baslayincaya kadar dinlendirin. Sertlesme once yuzeyde basladigi icin arada soyle bir yogurun. Cocuklarin oyun hamuru sertligini aldiginda plastik cikolataniz kullanilmaga hazir demektir.

Kahveli (Buttercream) Krema

Bu cesit kremanin yapiminin biraz zahmetli bir is oldugunu belirtmeliyim. Kivamini ve olmasi gereken seker miktarini tutturmak biraz tecrube isi. Eger elinizin altinda Kitchenaid ve mutfak termometresi varsa isler biraz daha kolaylasabilir. Arzu ederseniz kahve aromali pastaci kremasi vs kullanabilirsiniz yerine.
  • 1/2 bardak seker
  • 1/4 bardak su
  • 2 fiske tartar kremi
  • 1 yumurta
  • 170 g yumusak tereyagi
  • 1 1/2 tatli kasigi instant kahve granulu
  • Kahve granullerini eritmek icin 1 tatli kasigi sicak su
Seker, su ve tartar kremini bir sahanda birlestirin. Soyle bir karistirarak sekerin islanmasini saglayin. Kapagini kapatip orta ateste kaynama noktasina getirin ve ustu kapali sekilde 1 dakika kaynamasina izin vererek sekerin erimesini saglayin. Bu noktada kapagi acin ve surubu termometrede 116 C sicakligina ulasincaya kadar kaynatmaga devam edin.

Bu arada yumurtanizi mikserle rengi acilip, kivami koyulasincaya kadar cirpin. Surubun sicakligi 116 C ye ulasmadan az once yumurtayi yeniden cirpmaga baslayin ve bu islem devam ederken, sicak surubu ince bir serit halinde yumurtanin uzerine akitin. Sicak surubun hareket halindeki cirpicilardan uzerinize sicramamasi icin, surubu cirpicilarin uzerine degil yanlarina dogru akitmaga dikkat edin. Yumurtali karisim oda sicakligina soguyuncaya kadar cirpmaya devam edin. Bu asamada bir yandan cirpma islemi devam ederken, bir yandan da yumusak tereyagini kasik kasik yumurtali karisima eklemege baslayin. Buraya kadar bir hata yoksa, tereyaginizin hepsini kullandiginizda, kremaniz da koyulasmis olacak. Kahve granullerini 1 tatli kasigi sicak suda eritip, kremaniza katin ve butunlesmesini saglayacak sekilde son olarak cirpin. Kahveli kremaniz kullanima hazir artik. Eger hemen kullanmayacaksaniz buzdolabina kaldirin. Buzdolabindan cikardiktan sonra, oda sicakligina gelmesini bekleyip oyle cirpin, yoksa kivami bozulabilir.


43 Comments:

Anonymous Devletşah said...

Allahım ne yetenekli insanlar var. Okuya okuya bulaşır mı? Zinnurcuğum bu ne güzel bir pastadır. Ah. Ah... Seyretmeye doyamıyorum. Nasıl yiyeybildiniz bu güzelliği..

11/01/2006 06:51:00 AM  
Anonymous emine said...

Doğum gününüz kutlu olsun inşallah okuyarak yada resimlerine bakarak bizede bulaşır ellerinize sağlık

11/01/2006 07:21:00 AM  
Blogger Burcu said...

İyi ki doğdun Zinnur, seni tanıdığıma öyle memnunum ki! Ve pasta için diyecek söz bile bulamıyorum, ellerine sağlık!

11/01/2006 07:30:00 AM  
Blogger Zeynep Seda said...

Zinnur ellerine saglik harika gorunuyor pasta!!! Masallah vallahi, senin pastalarini gordukce gaza geliyorum. Bu ayri bir yetenek, esimin dogumgunu icin senin pastalardan birini denedim ama oyle zorlandim ki:) Bu konuda cok basarilisin, icten tebrikler:) Ve dogumgunun kutlu olsuuuuuun!!! Esin, cocuklarin ve sevdiklerinle nice yillar gecirmen dilegiyle.

Sevgiler

11/01/2006 07:57:00 AM  
Anonymous seda said...

muhteşem birşey bu,ellerine sağlık.hayran kaldım pastaya yaa :)
ve tabi doğumgünün kutlu olsun,sevdiklerinle beraber mutlu bir hayat diliyorum sana.sevgiler...

seda
tarifname.blogspot.com

11/01/2006 09:29:00 AM  
Blogger evcilkedi said...

Nice sağlıklı ve mutlu yaşlara Zinnur!
Ayrıca ellerine sağlık, böyle bir gün böyle bir pasta ile kutlanır gerçektende. Çok muhteşem görünüyor, hele o gülü sahici gibi yapmışsın, çok profesyonelce...tebrikler

11/01/2006 10:21:00 AM  
Blogger pastaci said...

İyi ki doğdun Zinnurrrrrr, iyi ki doğdun Zinnurrrrr :))

Pasta muhteşem görünüyor, bayıldım..tarifini bekliyorum..

sevgiler..

11/01/2006 01:15:00 PM  
Blogger dilek said...

Sevgili Zinnur, nice yillara insAllah! Her yil bundan daha güzel bir pasta ile kutlanida diliyorum tabi ki dogum günün icin;) Bu gülden - pastadan daha müthisi olabilir mi ki? Ben en azindan el aliskanligi olsun diye fondant aldim bu pastadan sonra. Calismalara baslayacagim ustam en yakin zamanda:)

11/01/2006 01:23:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

iyi ki dooogdun zinnuuur
iyi ki nisanlandiiin zinnuuur
iyi ki "Bizim Pastane" var zinnuuur
nice mutlu yaslara, yillara...

11/01/2006 04:30:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba, sirf gozum gonlum acilsin diye blogunuzdaki resimlere bakiyorum, tarifleri deneme asamasina gecmek yillarimi alabilir:) Dogum gununuz kutlu olsun:)

11/01/2006 11:02:00 PM  
Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,görüntü müthiş de,ben içini de merak ediyorum.Bekliyordum,bakalım Zinnur doğum günü için nasıl bir güzellik yaptı diye...Bilmiyorum ki ne desem.. Harikulade.....

11/01/2006 11:34:00 PM  
Blogger hera said...

bu bir sanat eseri olmuş, cok zevkli.. zamana direnememesi ne acı. plastik sanatlara yaklasiyorsun zinnur. ellerine saglik ve mutlu yildonumleri.

11/02/2006 01:31:00 AM  
Anonymous tulosh said...

Zinnur hanım doğumgününüz kutlu olsun.İnanılmaz güzel olmuş pastanız harika ellerinize sağlık...

11/02/2006 01:44:00 AM  
Anonymous pembeli said...

Bu ne güzel bir pasta böyle, muhteşem görünüyor.
Ayrıca doğum günün ve yıldönümünüz kutlu olsun. Nice yıllara.

11/02/2006 02:07:00 AM  
Blogger dilek said...

Yilin girisi ilan ediyorum bu girisi!

11/02/2006 08:36:00 AM  
Blogger Behiye said...

Tekrar doğum günün kutlu olsun Zinnurcuğum, pasta için diyecek yeterli bir söz bulamıyorum. Emeğine sağlık, ellerine sağlık. Yani yakın olsak seni izlemek için kapını çalardım mutlaka, tabii seyirciye izin varsa:)sevgilerimle.

11/02/2006 09:22:00 AM  
Anonymous serap said...

Aman allahim bu neeee.Bir pasta ancak bu kadar güzel olabilir.Hay allah agzimin sularida akti.

Neyse bu arada dogum gününüzü kutlar ellerinize sagliklar dilerim.

11/02/2006 11:28:00 AM  
Anonymous Turkmen said...

Nice senelere, Zinnur..Dogumgunun kutlu olsun...Pastanin disi, ici, tekmili super gorunuyor, ellerine saglik. Bize de bakip bakip ic cekmek dusuyor galiba bu durumda..Cikolatali diskler yagli kagit yerine dierkt 23cm.lik kalipta pisirilse ne olur? Ee, her seferinde bunlari soruyorsun, hepsini deniyor musun diyeceksin :), yapmaya niyetleniyorum, ama kimisinde malzeme, kiminde de cesaret eksikligi yuzunden simdilik okuyarak mutlu oluyorum (anlarsin beni biliyorum :)) Bir de ganajdaki olculerde cikolatanin olcusu oz kalmis.
Her neyse..Tekrar iyi seneler, ellerine saglik..

11/03/2006 12:09:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

zinnur hanım
oz ölçü birimi kaç grama tekabül ediyor acaba?
feride

11/03/2006 04:25:00 AM  
Anonymous ilkay said...

ELLERİNİZE SAĞLIK VE EN GÜZEL YILINIZ BU VE BUNDAN SONRAKİLER OLSUN DİLERİM Kİ....

YA BU PASTA İÇİN KAÇ GÜN UĞRAŞTINIZ???
BEN DE YAPMAYA ÇALIIŞYORUM TABİİ SİZİNKİLER KADAR MEŞAKKATLİ DEĞİL AMA BİRAZ SABIRIZIM HERHALDE...HEMEN OLUVERSİN İSTİYORUMMMMMMMM

SEVGİLER,

11/03/2006 07:04:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

gercekten harika bir pasta tam anlamiyla sanat eseri gibi defalarca baktim,bakmaktan gozlerimi alamiyorum,kendi kendime acaba birgun bende boyle bir pasta yapabilirmiyim diyorum,tabii bu biraz zor.ellerinize saglik ve dogum gununuz kutlu olsun,saglikli yillara.sevgiler.GUL_hollanda

11/03/2006 12:35:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Harikasın ellerine sağlık.Seni izlemekten çok keyif alıyorum.(Geçmiş doğum gününü kutlarım)

11/03/2006 01:49:00 PM  
Anonymous özden said...

Yüreğine sağlık.
Mutfaktan çok keyif alıyorum.Siteni ilgiyle takip ediyorum.Mutlu yıllar.

11/03/2006 01:58:00 PM  
Anonymous zinnur said...

Sevgili Arkadaslar,
Hepinize teker teker tesekkur etmek isterdim guzel dilekleriniz ve nazik yorumlariniz icin. Ovgulerinizi ne kadar hak ediyorum bilemiyecegim, tek soyleyebilecegim takip ettigim kitabin cok iyi bir kitap oldugu. Umarim cevirimde tarifin aslina haksizlik etmemisimdir ve deneyenleriniz basarili sonuc alirsiniz. Aslinda pastanin goruntusu daha zor olabilecegini dusunduruyor, fakat ben bir aksam pastayi hazirladim, ertesi gun sabah da plastik cikolatayi yaptim ve pastayi susledim. Daha fazla vakit ayirilirsa, daha az telasla da tamamlanabilir.

Turkmen ve Feride, duzeltmeniz icin tesekkurler.

Turkmen, ben de 23 cm lik kalipta yapmayi dusundum, ama o an elimin altinda 3 adet o boy kalip yoktu. Sende varsa mutlaka oyle yap derim.

Hepinize sevgiler,

11/03/2006 10:23:00 PM  
Blogger Nezaket said...

Zinnur, yeni yasin kutlu olsun. Sevdiklerinle saglikla ve mutlulukla nice uzun mutlu yillara... Pastaya gelince tek kelime ile muhtesem. Ben sadece yine bakmakla yetinecegim. Denemeye cesaret bile edemem dogrusu...Ellerine saglik.

11/05/2006 01:10:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

Ah Zinnur, yine yıkıldım. Hani şu yazdıklarından iki satırı bile anlayıp becerebilsem pastacı sayardım kendimi. Neyleyim ki almamışım nasibimi bu işten. Bütün kutlamalarınız için, geç kalmış olarak her zamanki gibi, varsay ki ben de oradaydım. Bu pastayı da 29 Ekim için bayraklayalım 8-))

11/05/2006 10:32:00 AM  
Anonymous GLOBE said...

Maasallah bu ne guzel pasta boyle, bu da ayri bir beceri valla, helal olsun size

11/06/2006 09:42:00 AM  
Blogger zuhalyalcin said...

Zinnur'cuğum vallahi sizi yanlız bırakmaya hiç gelmiyor hemen alıp başınızı gidiyorsunuz harikalar diyarına yoksa siz mi yaratıyorsunuz demeliydim ;)Canım öncelikle sağlıklı nice yaşlar dilerim inanılmaz güzel pastan için de tebrik ederim fevkalade güzel ve özenle hazırlanmış ellerine sağlık;)öpüyorum.
SEVGİYLE KAL...

11/07/2006 02:47:00 PM  
Anonymous Hulya Senlik Isik said...

Merhaba Zinnur Hanım,

Doğum gününüz kutlu olsun!Bende blog dünyasına adım attım. Beklerim.
Sevgilerimle...

11/08/2006 03:41:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Nezaket, Oya, Globe, Zuhal ve Hulya, tesekkur ederim guzel sozleriniz ve dogum gunu kutlamalariniz icin.

Hulya, yeni blogun hayirli olsun. Ilk firsatta ziyaret edecegim.

Sevgiler,

11/08/2006 07:58:00 AM  
Anonymous Turkmen said...

Zinnur merhaba tekrar,
Dun aksam pandispanyami ve cikolatali sufle disklerimi yaptim. Oncelikle sunu belirteyim, ilk diski 23cmlik kaliba doktum, ama garip bir sekilde ortayi cukur birakarak kenarlara dogru yukseldi.Tabii bunun uzerine ikinci ve ucuncuyu yagli kagit uzerine dokerek pisirdim. Sanirim yapi itibari ile merengi andirdigindan tavsiye edilen haricinde bir yontemde farkli davranabiliyor bu tur hamurlar..Nedense ben hep kagit uzerinde pisirme yonteminden korkardim ama korktugum gibi cikmadi. Yayilan kismi uzerine kelepceli kalibin tabanini koyarak kesmek de hic zor olmadi. Aksama ganaji, buttercream'i ve plastik cikolatayi yapip son halini verecegim. Ama buttercream'de becerebilir miyim endisem var. Eger o olmazsa, kesilirse vs., yedekte ne bulundurayim alternatif? Pastaci kremasi demissin ama onun icin ozel bir tarifin var mi? Benim aklima eksi kremali ganaj geldi ayrica, hani pastanelerde bu tur pastalarin ic bayiciligini onleyen bir ara kat kremasi vardir onun gibi. Disklerde ben bitter cikolata kullandim. Ganajda da bitter kullanmak var aklimda (nedense bu tur tariflerde otomatik bitter'e yoneliyorum), sen ne tavsiye edersin? Bir de plastik cikolatada ben acma yontemini kullanacagim, makarna makinam yok, incelik ne kivamda olmali (kac mm?), cok zorlatir mi dersin elde acmada? Butun bunlari yazarken farkettim ki pastanin zor kismi geride imis..Amanin :)

11/09/2006 11:17:00 PM  
Anonymous zinnur said...

Turkmen, tortlarda cokca olan bir sey sozettigin. Ama tabii onlarda kalinlik daha fazla oldugu icin problem olmuyor. Bence o kati ziyan etme, bir guzel bastir kabaran yerlerini, olmadi kenarlardan ortaya yama. Bitmis pastada farkedilmez bile bu durum.

Pastaci kremasindan kastettigim yumurta sarisi,un ve sut ile pisirilen krema. Krem patiseri bir diger adi. Internette buldugum ilk link bu. Ben de yapmisimdir bir yerlerde, ama simdi hangi tarifte kullandigimi hatirlayamadim bir anda. Bahsettigin krema da iyi bir fikir, hatta pastaci kremasindan daha iyi bir fikir. Kahve katabilirsen kat ona, degilse sade birakabilirsin. Amac cikolata disinda ikinci bir lezzet katmak sadece pastaya.

Bitter kesinlikle benim de secimim cikolatada. Gerci bu tarifteki ganaj bol kremali, cirpildiktan sonra bitterin bitterligi cok hissedilmiyor ama olsun.

Acma konusunda pasta makinesi buyuk kolaylik, am yine de zorlanacagini zannetmiyorum. Iki yagli kagit arasinda actiklarim da makinenin actiklari kadar ince olmustu hatirladigim kadariyla. Ben sana olcu vermeyeyim, plastik cikolatanin kivami ve oklava becerin belirleyecek zaten olayi :) Ama kalinca acsan bile plastik cikolata miktari yeterli olacaktir (bende artti) ve goruntu de guzel olacaktir diye tahmin ediyorum.

Bence pandispanyalar playin en onemli bir kismi. Buttercreamden vazgecersen (ki tavsiye ediyorum), cogu bitti, eglenceli az kismi kaldi da diyebiliriz. Kolay gelsin. Umarim cok memnun kalirsin sonuctan.

11/10/2006 04:27:00 AM  
Anonymous Turkmen said...

Zinnur selam tekrar,

Cuma aksami cikolatali ganaji, kahveli kremayi ve pastayi susleme asamasina getirip dolaba kaldirdiktan sonra da plastik cikolatayi yaptim. Ganajin sogumasi haricinde bir zorlugu olmadi dedigin gibi. Belki onu da bir gun onceden yapmak iyi bir fikir olabilir, bu durumda, bilemiyorum cok mu uzun beklemis olur bir gun once yapilirsa?Buttercream ise korktugum gibi cikmadi. Sekeri 116C'ye kadar isitmakta biraz zorlandim, ama onu da deniz seviyesinden yuksek olmamiza bagladim. Kahve aromasi ise ayri bir lezzet katiyor hem kremaya, hem de sonradan yerken farkettigim gibi pastanin butunlugune. Tek guclugu plastik cikolata ile yasadim. Ilk iki-uc yaprak kolaylikla acildi, ama gerisi beni epey ugrastirdi. O yuzden dis goruntu pek istedigim gibi olmadi, ama ic goruntu ve lezzet acisindan birinci sinif pastane pastalarini aratmayan bir pasta cikti ortaya. Ustelik iki gune yayilirsa, cok da vakit alan bir pasta degil (plastik cikolatayi acma ve pastayi kaplama kismi haric). Ama o da belki biraz el aliskanligi gerektiren bir cabukluk istiyor. Benim plastik cikolata ile ilk tecrubemdi, ama bana cikardigi butun zorluga ragmen sevdim, hatta laf aramizda tadi da hosuma gitti. Sonuc itibari ile cok guzel bir pasta cikti ortaya ki denemeyi dusunen, hatta dusunmeyen herkese tavsiye ederim. Tarif zaten yeteri kadar ayrintili, birebir uyuldugunda ise sonuc harika..Ozetle tadi benim damagimda kaldi, bir baska sebep ciksa da tekrar yapsam diye bakiyorum simdi...Tekrar cok tesekkurler bu guzel tarifleri, hem de en ince ayrintisina, bizlerle paylastigin icin. Ellerine saglik...

11/12/2006 11:40:00 PM  
Blogger zinnur said...

Turkmen, tecrubeni paylastigin detayli yorumun icin cok tesekkur ederim. Sana bir email attim ayrica, herhalde almissindir.

Plastik cikolata ile ufak miktarlarda ve pasta makinesi donanimiyla ugrasmak daha kolay kesinlikle. Fakat yine de suslemeler icin cok kullanisli bir malzeme. Umarim bir daha denemen icin bir firsat cikar. Ikinci denemeler hep daha basarili oluyor cunku.

Ellerine saglik,

11/13/2006 05:27:00 AM  
Anonymous serinmavi said...

Ne harika tariflerin var,gezmekle okumakla bitmiyor,ellerine sağlık.Benim blogumu da linklere eklermisinlütfen,ben seni ekledim şimdi...

selam ve sevgilerimle

www.blogcu.com/serinmavi

12/04/2006 05:21:00 AM  
Anonymous zinnur said...

Tesekkurler Serin Mavi, hem yorumun, hem de link icin. Ben de seni ilk firsatta ekleyecegim.
Sevgiler,

12/04/2006 06:45:00 AM  
Anonymous ASYA YUSOF said...

ELLERINE SAGLIK VALLA BAYILDIM COK SUPER GOZUKUYOR

12/08/2006 11:45:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cok tesekkur ederim, Asya.

12/08/2006 05:30:00 PM  
Blogger Reyhan said...

Zinnur hanım ellerinize sağlık, muhteşem bir pasta olmuş.İlk gördüğümde ve tarifinizi okuduğumda asla yapamayacağım bir pasta olduğunu düşünmüştüm.Buttercream zaten henüz mutfak termometrem ve kitcheaid'ım olmadığı için yapmaya cesaret edebileceğim bir krema değil.Ancak beni en çok korkutan plastik çikolata ile süsleme kısmı şimdi daha bir yapılabilir gelmeye başladı gözüme.Çünkü dün plastik çikolata tarifinizi ölçüleri azaltarak denedim ve çikolatalı doğum günü pastanızdan esinlendiğim gülleri yaptım.Gül yapımı tahmin ettiğimden daha kolay oldu, plastik çikolatayla çalışmanın da çok kolay olduğunu düşündüm ilk iki gülü yaparken, ama üçüncü gülü yapmaya başladığımda hamurun yağı ayrışmaya ve çürümeye başladı.Biraz ağır çalıştığımı itiraf etmeliyim, ama yinede hamurun bir kenarda duran kısmının yağ salması normal mi? Nerde hata yapmış olabilirim, acaba oda sıcaklığında 6 saat bekletmek fazla mı geldi?Hamuru yaptıktan sonra, şekillendirilecek kıvama gelir gelmez çalışmaya başlamalı mıydım?Bir de plastik çikolata normal çikolata gibi uzun ömürlü müdür, mesela yaptığım gülleri ilerki günlerde yapacağım bir pastayı süslemek üzere buzdolabında saklayabilirmiyim,yada dondurucuya koysam?Çok uzun oldu kusura bakmayın umarım sizi sıkmıyorumdur,hoşçakalın..

1/04/2008 04:35:00 PM  
Blogger zinnur said...

Reyhan, tahmin ediyorum ki, plastik cikolatan isininca (elinin isisi bile sebp olmus olabilir buna, kakao yagi ayristi ve curumus gorunumu o verdi. Bu durumda yapilmasi gereken azicik sogutmak, sonra yogurarak yine calisilabilir duruma getirmek olsa gerek. Eger fazla sogursa ve yogurmak zor olursa, kucuk parcalara ayirip, bir masa lambasinin altinda biraz isitip, elle yogurulabilecek kivama getirebilirsin.

Plastik cikolata ile yaptigin figurleri once 2 gun gunesten uzak bir yerde kurutup, sonra hava almayan bir kapta muhafaza edebilirsin. Oda sicakliginda 1 ay, buzdolabinda 1 yil, buzlukta ise sinirsiz sure saklanabiliyorlar.

Kolay gelsin.

1/05/2008 12:13:00 AM  
Blogger Reyhan said...

Çok sağolun Zinnur hanım,bu bilgiler çok işime yarayacak.Özellikle plastik çikolatanın uzun süre dayanabiliyor olmasına çok sevindim.Yapımı zevkli olsa da el oyalıyor çünki.
Sevgiler.

1/05/2008 01:44:00 PM  
Anonymous YASEMIN said...

TEK KELIMEYLE HARIKASINIZ!
BÖYLE BI YETENK ; BI BECERIKLILIK ; NE KADAR GZL PASTA YAPIYORSUNUZ ALLAH SIZE COK GZL BI YETENEK VERMIS ; BEN KIRK YIL UGRASSSAM BÖYLE BI GZL PASTA ELDE EDEMEM HERHALDE !
NE DIYIM ALLAH TEK KELIMEYLE HARIKASINIZ !
ELLERINZE SAGLIK:::)

9/01/2008 08:17:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:58:00 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home