Cikolatali Dogum Gunu Pastasi
![](http://photos1.blogger.com/blogger/3463/889/400/IMG_5716.jpg)
Is basa dusunce pastayi yaptim tabii. Cifte Burcu'lar ya da Isil gibi seker hamuru marifetlerim olsaydi, bu pastaya yakisirdi. Ama olmadigindan, belli bir tarifi takip etmeden eklektik bir pasta yaptim. Pandispanyasi icin asagidaki pandispanya tarifini 2,5 kere cogalttim ve 2 tane 25 cm lik kaliba bolusturup pisirdim. Her bir pandispanyayi da ortadan ikiye kestim. Katlari ahududu surubuyla islattim ve cok ince bir kat ahududu marmeladi surdum katlarin uzerine. Katlarin arasi ve pastanin uzerinde kullanilacak krema icinse eksi kremali (sour cream) ganaj yaptim ilk defa. Hem cok kolay hem de cok lezzetli oldu. Eksi kremanin hafif mayhoslugu cikolataya bence cok yakisti. Ustelik bu ganaj tuple susleme icin de ideal bir kivamdaydi, her bakimdan cok memnun kaldim diyebilirim. Sikayet babindan edebilecegim tek soz su ki yapildiktan sonra fazla bekletmeden kullanilmasi gerekiyor; zira bekledikce koyulasiyor. Sanirim hazir suzme yogurt (fazla eksi olmayani), ya da tulbentte bir kac saat suzulmus tam yagli ev yogurdu bu tarifteki eksi krema yerine kullanilabilir. Ufak bir miktarla onceden denemekte fayda var tabii.
Cikolatali Pandispanya
- 1 bardak kaynar su
- 1/2 bardak kakao
- 113 g oda sicakliginda tereyag
- 1 bardak seker
- 2 yumurta
- 1 1/8 bardak un
- 3/4 tatli kasigi kabartma sodasi
- 1/4 tatli kasigi kabartma tozu
![](http://photos1.blogger.com/blogger/3463/889/200/IMG_5696.jpg)
Goruntu ile ilgili bir diger pismanligi ertesi sabah bol isikta pastanin uzerinde spatula izleri gorunce yasadik. Kotu degildi vaziyet ama bu izler sicak suya batirilmis ve kurulanmis bir spatula ile rahatlikla engellenebilirdi bir onceki gece. Burda da aceleciligimin kurbani oldum diyebilirim.
Eksi Kremali Ganaj
Pasta icin ben bu tarifi 2 defa cogalttim. Dikkat edilecek sey karistirma sirasinda cikolatanin hala ilik, eksi kremanin ise oda sicakliginda olmasi, yoksa cikolata parca parca katilasabilir ve kremaniz puruzsuz olmaz.
- 340 g kucuk parcalara kesilmis aci cikolata
- 1 2/3 bardak oda sicakliginda eksi krema (ya da fazla eksi olmayan suzme yogurt)
![](http://photos1.blogger.com/blogger/3463/889/200/IMG_5701.jpg)
Resim cekme fasli cok aceleye geldiginden bir cok resim bulanik cikmis maalesef. Umarim pastanin tadi iyi olmustur ve yiyenler memnun kalmistir.
Plastik Cikolata
Bu cicekler yenilebilmekle beraber, daha cok susleme amacli oldugundan en iyi cins cikolatanizi kullanmaniz gerekmez. Mesela damla cikolata ile yapabilirsiniz. Misir surubu bulunmuyorsa, belki yerine bal kullanabilirsiniz. (Sonuc konusunda garanti veremiyorum, benimki iki malzemenin de ayni kivamda olmasindan hareketle bir tahmin sadece.)
- 170 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
- 3 yemek kasigi arti 1 tatli kasigi misir surubu
Beyaz cikolata ile yapmak isterseniz, misir surubunu 2 yemek kasigina indirin. Gida boyasi ekleyerek renkli cicekler yapabilirsiniz.
![](http://photos1.blogger.com/blogger/3463/889/400/IMG_5708.jpg)
32 Comments:
Pastan süper ya . mesleginiz ne ??? pastacilik kursuna gittiniz mi ? Pastahanede calisiyormusunuz ?? Denedigniz pastalari aileniz icin mi yapiyorsunuz ,yoksa satiyormusunuz ? hergünde pasta yenmez ki .
Anonymous, pastayi begendiginize memnun oldum. Yuksek Elektronik Muhendisi olarak mezun oldum yillar once, ama cok uzun zamandir meslegimle ilgili bir is yapmiyorum. Pastacilik kursuna gitmedim, pastanede calismiyorum. Yaptigim pastalar ese, dosta hediye olarak yapildigi gibi evde de tuketiliyor, bazen (bu pastada oldugu gibi) siparis uzerine de yapiyorum.
Her gun olmasa da s1k s1k pasta yemege ailece hic bir itirazimiz yok ama :)
slm,
ne cok sey kacirmisim ben senin siteni gec kesf etmekle ne cok uzuldum hayiflandim tariflerini görunce :(
Yaptigin cikolatali pasta mukemmel ötesi kenarlarini nasil susledin cok merak ettim özellikle bademleri nasil o kadar özenli dizebildin ben kenarlarina yapistiriken sinir oluyorum sen tek tekmi dizdin?Ayrica pastanin süslemelerini yaparken hangi marka krema sikma torma kullaniyorsun merak ettim...Iyi tatiller. dilerimm....
merhaba zinnur,
hersey harika gorunuyor ellerine saglik, ailenle beraber iyi bir tatil gecirmeni diliyorum..
bu arada beyaz cikolatayla uzerine yazma konusuna gelince, martha stewart'in bir programinda bilgisayarda yaziyi diledikleri fontta yazip cikardiktan sonra yazinin uzerine parchment paper koyup onun ustune yazmis,donduktan sonrada spatula yardimiyla cikarmislardi..
sevgiler
bir ricam olacakti..
tatil donusu tariflerini kategori olarak listeleyebilirmisin sitende, bazen eski tariflerinden birini denemek istiyorum ama tarihini bilmeyince baya zor oluyor tarifi bulmasi:)
RedSonja, hosgeldin.
Evet, bademleri teker teker dizdim. Tahmin edebilecegin gibi oldukca s1k1c1 bir is, ama kizim yardim edince daha cabuk oldu. Eger cekilmis ceviz, badem vs kullaniyorsam teker teker yapmiyorum tabii, ama elimde file badem vardi. O gelisiguzel yapistirilinca pek iyi durmuyor.
Sikma torbam Ateco markaymis (ici plastik kapli olanlardan).
Esra, cok iyi fikirmis bu. Keske dusunebilseydim! ASlinda aceleyle ise dalmayip soyle bir Internet taramasi yapsam bulabilirdim herhalde. Artik bir dahaki sefere.
Bir arsiv yapmami zaten Isil da istemisti epey eskilerde. Bu yazin islerinden biri de o olsun.
Tesekkurler,
blogunuzun ismindemidir yoksa yaptiginiz profesyonel pastalardanmidir ben gercektenbi pastaneniz varda orda yaptiginiz pastalarin fotograflarini yayinliyorsunuz zannetmistim. Hersey cok harika gorunuyor ellerinize saglik .
Sevgili Zinnur,
pasta için ne diyebilirim ki yine muhteşem .Plastik çikolata çok ilgimi çekti.Bol bol dinlendiğiniz çok güzel bir tatil diliyorum .Sevgiler.
Harikasin zinnur cok sabirlisinda ben senin kadar guzel pastalar yapamiyorum ama file bademi tek tek dizipte ikram ettiklerim bi cirpida yeseler cok uzulur sinir olur ama ben onlari tek tek kac saate dizmistim diye dusunurum :))
RedSonja, cok klasik olacak ama yaptigim bir tatli/pastanin severek yenmesinin verdigi zevk herseyi bastiriyor. Isin latifesi bir yana, eminim senin icin de daha onemli olan budur. Bir de badem dizme isi o kadar uzun surmuyor aslinda, bu boy bir pasta icin iki kisi yapinca birkac dakikadan fazla almadi sanirim. Ama mesela dugun pastasi yaptigimda, hazirlama ve tuketilme sureleri arasindaki oransizlik konusunda benim de dusundugum oldu; fakat o kadar mutlu bir olay icin yapiliyor ki, yine de her turlu zahmete degecegini dusunuyorum.
Nesrin, tesekkurler. Benim pastanem senin de kesfettigin gibi sanal. Boylesi daha zahmetsiz ;)
Cilek'cigim, tesekkurler. Ben de sana guzel, dertsiz, bol dinlenme ve eglenmeli bir yaz diliyorum.
Plastik cikolata bekledikce kuruyor. Cok imrenilecek bir sey degil yemek icin ama pasta uzerindeki her seyin yenebilir cinsten olmasini isteyenler icin bir susleme secenegi olabilir.
Merhaba bu mısır şurubu nerelerde satılır?
Yasemin, hic goz korkutacak bir pasta degil bu inan. Kremasi kolay, pandispanyasi da... Suslemesi olmasa da olur, tada bir katkisi yok cunku. Tadindan sozedince, ben de hic yiyemedim siparis oldugu icin. Dogrusu bir dilim olsa ben de merakla yerdim nasil olmus diye..
Anonymous, misir surubu nerde satilir, daha dogrusu Turkiye'de bulunur mu ben de bilmiyorum. Yurt disinda yasadigim icin bu konularda pek bilgim yok. Ama misir surubu kola tarzi iceceklerde kullaniliyor, ayrica Tijen'in bir yazisinda (bu cevirimle) gecmisti. Bundan hareketle Turkiye'de bulunabilecegini dusundugum icin tarifte yer verdim. Yerine bal ya da cok yogun bir seker surubu kullanilabilecegini dusunuyorum.
Sık sık ziyaret ediyorum ama bu sefer dayanamadım mesaj yazıyorum:))Bu nasıl bir pasta böyle??Bakakaldım güzelliğine.Kimbilir tadı nasıl güzeldir!Ellerinize ve emeğinize sağlık.Huzurlu ve keyifli bir tatil geçirmeniz dileğiyle...
gerçekten güzel görünüyor elinize sağlık.ama ben resmini görüpte yapamadığım pastalarda hayal kırıklığına uğrarım. onun için bazen sadece resmiyle yetinmek daha iyi geliyor.
Saglik ve afiyetle buyut bebegini Nurhayat. Bizim Pastane'ye hosgeldin.
Bahsettigin miktarlari dogrudan tarifleri aldigim kitaplardan aktariyorum. Ben de yurtdisinda yasiyorum ve buradaki kitaplarda miktarlar ondalik degil kesir olarak veriliyor. Bu miktarlari olcen ozel kasiklar da var. Ama acikcasi 1/8 tatli kasigi (1 tatli kasiginin sekizde biri) diye bir olcu gectiginde ben o kasiklari kullanarak olcuyor degilim. Gozkarari bir miktar koyuyorum cogunlukla. Kucuk olculer soz konusu oldugunda bu sonucta bir probleme neden olmaz, merak etme.
Sevgiler,
merhaba tarifleriniz çok güzeel bu pastayı yapıcam ama kabartma sodasının ne olduğunu bilmiyorum ankarada yok sanırım bunun yarine başka birşey kullanabilirmiyim
merhaba tarifleriniz çok güzeel bu pastayı yapıcam ama kabartma sodasının ne olduğunu bilmiyorum ankarada yok sanırım bunun yarine başka birşey kullanabilirmiyim
Merhaba Isimsiz Yorumcum, guzel sozleriniz icin tesekkurler. Kabartma sodasi dedigim, karbonat olarak geciyor bircok Turkce tarifte. Bu yardimci olur mu size? Marketlerde satildigini saniyorum.
Sevgiler,
Mısır şurubu yerine bal ile denedim.İşe yarıyor.Hem de daha sağlıklı.
80 gram çikolataya bir yemek kaşığı balı azar azar ekleyerek karıştırdım,toparlandı ama aşırı bir topaklanma olmadı,ılındıktan sonra 1 saat buzdolabında beklettim.Sertleşip şekil verilecek hale geldi.Fikir için teşekkürler..
cok güzel görünüyor ellerinize saglık :)
Pastaniz güzel görünüyor ama bir seye de deginmeden edemeyecegim. Ahci ne demek bilmiyorum yani ahhhh ceken falan galiba. Sizin demek istediginiz sanirim asci olacak. Asciyi ahci yazmak gercekten cok komik görünüyor...
Isimsiz yorumcum, hata duzeltmeniz guzel, alayci tonunuz icinse ayni seyi soyleyemeyecegim. Siz de utandiniz da mi isimsiz yorum yapma geregi hissettiniz yoksa? Duzeltmeniz mantikli ise de, ahci kelimesi dilimize enaz asci kadar yerlesmis durumda, metinde degistirmege gerek duymuyorum bu nedenle. Yine de zahmetiniz icin tesekkurler.
Sevgiler.
merhabalar, pastalariniz cok harika gorunuyor, yalniz olculerin anlamadigim taraflari var mesela : 11 /8 bardak un ne kadr oluor?
tesekurler
Isimsiz yorumcum, kesir olarak yazilmis miktarlar bunlar. 1 bosluk 1 bolu 8 (1 1/8), 1 tam ve bir tamin sekizde biri anlamina geliyor. Ondalik kesirle yazilirsa 1.125 yani. Umarim biraz daha acik olmustur.
Sevgiler.
merhaba zinnur abla.öncelikle pasta çok şahane.yalnız bi sorum olucak plastik çikolata hakkında.aynen dediğin gibi yaptım yalnız bu mısır şurubu ile glikoz arasındaki fark nedir kimisi glikozla yapın diyo kimisi mısır şurubu.ve benim çikolatam topaklandı.acaba neyi eksik yapmış olabilirim.kafam çok takıldı?
ben pandispanya tarifinizi denedim belkide bendeki tarıflerden iyi olurda artık bu pandispanyayı uygularım diye düşündüm ama bildiğinden vazgeçmemek lazımmış çok kötü delikleri olan parçalanmış bir (kek demek daha dogru )pandispanyayla karşılaştım
Uzgunum, cok iyi sonuclar alanlar da oldu biliyorsunuz. Birkac puf noktasi var, iyi karistirmak, karistirirken hacmi sondurmemek gibi. Herhalde onlardan birinde aksilik oldu. Su linkteki klibi izlerseniz yardimci olabilir hatanin nerde oldugunu anlamak acisindan.
Sevgiler..
guzel tarif. tebrik ederim.
Post a Comment
<< Home