Thursday, March 02, 2006

Likapali Kedi Dili Pastasi

Blogunu zevkle takibe aldigim Burcu findikli kedi dili yapmis ve bunlari daha tarifini yayinlamadigi bir pastada kullanmis. "Kalp kalbe karsidir" derler ya, onun yaptiklarindan haberim olmadigi halde ben de bir kedi dili pastasi yaptim. Ama ben isin icine hile katip hazir kedi dili kullandim; hem yumusak pandispanya gibi olan cesidinden, hem de caya kahveye batirmalik, daha sert olan turunden... Pastamin hareket noktasi Pierre Herme ve Dorie Greenspan'in birlikte yazdiklari Desserts kitabindaki bir tarifti. Evdeki malzeme yoklugu ve dikkatsizligim gibi nedenlerle kitaptaki tariften ve olmasi gereken goruntuden biraz uzaklastim, ama sonuc yine de fena degildi; ozellikle musu hem cok lezzetli hem de aldatici bir hafiflikteydi. Likapa Karadeniz bolgesinde yabani olarak yetisiyormus, ama yakinlarda tarimina da baslanmis. (Ismi duzelttigin ve verdigin bilgiler icin tesekkurler, Tijen.) Ama likapa bulamasaniz bile bu tarifi her cesit meyvayla deneyebilirsiniz.

  • 2 bardak su
  • 1 bardak seker
  • 3 1/2 bardak likapa
  • Limon surubu (tarifi asagida)
  • Mus (tarifi asagida)
  • 23 cm lik kalibin kenarini cevreleyecek sayida sert kedi dili biskuvisi
  • 23 cm lik kalibin tabanini 2 defa kaplayacak kadar yumusak kedi dili
1 bardak sekerle 2 bardak suyu ufak bir tencerede seker eriyinceye kadar isitin. Likapalarin 2 bardagini bu suruba ekleyin ve hemen surubun altini kapatin. Oda sicakligina soguttuktan sonra agzini kapatip meyvalari surubun icinde 1 gun buzdolabinda bekletin.

Ertesi gun, likapalari suzun. 23 cm lik kalibinizin altini yumusak kedi dilleriyle doseyin. Limonlu surupla islatin. Sert kedi dillerinin duz kisimlarini once surupla islatin, sonra suruplu kisimlari ice gelecek sekilde kalibinizin kenarlarini bunlarla cepecevre sarin. Musun yarisini tabanin uzerine dokun. Likapalari musun uzerine esit sekilde dagitin. Musun kalan yarisini likapalarin uzerine yayin. Yumusak kedi dilleriyle musun uzerini aralik kalmayacak sekilde kapatin ve bu ust tabakayi limon surubuyla islatin. Musun yapimindan artakalan Italyan bezesini ince bir tabaka halinde kedidillerinin uzerine yayin. Kalan Italyan bezesini bir s1kma torbasina doldurup pastanin kenarlarini cepecevre bezeyle cevirin. Ortadaki bosluga kalan likapalari koyun. (Arzu ederseniz likapalari kayisi marmeledi ya da tart jolesiyle karistirip oyle kullanabilirsiniz.) Bu asamada mutfak purmuzunuz varsa Italyan bezesini alazlayabilirsiniz. Ya da meyvalari koymadan once pastayi 1 saat kadar dondurup sonra 3-5 dakika sureyle 245 Cye isitilmis firinda tutarak bezenin renklenmesini saglayabilirsiniz.

Limon Surubu
  • 1/4 bardak su
  • 2 1/2 yemek kasigi seker
  • 1/4 limonun rendesi
  • 3 yemek kasigi limon suyu
Su, seker ve limon rendesini ufak bir sahanda karistirarak kaynama noktasina getirin ve 1 dakika kaynatin. Atesten alip limon suyunu katin. Sogur sogumaz kullanabileceginiz gibi agzi kapali kapta 1 hafta buzdolabinda da bekletebilirsiniz.

Mus
  • 3 yumurta aki
  • 1 bardak seker
  • 1/2 bardak soguk su
  • 1 bardak cig krema
  • 1 bardak mascarpone (ya da yari yariya krem peynir ve cig krema)
  • 1 1/2 yemek kasigi sut
  • 2 cay kasigi bitkisel jelatin
Bu mus pisirilerek yapilan Italyan bezesini temel aliyor. Eger Kitchenaid'iniz varsa mutlaka onu kullanarak yapin cunku zaman zaman bir cift elden fazlasina ihtiyaciniz olacak. Bezeyi yapmak icin yumurta aklarini cok temiz bir kaba koyun ve elektrikli mikser ile sert tepecikler olusturuncaya kadar cirpin. Surubu hazirlarken bir kenarda bekletin.

Ufak bir sahana 1/4 bardak su ve 1 bardak sekeri koyun. Arasira karistirarak kaynama noktasina getirin. Bu noktadan sonra karistirmayin ve termometrede isisi 119 C olana kadar kaynatin. Bu isiya gelir gelmez atesten alin ve hafif yaglanmis payreks kaba bosaltin. Yumurta aklarinizi tekrar yavas hizda cirpmaya baslayin ve bir yandan da seker surubunu incecik bir serit halinde yumurta aklarinin uzerine akitin. Surubun yanlara sicrayan damlalarini bezeye katmaya calismayin, cunku sertlestiklerinden bezeyle butunlesmeyeceklerdir. Surubun hepsi bezeye katildiktan sonra hizi arttirin ve 10 dakika ya da beze oda isisina soguyuncaya kadar cirpin. 1 bardak kadar bezeyi mus icin ayirin, kalanini da pastanin ust suslemesi icin saklayin.

Ayri bir kapta cig kremayi sertlesinceye kadar cirpin. Mascarpone peynirini sutle karistirarak biraz yumusamasini saglayin. Buna cirpilmis cig krema ve Italyan bezesini de ekleyin. En son olarak kalan 1/4 bardak su icinde kaynattiginiz jelatini katin, karisim iyice butunlesinceye kadar karistirin ve pastada kullanin.


23 Comments:

Blogger Nezaket said...

Blogunu hergun mutlaka ziyaret ediyorum cunku cok guzel tariflerin ve resimlerin var, gozum doyuyor inanki (window shopping de diyebilirmiyiz buna sence?). Seni bu kadar iyi takip etmeme ragmen henuz !! yaptigim bir receten yok, cunku cesaret edemiyorum. Yine cok guzel bir sunus, cok lezzetli gorununen bir pasta ve muhtesem fotograflar... Ellerine saglik, Zinnur, iyiki varsin...

3/03/2006 04:42:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Ozlem, tesekkurler. Diger sorun icin sana email yollayacagim.

3/03/2006 05:15:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Nezaket, cok tesekkur ederim nazik yorumun icin. Benim tariflerimi bu kadar "urkutucu" yapan uzun uzun yazmam aslinda :) Itiraf ediyorum, bazi yaptiklarim icin de on hazirlik gerekiyor, ama gercek su ki hic biri cok zor degil, cunku ben o kadar maharetli degiim. Mesela bu pasta icin hazir kedi dili kullandim. Tek zor yani Italyan merengi idi ama onun bile yapimi tarifini yazmaktan daha kolay. Bence hic zorluk cekmeden yapabilirsin. Ama yapmasan bile Bizim Pastane'de "window shopper" olman benim icin yeterince mutluluk verici.

3/03/2006 05:21:00 AM  
Blogger evcilkedi said...

Çok enfes görünüyor Zinnur, yaban mersinini de çok severim.Ne yapıp edip fidesini bulup ektim, bakalım ne zaman yiyebileceğiz? Ellerine sağlık, çok güzel bir sunum!

3/03/2006 06:02:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcuğum,içinde beze olan herşeyi
seviyoruz.Şimdi bu reçeteyi yapmam
lazım ama bir problem var.Mutfak
termometresi yok evimde.Öncelikle onu
almalıyım.Uzun zamandır istiyordum
zaten.Bahaneyle almış olurum.Sana bir
sorum olacak.Pastanın üstündeki meyvelere jöle döktüğün için mi şuruba
koymadın? Aradakiler sulanmasın diye mi şuruba koydun? Merak ettim de.
Eline ve yüreğine sağlık.

3/03/2006 06:09:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Munevver,
Sorularinla hep bastan savdigim yerleri aciga cikariyorsun :) Aslinda ustteki meyvanin kendi marmeladi ile harmanlanip oyle konmasi gerekiyordu. Ama bizim evde degil yaban mersini marmeladi, her hangi bir recel ya da marmelat bulamadim bu ise yetecek kadar. Oetker'in Clear Glaze'inden bir tutam kalmis, onunla meyvayi yerinde sabitlemeye calistim ama tabii ne gorunusu, ne tadi kurtardi.

Yaban mersini kendi basina tatli olmayan bir meyva, aradakiler icin uygulanan teknik hem biraz tatlanmalarini, hem yumusamalarini sagliyor. Fazla pisirilmiyor, cunku yaban mersini pistikce acilasan bir meyva. Ayrica pisince rengi de koyulasiyor. Sanirim ustte pisirilmeden kullanilmasinin bir nedeni de resimlerde yakalayamadigim guzel morumsu rengini korumak.

3/03/2006 06:20:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Evcil kedi, ne mutlu sana! Gercekten kendi meyvasini, sebzesini (en azindan bir kismini) yetistirebilenlere cok imreniyorum. Umarim ben de yapabilirim bir gun.

3/03/2006 06:24:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Gorundugu kadar tadi da guzel olan bir pasta. Tam benim sevdigim gibi hafif. Sagol. Kosum tekrar yasadi ve bu sefer evdekilerden once saldirdim pastaya.

3/03/2006 01:20:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Komsun demek istemisdim (yani ben).

3/03/2006 01:21:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Ipek, bu mimle daha once sobelendim ben :) Iste cevaplarim
Ama bu bahaneyle blogunu ziyaret edebildigim icin mutluyum.

3/03/2006 01:45:00 PM  
Blogger zinnur said...

Komsucugum, afiyetler olsun. Begendigine cok sevindim. :)

3/03/2006 01:46:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur,senin baştan savma bir iş
yapacağını düşünemiyorum.Böyle söylemenin nedeni tevazu olsa gerek.
Üstteki meyveler çok canlı görünüyordu.Onu nasıl sağladığını
merak etmiştim.Ayrıca resmi büyütüp
baktım.Sanki dalından yeni kopmuş gibiydi.Verdiğin bilgi için teşekkür
ederim.

3/03/2006 11:14:00 PM  
Blogger Alev said...

offf Zinnur bu pasta harika gorunuyor. Blueberry meyvesi ile buraya geldikten sonra tanistim :) ve kendilerine hayran kaldim. Bu meyve ile yapilan butun tatlilar bence harika oluyor. Inanilmaz lezzetli gorunuyor ellerine saglik.

3/04/2006 06:06:00 AM  
Blogger Tijen said...

fena degil de ne kelime zinnur'cugum,
nefis olmus nefis!
simdi bana likapali günlerimi hatirlattin. blueberry'li yani. rowe'da kaldigim dönemde bol bol yedigim (hem de dalindan kopararak) bu meyveye ne kadar asigim bir bilsen! türkiye'de yabani olarak yetisiyor ve karadeniz'de ona 'likapa' deniyor. yaban mersini bana göre yanlis bir isim (genelde öyle kullanilsa da) çünkü yaban mersini 'murt' meyvesine verilen isim. karisiyor ortalik. bu da benden bir nazar boncugu olsun.. 'meyve agacindan hikayeler' için arastirma yaparken karadeniz'de bu meyvenin tariminin da baslatildigini ögrenmistim. yakinda biz de yiyebilecegiz belki? insallah!
tijen

3/05/2006 02:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sen de sagol Munevver. Guzel sozlerin beni mutlu etti, ama aslinda mutfak da dahil olmak uzere bastan savma islerim pek coktur. Uc cocukla --hele biri uc yasinda olunca-- iki secenegim var pek cok is konusunda: hic yapmamak veya bastan savma yapmak :)

3/07/2006 11:38:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Alev, ben de bu meyvayi burada tanidim. Ama bak Tijen'in senden sonra biraktigi yorumdan ogreniyorum ki, Karadeniz bolgesinde yetisiyormus. Memleketimizde yok yok. Bir daha gidisimizde manavlarda gorebiliriz bile belki :)

3/07/2006 11:44:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Tijen, duzelttigin icin tesekkurler. Ben de yaban mersinini hem cranberry, hem de blueberry'nin Turkcesi olarak gorunce bir terslik oldugunu dusunmustum zaten. Degistireyim hemen.

3/07/2006 11:47:00 AM  
Blogger Hanife said...

Cok guzel bir pasta olmus Zinnur. Her sayfani actigimda hayranlikla dakikalarca izliyorum fotograflari. Ellerine saglik.

3/07/2006 03:42:00 PM  
Blogger Nilay said...

Sevgili Zinnur, Dünya kadınlar günün kutlu olsun. Pasta çok enfes görünüyor. rejim var mı rejim?
Sevgilerimle
Nilay

3/07/2006 09:53:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur,Dünya Kadınlar Günün kutlu olsun.
Sevgiler,
berrince.blogspot.com

3/08/2006 01:43:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilay ve Berrin, tesekkurler. Sizin de Dunya Kadinlar gununuz kutlu olsun.

Nilay, esimin safra kesesi gitti, yagsiz rejim de bitti :) Saka bir yana, esim ve ben pek az yedik bu pastadan. Bir kismi komsucuguma gitti, kalanini da cocuklar ve arkadaslari hallettiler.

3/08/2006 01:48:00 AM  
Blogger life said...

Merhaba,

Sitenizi ve tariflerinizi beğenerek takip ediyorum.Linklerimede kaydettim sizi.

Güzel yazılarınızın devamı dileğiyle...

3/08/2006 05:42:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:39:00 AM  

Post a Comment

<< Home