Wednesday, August 23, 2006

Hashasli ve Portakalli Islak Kek

Cok once yapilip, bir turlu paylasilamayan tarifler dosyasindan bir tatli var bugunku iletimizde. Tarifin asli Nick Malgieri'nin Perfect Cakes kitabindan...

Her zamanki dikkatsizligimle, malzeme kontrolu yapmadan ise giristigim icin, bu uygulamada tarifte gecen hashas tohumu miktarinin ancak yarisi kullanilabildi. Buna ragmen ortaya cikan kek islak dokusu, guzel portakal kabugu aromasi ve her lokmada hashas tohumlarinin agizdaki hos citirtisiyla pek begenildi. Yine yapilsin ve bu kez hashasi asil tarifteki gibi bol tutulup daha da citirik olsun diye hashas tohumu stoklari yenilendi, ne var ki diger mutfak denemelerinden buncagiza bir daha sira gelmedi. Olur da yine yapilirsa, bol hashasli guzel resimler konulacak buraya.

Asagidaki listeye yogurt/suzme yogurt diye ekledim ama aslinda bu kekte Turkiye'de bulunmayan sour cream kullaniliyor. Yurt disindaki arkadaslar oyle deneyebilirler diye not dusmek istedim. Bir de un farkindan dogacak problemleri onlemek icin, asagidaki un miktarindan ziyade kendi mutfak tecrubenize kulak verin ve yogunca bir kek hamuru kivami yakalayinca artik daha fazla un eklemeyin derim, elinizde kalmis olsa bile...

  • 1 3/4 bardak un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 226 g yumusak tereyagi
  • 1 bardak seker
  • 3 yumurta
  • 1 bardak yogurt ya da (cok eksi olmayan) suzme yogurt
  • 1/2 bardak hashas tohumu (Ben 1/4 bardak kullandim.)
Portakal Surubu Icin
  • 2 yemek kasigi ince portakal kabugu rendesi
  • 3/4 bardak taze s1k1lmis portakal suyu
  • 3/4 bardak seker
23 cm lik kelepceli kalibinizi yaglayip altini uygun capta kesilmis pisirme kagidi ile kaplayin. Firininizi 175 C ye isitin. Un, kabartma tozu ve sodasini bir kaba alip karistirin.

Tereyagi ve sekeri mikserinizin orta hizinda iyice butunlesinceye kadar (yaklasik 5 dakika) cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyin, ve her seferinde puruzsuz bir karisim elde edinceye kadar cirpin.

Mikserinizin hizini yavasa indirin. Onceden hazirladiginiz unlu karisimin yarisini yumurtali karisiminiza ekleyin ve cirparak butunlestirin. Spatula ile hamurunuzu altust edin. Bir yandan cirpmaya devam ederken, once yogurdunuzu, sonra da ununuzun kalan yarisini ekleyin. Elde ettiginiz kek hamuruna bir spatula yardimi ile hashas tohumlarinizi katin, son bir karistirdiktan sonra hamurunuzu onceden hazirladiginiz kaliba dokun. Uzerini duzleyip firina alin. Yaklasik 1 saat kadar ya da kekiniz guzelce kabarip kizarincaya ve ortasina sapladiginiz kurdan temiz cikincaya kadar pisirin.

Kekiniz firindayken portakalli serbetinizi hazirlayin. Bunun icin portakal kabugu rendesi, portakal suyu ve sekeri reaktif olmayan bir sahanda, seker eriyinceye kadar devamli karistirarak isitin. Hafif hafif kaynamaga baslayinca atesten alip suzun.(Ben suzmedim.)

Kekiniz firindan cikinca kalibiyla beraber bir firin tepsisine oturtun. Tahta sisle (ya da uzun kurdanla) kekin yuzeyinde 20 kadar derin delik acin. Serbetinizi kasik kasik kekin uzerine dokun. Serbetin fazlasi kalibin kenarlarindan tepsinin icine suzulurse kasikla toplayarak tekrar kekin uzerine dokun. (Kekin butun serbeti cekmesi epey vakit alabiliyor.) Bu asamada keki sogumasi icin bir izgaranin uzerine alin. Soguduktan sonra kalibin kenarlarini cikartin ve keskin bir bicak yardimiyla kekinizi alttaki kagittan ayirin.


12 Comments:

Anonymous Anonymous said...

aman Allahim ne guzel resimler ya, bunlar hep kendi cektiginiz resimlermi? Tadlarini bilemeyecegim ama goruntuler muhtesem, ne kadar estetik ve guzel, tebrik ederim dogrusu ve kolay gelsin

8/25/2006 12:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Lily-rose, guzel resim cekmek cok istedigim bir sey, ama bu konuda onumdeki yol coook uzun. Arada tesadufen kendimin de hosuna giden resimler cektigim oluyor fakat istikrarli bir basari cizgim yok kesinlikle. Bununla birlikte yorumunuz beni mutlu etti cok, tesekkurler...

8/25/2006 04:35:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Arşiv çok güzel olmuş teşekkürler.

Teyzemin verdiği haşhaşları değerlendirmek için ben de bu ara haşhaşlı tariflere taktım kafayı. (tesadüf yine denk düştük) :)

Bir de en son eklediğim pasta tarifinde senin daha önceki bir pastana da link verdim iznini almadan, umarım sakıncası yoktur.

Selamlar

8/25/2006 05:00:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Isil'cigim, asil ben tesekkur ederim, zira senin sayende oldu bu is. Iyi ki de oldu, benim bile isime yariyor eski tarifleri ararken. Bizim Pastane'nin de nihayet bir arsivi oldugu icin cok mutluyum :)

Hashasli tariflerini sabirsizlikla bekliyorum. Bende bir hashasli kurabiye ve bir de hashas dolgulu tatli ekmek tarifi var sizlerle paylasmayi istedigim.

Bana link verdigini gormek beni mutlu etti. Her tarifime gonlunce link verebilirsin, izin istemene hic mi hic gerek yok.

Sevgiler,

8/25/2006 05:47:00 PM  
Blogger sevdamavisi said...

ellerinize sağlık o kadar güzel görünüyor ki canım çekti. uzanıp alabşilme şansım olsaydı keşke

8/26/2006 04:17:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

siteniz çok güzel olmuş gerçekten. kutlarım. gezdiğim onca blog arasında sizinkini gezmek çok zevkli. ancak merak ettiğim bir konu var: hiç kolestrol değerlerinizi kontrol ettiriyor musunuz? çünkü birçok tarifte tereyağ kullanıyorsunuz ve miktarları da hiç az değil. doğrusu tereyağ görünce uygulamaktan vazgeçiyorum.

8/28/2006 03:24:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tesekkurler Anonymous.

Bu sitedeki tariflerin tereyagi yanisira belki daha da zararli olan seker ve un icerdigi bir gercek. Kolestrolle ilgili bir probleminiz varsa, ya da genelde saglikli beslenmek istiyorsaniz, benim de tavsiyem, su anda yaptiginiz gibi sadece ziyaret etmege devam etmeniz. Resimlere bakmanin sagliga bir zarari yok :)

Samimi sorunuza gelince, evet, kolestrol degerlerimizi kontrol ettiriyoruz. Cocuklariminki dusuk, esiminki normal, benimki ise normalin ust sinirinda idi uc ay once. Ama son uc ayda 5 kg verdigime ve duzenli yuruyus yapmaya basladigima dayanarak su anda daha dusmus oldugunu varsayiyorum. Ilginiz icin tesekkur ederim.

8/28/2006 03:53:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevda Mavisi, ben de isterdim sizlerle paylasabilmeyi. Bu blog isinde isin en zevkli bu kismi maalesef ki eksik kaliyor.

8/28/2006 11:17:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba, kekin tadına biraz önce baktım. genel olarak güzel bir kek oldu. kelepçeli kalıbım olmadığı için normal kek kalıbında pişirdim. tek problem şerbet heryerine dağılmadığından şerbetsiz kalan yerlerin şekeri az olmuştu. ama haşhaşların çıtırtıları harikaydı. çok teşekkürler tarifiniz için. içinde ceviz ve üzüm olmayan kekleri kekten saymayan eşim bile beğendi. bu arada siteniz gerçekten çok güzel...

9/04/2006 01:36:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Anonymous, elinize saglik ve afiyetler olsun. Iyi bir sonuc aldiginiza sevindim. Serbetin daha duzgun dagilmasi icin kekin uzunca bir aletle (ben sis kebap icin satilan tahta sisleri kullandim) dibine kadar delinmesi ve deliklerin rasgele degil esit sekilde dagitilmasi yardimci olabilir.

Yorumunuz icin tesekkurler,

9/04/2006 07:32:00 PM  
Blogger evcilik said...

ellerinize sağlık,bugün sürpriz misafirlerim geldi,hemen senin blogunu açtım ve portakal varken bu kekten yapayım dedim. sonuç mükemmel oldu rizikosuz ve lezzetli bir tarif,arkadaşlarım tarifini istediler blogunun adresini verdim..paylaşımın için teşekkürler.ilgini çekerse blogumada beklerim.

6/11/2009 07:00:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:31:00 AM  

Post a Comment

<< Home